Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Helle hellii ja kiusaa

Lehdissä on puhuttu paljon helteen vaaroista. Jotkut ovat todenneet siihen, että taas ihmisiä pelotellaan. Ehkä, mutta helle on tuskallista, jopa vaarallista, monista sairauksista kärsiville.

MS-taudin oireet pahenevat yleensä selvästi kuumalla. Aikoinaan kuumaa kylpyä käytettiin jopa diagnostisena testinä ja pahenemiselle on jopa tieteellinen nimi: Uhthoffin ilmiö. Myös neuropaattinen kipu voi pahentua, vaikka joillain se helpottaakin kuumassa. Kuuma vaikuttaa suoraan siihen, miten hermot kuljettavat signaaleja.

Kuumuudesta kärsivät usein myös CFS/ME-potilaat ja autonomisen hermoston häiriöitä sairastavat. Eräs CFS/ME:tä sairastava ystävä nukkuu usein ikkunat auki jopa Suomen talvessa. Alhainen verenpaine ja lämpö eivät sovi hyvin yhteen, sillä lämpö laajentaa verisuonia. Jotkut CFS/ME-potilaat tosin kokevat kuuman helpottavan oloa.

Itselläni on lisämunuaisen vajaatoiminta ja diabetes insipidus eli vesitystauti. Jälkimmäinen saa kropan helposti kuivumaan, lisämunuaisen vajaatoiminta taas tekee kuivumisesta hengenvaarallista. Olen saanut kuumuuden takia niin monta lisämunuaiskriisiä, että olen mennyt laskuissa sekaisin.

Ykköstyypin diabetes on siinä mielessä ongelmallinen helteellä, että kuumuus voi joko lisätä tai vähentää insuliinin tarvetta.

Hormonipuutoksista myös vaihdevuodet ja muu estrogeenin puutos tunnetaan siitä, että se voi aiheuttaa “kuumia aaltoja”. Lämmin sää usein pahentaa ilmiötä, ei ehkä ihme. Kilpirauhasen liikatoiminta nostaa kehon lämpötilaa ja voi helteillä muuttua vaaralliseksi.

Itselleni ukkonen on erityisen tukalaa, eikä kyse ole vain ilmankosteudesta. Usein riittää, että ukkonen on kauempana, eikä koskaan tule päälle, ja tulee tosi paha olo. Joskus voi oksettaakin. Fyysikkokaverin mielestä kyseessä on otsoni ja hän taitaa olla oikeassa, sillä otsonia ilmasta poistava ilmanpuhdistin auttaa selvästi. Jotkut saavat ukkosella päänsärkyä tai migreeniä, minä en onneksi.

Urtikaria eli nokkosihottuma laukeaa toisilla kylmästä, toisilla taas kuumasta tai hikoilusta (kolinerginen urtikaria). Akne yleensä tykkää auringosta, mutta jatkuva hikoilu voi tukkia ihohuokosia ja aiheuttaa näppyjä. Hikoilu pahentaa usein myös atooppista ihoa.

Jotkut lääkkeet heikentävät kuuman sietokykyä. Tällaisia ovat esimerkiksi stimulantit ja antikolinergiset lääkkeet eli asetyylikoliinin määrää tai sen tehoa vähentävät lääkkeet, jotka vähentävät hikoilua. Myös esimerkiksi trisyklisillä masennuslääkkeillä on hieman antikolinergista vaikutusta. Toisaalta jotkut lääkkeet voivat myös epämukavasti lisätä hikoilua.

Ilmastointi voi kuivattaa ilmaa ja tuntua ikävältä limakalvoilla, tuulettimen aiheuttama veto taas ei välttämättä tee lihaksille hyvää.

Moni tervekin ihminen tuntee olonsa hyvin tukalaksi kuumalla, etenkin raskaana olevat, mutta muutkin. Eri ihmisten herkkyys eri asioille vaihtelee, eikä ole mikään ilkkumisen tai vähättelyn asia.

Miten oloa sitten voi viilentää? Tähän minulla ei ole mitään patenttikikkaa, paitsi yleisesti tunnetut, mutta eräs MS-järjestö suosittelee kylmäpussiksi pakastamaan märän pesusienen minigrip-pussissa. (En ole kokeillut.) Kehon lämpötilaa voi väitetysti parhaiten laskea kylmällä märällä pyyhkeellä reisien ympärillä/välissä. Eräs vaikeasta dysautonomiasta kärsinyt tuttu laittoi kylmäpakkauksia jopa emättimeensä…

Lihasrelaksantti baklofeeni voi auttaa vähentämään neurologisia lämmönsäätelyongelmia, mutta ei sinänsä paranna lämmönsietoa. Kofeiini taas voi heikentää kuuman sietoa, vaikka kroonisessa käytössä sen nestettä poistava vaikutus onkin vähäinen.

Hevoskastanja auttaa vähentämään helteen aiheuttamaa nesteen kerääntymistä ja turvotusta. Talkki auttaa sitomaan liiallista hikoilua ja vähentämään nihkeää oloa.

Suosittelen kookosvettä vähentämään nestehukkaa ja kuivumista, se lienee pelastanut henkeni useita kertoja ennen kuin sain lääkityksen diabetes insipidukseen. Riittävä juominen on tärkeää kaikille ja monilta se helposti unohtuu.

On toki sairauksia, joissa helle voi tehdä hyvääkin. Jotkut kipupotilaat ja huonosti hoidetusta tai hoitamattomasta kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivät saattavat riittävän kuumassa tulla jopa kokonaan oireettomiksi. (Toisaalta jotkut hypotyreoosista kärsivät eivät siedä kylmää eivätkä kuumaa.) Etenkin lihaskivut ja reumaattiset kivut usein helpottavat lämpimässä.

Korkea ilmankosteus voi helpottaa joitain hengitysteiden sairauksia ja ihosairauksia.

Comments are closed.