Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Ei aina MS-tauti

Viime torstaina Keskisuomalainen julkaisi minun mielipidekirjoitukseni, joka käsittelee CFS/ME:tä ja sen yhtäläisyyksiä MS-tautiin. Huomasin tämän itse vasta viikonloppuna. Tekstin voi lukea netissä Keskisuomalaisen sivuilla. Tämä on toinen minulta julkaistu pitkäaikaissairauksia käsittelevä mielipidekirjoitus, aiempi julkaistiin Kalevassa. Lisäksi blogistani löytyy julkaisematta jäänyt vastine Hesarin CFS/ME-juttuihin.

CFS/ME:n ja MS-taudin vahva samankaltaisuus (ja toisaalta se, miten yhteiskunta kohtelee niitä aivan eri lailla) on aihe, joka on kiehtonut minua pitkään. Yksi syy on se, että itselläni CFS/ME oli ennen pieniannoksisen naltreksonin aloittamista alusta asti (eli 2000-2007) etenevä – seikka mitä ei yleensä yhdistetä CFS/ME:hen, mutta mitä kuitenkin jonkin verran tapahtuu.

Olen ollut jo jonkin aikaa kirjoittamassa tästä blogitekstiä, se tulee varmaan syksyllä. MS-taudin aiemmat diagnostiset kriteerit laatinut neurologi Charles M. Poser on kirjoittanut aiheesta mielenkiintoisen artikkelin (ei linkkiä, kirjassa). Tästä on siis olemassa mustaa valkoisella, ei vain minun näkemykseni.

5 Comments

 1. Mietin tuossa kohtaa CFS ja MS eivät ole erotettavissa MRI-kuvissa – mutta itse olen ymmärtänyt, että CFS ei tekisi plakkeja, mutta MS on plakit (joko selkärangassa taikka aivoissa)

  CFS diagnosoidaan oireiden mukaan, mutta MS -tauti diagnoosin saamiseksi oireiden kuvaus sekä MRI, +selkäydinnäyte+ muut verikokeet.

  Kerrotko onkojotain uutta tietoa tästä, ja korjaa jos olen väärässä. Kiitos 🙂

  • niin ja näköhermontulehduskaan ei ole “pakollinen” määritellessä ms-tautia. tiedän ihmisiä, joilla ei koskaan ole ollut näköhermontulehdusta.

  • CFS (samoin kuin jotkut muut neurologiset sairaudet) voi aiheuttaa MRI-muutoksia, joita ei voi kuvantamalla erottaa MS-taudin vastaavista. Itselläni on pistemäisiä T2-tyypin muutoksia, joita ei ole epäilty MS:ksi, mutta tiedän ihmisiä joilla on ollut isompiakin löydöksiä. CFS:ää ei voi erottaa MS-taudista MRI:n tai likvorin perusteella, näin sanoo MS-asiantuntija Charles Poserkin. Tästä on tosiaan myöhemmin tulossa seikkaperäisempi artikkeli.

   Ja ongelmahan on juuri se, että ei ole yhtään oiretta tai muuta löydöstä, joka olisi aina MS:ssä mutta ei koskaan CFS:ssä, tai aina CFS:ssä mutta ei koskaan MS:ssä. Esim. MS:ssä ei ole aina näköhermontulehdusta eikä CFS:ssä aina kuumetta, vaikka nämä yleisiä oireita ovatkin. CFS:ssä on tehty tiettyjä biomarkkerityyppisiä löydöksiä, kuten immuunijärjestelmään liittyvä RNAse L, mutta näitä ei ole tutkittu riittävän paljoa, jotta niiden spesifisyys olisi tiedossa. CFS:lle ehkä tyypillisin löydös tavanomaisissa kokeissa on hyvin alhainen lasko, mutta sitäkään ei ole ihan aina.

   Tietysti asiaa sekoittaa myös se, että “CFS:n” alla voi olla useita eri sairauksia, joilla on samankaltainen oirekuva.

 2. Kiitos nopeasta vastauksesta. Jään mielenkiinnolla odottamaan lisää tietoa 🙂
  Sairastan itse agressiivista aaltomaista ms-tautia.