Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Voiko kilpirauhasen vajaatoimintaan kuolla?

Kävin hiljattain Twitterissä keskustelua muutaman lääkärin ja muun ihmisen kanssa kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja T3-hoidosta. Vastapuolella ei tosin ollut edes perustietoja ko. asiasta ja osa alkoi avoimesti trollata vaikeasti sairaiden ihmisten kustannuksella. Joku käytti myös termiä “T3-tyroksiini”, joka on suunnilleen yhtä järkevä ilmaus kuin “ibuprofeeniaspiriini” (tyroksiini = T4, ei synonyymi kilpirauhashormonille).

Yleinen käsitys tuntui myös olevan, että kilpirauhasen vajaatoimintaan ei voi kuolla. Mistähän tällainen johtuu? Tietenkään kilpirauhasen vajaatoimintaan useimmiten ei kuole. Onneksi, koska siitä kärsii Suomessakin jopa parisataatuhatta ihmistä.

Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö siihen kukaan menehdy. Koska sairaus on niin yleinen, jos yksi tuhannestakin siihen kuolisi vuosittain, se olisi merkittävä määrä ihmisiä. (Minusta yksikin kuolema, joka olisi voitu ehkäistä, on liikaa.)

Suurin osa vakavampaa kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavista saa ainakin jonkinasteista hoitoa (vaikkakaan ei aina riittävää). Erikoisempia hypotyreoosin muotoja kuten kilpirauhashormoniresistenssiä ja muunnoshäiriöitä sairastavien on vaikeampi saada asianmukaista hoitoa ja siten kuolemankin riski on suurempi verrattuna helppohoitoisiin potilaisiin.

Myksedeemakooma

Kilpirauhasen vajaatoiminnan vakavin muoto on myksedeemakooma, jota voidaan kutsua myös pelkäksi myksedeemaksi, mutta tämä termi voi viitata pelkästään kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminnan aiheuttamaan nesteturvotukseen (edeema) tai muihin kilpirauhassairauksien aiheuttamiin oireisiin kuten myksedeemapsykoosi. Myksedeemakoomaan ei toisaalta aina liity koomaa.

Myksedeemakoomassa kehon keinot kompensoida hoitamatonta tai alihoidettua kilpirauhasen vajaatoimintaa pettävät, yleensä infektion seurauksena. Myös kylmyys lisää riskiä voimakkaasti ja sitä esiintyykin lähinnä talvella. Myös esimerkiksi fyysinen trauma ja jotkut lääkkeet voivat laukaista myksedeemakooman.

Myksedeemakooman tyyppioire on tajunnan tason lasku. Yleistä on myös hypotermia ja hypoglykemia. Tilan kuolleisuus on hoidettunakin jopa 50 prosenttia.

Myksedeemakoomaa esiintyy etenkin vanhuksilla. Tämä on siinä mielessä ongelmallista, että nuori myksedeemapotilas voi jäädä vaille diagnoosia, samalla lailla kuin nuorilla ei epäillä vanhusten syöpiä. Pahimmillaan potilas kuolee saamatta diagnoosia.

Sydän- ja verisuonitaudit

On yleisesti tiedossa, että kilpirauhasen vajaatoiminta lisää useita sydäntautien riskitekijöitä, kuten paha LDL-kolesteroli. Harvempi tietää sen voivan myös nostaa verenpainetta. Tässä artikkelissa tunnettu kardiologi Richard N. Fogoros selittää lyhyesti hypotyreoosiin liittyvät sydänriskit. Pahimmillaan hypotyreoosi voi aiheuttaa eteisvärinää ja jopa sydämen vajaatoimintaa.

Jos kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa sydänkohtauksen, kuolinsyyksi merkitään todennäköisesti sydäninfarkti eikä hypotyreoosi.

Kilpirauhasen vajaatoiminta yhdistetään yleensä alentunut syke (bradykardia), joka onkin tyypillistä. Se voi kuitenkin myös nostaa sykettä. Itselläni leposyke laski yli 90:stä noin 70:een kun lisäsin tyroksiinihoitoon liotyroniinin. Ottaen huomioon, että minulla on virusperäinen sydänlihastulehdus, joka voi aiheuttaa sydänperäisiä äkkikuolemia, 70 lienee huomattavasti turvallisempi leposyke.

Toisin kuin viittaamansa lääketieteellinen artikkeli, tuo Fogorosin artikkeli ei myöskään mainitse, että kilpirauhasen vajaatoiminta voi pidentää sydämen QT-aikaa, mikä voi aiheuttaa hengenvaarallisia torsade de pointes -rytmihäiriöitä.

Autoimmuunityreoidiitti näyttää lisäävän aivohalvauksen riskiä. Tutkijoiden mielestä syynä oli nimenomaan kilpirauhasen vajaatoiminta eikä itse autoimmuunireaktio.

Muut kilpirauhasen vajaatoiminnan aiheuttamat kuolinsyyt

Hypotyreoosi on yhdistetty lääketieteellisissä kirjallisuudessa useisiin äkkikuolemiin. Joskus varsinainen kuolinsyy on jäänyt epäselväksi, toisinaan se on ollut esimerkiksi lämpöhalvaus.

Ongelma hypotyreoosin aiheuttaman kuolleisuuden kanssa on muutenkin se, että jos kilpirauhasen vajaatoimintaa ei ole diagnosoitu, ei sitä välttämättä ruumiinavauksessakaan etsitä, vaikka syytä ehkä olisi. Toisaalta vaikka potilaalla tiedetään olleen tai kuoleman jälkeen löytyy kilpirauhasen vajaatoiminta, voi olla vaikea osoittaa juuri sen aiheuttaneen kuoleman.

Joka tapauksessa kuolintodistuksia läpikäyneessä englantilaistutkimuksessa kilpirauhasen vajaatoiminnan todettiin olevan pääasiallinen kuolinsyy noin kolmeen kuolemaan miljoonaa ihmistä kohden vuodessa. Osasyynä kuolemaan ne mainittiin noin 15 kuolemantapauksessa miljoonaa ihmistä kohden vuodessa.

Lääketieteellisessä kirjallisuudessa on useita tapauskertomuksia ja tapaussarjoja potilaista, joille hypotyreoosi on aiheuttanut von Willebrandin taudin eli hemofilian kaltaisen verenvuototaudin, joka kilpirauhaslääkityksellä on parantunut.

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja itsemurha

Eräs Twitter-keskustelija suhtautui myös skeptisesti väitteeseeni, että hoitamaton tai alihoidettu kilpirauhasen vajaatoiminta voisi johtaa itsemurhaan. “Silloin takana on jotain muutakin.” Todellako? Hypotyreoosi aiheuttaa hyvin usein masennusta. Lisäksi se voi pilata elämän monilla muilla tapaa.

Kun mitään ei jaksa tehdä, lihakset menevät pienimmästäkin rasituksesta maitohapoille, koko ajan on ummetusta, pää ei toimi, unta ei saa, lihoo ja nesteturpoaa valtavasti vaikka ruoka ei edes maistu, koko ajan paleltaa, hiukset lähtevät, kuukautiset jatkuvat viikkokausia, raskaaksi tuleminen ei onnistu tai yritykset menevät aina kesken… Ja lääkärit sanovat, että asialle ei voi tehdä mitään. Onko todella niin ihmeellistä, jos joku päätyy silloin toivottomuudessaan itsemurhaan?

Sinänsä mielenkiintoista on, ettei suomalaisessa T3-keskustelussa ole ainakaan havaintojeni mukaan käsitelty T3:n käyttöä psykiatristen sairauksien, käytännössä hoitoon vastaamattoman masennuksen ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön (etenkin tiheäjaksoisen bipolaarisuuden) hoitona.

En tiedä, onko tätä hoitoa käytetty Suomessa, mutta maailmassa siitä on joitain tutkimuksia ja monet asiantuntijat pitävät sitä varsin tehokkaana. Se vaikuttaa myös yllättävän turvalliselta, vaikka on käytetty jopa 300 mcg(!) annoksia liotyroniinia eli T3-kilpirauhashormonia. (“Normaali” T3-hoitoannos on yleensä luokkaa 10-100 mcg.)

On esitetty, että näillä psykiatrisilla potilailla on jonkinlainen “aivoihin keskittyvä” kilpirauhasen vajaatoiminta tai ongelma T4:n muunnoksessa aktiiviseksi T3:ksi (edelleen, T4:llä ei tee juuri mitään ellei se muunnu T3:ksi). Sitä ei ole varmasti pystytty selittämään, miten eutyreoottisilta vaikuttaville potilaille pystytään antamaan massiivisia kilpirauhashormoniannoksia ilman kliinisen hypertyreoosin kehittymistä.

Kenellekään lääkärille tuskin tarvitsee erikseen kertoa, kuinka massiivisesti varsinkin kaksisuuntainen mielialahäiriö lisää itsemurhariskiä.

Kilpirauhasaiheisiin ja niitä koskeviin yleisiin, vaarallisiin väärinkäsityksiin liittyen on tulossa vielä toinen postaus lähiviikkoina.

12 Comments

 1. Ohitusleikattuna jouduin kirjoittamaan tk-ylilääkärille, että Thyroxin- purkin omassa käyttöohjeessa lukee kohdassa 4; “liian suuri annos voi olla sydönpotilaalle jopa hengenvaarallinen”. Onneksi lahtelaisena löysin Turusta (!) funktionaalisen lääkärin, jolla vielä oli vapaita aikoja.

 2. Nettikeskustelussa joku (detaljeista päätellen) oli läheltä seurannut erään Lauran vaiheita. Vajislääkitystä ei suostuttu antamaan. Laura lihoi, eristäytyi, häpesi itseään, muutti johonkin syrjäseudulle, alkoi käyttää huumeita ja kuoli. Endot ja muut pötyäpuhuvat tietysti selittävät että kuolemalla ei olisi mitään yhteyttä hoitamattahättämiseen. Kuinkahan on?

  • En ole kuullut tästä Laurasta, mutta pidän tätä täysin mahdollisena tarinana. Usein on vaikea sanoa, mihin ihminen kuolee tai kenen syy se on, kun on monia eri sairauksia/ongelmia tai yksi johtaa toiseen.

 3. Ilman luontaista tyroksiinia (Thyroid) olisin kyllä vajiksen aiheuttaman masennuksen takia todennäköisesti päätynyt junan alle. Lähellä se oli. Funktionaaliselta lääkäriltä sain sitten Armour Thyroid -reseptin, myöhemmin se on vaihdettu edullisempaan Thyroidiin. “Tavallisesta” ei synteettisestä tyroksiinista ei ollut minulle mitään hyötyä mutta sitä ei uskonut tk eikä endo, sen paremmin yksityinen kuin julkinenkaan puoli. Tämä nyt jo eläkkeellä oleva funktionaalisen puolen lääkäri onneksi uskoi.

 4. Niin, onkohan nämä ihmiset itse jotka väittävät, että vajaatoiminnan hoitamattomuus tai puolittainen hoito (esim. hoidetaan labra-arvoja eikä oireita) ei vaikuta itsemurhariskiin tai muihin hieman vähemmän vakaviin juttuihin? Pakko olla. Ja toki on niin, että kaikki vajaatoiminnan potilaatkin ovat erilaisia joten kokemukset sairaudesta ja hoitohistoriasta erilaisia.

  No, itse olin ennen supersosiaalinen ihminen, rakastin kaikkea menoa ja kissanristiäisiä. Kun olin aikanaan menossa lääkärille, pelkäsin todella, että aletaan tuputtaa masennusdiagnoosia kun sellaisesta oli paljon kuullut. Tuolloin oireet olivat melko hienoisia eli suht normaali elämää elin. Onneksi lääkäri ei sellaista ottanut puheeksi, ehkäpä paljon vaikutti se, että suvussani on vajaatoimintaisia itse asiassa paljon.

  No itselläni se oli liikatoiminta (oireet epäspesifit eli niitä oirelistoja ei voi tuijottaa, labrat kertovat mikä on) ja se päädyttiin aikanaan hoitamaan radiojodilla. Sen jälkeen pitikin melkoinen tovi olla ilman lääkitystä (kunpa tämä olisi kerrottu ennen hoitoa!!!) jotta nähtiin mihin arvot lopulta asettuvat. Voi luoja mitä helvettiä. Välillä olo oli sellainen, että jos olisi salama iskenyt siihen paikkaan kuoliaaksi ei olisi yhtään haitannut kuolla. No olin toki ilman lääkitystä, joten jaksoin sinnitellä sen toivossa kun lääkitys vihdoin aloitetaan.

  Sen enempää menemättä yksityiskohtiin koska onhan tämä ollut pitkähkö tie (joskin silti alussa, eihän nämä äkkiä ratkea) niin vieläkään ei ole lääkitys kohdillaan ja jo kohta vuoden päivät olen vältellyt ystäviä, en juurikaan tykkää käydä ihmisten ilmoilla ja useimmat ihmiset ärsyttävät minua jo läsnäolollaan. Tiuskin usein. Esim. olen 6 kk ollut laihdutuskuurilla ja liikkunut entiseen tapaani ahkerasti (tämä oli tauolla kun olin lääkkeettä jne.) niin että useampi olisi tästä tahdonlujuudesta ja säntillisyydestä kateellinen. Auttaako. No ei. Jos olisi edes halunnut maltillisen pudotuksen 1 kg per kuukausi, olisi nyt jo tippunut kuusi kiloa. Vaan ei, nada, zero. Vaatteet ei mahdu, vatsa on kuin turvonnut (ei vatsavaivoja yhtään eli sellaisista ei ole kyse) etenkin jos erehdyn syömään jotain. Useimpia suomalaisia ei liikakilonsa haittaa, itse en halua olla yksi heistä.

  HALUAISIN mennä ja tulla, nähdä ystäviäni, mutta inhoan itseäni tällaisena. Treffeille on pyydetty, en voi mennä. Olen odottanut, että kun saan kilot pois, mutta aikaa kuluu ja mitään ei tapahdu. En siis ole yleisesti ottaen masentunut, se liittyy suoraan näihin kiloihin. Aiemmin myös hieman olotilaan eli jokainen vajaatoimintainen varmaan tietää kun puhuu tietynlaisesta turvotuksesta ja sen tuomasta olosta. Ne tulevat ja menevät yhtäkkiä kuin ovat tulleekin, mutta se olo on jotain mitä en osaa ei-kilpparivaivaiselle selittää. Kun ennen vajaatoimintaa söin buffetissa ja vatsa oli täysi, sekin tuntui ihan erilaiselta. Nykyään mun vatsa voi pullottaa jo aamulla vaikka olisin ollut todella vähillä syömisillä koko edellisen päivän. Sen ihan ookoo-olon tuntee kun herää aamulla hieman normaalimpana eli on siis vähän olevinaan hoikempi olo 🙂

  Nyt toki kun alkaa jo rassata tämä ja vaikka olen ihan fiksu ihminen ja järki sanoo toista niin miettii jo, että nyt ne metodit kohta käyttöön, että syön omenan päivässä niin johan on kumma jos ei laihdu. Järkevääkö, ei varmaan. Näistä kuvioista sitten terveyskeskuksen lekuri totesi puhelimessa, että juu vähän väsyneenä tulee tuota suklaata syötyä. Ai että tällaiseen terveydenhuoltoon ne verorahat menee. Olisin halunnut kysyä, että mitkä helvetin suklaat, mutta jos lääkäriltä tulee tällaista tekstiä niin mitä siihen voi sanoa. No tämä oli eka ja ainoa yhteys sinne terveyskeskukseen (siirsivät mut erikoissairaanhoidosta sinne kun päästiin jotakuinkin viitearvoihin).

  Tuohon puheluun liittyi onneksi muutakin arvokasta tietoa ja päätin ihan itse kokeilla vähentää annosta puolikkaan tablettia viikossa ja otin kertarysäyksellä “räjähtävään starttiin” alkuun kahden päivän totaalitauon tyroksiinista. Huh, kyllä lähti aika äkkiä 3 kg pois ja tuntui kuin aineenvaihdunta olisi herätetty unesta. Mieletön fiilis, mutta olin ollut niin pitkään miinuskaloreilla, että pääsi paha nälkä yllättämään 😀 Mutta ihana fiilis 6 kk kituuttamisen jälkeen, että wau, ehkä munkin kroppa vielä toimii kun lääkitys saadaan kuntoon ja löydän hyvän yksityisen puolen lääkärin. Vähensin pysyvästi sen yhden puolikkaan viikosta, mutta sen enempiä tässä ei yksin uskalla tehdä, mutta etenee, etenee. Terveyskeskukseen vaikka sanoin olosta, niin ei sitä kuunneltu. Seuraavat mittaukset 4 kk päähän!!! TSH siis oli alle viitteiden kuitenkin. Tuon kokeilun yhteydessä hävisivät myös hieman pidempään ollut älytön rintojen arkuus (en olisi antanut kenenkään koskea, olivat kosketusarat, painavat ja turvonneet) sekä tuntui kuin munasarjat olis ollut myös turvonneet – tuota en osaa paremmin kuvailla.

  Kun vajaatoiminta ei ole loppuun asti hanskassa niin kyllä ihan saletisti vaikuttaa vahvimmankin ihmisen elämiseen, ei toki varmastikaan 100%. Ja jos on ylipainoinen sekä sinut itsensä kanssa, niin ei sellainenkaan ihminen sitä ymmärrä. Itse olen aina mennyt suomalaisella sisulla eteenpäin ja tavallaan vieläkin, mutta koska olen niin väsynyt ja stressaantunut kroppaani niin se näkyy ärtyisyytenä ja sosiaalisena erakoitumisena. Muuttaisin mielelläni keskelle metsää siksi aikaa, että lääkitys saataisiin kuntoon.

  Samoin en tiedä vaikuttaako kunnossa oleva lääkitys lihaskipuihin, mutta salilta palautuminen on ihan helvetillistä eikä sitä tavallaan tapahdu koskaan. Saan yhdellä kertaa (pitkä venyttelysessio) kyllä jumit auki, mutta jos menen seuraavana päivänä tekemään esim. jalkatreenin, ollaan palattu takaisin alkuruutuun ja jos teen tosi rankan treenin, kivut ovat ihan mielettömät eli tavallinen lihaskipu muuttuu yleensä tosi kivuliaaksi ja kestää koko viikon. Eli entiseen tapaan hyvin rankkaa treeniä en enää tee -sekin aikamoinen muutos entiseen elämään.

  Haluaisin mennä ja tulla, nähdä kavereita, mutta häpeä kehon liikarasvoista estää sen, ne ällöttää minua itseäni. Eikä sitä juuri kukaan muu voi ymmärtää ellei ole samanlainen tilanne. Tuskin ehkä itsekään olisin ymmärtänyt ennen kuin tämän itse koin.

  Tyrazol toimi itselläni kuin unelma ja voin vain muistella millaista oli silloin. Mutta liikatoimintaa ei kuulemma mielellään lääkitä kovin pitkään vaan se halutaan hoitaa radiojodilla ja mieluummin normitilaan eli että mitään lääkitystä ei tarvita. Mulla tuli annostuksessa liikaa (ei lääkärien vika, eihän sitä annostusta voi tietää 100% mikä toimii) ja meni vajikselle.

  Mun kroppa on kuitenkin antanut viitteitä, että vielä tästä voin nousta joten tässä sopivaa lääkäriä juuri mietin.

  Vaikka tämä ei ole pikaisesti tappava tauti (jossain muussa kirjoitusessa tulikin ilmi, mitä kautta hoitamaton tai huonosti hoidettu vajis vaikuttaa kuolleisuuteen) niin näitä olotiloja ei toivoisi pahimmalle vihamiehellenikään (esim. lääkkeettömänä odottaminen kuukausia). Meillä yhdelle töissä tehtiin myös joku kokeilu lääkityksessä ja joutui olemaan hetken ilman ja hän asiallisesti varoitti kaikkia työkavereitaan etukäteen, että ei kannata tulla kovin lähelle (meillä luojan kiitos työ sellaista että ylenmäärin ei tarvita “iholle menemistä” 😉

 5. Voi ei heti ekassa kappaleessa jäi lauseesta pois osa:

  ***Niin, onkohan nämä ihmiset, jotka väittävät, että vajaatoiminnan hoitamattomuus tai puolittainen hoito (esim. hoidetaan labra-arvoja eikä oireita) ei vaikuta itsemurhariskiin tai muihin hieman vähemmän vakaviin juttuihin niin itse terveitä? (ei-kilpparivajiksia)

 6. liittyyköhän 450 trombosyyttiarvot kilpirauhaseen jotenkin?muuntumiseen t 4 kolmoseksi tarvitaan seleeniä. seleenipitoisen ruoan syöminen niin että arvot muuttuu viitearvojen alarajalta ylärajalle voi auttaa.
  Mulla on tsh 4 ja sydän heikentynyt jostain syystä tutkittiin kun tuli takykardiaa.joku antti heikkilän potilas sai apua hivenaineista.Aika ankeaa jos lääkityskään ei auta.Endkrinologi Jari Välimäki sanoi luennollaan että tsh voidaan lääkkeellä laskea mittaamattomiin.varmaan annostuksen raja tulee vastaan siinä jos menee liikatoiminnalle.seleenillä voi hoitaa myös itse autoimmuunitulehdusta.D-vitamiini myös tärkeä

 7. sekä cfs että kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa väsymystä. Mites erostusdiagnostiikka?Aloit syödä kilpirauhaslääkettä ja ne oireet mitkä sillä parani ovat kilpirauhasen vajaatoimintaa ja loput cfs:ää? Mistä tiesit mitkä oireista oli kilpirauhasen vajaatoiminta ja mitkä johtuivat cfs:sta?

  • Oletan, että kysymys oli tarkoitettu minulle? Sairastuin CFS:ään vuonna 2000, kilpirauhasen vajaatoimintaan lähes 10 vuotta myöhemmin, kun olin CFS:stä lähestulkoon remissiossa LDN:n ansiosta. Minulla on siis varsin hyvä kuva siitä, mitkä oireet ovat CFS:ää ja mitkä hypotyreoosia.

   Itselläni esim. väsymys ei jostain syystä kuulunut kilpparin oireisiin lainkaan, vaan pääoireet olivat hillitön lihominen (useita kiloja viikossa) ja nesteturvotus sekä kuukautishäiriöt. Lisäksi oli jonkin verran palelua ja ihon kuivumista sekä tuo mainitsemani kohonnut syke.

   Nykyään jos lääkitys on vajaalla (esim. vatsa sekaisin eivätkä lääkkeet imeydy), ensimmäinen oire on roskaisuuden tunne silmissä.