Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Parantaa kaiken paitsi kuoleman

Nigellaöljy on varmaan maahanmuuttajien ansiosta todella suosittua täällä Hollannissa, joissain turkkilaisissa kaupoissa voi olla jopa viittä eri merkkiä. Lähimmässä intialaisessa kaupassakin on useampaa, josta yksi lupaa öljyn auttavan kaikkiin vaivoihin paitsi kuolemaan, ilmeisesti lainaus profeetta Muhammadilta. Joo, ei ole ihan FDA-sanktioitu markkinointiväite tuo.

Nigellaa eli ryytineitoa (Nigella sativa) kutsutaan usein mustakuminaksi ja öljyä näkee myytävän Suomessa nimellä mustakuminaöljy, mutta mustakumina on periaatteessa ihan toinen maustekasvi. Nigellaa kutsutaan englanniksikin joskus nimellä black cumin, ja myös hindinkielinen nimi “kala jeera” eli mustakumina voi viitata tuohon toiseen kasviin. Black seed olisi parempi, koska se ei johda harhaan. Mutta mistä kasvista siis on kyse?

Perinteiset käyttötarkoitukset

Nigella sisältää mm. paljon antioksidantteja. Sen perinteisiä käyttötarkoituksia ovat olleet etenkin diabetes, sydäntaudit, ihosairaudet ja seksuaaliset vaikeudet. Kakkostyypin diabeteksestä onkin useita ihmistutkimuksia. 2 g nigellansiemeniä päivässä voi laskea paastosokeria, HbA1c:tä (pitkä sokeri) ja parantaa insuliiniherkkytttä.

Yhdessä tutkimuksessa 1 g nigellansiemeniä päivässä ei vaikuttanut havaittavasti veren rasvoihin, mutta 2 g vaikutti ja 3 g ei ollut tehokkaampi kuin 2 g. Toisessa jo 1 g jauhettua nigellaa laski menopausaalisten naisten kolesterolia ja verensokeria lumeryhmään verrattuna. Kolmannessa tutkimuksessa 2 g nigellaa päivässä laski kuukaudessa kolesterolia vain vähän, mutta triglyseridejä reilummin. Nigella laski verenpainetta myös normaaliverenpaineisilla.

Melko pienessä satunnaistetussa kaksoissokkotutkimuksessa 2,5 ml nigellaöljyä päivässä paransi siemennesteen laatua hedelmättömyydestä kärsivillä miehillä.

Vaikutus immuunijärjestelmään

Nigellasta on tehty nivelreuman hoidossa satunnaistettu kaksoissokkotutkimus, joskin aika pieni sellainen. Annos oli vain 2 x 500 mg öljyä päivässä. Eläintutkimuksia löytyy muistakin autoimmuunisairauksista, mm. psoriasis, MS-tauti ja suolistotulehdus.

Allergiat ja astma ovat eräs lupaavimmista nigellan käyttötarkoituksista, sillä se laskee IgE-tasoja. Pienessä tutkimuksessa nigellavoide lievitti käsien ekseemaa yhtä hyvin kuin beetametasonivoide.

Heinänuhasta on useita tutkimuksia. 68 heinänuhasta kärsivän potilaan tutkimuksessa nigellanenätipat lievittivät selvästi heinänuhaa verrattuna ruokaöljytippoihin. Nigella voi parantaa myös siedätyshoidon tehoa. Paikallinen nigellaöljyn käyttö lievitti myös iäkkäiden ihmisten nenäoireita.

Vaikutus aivoihin

Useiden eläintutkimusten perusteella nigella on neuroprotektiivista (suojelee aivosoluja) ja saattaa parantaa kognitiivisia kykyjä. Myös pienessä kaksoissokkoistetussa ihmistutkimuksessa nigella paransi kognitiivisia kykyjä terveillä vanhuksilla.

Nigella voi lievittää masennusta, ilmeisesti nostamalla serotoniinitasoja aivoissa. Lisäksi se voi vähentää ahdistusta, mekanismina GABA:n lisääminen, kuten ahdistusta lievittävillä aineilla yleensä. Terveillä teinipojilla jo 500 mg päiväannos nigellaa paransi mielialaa, vähensi ahdistusta ja paransi tiettyjä muistin osa-alueita.

Nigellaa on käytetty epilepsian hoidossa, mistä on saatu hyviä tuloksia eläintutkimuksissa, mutta ihmistutkimusten näyttö on ollut ristiriitaista. Sillä on myös kipua lievittävää vaikutusta ja se voi hidastaa toleranssin kehittymistä opioideille.

Nigella ja infektiot

Nigellaa on käytetty myös infektioiden hoidossa. Se tappaa Staphylococcus aureusta, joka on etenkin ihoinfektioissa yleinen bakteeri, myös sen ikävää MRSA-muotoa. Se voi estää biofilmien eli vaikeahoitoisten “bakteeripesäkkeiden” muodostumista. Se näyttää vähentävän tulehdusta sepsiksessä. Yhdessä tutkimuksessa nigella toimi helikobakteerin häätöhoitona lähes perinteisen kolmoishoidon veroisesti.

Egyptiläistutkimuksessa nigella laski viruskuormaa C-hepatiitissa ja vähensi etenkin raajojen turvotusta.

Nigerialainen tapauskertomus väittää oireisen HIV-positiivisen miehen muuttuneen HIV-negatiiviseksi käyttämällä 2 x 10 ml nigellaöljyä päivässä. HIV:tä oli testattu useamman kerran negatiiviseksi ja CD4-valkosoluarvot kohosivat normaaleiksi. Huikea väite, mutta julkaistu tuntemattomassa afrikkalaisessa tiedelehdessä, joten siihen on syytä suhtautua suurella epäilyksellä, kuten aina vastaaviin väitteisiin.

Nigellalla on myös antifungaalista vaikutusta Candida-hiivoihin.

Muut käyttötarkoitukset

Soluviljelmissä tehtyjen tutkimusten perusteella nigella voisi auttaa moniin eri syöpiin, kuten suusyöpä, maksasyöpä, kohdunkaulansyöpä, eturauhassyöpä, glioblastooma (aivosyöpä), neuroblastooma, mahasyöpä, paksusuolensyöpä, haimasyöpä ja rintasyöpä. Lisäksi se voisi vähentää solunsalpaajien aiheuttamia haittavaikutuksia, kuten sisplatiinin munuaisvauriot, tamoksifeenin maksavauriot, syklofosfamidin sydänvauriot ja metotreksaatin kivesvauriot. Kliinisiä tutkimuksia syövän hoidossa ei kuitenkaan ole tehty.

Kaikkia nigellan vaikutuksia en tässä voi käydä läpi, mutta lisäksi löytyy eläintutkimuksia Alzheimerin taudista, poskiontelontulehduksesta, opioiditoleranssista, ruokayliherkkyyden aiheuttamasta ripulista, sirppisoluanemiasta, mahahaavasta, munuaiskivistä, leikkaushaavojen kiinnikkeiden vähentämisestä, juurihoidosta, sydäninfarktin jälkitilasta, osteoporoosista ja maksafibroosista.

Haittavaikutukset

Nigella vaikuttaa hyvin turvalliselta aineelta. Mitään toksisuuteen vihjaavaa ei ole havaittu. Yksi tapauskertomus löytyy diabeetikon munuaisen vajaatoiminnasta, jonka nigella näyttää laukaisseen, mutta kyseessä olivat tabletit enkä ihmettelisi, vaikka niissä olisi ollut jotain muita aineita. Useiden tutkimusten perusteella nigella näyttää ennemminkin estävän diabeteksen aiheuttamaa nefropatiaa.

Nigellalla voi kuitenkin olla yhteisvaikutuksia CYP3A4- ja CYP2A9-entsyymien kautta metaboloituviin lääkkeisiin, joita on varsin paljon. Eli jos harkitsee nigellan käyttöä, kannattaa keskustella vaikka apteekin työntekijän kanssa, voiko se aiheuttaa ongelmia oman lääkityksen kanssa.

Tämä teksti on osittain suomennos muutama vuosi sitten kirjoittamastani englanninkielisestä artikkelista, jossa ei (sen julkaisseen median vaatimusten takia) ollut mukana lähdeviitteitä. Täydensin artikkelia sen jälkeen ilmestyneillä tutkimuksilla, joihin on linkitkin. Viitteitä voin tarvittaessa kaivaa, mutta kaikki tässä viitatut artikkelit löytyvät PubMedistä.

11 Comments

 1. Kiitokset mustakuminaöljyn infosta 🙂

 2. Hei Maija! Mitä mieltä olet nigella sativan käytöstä ihan jauhettuna? Niinkuin jostain katselin, hunajan kanssa? Onko myös tehokas? Olen ostanut siemeniä ja jauhanut itse, myös Iherbiltä tuli jauhekapseleita tilattua…

 3. Hei!
  Kumpi on parempaa jauhe vai öljy. Ostin Ekolon öljyä. Kuinkahan monta ml kannattaisi ottaa esidiabetekseen ja ajoittain koholla olevaan verenpaineeseen? Ikää on 68v.
  Yt. Sinikka

 4. Isällä on keuhkosyöpä. Hän on vasta 70-vuotias, elämänhaluinen mies. On ottanut tuota ja havupuu-uutejuomaa päivittäin, nyt lääkäri kielsi sen ”mahdollisiin yhteisvaikutuksiin” vedoten. Isän kunto romahti viikossa. Sädehoitoja kun odottelemme nyt 3 viikkoa sytojen loppumisesta. Itse olin sitä mieltä, että jos kunto oli parempi ja ruoka maistui paremmin ja perustelu oli noinkin hataraa, kannattaa tuota jatkaa. Jatkoajalla hän jokatapauksessa on ja tuo paransi kuntoa huomattavasti. Onko muilla syöpäpotilailla mitään kokemuksia jakaa?

  • Minä en ole lääkäri enkä syöpäpotilas, mutta perehtynyt syöpähoitoihin kattavasti kyllä. En ymmärrä kieltoa. Kyllä, joillain lisäravinteilla voi olla haitallisia yhteisvaikutuksia syöpälääkkeiden kanssa, mutta yleensä vaikutukset ovat ennemmin synergisiä, eli hoito tehoaa jopa paremmin.

   Aiemmin esim. uskottiin, että antioksidantit heikentäisivät solunsalpaajien tehoa, koska niiden vaikutuksen ajateltiin perustuvan osittain vapaisiin radikaaleihin. Kielto saattaa siis perustua tähän, virheelliseksi osoitettuun ajatukseen. Tutkimuksissa tällaista vaikutusta ei käytännössä ole havaittu, ja moni antioksidantti tehostaa solunsalpaajien vaikutusta.

   Eli itse samassa tilanteessa jatkaisin käyttöä. Suosittelisin tutustumaan myös pieniannoksiseen naltreksoniin, jota voi käyttää samoin yhdessä kaikkien syöpähoitojen kanssa.

 5. Olin koko viime talven flunssassa. Mikään lääke ei auttanut. Olen vapaaehtois töissä jossa tapasin ulkomaalais taustaisen henkilön. Hän suositteli minulle Black Seed tuotetta. Sanoi että auttaa varmasti. Valitettavasti en vuosi sitten löytänyt mitään tietoa täältäkään. Nyt olen jo kunnossa.
  Saakohan näitä tuotteita jo Suomesta?

 6. “Use this Black Seed regularly, because it is a cure for every disease, except death ”
  Profeetta Muhammad rauha olkoon Hänen kanssaan
  Sahih Al Bukhari kirjasta ja Muslim kirjasta

  Olisit voinut kirjoittaa keneltä tämä sitaatti oli alunperin peritty…

 7. https://www.ruohonjuuri.fi/mustakuminaoljy-amazo-4025871890211 onkohan tämä sitä oikeaa öljyä vaikka mainitaankin mustakuminaöljynä. Miten käyttäisin iho psori hoitoon?