Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Vaihtoehtoja 5-HTP:lle

Eilen uutisoitiin monessakin lehdessä, että 5-HTP:tä myydään laajalti Suomessa, vaikka se on lääkelistalla. Olen ihmetellyt jo pidempään, miten tämä on mahdollista. Luontaistuotekaupoissa tosin myydään muitakin lääkkeiksi luokiteltuja aineita (ja esim. valeriaanaa saisi myydä vain apteekissa).

5-HTP eli 5-hydroksitryptofaani on siis serotoniinin eli 5-hydroksitryptamiinin (joka tieteellisessä kirjallisuudessa lyhennetään usein 5-HT:ksi) esiaste. Sillä on hoidettu masennusta, univaikeuksia ja joskus fibromyalgiaa ja päänsärkyä. Useista käyttötarkoituksista on melko paljon tieteellistä näyttöäkin.

Sinänsä tavallaan ymmärrän 5-HTP luokittelun lääkkeeksi. Joissain maissahan se on myynnissä masennuslääkkeenä, usein nimellä oksitriptaani. En tosin olisi arvannut, että Fimea pitää 5-HTP:tä päihteenä, mikä on aika absurdi väite.

Jos 5-HTP poistuu myynnistä Suomessa, voi kokeilla toimisiko L-tryptofaani, joka on aminohappo ja 5-HTP:n (ja siten myös serotoniinin) esiaste. Sitä myydään mm. nimillä Tryptomax ja Vida L-tryptofaani. Monilla se toimii suunnilleen yhtä hyvin, mutta se aiheuttaa harvemmin vatsavaivoja.

Se on tärkeää ottaa tyhjään vatsaan (tai ainakin ilman proteiineja), mutta pieni määrä sokeria voi tehostaa sen kulkua aivoihin. Kumpaakaan tryptofaania ei suositella psyykenlääkkeitä käyttäville ilman lääkärin valvontaa teoreettisen serotoniinisyndrooman riskin takia.

Melatoniinia saa nykyään ilman reseptiä enintään 1 mg vahvuisina valmisteina. Monelle melatoniini on tehokas, mutta sopivin annos vaihtelee yksilöllisesti, yleensä 0,1-5 mg välillä. Liian suuri annos voi huonontaakin unta. Itselleni sopivaksi annokseksi on osoittautunut 1-3 mg, kielen alla imeytettävää valmistetta riittää minulle 0,4 mg.

Eräs tehokas mutta harvojen tuntema unentuoja on aminohappo glysiini, jonka voin todeta tehoavan hämmentävän hyvin. Sen sanotaan toimivan vielä paremmin yhdistettynä kahteen muuhun rauhoittavaan aminohappoon, tauriiniin ja GABA:an, mutta Suomessa GABA:kin on lääkelistalla. Tauriini yksinäänkin voi auttaa, mutta on vaikutukseltaan hyvin mieto. (Vaikka sitä onkin energiajuomissa, tauriini ei ole piristävä aine vaan ennemminkin keskushermostoa rauhoittava.)

Unen saamiseen ja ahdistukseen voivat auttaa myös esimerkiksi valeriaana, humala (se kasvi), kärsimyskukkauute, reishi, L-teaniini, magnesium ja sinkki-magnesiumyhdiste ZMA. Inositoli ja ashwagandha voivat auttaa vähentämään yöheräilyjä ja yövalvomisia, mutta koska ne eivät väsytä, useimmilla ne aivät auta nukahtamisessa.

Masennukseen voi puolestaan olla apua esimerkiksi ruusujuuresta, tyrosiinista, DL-fenyylialaniinista ja kalaöljystä. Mäkikuisma on yleinen masennuksen hoidossa käytetty luontaistuote, mutta siihen liittyy useita ongelmia, kuten aurinkoherkkyys sekä lääkeyhteisvaikutukset. Folaatista ja B6- ja B12-vitamiinista (nämä mieluiten aktiivisessa muodossa, esim. metyylifolaatti ja metyylikobalamiini) voi olla apua sekä masennukseen että unihäiriöihin.

Masennuksen ja pidempään jatkuneiden unihäiriöiden syy olisi aina hyvä selvittää. Joskus syynä ovat elämän traumat ja kriisit, mutta takana voi olla myös fyysinen sairaus, esimerkiksi hormonaalinen tai ravitsemuksellinen puutos.

Käytätkö jotain lisäravinnetta mielialaa kohottamaan, helpottamaan nukahtamista tai parantamaan unta?

24 Comments

 1. Ahdistukseen, stressiin ja nukahtamiseen kauranversouutetippoja (Avena Sativa). Auttoivat pääsemään vihdoin tupakasta eroon, erittäin hyvää kamaa myös vieroitusoireisiin!! Todellakin rauhoittaa ilman huumaavaa vaikutusta.

  Mäkikuismauutetippoja lievään masennukseen, erinomainen valmiste, ei sivuoireita, D-vitamiinin käyttöönoton jälkeen enkä juuri muutenkaan ei haittaa edes olla auringossa. Suosittelen! Toimii yhtä hyvin kuin mielialalääkkeet, paremminkin.

  E-EPA toimii myös mielialaan ja tietysti moneen muuhun.

  • Käsittämätön väite, ettei mäkikuismalla olisi haittavaikutuksia. Yksi yleinen ja ongelmallinen on se, että se herkistää ihoa auringolle.

   Lisäksi mäkikuismalla on runsaasti lääkeyhteisvaikutuksia, se voi viedä esim. e-pillereistä tehon. Monien muidenkaan lääkkeiden kanssa sitä ei saa käyttää.

   Jos näistä on tietoinen, mäkikuisma voi olla toimiva hoito lievään ja keskivaikeaan masennukseen, mutta useimmat luontaistuotteet ovat turvallisempia ja haitattomampia.

 2. Minulla auttoi yhdistelmä karnosiini, E-EPA, ubikinoni ja magnesium. Lievensi vakavaa masennusta selvästi jo parin päivän päästä. Lisäksi unen tarpeeni väheni 13:sta tunnista alle 10:neen. Kolme ja puoli kuukautta nyt käyttänyt. Lisävaikutus joka ilmeisimmin johtuu karnosiinista oli kunnon todella reipas paraneminen kuukauden käytön jälkeen. Käytin aluksi karnosiinia 800 mg mutta puolitin sen (lähinnä säästösyistä) ja otin tilalle l-beta-alaniinia 2g, jonka pitäisi muutta elimistössä karnosiiniksi.

  • Hienoa, että masennus on lievittynyt. Masennukseen tosin veikkaisin noista auttavan lähinnä E-EPA:n ja magnesiumin, ellet sitten itse ole (esim. aloitusaikojen tai mahdollisten taukojen perusteella) vakuuttunut, että myös Q10 ja karnosiini vaikuttavat). Veikkaisin myös Q10:n voivan vaikuttaa fyysiseen kuntoosi.

 3. Juu – tätä olen miettinyt, että mikähän noista on ollut se joka vaikuttaa eniten. Itse asiassa aloitin pelkällä magnesiumilla huhtikuun alussa kun mulla oli todella paha itsemurhamasennus. Se tuntui hieman auttavan ja siitä sain voimia kokeilla näitä muitakin. Pelkkää e-epaa olen kokeillut joskus vuosia sitten mutta en huomanut mitään vaikutusta. Karnosiiniä epäilin eniten vaikuttavaksi ja tästä syystä annoin teini-ikäiselle pojalleni beta-alaniinia ja se normalisoi hänen unirytminsä.

  Pitääpä vielä tutkia tätä tarkemmin, ihan mielenkiinnosta. Olen viimeaikoina tutkinut päivittäin kaikkea muuta mutta en juuri noita joista ensimmäisenä sain hyötyä.

 4. Onko joku magnesiumlaaduista erityisen sopiva masennnuksen hoitoon? Entä kalaöljyvalmisteista?

  • Magnesiumvalmisteessa olennaista on, että se imeytyy. Tämä tarkoittaa esim. sitraattia ja aminohappokelaattia, ei oksidia. Joissain magnesiumvalmisteissa on mukana myös B6-vitamiinia, josta saattaa olla apua masennukseen, mutta en ole varma onko sitä niin paljon, että sillä on merkitystä. Tärkeintä on imeytyvyys ja että annos on riittävän suuri. Jossain valmisteessa voi lukea että “400 mg magnesiumXXX-yhdistettä”, mutta kun lukeekin tarkemmin, itse magnesiumia on vaikka vain 100 mg.

   Kalaöljyssä EPA on se tärkein ainesosa, joka auttaa masennukseen. Moni suosiikin E-EPA:a. On myös pelkkää EPA:a tai pääasiassa EPA:a sisältäviä valmisteita, jotka eivät ole E-EPA:a. Toisten mielestä ei-etyyli-EPA (onkohan se nyt sitten triglyseridimuodossa oleva, tämän alan sanastoni on ruostunut) on parempaa kuin E-EPA.

   Joka tapauksessa tärkeää on, että valmiste sisältää runsaasti EPA:a ja sitä otetaan riittävästi, masennuksen hoidossa on käytetty aika suuriakin annoksia. Tavallisia kalaöljyjä, joissa ei ole erityisen paljon EPA:a, on käytetty jopa 6-12 kapselia päivässä.

 5. Onko tosiaan niin, että 5htp olisi vatsalle vaivoja enemmän aiheuttava.
  Itse meinaan vatsani ei kestänyt l-tryptofaanijauhetta lainkaan, saati tyhjään vatsaan.
  No itselläni on tosi herkkä vatsa. Ajattelin kokeilla 5htp:tä, kun eräs tuttavani sanoi ettei se maistu mitenkään voimakkaalle tms. Tosin se ei takaa vatsaystävällisyyttä, mutta jos kokemuksia, varsinkin vatsan suhteen 5htp:stä, niin kiitos!
  Samoin Q10. Onko väkevä, karvas tai hapokas maku?

  • Ihmisethän ovat yksilöitä, mutta en varmaan sinun tapauksessasi ainakaan paljoa rahaa sijoittaisi 5-HTP:hen. Voisitkohan saada joltain kaverilta kokeiluun?

   Suolistohan on vähän (tai vähän enemmänkin) niin kuin ihmisen toiset aivot. Serotoniini on myös suoliston välittäjäaine.

   Q10 otetaan yleensä aina kapseleina, joten sen maulla ei pitäisi olla väliä. Sen pitäisi olla vatsaystävällistä, en ainakaan muista että se olisi kenelläkään tutullani aiheuttanut vatsaongelmia ja hyvin moni tuttuni sitä syö.

  • Moikka, mulla tuli 5 htp stä vatsakipua enkä voi sitä käyttää

 6. Itse taas koen jatkuvaa ahdistusta: rinnan päällä on raskas lyijypaino, hengästyttää, suussa maistuu metalli, sykkeet nousee, kurkkua kuristaa ja uni on haasteellista.

  Mietin mitä mahdollisuuksia minulla olisi hoitaa itseäni, kun en oikein pysty rentoutumaan ja rauhoittumaan, kun keskityn koko ajan vain oman kroppani oireisiin. SSRI-lääkkeitä en haluaisi, koska olen luonteeltani tosi herkkää sorttia.

 7. Mitä lisäravinteita suosittelisit kokeiltavaksi pitkään jatkuneeseen ahdistukseen ns. tukihoitona?

  • Inositoli on yksi turvallisimpia lisäravinteita mitä on ja varsin tehokas, joten sitä ensimmäisenä. Teaniini on toinen tehokas ja ei-väsyttävä. Myös tauriinia, ruusujuurta, ashwagandhaa ja asetyylikysteiiniä voi kokeilla, mutta ruusujuuri ei välttämättä sovi kaikkien psyykenlääkkeiden kanssa.

   Sitten on tietysti paljon yrttejä, joiden vaikutus on yleensä melko vähäinen, kuten valeriaana, kärsimyskukka, laventeli, sitruunamelissa jne. Jotkut voivat noista saada enemmänkin apua.

   Aina pitäisi tietysti selvittää, ettei ahdistus johdu fyysisestä syystä, kuten dysautonomiasta tai lisämunuaisen vajaatoiminnasta.

 8. Kiitos vastauksesta. Kuinkahan paljon inositolia ja teaniinia pitäisi ottaa (ja on turvallista ottaa), jotta siitä saisi hyötyä? Luin tutkimuksista, joissa esim. inositolista on saatu vastetta 12 gramman päiväannoksilla. Kun katsoo lisäravinteiden vahvuuksia, niin aika monta kapselia vaadittaisiin per päivä.

  • Inositolia on tosiaan tutkimuksissa käytetty jopa 20 grammaa päivässä, mutta selvästi pienemmistäkin annoksista voi saada apua. Itse en ole käyttänyt sitä ahdistuksen hoidossa, mutta uniongelmien kanssa totesin aikoinaan, että 650 mg kapselit auttoivat, 500 mg kapseli on liian pieni annos. Kaksi sellaista kyllä toimii, joten vika tuskin on merkissä.

   Inositolia myydään yleisesti myös jauheena näiden isojen annosten takia, mutta en ole varma, löytääkö sitä miten Suomesta. Jotkut laittavat inositolia jopa kahvin sekaan, sokerina se ilmeisesti makeuttaa ihan hyvin. 😛 Onhan se varmaan mielekkäämpää kuin lusikalla syödä.

   Teaniinin annostukseen en ole perehtynyt. Olen kai itse ottanut enimmillään 400 mg kun minulla oli aikoinaan teaniinia jauheena, mutta en huomannut siitä mitään vaikutusta, ainakaan sellaista jota ei voisi panna plasebon piikkiin.

   Glysiinin unohdin mainita. Se on aminohappo ja enemmän rauhottava kuin erityisesti ahdistusta poistava. Turvallista kamaa kuitenkin, jota on lähes kaikessa ruoassa enemmän tai vähemmän.

 9. Eipä taida löytyä täkäläisistä luontaistuotekaupoissa muuta kuin Solgarin tuotetta 500 mg vahvuudella.

  Kuulun siihen kastiin, jolla SSRI ja SNRI -lääkkeet eivät tehoa ahdistukseen/masennukseen millään lailla, siksi kiinnostus kaikkeen vaihtoehtoiseen.

 10. Kysyin aiemmin Q10 mahdollisesta voimakkaasta mausta herkän vatsani vuoksi. Vastasit ettei maulla ole väliä, kun se otetaan kapseleina.
  Tarkoitin tietenkin sitä, että jos on voimakkaan makuinen, niin silloin aiheuttaa myös vatsavaivoja.
  Varsinainen asia: kun kirjoitit GABAsta hyvänä rauhoittavana ja ahdistusta poistavana jne, niin minun tietääkseni se ei kuitenkaan läpäise veriaivoestettä.

  • Q10 ei yleensä aiheuta vatsavaivoja.

   Monessa paikassa tosiaan lukee, ettei GABA läpäise veriaivoestettä. On mahdollista, ettei osalla ihmisistä näin tapahdukaan. Osalla ihmisistä se kyllä vaikuttaa, kenties siksi että veriaivoesteen läpäisevyys on lisääntynyt. Esim. itse sain sen aloittaessa hyvin samankaltaisia sivuvaikutuksia kuin aloittaessani baklofeenin, joka vaikuttaa GABAB-reseptoriin.

   On useita lisäravinteita, joiden ei ainakaan joidenkin lähteiden mukaan pitäisi voida imeytyä tai läpäistä veriaivoestettä, mutta ihmisten kokemukset puhuvat toista ja joistain on saatu jopa ulkoisesti havaittavia vaikutuksia. Jotkut tällaiset aineet voivat toki kenties suolistossa muokkautua bakteerien hajottamina muiksi aineksi, joilla sitten saadaan se farmakologinen vaikutus.

 11. Hei, mitä tuotteita suosittelisit dysautonomiaan hermoston rauhoittamiseksi (ja sen ylläpitämän syvän lihasjännityksen laukaisemiseksi)? Olen kokeillut oireiluuni SSRI-lääkitystä sekä beetasalpaajaa huonolla menestyksellä, joten tällä hetkellä oireiluni luonnonmukainen hoito kiinnostaisi.

 12. Mitä on se kirjailija Orasen käyttämä onnellisuuspilleri. Voisiko koku yrittää selvittää asian. Kiitos !

 13. Tämä ketjuhan on vanha kuin mikä, asiat muuttuneet, tieto lisääntynyt kokoajan jne., mutta laitan muutaman asian: parhaat magnesiumit uneen tauraatti, bisglysinaatti, malaatti – treonaatti on hyvin yksilöllistä, eikä toimi ideansa mukaan, että aminohappo treonaatti, joka läpäisee veriaivoesteen veisi magnesiumia suoraan aivoihin.
  Voi siis viedäkin, mutta useimmilla ei ole ollut tästä yhdistelmästä mitään hyötyä, itseni mukaanlukien. Mutta joillekin toimii, hyvä niin, tietysti.
  Itse nukun parhaiten combolla: valeriaana, sinkki, bromelain, astaxhantin em. mangnesiumien yhdistelmä ja 5-htp + b complex ja c. Noilla on symbioottisia vaikutuksia, en muista tarkemmin, saati perusteita, mutta hyvin tutkittua tietoa se on, vaikka aina KAIKKI on yksilöllistä.
  Myös d kannattaa ottaa iltaisin.

  Olen kokeillut 16 vuoden aikana kaikkea mahd.ja tuo on paras.
  Olen kärsinyt erittäin vaikeasta unihäiriöstä ja usein tuohon joutuu ottamaan vielä 200 mg Seroquelia. Ennen meni 600mg, eikä aina tullut uni silläkään.

  Älä nyt ZMA bulkkisotkua suosittele! Muodoistakin paljon tärkeämpi asia on laatu. Laadukas oksidikin imeytyy paremmin kuin huonolaatuinen mikä tahansa muoto. Suomessa on neljä laadukasta brändiä, ulkomailta tuodut ovat 2-3 kertaa hintavampia kuin Iherbissä, jossa postimaksutkin ovat pienempiä kuin Suomessa ja tulee yleensä 3-5 vrk:ssa!
  Silti syytä suosia hyviä suomalaisia kuten Feel vivid, jonka hinta-laatusuhde on ihanteellinen.

  Mangnesiumsitraatti on osoittautunut osin “huijaukseksi”: imeytyy ylivoimaisesti parhaiten huoneenlämpöiseen veteen; mitä sillä on väliä, kun vatsassa useat eri sulatus ja pilkkomisaineet toimittavat sen ohutsuoleen, jossa imeytyminen tapahtuu n. 37 asteessa, mikä ei kyllä tietääkseni imeytymiseen vaikuta 🙂

  Myös muita huonoja ominaisuuksia on löydetty. Itse voin siitä pahoin, eikä se tuntunut hypetyksestä huolimatta toimivan, oli helpotus lukea uusia tutkimuksia, joissa todettuin sen olevan vähemmän hyvä kuin mitä on hehkutettu. Ja sitäkin käytetään laksatiivina sairaaloissa jättiannoksina kuten oksidia, oksidi vain on halvinta, joten se on suosituinta.
  Kokeilin muuten huvikseni aikoinaan laadukasta oksidimuotoa 1600 mg/vrk (sic!) 5 päivää. Ei mitään laksatiivisia vaikutuksia.
  No, sairaaloissa ne on jopa kymmeniä grammoja.

  Kärsimyskukalla on vaikeuksia ylittää veriaivoestettä, ja GABAn varsinkin, koska on suurimolekyylinen, mutta siihen on hyviä skenaarioita miksi se pienelle osalle auttaa, mm. käyttämällä typpioksidia lisääviä ravinteita kuten arginiini, sitrulliini ja punajuuriuute. Myös muita on ja olen kokeillut useita, nutta ei vaan GABA toimi. Teaniini toimi aluksi, mutta toleranssi nousi 1200 mg:n ja lakkasi vaikuttamasta, eikä suurempia annoksia ole järkeä edes kokeilla, suositukset ovat 150-300, max 800 mg.

  Olen lukenut hyvät kirjasi ja muita hyviä kirjoituksiasi, joskus olemme jutelleetkin, muistaakseni Twitterissä, kiitos paljosta hyvästä infosta mitä olet jakanut, joko tutkimalla asioita tai itsäsi tai nimenomaan luultavimmin molempia: assosiatiivisesti 🙂

  Hyviä unia ja oloja kaikille !