Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Unohdetusta kannabinoidista ihmelääke lapsille

Lääkekannabista käytetään ja tutkitaan tällä hetkellä lukuisiin eri käyttötarkoituksiin. Yleisimmät ovat pahoinvointi ja ruokahaluttomuus, kipu (erityisesti neuropaattinen eli hermokipu) ja spastisuus eli liiallinen lihasjäykkyys neurologisissa sairauksissa kuten MS-taudissa. Sitä tutkitaan myös mm. silmänpainetaudissa, useiden eri psykiatristen sairauksien hoidossa, syöpähoitona sekä monissa autoimmuunisairauksissa.

Kannabiksessa on kymmeniä erilaisia vaikuttavia aineita, mutta tärkeimmät niistä ovat THC eli ja CBD. THC on psykoaktiivisten vaikutusten ja monien lääkkeellisten vaikutusten takana, aiemmin lähes hyödyttömänä pidetty kannabidioli eli CBD taas enemmänkin rauhoittaa keskushermostoa ja sitä tutkitaan jopa psykoosilääkkeenä.

CBD on myös hyvin tehokas joissain lapsuusiän vaikeissa epilepsioissa. Joillain lapsilla kohtausten määrä on vähentynyt yli 99 %. Vaikeissa epilepsioissa, joissa kohtauksia voi olla kymmeniä päivässä, päästään usein vain parinkymmenen prosentin vähennyksiin.

Lääkeyhtiö GW tutkii parhaillaan nestemäistä lääkettä nimeltä Epidiolex, joka sisältää yli 98 % CBD:tä eikä lainkaan THC:tä. Sille on hyväksytty harvinaislääkkeen (orphan drug) asema Yhdysvalloissa kahden vaikean epilepsiatyypin, Dravetin taudin ja Lennox-Gastaut’n oireyhtymän hoidossa.

Charlotte’s Web on hamppulaji, josta valmistetaan CBD-painotteista öljyä epileptikkolasten käyttöön. Sen käyttö perustuu yleiseen käsitykseen (jota moni tutkimuskin tukee) siitä, että lääkekannabiksen vaikutukset perustuvat pitkälti lukuisten ainesosien synergiaan, eli muita kannabinoideja ei kannata kokonaan poistaa valmisteesta.

Alabaman osavaltiossa Yhdysvalloissa hyväksyttiin hiljattain laki, joka mahdollistaa sen, että myös muita vaikeita epilepsioita sairastavat lapset voivat laillisesti saada tämänkaltaisia CBD-valmisteita osana tutkimuksia.

Niitä, jotka ovat huolissaan siitä, kuinka lapsille “määrätään huumeita”, on syytä muistuttaa siitä, että CBD ei ole huumaavaa. Vaikeissa epilepsioissa käytetään suuria annoksia vahvoja epilepsialääkkeitä, tyypillisesti useita erilaisia kerrallaan. Sivuvaikutukset voivat olla karmeita (joskus pysyviäkin). Näiden lääkkeiden kanssa lapset ovat usein täysin “tööt”, puhumattakaan siitä, että nämä epilepsiat itsessäänkin aiheuttavat aivovaurioita – CBD puolestaan suojelee aivoja.

Israelissa on kehitetty hamppulajike nimeltä Avidekel, joka sisältää runsaasti CBD:tä, mutta ei käytännössä lainkaan THC:tä. Suomalaisessa Finola-lajikkeessa (josta tehdään lähinnä hamppuöljyä, jossa taas ei ole kannabinoideja) on THC:hen nähden runsaasti CBD:tä, mutta siitä kiistellään, onko Finolassa sitä tarpeeksi.

CBD:tä tutkitaan hoitona myös moniin muihin sairauksiin, kuten syöpään, MS-tautiin, Crohnin tautiin ja rasvamaksaan. Lisäksi selvitellään sen käyttöä kannabis-, tupakka– ja opioidiriippuvuuteen.

Suomessa ei ole myynnissä CBD-painotteisia lääkevalmisteita. Bedrocan-lääkekannabiksessa on hyvin vähän CBD:tä ja Sativex-suusuihkeessa suunnilleen sama määrä kuin THC:tä. Monissa maissa markkinoilla olevat nabiloni ja dronabinoli ovat synteettisiä THC-johdannaisia. Tehokkain Suomessa saatavilla oleva hoito lasten vaikeisiin epilepsioihin on toistaiseksi ketogeeninen ruokavalio.

Kiitos eräälle lukijalle, joka lähetti minulle sähköpostia tästä aiheesta. Tarkoitukseni oli kirjoittaa CBD:n käytöstä epilepsiassa muutenkin, mutta hän tarjosi hyödyllisiä lisätietoja. Minulle saa aina ehdottaa uusia aiheita, vaikka kaikista en voikaan kirjoittaa.

2 Comments

  1. http://hempika.fi/tuote/cbd-tipat-500mg/…… entäpä tämän käyttö? näitähän saa joka luontaistuoteliikkeestä nykyään, ajaako samaa asiaa? itselläni on epilepsia “määrittämätön” ja joudun ilmeisesti syömään lopun elämääni keppraa (2 x 500ml vrk).

    • CBD-tuotteet tutkimusten mukaan saattavat sisältää ihan eri pitoisuuksia kuin mitä pullon kyljessä lukee. Mikä ei välttämättä ole aina ongelma, jos siinä kuitenkin CBD:tä on – jos tuote on luvattua miedompi, sitä voi ottaa vastaavasti enemmän, hinta tietysti nousee pian korkeaksi. Mutta epilepsian kanssa en suosittelisi kovin helposti lääkkeitä vähentämään tai ajamaan alas.