Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Laktoosista huimausta, väsymystä ja ihottumaa

Laktoosi-intoleranssi tunnetaan usein nimellä “pierutauti” ja tyypilliset oireet ovatkin ripulia, vatsakipuja, ilmavaivoja ja joillain myös pahoinvointia. Kuitenkin osalla ihmisistä esiintyy ripulin sijaan ummetusta, mitä voi olla vaikeampi osata yhdistää laktoosiin. Joillain oireet jatkuvat myös useita päiviä laktoosialtistuksen jälkeen, jolloin oireita voi olla käytännössä koko ajan ja niitä on vaikea yhdistää minkään tietyn syömiseen.

Walesilaistutkijat kuten professori Anthony Campbell ovat tutkineet laktoosi-intoleranssin aiheuttamia systeemisiä oireita. Eräs heidän mielenkiintoisimmista artikkeleistaan on vapaasti luettavissa. Sen mukaan laktoosi-intoleranssi voi aiheuttaa ihottumaa, päänsärkyä, väsymystä, huimausta, sydämentykytystä, lihas- ja nivelvaivoja ja keskittymisvaikeuksia.

Laktoosi-intoleranssia voidaan tutkia kahdella eri testillä: laktoosirasitustesti, jossa syötetään 50 grammaa laktoosia ja mitataan sen jälkeen typpeä hengityksestä; sekä geenitesti. Campbellin ja kumppaneiden artikkelin mukaan laktoosikoe ei kuitenkaan ole täysin luotettava. Koska laktoosiannos on niin suuri, osa ihmisistä saa oireita, vaikka ei oireile maitotuotteista normielämässä. Toisaalta kaikki laktoosi-intolerantikot eivät puhalla positiivista hengitystestiä.

Tutkijat suosittelevatkin kokeilemaan kokonaan laktoositonta ruokavaliota, jos on epäilys laktoosi-intoleranssista (esimerkiksi ärtynyt paksusuoli), vaikka laktoosikoe ei olisikaan positiivinen.

Campbellin ja kumppaneiden artikkelissa varoitetaan, että laktoosia lisätään, joskus suuriakin määriä, myös moniin ruokiin, joissa sitä (tai maitotuotteita) ei ole mainittu tuoteselosteessa. Tämä kuulostaa kummalliselta, että näin voisi tehdä laillisesti?

Jos laktoosi-intoleranssi iskee vasta aikuisiässä ilman edeltävää vatsatautia, on syytä selvittää keliakian mahdollisuus. Keliakia voi aiheuttaa laktoosi-intoleranssin, joka gluteenittoman ruokavalion myötä usein helpottaa.

Comments are closed.