Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Kun kynnet oireilevat

Kirjoitin hiljattain siitä, miten iho-oireet voivat kertoa systeemisestä sairaudesta. Sama pätee myös kynsiin. Monesti ajatellaan hiuksien ja kynsien kunnon viestivän yleiskunnosta, mutta ihan näin ei asia ole – minulla on ollut kauniit ja vahvat sentin mittaiset kynnet silloinkin, kun olen ollut hyvin sairas. Avainsana on riittävä hivenaineiden ja magnesiumin saanti, sekä käsien rasvaus etenkin talvella.

Kynsisienen ja sisäänkasvaneiden kynsien jälkeen yksi yleisimpiä kynsien sairauksia on kynsipsoriasis. Yleensä kynsioireiden lisäksi esiintyy myös iho-oireita, mutta joskus psoriasis voi ilmetä pelkästään kynsissä. Kynsipsoriasis voi muuttaa kynsien väriä, muotoa tai rakennetta, aiheuttaa niihin kuoppia tai pahimmillaan kynnen irtoamisen.

Kynsien psoriasista ja sen hoitoja käsitellään enemmän kirjassani Uusia hoitoja autoimmuunisairauksiin. Muista autoimmuunisairauksista myös pemfigus, alopeciasairaudet, vitiligo ja harvoin lupus voivat vaikuttaa kynsiin.

Kynsien hauraus voi johtua esimerkiksi raudan, sinkin tai magnesiumin puutoksesta. Myös C-vitamiinin, B3-vitamiinin, biotiinin, folaatin ja B12-vitamiinin puutostila voivat vaikuttaa kynsiin. Kilpirauhasen vajaatoimintakin voi verottaa kynsien kuntoa siinä missä ihon ja hiustenkin, tosin itse en tällaista huomannut.

Kynsiin ilmestyvät pienet valkoiset viivat on yhdistetty sinkin puutokseen, mutta yhteys ei ole aivan selvä. Toisten lähteiden mukaan viivat ovat harmittomia eivätkä johdu myöskään puutteellisesta ravitsemuksesta. Itselläni oli niitä aikoinaan melko paljon, nyt ei ole vuosiin ollut yhtään.

Yksittäisiä tutkimuksia löytyy, joissa esimerkiksi kalsium, biotiini, E-vitamiini, pii ja GLA-pitoinen purasruohoöljy ovat parantaneet hauraiden kynsien kuntoa. Kyst(e)iinin, keratiinin ja kollageenin tehosta ei ilmeisesti ole näyttöä.

Syvät urat, kynnen värin muutos ja muut vastaavat muutokset voivat johtua imeytymishäiriöistä, ravitsemuksellisesta epätasapainosta, joistain lääkkeistä (etenkin solunsalpaajat ja hydroksiklorokiini) tai useista eri sairauksista, harvoin jopa munuaisten, maksan, keuhkojen tai sydämen sairauksista.

Keuhkosairauksille tyypillistä on erityisesti “kellonlasikynnet” (englanniksi clubbing), jossa kynsi pyöristyy joka suuntaan. Oire voi tosin esiintyä myös ilman mitään sairautta.

Selkeiden kynsimuutosten syy olisi aina hyvä selvittää.

3 Comments

 1. Minua ovat koko aikuisikäni vaivanneet kynsien poikittaisraidat, syvät urat jotka kulkevat oikealta vasemmalle. En ole koskaan päässyt selvyyteen mistä ne johtuvat mutta ne katoavat jos käännyn vitamiini-kivennäisainepurkkikaappini puoleen.

  Jatkuvasti en valitettavasti jaksa teollisia pillereitä napsia joten uurteet aina palaavat mikä on kumma sillä ruokavalioni on melko monipuolinen ja terveellinen.

  ..Niin ja tietenkään yksikään lääkäri ei ole ikinä osannut sanoa mitään mistä ne johtuisivat 🙂 Lääkiksessä ei taideta paljon kynsiin keskittyä 😉

  • Joitain ravinteita on yllättävän vaikea saada tarpeeksi nykyravinnosta ja/tai niiden imeytyminen/elimistön kyky hyödyntää niitä vaihtelee paljon ihmisestä toiseen. Tässä luetelluista ravinteista ainakin sinkki, magnesium ja folaatti ovat sellaisia, joista voi tulla pulaa hyvälläkin ruokavaliolla.

   Magnesiumia veikkaisin itse, tosin erään lähteen mukaan se aiheuttaisi enemmänkin pitkittäisiä, kynnen suuntaisia uurteita kynsiin. Jos se olisi magnesium, niin asialle olisi hyvä tehdä jotain, koska magnesiumin puutos mm. lisää sydäntautiriskiä ja on monella tapaa huono juttu. Toki nuo muutkin ovat elimistölle tärkeitä aineita.

  • Mulla kynnet aaltoili poikittaissuunnassa ja oli valkeita pilkkuja. Hävisi syömällä parapähkinöitä (seleeni). Purkkiseleenistä ei ollut samaa hyötyä.