Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

“Kaikki kokeet ovat normaalit” – vai ovatko?

Kun potilaalla on vaiva, johon ei löydy diagnoosia, usein lääkäri toteaa “kaikki koetulokset ovat normaalit” – ja monesti tarkoittaa tällä, että fyysistä vikaakaan ei voi siis olla. Monesti kun joku kysyy minulta neuvoa mystisiin oireisiinsa ja kysyn, mitä heiltä on tutkittu, vastaus on, että “en tiedä, mutta kaikki kokeet ovat normaalit”. Tämähän ei kerro oikeastaan yhtään mitään.

Laboratorioissa on tyypillisesti tarjolla satoja tai tuhansia erilaisia testejä. Kaikkia ei tietenkään voi tehdä jokaiselle potilaalle, eikä siihen ole syytäkään, mutta “kaikki testit ovat normaalit” ei kerro välttämättä mitään muuta kuin sen, että oikeita testejä ei ole vielä tehty.

Monesti potilas itsekin ihmettelee, että verenkuva on normaali ja laskokaan ei ole koholla. Nämä voivat kuitenkin olla normaalit monissa vaikeissakin sairauksissa. Jos oikeaa sairautta ei osata epäillä, oikeat kokeet voivat jäädä tekemättä. Tämä on yksi tärkeimpiä diagnostisia ongelmia ja siitä ja sen syistä enemmän Hankala potilas vai hankala sairaus -kirjassani.

Vaikka oikeat testit olisikin tehty, tulos voi joskus silti olla väärä normaali. Syitä on useita, joista kaksi ensimmäistä ovat erittäin tyypillisiä (ja niitäkin käsitellään Hankalassa potilaassa).

 • Koe on epäluotettava (esim. borrelioosi ja jotkut muut infektiotestit, hemoglobiini [selvitettäessä raudanpuutetta] ja B12-vitamiini).
 • Viitearvot ovat pielessä (esim. TSH, ferritiini ja B12-vitamiini).
 • Poikkeavan alhaista tulosta pidetään normaalina, koska “vain kohonneella arvolla on väliä” (esimerkiksi poikkeavan alhainen lasko ja jotkut maksa-arvot voivat viitata tiettyihin diagnooseihin; alhainen verensokeri ja verenpaine katsotaan usein merkityksettömiksi).
 • Kuvantamistutkimuksen tulkinnut radiologi ei havainnut siinä näkynyttä ongelmaa (eräs tuttu sai hiljattain tämän takia keuhkoveritulpan). Pitää myös muistaa, että kuvantamistutkimuksissakin vika saattaa jäädä löytymättä siksi, että radiologi etsii muunlaista ongelmaa.
 • Testattavan aineen pitoisuus vaihtelee paljon tavalla, jota ei pystytä ennustamaan. Esimerkiksi monissa autoimmuunisairauksissa vasta-aineet voivat olla koholla vain osan ajasta. (Tiedän tapauksia, joissa koetta on toistettu pari kertaa kunnes se on ollut normaali ja todettu, että ongelmaa ei siis ole.)

Muita syitä ovat esimerkiksi käytössä olevien lääkkeiden vaikutus koetuloksiin, kokeen ottaminen väärään aikaan päivästä (TSH pitäisi ottaa aikaisin aamulla, ei aamupäivällä), virhe näytteenottotekniikassa (etenkin kalium) tai näytteen käsittely väärin, nestehukka (vaikuttaa veren koostumukseen ja siten joidenkin kokeiden tuloksiin).

Joskus syynä voi olla useamman eri ongelman esiintyminen samaan aikaan. Esimerkiksi raudanpuuteanemia laskee punasolujen kokoa eli MCV:tä ja B12-vitamiinin puutos (jotka esiintyvät usein yhdessä) voi nostaa MCV:tä. (Tosin MCV on muutenkin erittäin epäluotettava mittari B12-puutokselle.

Toisinaan lääkäri on jopa sanonut potilaalle, että tulos on normaali, vaikka se oli todellisuudessa poikkeava. (Aikoinaan HYKSin neurologi kirjoitti epikriisiini pään magneettikuvan olevan normaali, ennen hän oli edes saanut kuvan tuloksia. Se ei ollut normaali.)

Yleisintä on kuitenkin se, että oikeita kokeita ei ole vielä tehty tai niitä ei ole osattu tulkita.

6 Comments

 1. Hyvä kirjoitus. Tuttavallani on ollut noin 2 kk jatkuvaa kuumeilua, ensimmäinen hoitajakontakti ei suostunut edes varaamaan aikaa testien ottamista varten, seuraava otti tosissaan ja nyt on sitten otettu jotain testejä joiden tulos oli ‘normaali’, diffistä ei ole vielä tietoa. Toivottavasti tämä lääkäri kuitenkin viitsii pohtia, että mitä sitten tehdään kun kaikki on ‘normaalia’, mutta potilas kuitenkin kuumeilee viikkokausia ja on uupunut. Saa nähdä. On kyllä sattumanvaraista tämä hoidon saanti, jos ei osaa pitää puoliaan eikä ole tottunut olemaan terveydenhoidon asiakkaana.

  t. Elina

  • Krooninen kuume (josta muuten kirjoitin blogissa aiemmin: http://www.hankalapotilas.net/2012/07/krooninen-kuume/) on monella tapaa hankala vaiva. Mahdollisia syitä voi olla lukuisia ja koska useimmat syyt ovat autoimmuuneja tai infektioita, ne eivät näy välttämättä kokeissa, vaikka oikea koe tehtäisiinkin. Ja jos syynä on CFS/ME, se ei näy missään yksittäisessä, Suomessa käytössä olevassa kokeessa, vaikka aiheuttaakin lukuisia erilaisia testeissä näkyviä poikkeavuuksia.

 2. Niinhän se on, vähänkin epätavallisempi tai monimutkaisempi vaiva, niin saa olla todella sinnikäs, että syy tulee selvitettyä. Nyt kun ei löytynyt mitään ongelmallista diffistäkään, niin lääkäri vain totesi että ota yhteyttä kuukauden päästä, jos kuume jatkuu! Eli pitkittynyt kuume kiinnostaa vasta, kun sitä on jatkunut 4 kk, 3 kk ei ole vielä ihmeellistä.. No, kaipa siellä ollaan niin kiireisiä, että pitää priorisoida, yksittäisellä ihmisellä ei niin väliä.

 3. Mihin poikkeavan alhainen lasko voisi viitata? Ja missä menee poikkeavan alhaisen laskon raja? Netistä tuntuu löytyvän viitearvo vain ylärajalle.

  • Se on hyvä kysymys. En ole nähnyt laskon erityistä alhaisuutta yhdistettävän kuin CFS/ME:hen, eikä missään lue selkeää “alhaisuuden ylärajaa”, vaikka olen lukenut, että joillain numero olisi jopa 0. En ole kuitenkaan näin alhaiseen numeroon törmännyt, yleensä se on 1-2.

  • Minullakin Alat ja gt alle viitearvojen, asat normaali. Kuukausia jatkunut liki lamauttava uupumus ja huono vointi vatsaongelmista hiustenlähtöön eikä mitään poikkeavuuksia tämän maksahomman lisäksi. Enkä ole mikään alkoholin pienkäyttäjä… Ihmetyttää.