Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Itsemurhien ehkäisystä

Sain tällä viikolla tiedotteen siitä, että Suomen itsemurhaluvut ovat edelleen hyvin korkeat, vaikka ne lama-ajan karmivista lukemista ovatkin selvästi laskeneet. Itse en anna arvoa Suomen “maailman vähiten epäonnistunein maa” -sijoituksille – jokainen pitkäaikaissairas Suomessa tietää, miten absurdeja ja kaukana totuudesta ne ovat. Itsemurhatilastot ovat paljon lähempänä totuutta.

Itsemurhien ehkäisy pitää ottaa kansanterveystavoitteeksi. Muissa Pohjoismaissa itsemurhien ehkäisy on asetettu kansanterveystavoitteeksi ja itsemurhaluvut ovat selvästi meitä alemmalla tasolla.” sanoi Mielenterveysseuran lähettämä tiedote. Itse en ole ihan vakuuttunut tuosta korrelaatiosta.

Jos itsemurhia halutaan vähentää, pitää panostaa mielenterveyshoidon lisäksi myös fyysisten vaivojen hoitoon. Yleisen käsityksen vastaisesti läheskään kaikki itsemurhaa yrittävät tai itsemurhan tekevät eivät ole masentuneita tai muuten psyykkisesti sairaita. Monella ongelma on fyysinen sairaus, usein vaikeaa kipua aiheuttava, johon he eivät saa kunnollista hoitoa. Siinä eivät auttavat puhelimet paljoa auta.

Pahimmillaan lääkärit voivat jopa yllyttää itsemurhaan, kuten kaverilleni kävi Jorvissa (ei psykiatrisella puolella). Myös toisen ystävän HYKSin kipupolilta saama nöyryyttävä ja rikollinen kohtelu olisi voinut saada traagisen lopputuloksen (pysyvät vammat siitä kyllä jäi).

Itsemurhatilastoissa on myös varmasti paljon ihmisiä, joiden masennuksen takana on diagnosoimaton tai alihoidettu kilpirauhasen vajaatoiminta, B12-vitamiinin puutos, hypoglykemia, keliakia, borrelioosi tai muu fyysinen sairaus. Mistä heille saataisiin hoitoa?

Jos itsemurhia halutaan vähentää, pitää parantaa pitkäaikaissairauksien diagnoosia ja hoitoa sekä vanhustenhoitoa. Tähän ei tosin yhteiskunnalla tunnu löytyvän mitään mielenkiintoa.

Jotkut itsemurhatapaukset on laukaissut Kelan kielteinen päätös, kuten erään tuttavani, joka tappoi itsensä tästä syystä pari vuotta sitten. Itse olin vuosia Kelan ihmisoikeusrikosten kohteena ja valitettavasti hänen ratkaisunsa oli hyvin helppo ymmärtää, sen verran nöyryyttävää ja traumatisoivaa tukiviidakossa tarpominen on. Briteissä sairastukien eväämisen aiheuttamat itsemurhat ovat jo suorastaan epidemia.

P.S. Pahoittelen vastaamattomia kommentteja ja sähköposteja, olen ollut hyvin huonossa kunnossa aivolisäkkeen vajaatoiminnan takia. Yritän vastata viesteihin pian. Kirjoja koskevat tiedustelut kannattaa ohjata suoraan kustantajalleni.

Comments are closed.