Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Tuotearvostelu: Humantool-satulaistuin

Pääsin viime Suomen reissullani testaamaan kaverin tuolia, jonka nimi tai merkki ei valitettavasti jäänyt mieleen. Siinä oli jousilla toimiva istujan mukana liikkuva istuinosa, joka pitää alaselän liikkeessä. Tykästyin siihen heti, mutta 600 euron hintalappu oli vähemmän mukava.

Sitten kirjamessuilla pääsin testaamaan suomalaista Humantool-satulatuolille, joka toimii himpun verran samalla lailla, vaikka jousien sijaan selkää pitää liikkeessä istuimen puolipallon muotoinen alapinta, joka asetetaan varsinaiselle tuolille (lähes mikä vaan tuoli käy). En koskaan ajatellut, että haluaisin itselleni satulatuolia, mutta tämä tuntui kivalta. Ja hintalappukin oli kohtuullisempi, noin 150 euroa.

Niinpä meille tilattiin jokin aika sitten Humantool-istuin, joka siis tarjoaa kaksi ergonomista etua: satulaistuimen ja sen liikkuvuuden. Olemme mieheni kanssa olleet tyytyväisiä. Jotkut ovat saaneet tuolista ensimmäisinä päivinä selkäkipuja, kun lihakset totuttelevat uuteen asentoon, mutta me emme ole tällaista havainneet

Istuinta ei tee mieli käyttää koko aikaa (tosin samaa sanoi myös kaverini tuolistaan), mutta se tekee hyvää selälle, vaikka käyttäisikin vain osan ajasta, ja se on helppo ottaa pois tai siirtää tuolilta toiselle. Mieheni mielestä hän jopa kävelee hieman erilaisessa, ryhdikkäämmässä asennossa tuolin ansiosta.

Suosittelen muillekin, jotka tekevät istumatyötä, vaikka ei tämä varmaan kaikkien lemppari-istuin ole. Siitä en osaa sanoa miten hyvin tämä soveltuu jos on mitään selkäsairauksia (vaikkapa skolioosi), silloin kannattaa varmaan neuvotella ensin lääkärin kanssa.

3 Comments

  1. Satulatuolia ei taideta muutenkaan suositella kokopäiväiseen käyttöön, vaan vaihdellen tavallisten tuolien kanssa. Se mahdollinen lihasten kipeytyminen alussa tuntuu monia arveluttavan, vaikka se nimenomaan kertoo siitä, että niitä lihaksia ei normaalisti tule istuessa käytettyä! Ja lihasten käyttämisenhän pitäisi olla positiivinen asia, perusterveellä ihmisellä.. Satulatuoleja on myös selkänojallisia malleja. Aion ehdottomasti hankkia satulatuolin vielä joskus..

    Mutta onko humantoolissa sitä ongelmaa, että kun tavalliselle tuolille laittaa, niin istuu vähän korkeammalla ja siksi pöytä ei välttämättä olekaan enää sopivalla korkeudella? Tai vaikka ei jalat enää yletä lattiaan ja tarvitsee jalkatuen?

    • Sellainen ongelma voi tulla vastaan, ja varmaan tuleekin, jos oma toimistotuoli ei ole säädettävissä riittävän alas (tai käyttää ei-säädettävää tuolia). En usko, että tavallisten toimistotuolien kanssa tulee ongelmaa, paitsi jos on erityisen lyhyt tai lyhytjalkainen, kuten monet tietysti ovat.

  2. Minä, tällainen 177 cm pitkä hujoppi, testasin myös tuota satulaistuinta ja totesin 2 ongelmaa. Pöytä jää auttamattoman alhaalle, koska itselläni on todella pitkä selkä. Jos taas laitan toimistotuolin ihan alas, istun polvet “suussa”, todella epämiellyttävässä asennossa, jossa ei edes jalat mahdu pöydän alle. Tällöin joutuu istumaan hieman sivuittain. Suosittelen tuotetta lämpimästi, jos käytössä on säädettävä pöytätaso, esim. sähköpöytä. Ensimmäisten parin päivän jälkeen jaksoin istua ihan hyvin kun testasin ilman pöytää.