Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Oliiveissa on monia terveysvaikutteisia aineita

Oliiveissa on useita erilaisia terveellisiä aineita. Vaikka ei pitäisi oliivien mausta (kuten allekirjoittanut, joka suostuu syömään niitä vain tapenadessa), niitä voi silti käyttää oliiviöljynä ja oliivinlehtiuutteena.

Olen törmännyt useita kertoja sellaiseen käsitykseen, että oliiviöljy sisältäisi omega-3-rasvoja, kun kerran sitä suositellaan terveellisenä öljynä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa, siinä ei ole käytännössä lainkaan omega-3-rasvahappoja.

Toisaalta useimmissa oliiviöljyissä ei myöskään ole juuri lainkaan omega-6-rasvahappoja. Useimmissa yleisissä kasviöljyissä kuten rypsiöljy, soijaöljy ja auringonkukkaöljy valtaosa rasvoista on omega-6-rasvoja, jotka toimivat tavallaan omega-3:n vastavaikuttajana (vaikka tämän merkityksestä kiistelläänkin). Oliiviöljy koostuu pääasiassa öljyhaposta eli oleiinihaposta kuten rypsiöljykin.

Uusia hoitoja autoimmuunisairauksiin -kirjassanikin todetaan, että oliiviöljyä on yritetty useissa tutkimuksissa käyttää lumeverrokkina kalaöljylle, mutta aina kalaöljy ei ole osoittautunut sitä tehokkaammaksi. Syyksi on usein katsottu se, että oliiviöljykin oli yllättävän tehokasta. On hankala tehdä öljyplaseboa, koska oikeastaan kaikilla öljyillä on fysiologisia vaikutuksia.

Oliiviöljyn sisältämä oleokantaali on COX-estäjä kuten tulehduskipulääkkeet. Lisäksi sillä on hieman samankaltaista kipua lievittävää vaikutusta kuin chilin kapsaisiinilla. Soluviljelmissä tai eläinkokeissa se on lievittänyt useita autoimmuunisairauksia.

Oliivinlehteä käytetään etenkin virussairauksien hoidossa HIV:stä influenssaan ja joskus verenpaineen laskemiseen. Se lievittää kipua ja tulehdusta ja sillä on myös antibakteerista vaikutusta joihinkin bakteereihin. Sen sisältämät oleuropeiini ja hydroksityrosoli ovat hyvin voimakkaita antioksidantteja (myös neitsytoliiviöljyssä on näitä jonkin verran). Näistä lähdeviitteitä kirjoissani.

Oliivinlehden antiviraalisista vaikutuksista on jonkin verran näyttöä, tosin suurin osa tutkimuksista on tehty eläimillä ja soluviljelmissä. Siitä on monia eläintutkimuksia autoimmuunisairauksien hoidossa. Etenkin MS-tautia sairastavat käyttävät sitä usein. Jotkut ovat havainneet oliivinlehden tehokkaaksi kuukautisiin liittyvien lievien oireiden hoidossa, vaikka tämä ei ole mikään yleinen käyttötarkoitus. En ole ihan varma, millä mekanismilla vaikutus välittyisi.

Oliivinlehti on yleensä melko harmiton lisäravinne, mutta joillekin se voi aiheuttaa allergisia reaktioita (vaikka ei olisi allerginen oliiveille). Siitepölyallergiat todennäköisesti lisäävät allergian riskiä. Se voi laskea verensokeria ja vaikuttaa veren hyytymiseen, joten näiden puolten ongelmista kärsivien on syytä keskustella sen mahdollisesta käytöstä lääkärin tai vähintään apteekkarin kanssa.

Comments are closed.