Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Limpparia terveydeksi

Yhdysvalloissa niin ravitsemustieteilijöiden järjestö kuin diabetesjärjestökin ottavat rahaa vastaan roskaruokayrityksiltä, kuten Coca Cola Company ja PepsiCo. Ei ihme, että nämä järjestöt vähättelevät sokerilimsojen vaikutusta esimerkiksi ylipainon syntyyn. Jenkeissä on jopa ollut kampanja, että megakokoisen Pepsin ostamalla lahjoittaa rahaa diabetestutkimukseen.

Onneksi tällaista ei ole Suomessa, mutta se ei tarkoita, että ravitsemusalan ihmiset välttyisivät virvoitusjuomayritysten propagandalta. Itse sain muistaakseni viime vuonna ensimmäisen kerran kotiini Coca Cola Companyn suomenkielisen ravitsemusesitteen. (Liityin viime vuonna Suomen Terveystoimittajiin ja sen seurauksena saan paljon terveysaiheisia tiedotteita.)

Viime viikon lopussa Coca Cola muisti minua taas – ironisesti posti toi samalla kertaa myös uuden Diabetes-lehden. Nelisivuinen esite tarjoaa “Tuoretta kansainvälistä tutkimustietoa.”

Esite korostaa liikunnan tärkeyttä eliniän pidentämisessä ja painon alentamisessa sekä puhuu “energiatasapainosta” eli pitää liikkua riittävästi suhteessa saamiinsa kaloreihin. Tätä limsajätit hokevat Yhdysvalloissakin: liikunta on tärkeää. Toki se on tärkeää, mutta ei ole missään nimessä yhdentekevää, mitä suuhunsa pistää.

Esite kertoo myös “Miten makeutusaineet auttavat painonhallinnassa” ja “Sokerit eivät edistä sydän- ja aineenvaihduntasairauksien kehittymistä enempää kuin muut lisäenergian lähteet”. Esitteen mukaan “Vähäkaloriset ja kalorittomat makeutusaineet eivät vaikuta insuliini- ja verensokeritasoihin”. No, tästä on kyllä päinvastaisiakin tutkimuksia

Esitteestä saa kuvan, että sokeri ei ole haitallista, kunhan liikkuu tarpeeksi (kuten Yhdysvalloissakin kaikki toki tekevät!), ja makeutusaineet ovat ehdottoman tärkeitä painonhallinnassa. Joopa joo. Lisää tietoa saa mukavasti nimetyn järjestön Beverage Institute for Health And Wellness sivuilta. Coca Colaa terveydeksi.

Itse olen sitä mieltä, että sokerijuomien, niin limsojen kuin mehujenkin ja niin luonnollista sokeria, lisättyä sokeria kuin makeutusaineitakin sisältävien (vaikka näiden välillä onkin toki eroja), yletön kittaaminen on yksi suurimpia terveysongelmia länsimaissa. Myös Suomessa, vaikka limsaa ei kitatakaan yhtä hurjasti kuin Yhdysvalloissa, joissa keskiarvo on parikin litraa päivässä.

One Comment

  1. Vaikka ADA:n (diabetes) imagon kannalta virvoitusjuomarahoitus on toki ongelmallista, haluaisin nähdä ihan konkreettista näyttöä siitä että se vähättelee sokerilimsojen haitallisuutta. Ja sama sen toisen ADA:n suhteen.