Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Kaikki B12-vitamiini ei ole samaa

Viime viikolla arvostelin erinomaisen kirjan Could It Be B12, joka käsittelee B12-vitamiinin puutosta. Tämä on eräänlainen jatkopostaus sille, kun alkuperäinen teksti venyi niin hurjan pitkäksi.

Kirjassa käsitellään sitä, että hydroksikobalamiini on tehokkaampaa kuin syanokobalamiini ja metyylikobalamiini todennäköisesti vieläkin tehokkaampaa. Erään kirjassa lainatun tutkimuksen mukaan 1 mg B12-vitamiinipistoksesta erittyi vuorokaudessa virtsaan 80 prosenttia käytettäessä syanokobalamiinia ja vain 25 % hydroksikobalamiinista (eli hydroksikobalamiinia jäi elimistöön yli kolminkertainen määrä).

Adenosyylikobalamiinia kirjassa ei kuitenkaan mainita kuin muutamassa sivulauseessa. Se ei tosin käsittääkseni ole ollut saatavilla lisäravinteena kovin pitkään (eikä sitä käytetä pistoksina lainkaan). Metyylikobalamiini ja adenosyylikobalamiini ovat siis ainoat aktiiviset B12-vitamiinin muodot. Eläinperäisessä ruoassa voi olla luonnostaan muita kolmea muotoa, mutta ei syanokobalamiinia.

Moni muu B12-vitamiiniin perehtynyt on tiukempi. Syanokobalamiinia ei pitäisi käyttää, mutta miksi käyttää myöskään hydroksikobalamiinia, kun metyylikobalamiini ja adenosyylikobalamiini ovat ylivoimaisesti tehokkaampia? Väitetysti ne eivät aiheuttaisi myöskään harvinaisia allergisia oireita, kuten näppylöitä ja ihottumaa, jotka ovat B12:n käytännössä ainoa sivuvaikutus, paitsi silloin jos metyyli-B12 on altistettu valolle, mikä saa sen vikkelästi hajoamaan hydroksikobalamiiniksi.

Siitä kiistellään, kuinka tehokkaita injektiot ovat suhteessa oraaliseen tai sublinguaaliseen (kielen alta imeytettävään) B12-vitamiiniin. Suomessahan ollaan siirtymässä yhä enemmän pois pistoshoidosta, hoidon alkuvaihetta lukuunottamatta.

Kirjan tekijöiden mielipide on selvä: alkuun injektioita ja ylläpitohoidossa pillerit yleensä riittävät, mutta joskus pistokset voivat olla selvästi tehokkaampia. Brittien Pernicious Anemia Society taas on varsin tiukasti pistoksien kannalla.

Toiset taas ovat sitä mieltä, että sublinguaalinen metyyli/adenosyylikobalamiini on ylivoimaisesti pistoksina annettua syanokobalamiinia tehokkaampaa. Tätä tosin mutkistaa se, että eri metyylikobalamiinivalmisteissa on ilmeisesti valtavia eroja imeytymisen suhteen, jossa kyse ei ole niinkään tablettien muodosta, vaan itse metyylikobalamiinin. Joidenkin mielestä optimaalinen vaikutus saadaan metyylikobalamiinin ja adenosyylikobalamiinin yhdistelmällä.

Valitettavasti Suomessa pistoksina on saatavilla vain syanokobalamiinia ja hydroksikobalamiinia. Tabletteina/suihkeina löytyy yleisesti syanokobalamiinia, nykyään kohtuullisen hyvin myös metyylikobalamiinia. Adenosyylikobalamiinia voi olla hyvin vaikea löytää.

Kirjassa mainitaan myös B12-vitamiinin annostelu laastareina, voiteina ja muina transdermaalisina valmisteina sekä nenäsuihkeina, mutta näistähän on varsin vähän tutkimusnäyttöä, joten niitä ei käsitellä sen tarkemmin.

Jos kirja jostain saa sapiskaa niin folaatin käsittelystä. Siitä puhutaan kyllä paljon, mutta lähes koko ajan foolihappona (sellaista tilaahan ei ole olemassa kuin “foolihapon puutos”, koska foolihappo ei ole välttämätön aine) ja aktiivisesta metyylifolaatista vain hyvin vähän. Folaatti on olennaisen tärkeää B12:n toiminnalle ja jopa 40 prosentilla ihmisistä foolihappo toimii heikosti (tai aiheuttaa jopa enemmän haittaa) MTHFR-mutaatioiden takia ja 5-10 prosentilla se ei toimi käytännössä lainkaan.

B12-vitamiinia käyttävien olisi yleensä hyvä käyttää myös metyylifolaattia. Aivan erityisen tärkeää olisi käyttää raskauden aikana sekä aktiivista B12-vitamiinia että metyylifolaattia – ei missään nimessä nykyään suositeltua foolihappoa, joka suurella osalla ihmisistä on tehotonta.

B12-vitamiinia ja jossain määrin myös folaattia käsitellään kaikissa kolmessa kirjassani. MTHFR-mutaatioista kirjoitan blogiin vielä lisää lähiaikoina. Minulla on myös työn alla sekä B12-vitamiinia että folaattia käsittelevä sivu CFS-verkkoon.

15 Comments

 1. Pingback: Närästyslääkkeiden käyttö lisää B12-vitamiinin puutteen riskiä | HealthBerry Terveysblogi

 2. Hei Maija,

  Olen lukenut saman kirjan ja olen entistä vakuuttuneempi kuinka tärkeästä vitamiinista on kyse, siksi haluaisin kertoa sinulle, että minulla on yksinoikeus Superior Sourcen tuotteisiin ja nyt meille tuli juuri Advanced B12 vitamiini, joka sisältää metyyli- ja adenosyylikobalamiinia, B6 ja Foolihappoa eli totaalinen muistivitamiini. Tämä tuote todellakin toimii, kun äitini kävi testauttamassa B12-vitamiinitasonsa ensin oli todella alhaalla ja nyt jo yli 1000nmol/l. Superior Sourcen tuotteet pyritään tekemään niin luonnollisista aineista kuin mahdollista niissä ei ole käytetty mitään lisä- eikä apuaineita.

  • Superior Sourcen tuotteita pidetään usein kaikkein tehottomimpana B12-vitamiinina. Foolihapon sisällyttäminen moiseen valmisteeseen on vastuutonta, foolihappoa ei voi suositella kenellekään, vielä vähemmän B12-vitamiinin puutteesta kärsivälle.

   Kannattaa mennä spämmäämään paikkoihin, joissa ihmiset eivät tätä tiedä. Tai ehkä olla spämmäämättä ollenkaan.

 3. onx lähdettä tälle väittämälle että ss tuotteita pidetään “yleisesti” tehottomina?

  • Käytin kommentissani ilmausta “pidetään usein”, ei “pidetään yleisesti”, joka on melkoisen eri asia. Superior Sourcea koskeviin negatiivisiin kommentteihin olen törmännyt useissa B12-vitamiinia käsittelevissä keskusteluissa, joissa ihmiset ovat vertailleet eri merkkejä keskenään. Minäkin olen vertaillut ja havainnut isoja eroja, vaikka en tuota nimenomaista merkkiä ole testannut. (Foolihappoon en tietenkään koskisikaan.) B12-arvojen mittaus verestä tuntuisi loogiselta tavalta vertailla eri valmisteita, mutta käytännössä se on kaikkea muuta kuin koko totuus.

 4. Moikka!

  Yritän tässä etsiä vegelle sopivaa B-vitamiinia, tuon eron vitskumuotojen välillä olen lukenut ennenkin. Minulla oli ennen iHerbistä tilattua (Jarrow formulas) metyylikobalamiinia 1000µg imeskelytabletteina. Luin kuitenkin, että B-vitamiinia imeytyisi vain vähän kerrallaan eli tuo annos olisi ihan järjetön ja kannattaisi olla se 10µg annos mikä onkin päivittäinen suositus, tai jopa se jaettuna useampaan osaan päivän aikana (johon ei ainakaan oma muisti riitä, vaan otan vitamiinin aamuisin ja sillä hyvä). Nyt on ollut käytössä 10µg Ratiopharmin syanokobalamiini, koska sitä nyt sattui saamaan saksalaisesta apeekista. Otan 1-2 aamuisin (koska en joka aamu muista), tosin en tiedä meneekö se kahdenkin ottaminen vähän hukkaan.

  Mietin että iHerbistä voisin ehkä tilata kun olen tulossa Suomeen käymään joululomalla, mutta kun tuossa puhuttiin että eri vitamiinit imeytyvät hyvin/huonosti, niin mistä tunnistan hyvälaatuisen metyylikobalamiinin?

  • En näe mitään syytä käyttää alle 1 mg (1,000 mcg) valmisteita. Itse olen käyttänyt jopa 35 mg valmistetta, josta huomasi kyllä nukkumisessa selvän eron 1 mg valmisteeseen, tuolta väliltä olevia vahvuuksia en ole juuri kokeillut. Kyse ei ole niinkään siitä, että vitamiinia imeytyisi vain hyvin vähän kerralla, vaan sitä imeytyy hyvin pieni _osuus_ annoksesta riippumatta.

   En tiedä, voiko hyviä metyylikobalamiinivalmisteita jotenkin “tunnistaa”. Joissain vitamiineissahan voi olla esimerkiksi mukana apuaineita, jotka heikentävät varsinaisen aineen imeytymistä, mutta B12:lle tällaisia ei taideta tuntea. Jarrow’n ja Enzymatic Therapyn valmisteita väitetään parhaiksi. Itse olen kokeillut jälkimmäistä ja todennut, että minulla se vaikutti selvemmin kuin pari muuta valmistetta. Toki lumevaikutusta ei voi sulkea pois.

   Amazon.de:stähän voi tilata myös pistettävää B12-vitamiinia, myös metyylikobalamiinia.

 5. Onpa hassyja mielipiteitä, paljon yleisesti tutkittua ja kirjoitettua, mutta joukossa jotain aivan vastakkaista, outoa.

 6. B12-vitamiinista mittaus verestä ei tosiaan anna oikeaa kuvaa siitä, miten B12-vitamiini on imeytynyt elimistöön. Esimerkiksi geenivirheiden aiheuttamat puutokset eivät näy tavallisessa mittauksessa. Jos syödään paljon syanokobalamiinia ja mitataan B12-vit. saadaan kyllä korkeita lukemia mutta jos samalta henkilöltä mitattaisiin metyylikobalamiini, saataisiin aivan eri lukemia. Aivot saattaisivat olla silti jopa puutoksessa vaikka syanokobalamiinia löytyisi verestä paljonkin. Paras mittaus on homokysteiinin mittaaminen tai metyylimalonaatin mittaaminen. Tällöinkin pitää osata sulkea pois tuloksiin vaikuttavat muut puutokset ja sairaudet.

 7. en löytänyt amazonista metyylikobalamiini-injektiota. Minkä nimistä siellä on myytävänä?

 8. Miksiköhän Suomessa ollaan siirtymässä pois pistoshoidosta? Miten muuten Hollannissa?

 9. Solgarin metyylikobalamiinitabletissa on karboksimetyyliselluloosaa.Tästä aineesta on raportoitu vaikeita allergia reaktioita.
  https://www.duodecimlehti.fi/api/pdf/duo91947
  Valmistajat eivät ilmoita metyylikobalamiinista muuta kuin sen että tuotteessa on metyylikobalamiinia joten pakkausselosteen perustella niitä on vaikea vertailla.

 10. Karboksimetyyliselluloosa on vain tabletin apuaine.

 11. Maija: kummasta olet saanut paremman hoitovasteen eli tehon 35mg tabletista. vai injektiosta?

  • Kumpikaan ei minulla ole vaikuttanut havaittavasti kuin uneen, ja vaikutus on ollut jotakuinkin sama. Mutta 1 mg injektiosta pitäisi imeytyä kyllä enemmän. Sittemmin olen kokeillut myös 5 mg hydrokso- ja metyylikobalamiinipistoksia, niistä en ole saanut lisäapua. Minulla ei toki olekaan B12-puutosta.