Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Bakteereita kehon joka sopessa

Suolistobakteerit ovat lääketieteellisessä tutkimuksessa kova sana, eikä syyttä. Niiden merkitys on yhdistetty moniin muihinkin sairauksiin kuin vain suolistosairauksiin, esimerkiksi kakkostyypin diabetekseen, ylipainoon, ihosairauksiin ja autoimmuunisairauksiin. (Tästä enemmän kahdessa uusimmassa kirjassani.)

Osa bakteereista näyttää suojelevan sairauksilta, toiset lisäävän riskiä. Tutkitaan sitä, miten suoliston bakteerikantaa voidaan muokata esimerkiksi probiooteilla, prebiooteilla, ruokavaliolla, lääkkeillä ja ulosteensiirroilta.

Suolisto ei ole kuitenkaan elimistön ainoa paikka, johon kuuluu oma bakteerikantansa. Oma flooransa eli mikrobiomi on myös esimerkiksi suussa, iholla, nielussa, nenässä, keuhkoissa ja emättimessä. On sinänsä jännä, miten eri lailla näihin on suhtauduttu – moni purskuttelee antibakteerista suuvettä, mutta emättimeen ei yleensä tällaisia aineita lotrata, koska tiedetään sen lisäävän hiivatulehdusten riskiä.

Suoliston mikrobikanta on ymmärrettävästi erityisen tärkeä, sijaitseehan iso osa ihmisen immuunijärjestelmästä suolistossa. Suolistobakteerit vaikuttavat myös siihen, mitä ainesosia ruoasta imeytyy ja missä muodossa ja voivat muutenkin tuottaa merkittäviä määriä aineita, jotka imeytyvät verenkiertoon.

Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei muiden elimistön osien flooralla olisi väliä. Esimerkiksi suun periodontiittia aiheuttavat bakteerit on jo pitkään yhdistetty sydäntauteihin ja sittemmin varsin vakuuttavasti myös nivelreumaan, mahdollisesti myös selkärankareumaan ja nivelpsoriasikseen.

MARCoNS (Multiply Antibiotic Resistant Coagulase Negative Staphylococcus) on joidenkin vaihtoehtolääkäreiden esittämä ajatus siitä, että nenän limakalvoilla elää antibiooteille vastustuskykyisiä biofilmejä muodostamia stafylokokkeja. Tai siis itse ajatuksessa ei ole mitään erityisen vaihtoehtoista, mutta jotkut lääkärit uskovat näillä olevan merkittävä vaikutus terveyteen etenkin borrelioosissa.

MARCoNSien hoitona on käytetty antibioottinenäsuihkeita (joiden sisältämille antibiooteille bakteerit eivät ole vastustuskykyisiä) sekä Terminalia chebula -yrtistä tehtyjä nenäsuihkeita. Tämä yrtti voi auttaa tuhoamaan biofilmejä. Terminalia chebula -suuvesi näyttää myös vähentävän plakin muodostusta ja ientulehdusta.

Probiootteja paikallishoitoon

Emättimeen tarkoitetut probioottivalmisteet ovat jo vanha juttu. Pureskeltavia maitohappobakteerivalmisteita löytyy paljon, vaikka suurin osa on tarkoitettu vaikuttamaan lähinnä suoliston bakteerikantaan. Myös probioottipurukumeja ja -suuvesiä on olemassa. Edullisia bakteereja sisältävät ruoat kuten jugurtit voivat toki vaikuttaa myös suuhun.

Nykyään on kuitenkin ilmaantunut myös nenään suihkutettavia probiootteja sekä kurkun, nenän ja suun bakteerikannan parantamiseen tarkoitettuja valmisteita. Jostain syystä Yhdysvalloissa suosittuja ksylitolinenäsuihkeita ei ilmeisesti ole markkinoilla Suomessa? Yhdysvalloissa myydään jopa probiootteja sisältäviä kodin siivousaineita.

Monista suussa imeytettävistä probiooteista onkin tutkimuksia ja lisäksi on joitain tutkimuksia maitohappobakteerien paikalliskäytöstä akneen. (Itse en muutenkaan suosittelisi antibakteeristen mömmöjen käyttämistä akneen, koska useimpien niistä teho vaikuttaa olevan hyvin huono verrattuna paikallishoitoihin, jotka toimivat muilla mekanismeilla.)

On syytä muistaa, että suurinta osaa tällaisista erikoisemmista probioottivalmisteista ei ole tieteellisesti testattu, Ei tiedetä onko niissä oikeita bakteerikantoja ja pääsevätkö ne hengissä kiinnittymään haluttuun paikkaan. Toisaalta jotkut sekoittelevat itse probioottikapselien sisältöä vaikkapa alkoholittomaan kasvoveteen ja katsovat, saavatko halutun vaikutuksen, siinä ei paljoa menetäkään.

Pelkkä “probiootti” ei kerro vielä mitään, vaan bakteerikanta on ratkaiseva tekijä. Eri ihmiset saattavat tarvita hyvinkin erilaisia kantoja, mikä tuottaa haasteita tutkimukselle.

2 Comments

 1. Mainitsit monia USA-tuotteita. Suositteletko jotain tuotteita ja voiko tilata esim. iHerb tai Amazon?

  • Millaisia probiootteja tarkoitat? En voi suositella mitään ihon hoitoon tai siivoukseen tarkoitettuja probioottivalmisteita, koska niistä on niin vähän näyttöä ja siihen vähäänkään en ole juuri perehtynyt. Ainoa probiootti mitä olen käyttänyt ulkoisesti on itsetehty vesikefiiri hiusten huuhtelemiseen (=halpaa etikkaa), enkä ole siitä huomannut erityisiä vaikutuksia.

   Oraalisia probioottivalmisteitakin on hankala suositella, koska sopiva valmiste riippuu a) käyttötarkoituksesta b) ihmisestä. Itselläni toimivat (=IBS helpottuu) mm. Source Naturalsin Life Flora, Nutrition Now’n PB8 sekä Solgarin Multi-Billion Dophilus, jotka kaikki ovat kohtuuhintaisia. Apteekin Idoform toimi ennen, mutta lakkasi toimimasta kun koostumusta vahdettiin. Mitään huippukalliita valmisteita en ole kokeillut, mutta useampi kehuttu suht kallis ja vahva valmiste ei toiminut lainkaan. VSL#3 on yksi kehutuimpia ja tutkituimpia probiootteja, mutta se on varsin tyyris.

   Kirjassani Uusia hoitoja autoimmuunisairauksiin käsitellään oraalisten probioottien käyttöä tulehduksellisten suolistosairauksien hoidossa. Tästä löytyy hyvä vertailu eri bakteerikannoista/valmisteista ärtyneen paksusuolen hoidossa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3551212/table/tbl4/ Esim. aknen hoitoon probiooteilla en valitettavasti ole perehtynyt.

   Ksylitolinenäsuihketta esim. poskiontelontulehduksen ehkäisyyn voisin melkein suositella ilman syvällistä perehtymistä asiaan, mutta näistäkään en osaa sanoa tuotemerkkejä.

   IHerbiin suhtaudun suurella varauksella, sillä ko. firma on huijannut minulta ja kavereiltani rahaa. Saitti on yksi bugipesäke ja asiakkaisiin suhtaudutaan halveksuvasti. http://www.hankalapotilas.net/2012/03/varoitus-iherbista/