Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Terveitäkin lapsia kuolee influenssaan

Usein ajatellaan, että influenssa on vaarallinen vain heikkokuntoisille, vanhuksille jne ja täysin terveille nuorille ihmisille se on vaaraton. Tämä ei tosiaankaan pidä paikkansa. Itsekin tunnen useitakin influenssan takia keuhkokuumeen saanutta perustervettä nuorta, joista yksi joutui pitkäksi aikaa sairaalaan.

Perusterveitä nuoria aikuisia myös kuolee influenssaan, vaikka se onkin onneksi harvinaista. Myös pysyvät jälkitaudit ja elinvauriot ovat mahdollisia seurauksia.

Suomessa varsin harvat ottavat lapsilleen influenssarokotetta. Syytä kuitenkin olisi.

Yhdysvalloissa influenssaan kuoli 830 lasta lokakuun 2004 ja syyskuun 2012 välillä. Suomen lukuja en ole löytänyt, mutta Suomessa on noin 1/60 Yhdysvaltojen asukasluvusta. Lähes puolet influenssaan kuolleista lapsista oli perusterveitä, vaikka suurempi riski onkin esimerkiksi astmaatikoilla ja CP-vammaisilla.

Numerot eivät ehkä ole kovin suuria suhteessa asukaslukuun, mutta suuri osa näistä kuolemista olisi voitu estää influenssarokotteilla, mikä tekee niistä erityisen turhia. Suosittelen lukemaan muutaman tositarinan Families Fighting Flu -järjestön sivuilta. Monia surullisia tarinoita lapsista, jotka ovat menehtyneet influenssaan, käyneet lähellä kuolemaa tai vammautuneet pysyvästi. Pitkä tehohoitojakso on vanhemmille raastava kokemus, vaikka lapsi lopulta selviäisikin.

Vaikka sinulla ei itselläsi olisi lapsia etkä kuuluisi mihinkään riskiryhmään, ottamalla rokotteen suojelet paitsi omaa terveyttäsi, myös esimerkiksi vierailulla käyvän ystäväperheen lapsien, bussissa vieressäsi istuvan syöpäpotilaan tai nivelreumaa sairastavan työkaverin. Kannattaa muistaa, että rokote toimii yleensä huonommin niillä, joille se on tärkein (pienet lapset ja immuunipuutoksiset), ja on ihmisiä jotka sitä eivät saa ottaa, joten terveet rokotteen ottajat auttavat vähentämään heidän sairastumisriskiään.

Jos influenssarokotteen riskit huolettavat tai se tuntuu muuten vain turhalta, suosittelen lukemaan 25 myyttiä influenssarokotteesta kumottuina.

2 Comments

  1. Meidän kolmevuotias, terve poika sai eilen rokotteen. Englannissa sen saavat ilmaiseksi kaikki 2-3-vuotiaat. Ei tullut mieleenikään, ettei rokotetta olisi otettu. Taidan apteekista hakea vielä itsellenikin.

  2. Pingback: Pitäisikö influenssarokote antaa kaikille? | HealthBerry Terveysblogi