Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Mitä kaikkien pitäisi tietää B12-vitamiinin puutoksesta

Monet pitävät Sally M. Pacholokin ja Jeffrey J. Stuartin teosta Could It Be B12? lääketieteen klassikkona, eikä tämä välttämättä ole kaukaa haettua. Ainakin on selvää, että kaikkien lääkäreiden, alasta riippumatta, pitäisi lukea tämä kirja. B12-vitamiinin puutos on erittäin yleinen ongelma, josta kärsii useita prosentteja ihmisistä. Se voi aiheuttaa niin neurologisia, psykiatrisia, ruoansulatuskanavan, immuunijärjestelmän, gynekologisia, urologisia kuin päivystyslääketieteenkin saralle sijoittuvia oireita.

Kirjassa käsitellään B12-vitamiinin puutosta hyvin perusteellisesti. Oireita ja seurauksia esitellään kymmenittäin niin lääketieteellisen kirjallisuuden kuin tapauskertomustenkin kautta. Tunnetuimpia oireita ovat neuropatia sekä anemian oireet, mutta myös esimerkiksi masennus, unettomuus, hiustenlähtö, ummetus, vuorokausirytmin häiriöt, hedelmättömyys ja keskenmenot, erektiovaikeudet, epilepsiakohtaukset, virtsaamisvaivat, psykoosit ja näköhäiriöt voivat johtua B12:n puutoksesta.

Monet kirjan tarinoista saavat onnellisen lopun, kun vaikea invaliditeetti korjautuu oikean diagnoosin ja hoidon myötä. Valitettavasti useassa tapauksessa vauriot muuttuvat korjaamattomiksi diagnoosin viivästymisen takia ja ihmiset pyörätuoliin/vuoteenomiksi tai dementia tai henkinen jälkeenjääneisyys pysyväksi.

Pahimmillaan puutos vie hengen – joskus epäsuorasti, kuten esimerkiksi kaatuilun takia. (On syytä muistaa, että pernisiöösi anemia on yksi niitä harvoja sairauksia, joiden nimessä on sana “kuolemaan johtava”. Hoitamattomana B12-puutos voi nykyaikanakin tappaa.) Erityisen vaarallista on ilokaasun käyttö B12-puutoksesta kärsivällä, mikä pahimmillaan johtaa hyvin rajuihin ja äkillisiin puutosoireisiin.

Kirja esittelee myös B12-vitamiinin puutoksen huonommin tunnettuja seurauksia, kuten luuston haurastumisen ja murtumariskin kasvun, rintasyöpäriskin kasvun, rokotteiden tehon heikkenemisen sekä PAPA-muutokset (mahdollisesti jopa lisääntyneen kohdunkaulansyövän riskin).

Läpi käydään huolella myös mahdolliset syyt B12-puutokseen, kuten ruokavalio, geneettiset mutaatiot, autoimmuunisairaus pernisiöösi anemia, mahan vähähappoisuus, suolistosairaudet, vatsaleikkaukset, sädehoito, ilokaasun käyttö (terapeuttinen tai viihde-) ja jotkut lääkkeet, kuten happosalpaajat, e-pillerit ja metformiini.

Aina puutoksen syy ei selviä, mutta kukaan ei ole sille immuuni, ei myöskään lapset ja nuoret. Se ei todellakaan ole vain vanhusten ja vegaanien tauti!

Diagnoosin tekeminen

Erotusdiagnoosin tärkeyttä korostetaan kirjassa paljon. Se että potilaalla on diabetes ei tarkoita, että hänen neuropatiansa johtuisi automaattisesti diabeteksestä eikä B12-vitamiinin puutoksesta! Vanhuksen kaatuilu, muistin heikkeneminen ja sekavuus eivät välttämättä johdu iästä tai dementiasta, vaan takana voi olla B12:n puutos – josta kärsii jopa yli kolmannes vanhuksista.

B12:n puutos voidaan diagnosoida väärin myös moniksi muiksi sairauksiksi, kuten MS-tauti, CFS/ME, ALS, CIDP, Guillain-Barrén syndrooma, transversaali myeliitti, autismi, kehitysvamma, masennus, kaksisuuntainen mielialahäiriö ja skitsofrenia.

On myös tärkeä tietää, miten puutos diagnosoidaan. B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa peruuttamattomia neurologisia vaurioita jo silloin, kun verenkuva on vielä normaali. Viitearvojen alarajat ovat aivan liian matalat ja kirjassa esitetään paljon näyttöä siitä, että niiden pitäisi olla jopa tuplasti korkeammat, lapsilla jopa vielä paljon enemmän.

Homokysteiini, S-B12-TC2 ja jotkut muut verikokeet voivat kertoa B12-puutoksesta, mutta Suomessa ei ilmeisesti ole edes käytössä (ainakaan HUSLABissa ei ole) luotettavin B12-testi, virtsan metyylimalonihappo (MMA), ainoastaan selvästi epäluotettavampi seerumin MMA. Jos on epäilys puutoksesta, pitäisi tehdä hoitokokeilu – kuten HUSLABkin ehdottaa – mutta käytännössä näin toimitaan harvoin.

B12-vitamiinia ei voi saada liikaa. Suomessakin valitettavan moni B12-puutoksinen saa B12-pistoksia kolmen kuukauden välein. Tämä on täysin järjetöntä ja jopa vaarallista. Pistoksia pitäisi antaa vähintään 1-2 kertaa kuussa. Jotkut tarvitsevat niitä viikottain tai useamman kerrankin viikossa.

Kirja on hyvin asiallinen ja tiukka siinä, että B12-puutos ei ole mikään kaikkien sairauksien takana oleva vaiva, eikä B12 siten ihmelääke (vaikka puutostapauksissa se joskus vaikuttaakin niin kuin olisi!). Se ei paranna kaikkia Alzheimer-, MS- tai autismidiagnoosin saaneita, mutta moni saa siitä apua. Ei ole mitään syytä olla kokeilematta sitä.

En ajatellut, että kirja-arvostelua kannattaisi jakaa kahteen postaukseen, mutta tästä on tulossa liian pitkä teksti, joka käsittelee sekä itse kirjaa, että B12-vitamiinia yleisemmin. Niinpä tulossa on kohta vielä jatkoa. B12-vitamiinia käsitellään myös kaikissa kolmessa kirjassani.

257 Comments

 1. minulla on todettu b 12 vit puutos.oireissa löytyy. jotta oireet palautuisivat mahd hyvin mitenköhän oleellista on miten nopeasti b 12 vitamiini tasot nostetaan, onko injektioiden ottaminen oleellista vai riiittävätkö tabletit kun ne siis oletettavasti imeytyvät, ja sis tekijä on tutkitutsti olemassa vatsassani

  • Yleensä ainakin alkuun suositellaan käyttäämään pistoksia, kun tasot saadaan nostettua nopeammin. Lisäksi sisäisen tekijän olemassaolo ei takaa, että B12 imeytyisi oraalisesti, koska imeytyminen on monimutkainen prosessi, joka voi mennä useassa eri kohdassa pieleen.

   Joillain ihmisillä B12-tabletit nostavat veriarvoja, mutta eivät paranna neurologisia oireita, ja vasta pistokset parantavat ne.

   • Mista tama voisi johtua? Onko tutkittu vain sita etta tabletista B 12 imeytyy verenkiertoon mutta ei B12 riittavyytta kudoksissa?

 2. Olen vähän alle 50 nainen. Pernisiöösi anemia todettiin kolme vuotta sitten ja saan nykyisin pistoksen joka toinen kuukausi. Hemoglobiini on normaalistikin vain 114, mitään erityistä nousua ei siihen pistoksilla ole tullut, mutta pääsin monesta tukalasta oireesta eroon. Sydämen lyöntitiheys, unettomuus, varpaiden pistely ja iho-oireet. Elämänlaatu todella parani alle puolessa vuodessa hoidon alusta. Nyt vaivaa jälleen raajan puutuminen ja nivelkivut. Kannttaisiko turvautua toisten kehumaan suun kautta otettavaan B12 lisään, vai pyydänkö pistoksia useammin?

  • Ehdottomasti kannattaa yrittää saada pistoksia useammin, ei noin harvoin riitä läheskään kaikille. Jos se ei onnistu, niin sitten suusta imeytettävää metyylikobalamiinia annattaa kokeilla. Suosittelisin kokeilemaan myös metyylifolaattia.

   B12-puutoksen lisänähän voi olla myös raudanpuuteanemia. Punasolujen koosta voi yrittää päätellä, onko anemian syynä B12-puutos, raudan puutos vai molemmat. Tietysti ferritiini kertoo paremmin.

   • Käsittääkseni en ole tyypillinen tapaus pernisiöösissä anemiassa, siksi B12 vitamiinin puutoksen toteaminenkin kesti kauan. Minulla on paljon punasoluja, mutta ne ovat pienikokoisia. Ehkä tosiaan kannattaisi kokeilla vaikka rautakuuria. Mutta otan tämän tiheämmän pistospyynnön nyt asiakseni. Kiitos sinulle vastauksesta.

 3. Olipa hyvä että aloin googlaamaan tästä lisää. Minulla todettiin pernisiöösi anemia autoimmuunisairauden seurauksena, Hb oli 51 ja B-12 arvo 32. Piikityksillä nousi, mutta Hb siltikin vain 112, joten katsottiin rauta-arvot ja annettiin rautainfuusio.

  Aluksi sairaalassa piikitettiin päivittäin parin viikon ajan, sitten parin viikon välein, sitten kuukauden välein. Nyt on tarkoitus piikittää vain 2 kk:n välein, ja huomaan voinnista ettei se riitä.

  Tämä pitäisi kyllä saada tiedoksi kaikille sisätautilääkäreille, koska näköjään määräävät piikityksiä aivan liian harvoin. Sairaanhoitaja kertoi että monet potilaat valittavat kovaa väsymystä viikkoa ennen seuraavaa piikitystä, joka helpottaa vasta muutaman päivän kuluttua uudesta piikistä.

  • Huh mitkä arvot! En muista kenelläkään kuulleeni noin huonoista B12-arvoista ja hemoglobiinikin oli järkyttävän alhainen. Ei kuitenkaan tullut pysyviä vaurioita?

   • Ei tiettävästi jäänyt pysyviä vaurioita. Periferian tuntopuutokset hävisivät parissa kuukaudessa, samoin yölliset hikoilupuuskat loppuivat. Myös ihonväri palautui normaalin vaaleaksi.

 4. 1-2 krt/kk ?? Minulla kun aloitettiin pari vuotta sitten piikitykset..niin kun halusin 3kk jälkeen että otettaisiin arvot uudestaan..jotta nähtäisiin minne putoaa 3:ssa kuukaudessa..niin lääkärin kommentti oli että EI TARVITSE MITATA…kun on kerran piikitetty.. ?? 🙁

 5. Olen 43 vuotias b-12 arvo 137 aloitettiin pistokset 3kk välein, arvo nousi 900. Pistokset lopetteein nyt vuosi sen jälkeen arvo 162? Hb aina alhainen 69-104 viimeiset 10 vuotta. Suvussa pernisiöösi anemiaa, mutta minulla ei tutkittu, meinasivat vain rauta anemiaa olevan.

  • Kehotettiinko sinua siirtymään tablettihoitoon vai miksi pistokset lopetettiin?

   MCV-arvosta voi usein päätellä, onko kyse raudan vai B12-vitamiinin puutteesta, mutta ei aina. Jos B12-arvo on alhainen, silloin tietysti voi päätellä ilmankin. Toivottavasti pääset jollekin muulle lääkärille, joka jatkaa hoitoa.

 6. Tämä artikkeli pitäisi saada välittömästi THL:n tietoon. Olisi jo korkea aika muuttaa Suomenkin käypähoitosuosituksia, etteivät potilaat joutuisi enää turhaan kärsimään ja saamaan jopa pysyviä vaurioita.

  Kun joutuu sekä lääkärissä että apteekissa kerjäämään ja puolustelemaan saadakseen ampulleja riittävästi, tuntee itsensä kuin narkomaaniksi joka yrittää huijata huumekipulääkkeitä tms.

  • Todettu v. 2007, jolloin arvo oli 24. Kuusi pistosta joka toinen päivä. Sen jälkeen kuukauden kuluttua. Pistosvälit määrättiin terkkarissa eri lääkärin toimesta kerran kolmessa kuukaudessa. Se jälkeen ei arvoja ole tarkistettu, kunnes aloin tutkimaan tätä sairautta ja omia vaivojani. Reumapoliklinikalla EI DIAGNOOSIA 13 pulloa verta.
   ALLERGIA SAIRAALA EI DIAGNOOSIA, vuoden kestänyt paha ihottuma, joka muutti muotoaan ja joulukuussa 2009 Malmin sairaalan päivystävä lääkäri määräsi 60mg./vrk kortisoonia! Ei se auttanut, ei antibiootit, ei mikään.

   Kesällä 2014 sama ihottuma, en suostunut antibioottikuuriin enää, vanhan kokemuksen jälkeen ja sain porttikiellon terveysasemalle kahdeksi viikoksi. Uusi lääkäri, koepala, Ei diagnoosia, uusi koepala?? Miksi? Ihottuma parani kuten aiemmin, itsekseen. Pyysin lähetettä labraan ja B-12 arvojen tarkistamista. Se oli 36. Lääkäri oli sitä mieltä, että pistokset lopetetaan kokonaan ja aloitetaan pillerihoito, johon en suostunut, KOSKA SE EI IMEYDY. Lääkäri piti päänsä ja taas vaihto toiseen terveyskeskukseen, jossa lääkäri ehdotti tavoitearvoksi 60!

   Tappelu siitä jo syntyi. soitin Valviraan ja kehoituksesta lähetin sähköpostia Potilasasiamiehelle, joka otti yhteyttä Ylilääkäriin. Nyt pistosvälit kerran kuukaudessa. Labra maaliskuun 2. päivä. Miten lääkäri voi ikinä edes olettaa arvojen nousevan edes alakanttiin oleviin viitearvoihin?! Puhuminen takeltelee, kävely horjuvaa, kivuliasta. Paljon sivuoireita, mm. makuaisti lähes mennyt, masennus etc. Syön diagnosoidun sairauden aihettamiin kipuihin vahvoja lääkkeitä, mutta itse sairauteen en saa riittävää lääkitystä!

   • Huh. Käsittämätöntä kohtelua. Ei noilla arvoilla pitäisi melkein olla elossakaan! Luulisi jostain löytyvän lääkärin, joka suostuisi määräämään pistoksia useita kertoja viikossa. Antioksidanttiklinikalta tms? Pakkohan tuohon on löytyä jostain apua. 🙁

  • THL on jäykkä organisaatio. THL uskoo vain margariiniin, rypsiöljyyn, täysjyvään, paljoon hiilihydraattiin, rasvattomaan maitoon, ja vihaa kaikkea terveellistä, kuten runsasta lihansyöntiä, kananmunia, voita, kermaa rasvaista täysmaitoa, paljo kotimaisia vihanneksia, kasviksia juureksia, hedelmiä vain rajoitetusti, kotimaisia marjoja THL pitää vain ulkomaisten hedelmien veroisina. THL:n suosituksiin suhtaudun aina varauksella epäilen kaikkea mitä siitä laitoksesta tiedotetaan. Heillä on asennevika terveeseen ravintoon, koska he suosittelevat syöpää aiheuttavia aineita, kuten margariinia ja rypsiöljyä paistamiseen mihin se ei lainkaan sovi.

 7. “MCV-arvosta voi usein päätellä, onko kyse raudan vai B12-vitamiinin puutteesta”. Eli miten arvo käyttäytyy kummassakin tapauksessa?

  • B12-vitamiinin puutos (ja folaatin puutos) voivat nostaa MCV:tä, raudan puutos taas laskee sitä. Tulkintoja tosin hankaloittaa, että B12-puutos ei aina näy MCV:ssä. Lisäksi raudan ja B12:n puutos voivat esiintyä yhtä aikaa. Eli matala MCV ei sulje pois B12-puutosta, mutta kertoo, että se ei ole ainoa syy alhaiseen hemoglobiiniin. Jos MCV taas on koholla, silloin on hyvin todennäköisesti kyseessä B12:n ja/tai folaatin puutos.

 8. Hei. Mulla otettiin just veriarvoja ja hb oli 102 ja B12-vitamiini 113. Muitakin rauta-arvoja katsottiin (en muista niiden lyhenteitä) mutta ne oli lääkärin mielestä “huolestuttavat” kun oli reippaasti kaikki alle viitearvojen. Oireina on jatkuva väsymys. Voisin vaan nukkua ja nukkua. Aurinko paistaa ulkona ja linnut laulla mutta mä olen sisällä kotona verhot kiinni enkä jaksa tehdä yhtään mitään. Onkohan masennusta tullut.. en tiedä, mutta sekä fyysinen ja henkinen fiilis on todella kehnoja. Apteekissa odottaa rautalääkkeet (Obsidan) ja B12-vitamiini pistokset ja huomenna menen pistättämään itseeni yhden annoksen sairaanhoitajan luokse. Kysymykseni kuuluukin, voiko noita pistoksia (B12, Cohemin) pistättää heti 2 annosta kun on näin huono vointi?

  • Hyvä että olet vihdoin nyt saanut hoitoa, toivottavasti se myös auttaa. Todennäköisesti vointisi alkaa pian kohentua, vaikka raudan kanssa meneekin viikkoja, että sitä kertyy elimistöön tarpeeksi.

   B12-vitamiinia ei voi saada liikaa missään määrässä, joten ensimmäisten pistosten tuplaamisesta tuskin on haittaa. Paljon tärkeämpää olisi kuitenkin saada pistoksia sekä alkuun että jatkossa riittävän usein, niin usein kuin omat oireet ja vointi sitä vaativat.

   B12-pistokset voi hoitaa hyvin myös itse, ellei kärsi pahasta piikkikammosta (tai esim. käsiongelmista), niin olen aina itse tehnyt. Tietysti jonkun pitää näyttää ensin se tekniikka, mutta se on helppoa ja kivutonta.

 9. Tuhannet kiitokset vastauksestasi! <3 Kuulostaa niin lohduttavalta kaikkinensa.

 10. Hei! Sairastan Myotonia Congenita nimistä lihastautia ja jo vuosia sitten todettiin, että sairaudestani johtuen B-vitamiinien puutostila on minulla jatkuvaa. Olen nyt saanut Medivitan-piikkejä kerran viikossa. Vointi kohenee huomattavasti. Lääkärin mukaan vain 8 piikkiä vuodessa pitäisi riittää. Tuntuu kuitenkin hullulta olla 10kk ilman pistoksia jos ei niistä ole muuta kuin hyöytyä?

  • Luultavasti hyötyisit siitä, jos saisit pistoksia paljon useammin, esimerkiksi viikottain. Folaatissa ja B6-vitamiinissa tosin on se, että niitä voi saada liikaa, toisin kuin B12-vitamiinia, mutta kyllä niitä pitäisi silti voida annostella huomattavasti useamminkin. (Tai sitten voisi käyttää osan pistoksista tuota yhdistelmää ja osan pelkkää B12:ta.)

 11. Hei sinä Magenta!
  Voisitko laittaa minulle sähköpostia osoitteeseen kankeajoukko@gmail.com. Minua ja vertaisiani Myotonia congenita -vertaisryhmässä vois kiinnostaa kovastikin kokemuksesi b12-puutoksesta. Sairastan samaa tautia, ja tuosta b12-asiasta ei ole puhuttu minulle koskaan mitään!

 12. Moi.

  Oon 25-vuotias nainen, ja mulla on ollu silmissä vilkutusta jo kolme vuotta, ja käytin siihen neurobion fortea, auttoi kyllä ensimmäisellä kerralla, siis että vilkutus hävis kokonaan, mutta enää ei auta mitään. Vilkutus palasi takaisin. Veikkaan, että mulla on joku b-vitamiinin imeytymishäiriö, ja päätän ny mennä verikokeisiin, jossa katotaa, mikä tilanne on.

  • Toivottavasti syy löytyy. Jos olet käyttänyt viime aikoina oraalista B12-vitamiinia, tavalliset verikokeet voivat näyttää, että sinulla olisi sitä veressä reilusti, vaikka vitamiini ei sinulla toimisi kunnolla. TC2-koe saattaa olla tässä suhteessa parempi. Voi olla, että tarvitsisit joko parempaa B12-vitamiinin muotoa (metyylikobalamiinia) tai B12-pistoksia.

   • Heippa,

    jatkan vielä tästä. Ennen tätä vilkutusta olin ainakin pari vuotta gluteenittomalla dieetillä, ja heti kun lopetin sen, tämä vilkutus alko vaivaamaan. Nyt tosta Neurobion Fortesta mulla tulee vaan maha kipeeksi, ja kun se ei auta enää mitään. Ekan kerran neurologit epäili, että mulla ois ms-tauti, ja multa otettiin selkäydinnäyte, jossa löyty vasta-aine sille. Kaks vuotta olin siinä seurannassa, ja ei tullu mitään muita oireita, ja magneettikuvat oli siistit. Mitään erityistä ei löytyny, joten vahvistettiin sitten, että ei mulla oo sitä sairautta. Mulla on kyllä miinuslasit, oon siis likinäkönen, arvot -2 luokkaa, vähän hajataittoa. Silmälääkärissä oon käyny kaks kertaa, ei mitään erityistä ja näkökenttätutkimuksessa, josta sain loistavat tulokset. Eli ite silmissä ei oo mitään muuta vikaa kun likitaitteisuus. On mulla ollu vähän lievää masennustakin, mutta onneks on jo paljon parempi olo. Mietin, että oiskohan se gluteeniton dieetti mahollisesti aiheuttanu sen imeytymishäiriön…sen takia mä haluaisin nyt varmuuden vuoks mennä vielä kattoo b-vitamiiniarvot, k-vitamiiniarvot sekä otattaa pieni verenkuva. Neurologi ehotti, että voin käydä ite siinä verikokeessa. Sit se puhu jotain, että äkilliset ruokavalion muutokset saattaa aiheuttaa puutosoireita ja häiriöitä elimistössä.

    • Kuvauksesi perusteella kuulostaa siltä, että gluteeniton ruokavalio olisi sinulla estänyt tätä vilkutusoiretta, jos se kerran tuli heti ruokavalion lopetettuasi? Jos sinulle on tullut imeytymishäiriöitä sen takia, kun et enää ole gluteenittomalla.

     Ruokakaupan B-vitamiineissa ei ole tarpeeksi B12-vitamiinia ja lähes kaikki B-vitamiinit ovat epäaktiivisissa muodoissa. Etenkin B12, folaatti ja B6 olisi hyvä saada aktiivisissa muodoissaan: metyylikobalamiini, metyylifolaatti ja P-5-P.

     TC2 mittaa transkobalamiinia, käytännössä aktiivista B12-vitamiinia. Joskus B12:ta voi olla elimistössä paljon, mutta siitä on liian pieni osa aktiivista. Osa B12-puutoksista ei näy tavallisissa mittauksissa, mutta näkyy tuossa TC2-kokeessa. En kuitenkaan tarkkaan tiedä, kuinka suuri osa – tuo viittaamani B12-aiheinen kirja suosittelee luotettavimpana B12-puutoksen testinä virtsan metyylimalonihappoa (tutkimus jota Suomesta ei ainakaan julkiselta saa, veren MMA ei ole lainkaan yhtä hyödyllinen), joten siinä ei käsitellä samalla lailla tuollaisia tutkimuksia kuten TC2, koska niiden merkitys on vähäinen silloin kun se paras testi on saatavilla.

     • Joo mä yritän saaha äippää varaamaan mulle ajan niihin kokeisiin…onhan tää vilkutus hemmetin rasittavaa, kun se on jokapäiväistä…

   • Niin ja ruokakaupan tavalliset b-vitamiiniravintolisät vaan lieventää sitä vilkutusta, mutta ei poista kokonaan. Ois kuulunu kyllä kaikki noi laittaa samaan viestiin, eikä tällee peräkanaa. Mulla on kyllä nykyään niin paljon kaikkee muistettavaa ja mietittävää, että välillä unohtuu välistä tärkeitä asioita.

 13. Mikä toi TC2-koe muuten on? Menen siihen, jos ei tavallisessa verikokeessa näy mitään.

  • Sanon tähän ensteks, että mulle vois varata näin alkuun enste ajan työttömien terveystarkastukseen, jossa katottas ainakin hemoglobiini ja verenpaine. Voisin sitä kautta kysyä, että miten pääsisin niihin parempiin verikokeisiin. Käsittääkseni verikokeisiin ei noin vain mennä, pitää olla joku syy, että miks. Ja mitenkä mä nyt sit pääsisin, kenen kautta sen lähetteen vois pyytää sinne kokeisiin.

 14. Ostin tänään apteekista semmosta kun Apteq Vita B12 metyylikobalamiini 1000 µg + foolihappo (30 tablettia.) Siinä on kaikki ne, mitä kirjotit sillon siinä ekassa viestissä. Alotin tänään, otin yhen tabletin. Kokeilen syödä sitä ensin kolme kuukautta kuuriluonteisesti, toivottavasti vaikuttaa. Sen voi imeskellä, pureskella tai niellä.
  Mut siinä ei kyllä mainittu mitään, et voiko sen ottaa tyhjään vatsaan vai pitääkö vasta ottaa aterian yhteydessä. Otin sen aterian yhteydessä. Tää on kyl parempi kun Neurobion Forte, koska tässä on kaikki b-vitamiinit + foolihappo. Otin sen Neurobionin aina tyhjään vatsaan, voihan se siitäkin johtua se vatsan sekasi meneminen. Kirjottelen vielä tänne, jos alkaa ilmenee jotain vaikutuksia tuon Apteqin kanssa, tähän vilkutukseen siis.

  • Foolihappoa en tosiaan suosittele kenellekään (vaan metyylifolaattia), mutta ei siitä useimmille haittaa ole. Suussa imeytettävän B12:n kanssa ei ole väliä, otetaanko se ruoan kanssa vai tyhjään vatsaan, koska se on tarkoitus imeyttää suusta, ei ruoansulatuskanavasta.

   B12-testiin on yleensä kohtuullisen helppo päästä, jos on neurologisia oireita, tosin riippuu paljon lääkäristä. Kuitenkin jos käytät B12-valmistetta, niin mahdollinen puutos ei näy verikokeissa. Sen käytön jälkeen voi vaatia usean viikon tauon, että tasot palaavat normaaleiksi.

 15. Nonnii, varasin tänään ajan työttömien terveystarkastuksee, se on lokakuun 2. päivä.
  Homma etenee sen kautta sitte parempii tutkimuksii. Mulla ei oo enää tän enempää täällä mielessä. Puhun siellä tarkatuksessa kaikki asiat sitte.

 16. Tuossa esittelyssä lukee, että näköhäiriöt voivat johtua B12:n puutoksesta. Mutta millaiset näköhäiriöt?

 17. Onpas ollut mielenkiintoista luettavaa. Itselläni todettiin Hb 103 ja B12 30 kesäkuussa ja sairastan Chronin tautia joka kuitenkin ollut levossa pari vuosikymmentä muttei vissiin enää. Saan pistoksen joka 8 viikko ja B12 nyt kunnossa mutta Hb 103 La 30 edelleen ja nyt syön rautaa ja sitten ohutsuoli tsekataan magneettikuvalla. Minulla ollut päänsärkyä ja vaeltavia nivelkipuja, käsien puutumists ja tuskaisuutta ja aamuheräilyä väsymyksen lisäksi ja nyt toivon että nämä liittyvät näihin puutoksiin, olenkohan hakoteillä?

  • Kahdeksan viikon välein annetut B12-pistokset tuskin riittävät. Vaeltavat nivelkivut eivät kuitenkaan minusta viittaa B12-puutokseen. Nimenomaan se vaeltaminen on tyypillistä borrelioosille. IBD:hän itsessään voi aiheuttaa nivelkipuja, jotka tosin tietääkseni eivät yleensä erityisesti vaella. En ole niihin kyllä perehtynyt, joten voin olla väärässä.

   Muut oireet voisivat viitata B12-puutokseen. Sinulla saattaa olla toki muitakin puutoksia kuin rauta ja B12. Lainaan kirjastani Uusia hoitoja autoimmuunisairauksiin: “Esimerkiksi ranskalaistutkimuksessa remissiossa olevista Crohn-potilaista yli puolella oli veriarvojen mukaan puutosta C-vitamiinista, kuparista, B3-vitamiinista ja sinkistä.” Huom. nämä olivat remissiossa olevia potilaita! Myös karnitiini on suolistosairauksissa yleinen puutos ja voi aiheuttaa monenlaisia oireita.

   Suosittelen tutustumaan myös tähän kirjaani, sen saa useimmista kirjastoistakin.

 18. Heips, liittyykö B vitamiinin puutteeseen aina matala hb ?
  Itsellä hb ollut aina hyvinkin korkea 150-160
  Olen syönyt vuosia somacia refluksitautiin 40mg vrk välillä jopa 80mg
  Minulla on hyvin paljon oireita jotka sopisivat b vitamiinin puutokseen ? Ja nuo oireet pahenivat juurikin tuolla 80mg/vrk annoksella ?

  • Ei tosiaankaan aina liity! Jos olet vuosia käyttänyt Somacia, sinulla on lähes varmasti B12-vitamiinin puutos sekä lukuisia muita puutoksia, sillä hapoton maha estää mm. useimpien mineraalien sekä proteiinin imeytymistä ja tästä seuraa esimerkiksi osteoporoosi. Happosalpaajia ei juuri koskaan pitäisi käyttää vuosien ajan. Oletko kokeillut muita ratkaisuja refluksin hoitoon, esim. punajalava, D-limoneeni, mastiksi, gluteeniton ruokavalio tai mahahapon lisääminen(!) vähentämisen sijaan?

 19. Närästys vaivannut vuosia, mahaportin sulkijalihas on siis löysä.
  En ole kokeillut mitään mainitsemiasi.
  Kärsinyt erilaisista somaattisista vaivoista, joita jo epäilty psyykkisiksi =)
  Olen syönyt B vitamiinia ja c vitamiinia purkista.
  Kesällä lopetin ne kun hb 169 (aina ollut korkea)
  Pulssi levossa 50-100 (luontaisesti matala)
  Verenpaineet heitelleet rajusti (nekin normaalisti matalat)
  “aivosumua, keskittymiskyvyttömyyttä, unohtelua jne.
  Tällöin lääkäri käski nostamaan somac annostusta tuohon 80mg, vaikka en mitään happovaivoista puhunut ? Eli nostin annostusta ja lopetin c ja b vitamiinin jolloin oireeni vaan lisääntyi ?

 20. Jatkoa tuohon edelliseen. Olen alkanut tuota b vitamiinia syömään runsaan hiustenlähdön takia reilu vuosi sitten.
  Taustalla pitkittynyt stressi ja tästä johtuen runsas painonlasku (yli 20kg n. 4kk aikana, läheisen kuolema)
  Olen 50 vuotias.
  Verikokeet siis normaalit, lukuunottamatta tuota korkeaa hb:tä, leukosyytit ja eryt myös olleet koholla. Sydänperäiset vaivat myös poissuljettu.

  • Mitä tarkoitat “B-vitamiinilla?” B-vitamiinit ovat ryhmä täysin erilaisia aineita. Oletan että tarkoitat tabletteja, joissa on eri B-vitamiineja? Näissä ei ole lainkaan riittävästi B12-vitamiinia ja niissä on yleensä myös vitamiineja ei-aktiivisissa muodoissa, jotka voivat olla jopa haitallisia (kuten foolihappo). Iso annos B12-vitamiinia oraalisesti saattaisi riittää, mutta voi olla, että tarvitsisit pistoksia, ainakin niin kauan kuin happosalpaajahoito jatkuu.

   B12:ta ei voi käytännössä saada liikaa. En osaa sanoa, miksi hemoglobiinisi on niin korkea. Onko ferritiini mitattu? Raudasta voi olla puutetta vaikka Hb olisi kohollakin, se näkyy ferritiiniarvossa. (Alhainen ferritiini voi tosin johtua myös sinkin puutoksesta.)

   Hiustenlähtö voi johtua monista eri vitamiinipuutoksista (Somac taitaa tosin aiheuttaa lähinnä B12:n puutosta) tai esimerkiksi sinkin, seleenin tai raudan puutoksesta. Happosalpaajat aiheuttavat myös proteiinin imeytymishäiriöitä, eli jopa proteiinin puutostila voisi olla syynä. Toki stressi ja hormonaaliset tekijätkin vaikuttavat asiaan, mutta kuten sanoin, sinulla on käytännössä _varmasti_ erilaisia puutostiloja pitkän Somacin käytön myötä.

 21. Tuosta ferritiinin mittauksesta työterveyshuollossa puhuinkin… Sain melko ylimielisen “mulkauksen” lääkäriltä….
  Ainoa “apu” minkä sain oli tuo somac annoksen nosto 80mg päivässä ?
  En tullut edes kysyneeksi miksi lääkäri päätyi moiseen ? Ilmeisesti noiden rytmihäiriö tuntemusten takia ?
  Pitäis varmaan mennä “oikeeseen” lääkäriin =)
  Ja juurikin tuota B vitamiinia syönyt missä myös foolihappoa.
  Kiitos vastauksistasi.

  • Esim. raudan tai B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa rytmihäiriöitä tai sydäntuntemuksia. Vastuutonta vain lisätä lääkettä loputtomasti ilman että ongelmien syitä selvitellään. :-/

 22. Luontaistuotekaupoissa myydään B12 suihkeena, n.26 €. Mitä sanoisit siitä?
  Itsellä on laktoosi-intoleranssi ja hyvin vilkas suolentoiminta, josta syystä saattaa olla ongelmia ko.vitamiin, muidenkin vitamiinien suhteen. Eläkeikäinen jo olen.

  • B12-suusuihke on varmaan ihan hyvä vaihtoehto, mutta suosittelisin ennemmin suussa imeytettäviä tabletteja. Imeytyminen voi riippua kuitenkin pitkälti siitä, kuinka kauan vitamiini ehtii olla suussa. Kielen alla tai ikenen ja posken välissä pidetty tabletti voi kestää tunninkin ennen kuin se on kokonaan liuennut, jolloin vitamiini vapautuu siitä hitaasti suuhun.

   Suomessa on vain hankala löytää noita parhaita suussa imeytyvien tablettien merkkejä, Jarrow ja Enzymatic Therapy.

 23. Huomenna saan kuulla verikokeiden tulokset. Työterveyshoitaja mittas multa verenpaineen, ja se oli ihan ok. En kyllä tiiä, et näkyykö se puutos ny sitte niissä, kun oon syöny sitä b12-valmistetta. Kävin nyt niissä kokeissa, mistä näkee suoraan, et onko mulla puutosta siitä vitamiinista vai ei. Mut en tiiä miten se ny on, ku oon syöny niitä b-vitamiini pillereitä… sanoit, että se puutos ei välttämättä näy, jos syön niitä pillereitä…

  • Pillerit voivat nostaa veriarvoja varsin paljon, ja silti kaikilla niistä ei tule havaittavaa vaikutusta (joka sitten taas pistoksilla tulee). Tietysti jos on todella paha imeytymishäiriö, niin eiväthän ne arvot silloin nouse.

   • Ei ne soittanukkaa tänää niistä labrakokeista.. toivottavasti huomenna sitte.. on tämä vähän kumma vaiva, ku ei löydy syytä sille, mistä se niin ku johtuu..se vilkutus siis. mutta noh, sitä tutkitaan kokoajan..

   • Sain kuulla perjantaina 23. päivä niistä verikoetuloksista…ei ollu mitää erityistä, ei mitää hämminkiä…oli kuulemma tosi hyvät arvot kaikinpuolin, hemoglobiiniarvot oli peräti 142! ei voi olla anemiaa eikä sitä b-vitamiinin puutosta/imeytymishäiriötä sitte mulla, jos kerta noin hyvät arvot oli. Syön edelleen niitä b12-vitamiinipillereitä, pikkuhiljaa ne varastot siitä täyttyy…sitä täytyy vaa kuuriluonteisesti ottaa…kyllä se sit jossai vaiheessa häviää se vilkutus.

    • Siis mitkä ne B12.arvot olivat? Jos sinulla B12 ei imeydy suolistosta kunnolla, niin ei se auta vaikka kuinka kauan söisit pillereitä.

     • Kuulemma ihan normaalit, mutta voin kyllä pyytää vielä, että tulostavat mulle sen paperiversiona, sitten seuraavan kerran samalla kun käyn kylillä.

     • Hain maanantaina ne verikokeiden tulokset, ja tässä paperissa lukee, että B12-Vitamiinin tulos on mulla 495 pmol/l

      Olen myös miettinyt yhtä toistakin vaihtoehtoa. Kuulin toissapäivänä sellasesta ku energiahoito, he kuulemma hoitavat monen tyyppisiä somaattisia oireita, ja että heihin tukeudutaan monesti ku lääketiede ei enää pysty tai riitä.

      http://suomenenergiahoitajat.fi/hoitopalvelut/energiahoito/ tuossa kyseinen linkki aiheesta. Laitoin tänään viestiä sen kautta yhdelle henkilölle, ja he vastaavat viestiini sähköpostin kautta. Huomasin siellä kun selasin sitä sivua, niin törmäsin sellaiseen kohtaan ku “Erilaiset silmien vaivat.” Selitin heille viestissä vaivastani, ja kysyin, että olisiko heistä apua tähän vaivaani. Odotan, että he vastaavat viestiini. Jyväskylässä ainakin tekevät näitä hoitoja, se paikka olisi lähinnä minua.

     • Jos on perusteltu epäily B12-puutoksesta, pitäisi tehdä vielä muita testejä kuten homokysteiini ja transkobalamiini (kun sitä virtsan MMA:ta ei Suomessa saa otettua).

      Ns. “energiahoitojen” teho perustuu täysin ja yksinomaan lumevaikutukseen. Tietenkin he ovat sitä mieltä, että pystyvät auttamaan sinua ongelmissasi, muuhan olisi huonoa bisnestä. En suosittele jakamaan rahojasi tällaisille huijareille.

     • No en minä tiiä mistä tämä vilkutus johtuu. Kuitenkin kaikki mahdolliset seikat on jo tutkittu tarkkaan mun verestä, eikä ole mitään erityistä niissä, ihan on normaalit. Oon niiden veripapereiden perusteella ihan perusterve nainen.

     • Ei varmasti “kaikkia mahdollisia seikkoja” ole tutkittu. Jos sinulla on oire jonka syytä ei tiedetä, silloin kaikkea ei ole selvitetty. Maailmassa on tuhansia sairauksia, suurin osa ei tietysti aiheuta näköongelmia, mutta aika moni aiheuttaa. Monet sairaudet eivät näy perustutkimuksissa vaan osa voi vaatia esim. juuri sen oikean verikokeen tai muun tutkimuksen. Tai sitten kyseessä voi olla ihan suht yleinenkin sairaus, joka vain ilmenee tavanomaisesta poikkevalla tavalla.

     • Mitä tutkimuksia minulle sitten pitäisi vielä tehdä?

     • En minä tiedä mistä tämä johtuu.

     • Mikä verikoe minusta pitäisi vielä ottaa?

     • En minäkään osaa kaikkeen vastata. 😛 Lääkäreillä on, tai ainakin tarkoitus on olla, käytettävissä tiedot oireista, oirehistoria ja tiedot suvussa olevista sairauksista, potilaan fyysinen tutkimus, verikokeiden ja muiden kokeiden tulokset. Tähän verrattuna minulla on aika vähän tietoa, jonka perusteella muodostaa mielipide. Ja (toisin kuin moni luulee), minä en ole harvinaisten sairauksien asiantuntja, niin en osaa sieltä puolelta oikein ehdottaa vaihtoehtoja.

      Jos esim. MS-tauti on suljettu pois tai lääkäreiden mielestä ei ole mahdollinen aiheuttaja, myofaskiaalisten triggerpisteiden aiheuttamat näköhäiriöt tulee mieleen, mutta niiden löytämiseen ja hoitamiseen tarvittaisiin varmaan asiaan erikoistunut fysiatri tai fysioterapeutti, verikokeista ei ole tässä apua.

     • Kirjoita jokin linkki, jossa on tietoa siitä enemmän. En osannut äsken itse selata netistä, tuli vaan jotain epämääräsiä sivuja, joista en saanu mitää selvää.

     • Ollaanko me enää yhteyksissä?

     • Sori, minulla on ollut tosi kiireistä. Saan paljon terveysaiheisia kyselyitä ja on vaikea ehtiä vastata kaikkiin, kun pitäisi ehtiä vielä tehdä niitä töitäkin, joista saa rahaa (ja energiaa on vähän).

      Tämä lihas on kai tyypillisin triggerpisteiden aiheuttamien näköhäiriöiden aiheuttaja: http://www.triggerpointtherapist.com/blog/sternocleidomastoid-pain-scm/sternocleidomastoid-trigger-points-migraine/

      Minulla oleva kirja sanoi tästä lihaksesta:

      “Rather than blurring and dimming of vision, the patient may be most aware of a visual disturbance when
      viewing strongly contrasting parallel lines, such as a Venetian blind.”

      Eli näköhäiriöt tuntuisivat ikävimmältä katsoessa rullaverhon tyyppisiä samansuuntaisten viivojen rivejä.

      Tuota lihasta voi koettaa itse (tai joku toinen) hieroa, mutta jos kyse on triggerpisteistä, ne vaativat aika paljon voimaa.

      Myös seuraavien lihasten sanottiin voivan aiheuttaa näköhäiriöitä: splenius cervicis ja splenius capitis. Google löytänee näistä kuvat.

     • Mun b12 arvo oli 495 pmol, niin onko se normaalin rajoissa vai ei? Ku tuo yks kirjoittaja väittää, että ei oo normaali. Ei paljoa huvittais enää kuunnella ketää kuspäätä, joka ei tiiä mistää mitää.

     • Eri maissa on erilaiset B12-vitamiinin viitearvot. Japanissa esimerkiksi alaraja on 369, eli paljon korkeampi kuin Suomessa – HUSLABissa alaraja on 140. Siitä kiistellään, että mitkä arvot kertovat puutoksesta, mutta ei tuo viitisensataa kyllä enää ole harmaalla alueella. Aivan täysin varmasti mikään verikokeesta saatu lukema ei voi sulkea pois B12-puutosta. Siksi otetaan niitä muitakin testejä, jos epäily on erityisen vahva, vaikka Suomessa sitä virtsan metyylimalonihappoa ei ilmeisesti testatakaan.

    • Ao. B12 arvosi (495 pmol) kuuluu “harmaalla alueelle”, ei ole normaali. Esim. HusLabissa ilmoitettu b12 kokonaismäärän viitearvot (140-540pmol) tarkoittavat “harmaata aluetta” eivät normaalarvoja. Lääkärit tulkitsevat arvot virheellisesti, mitä on varsin huolestuttaa ottaen huomioon, miten merkittävä vitamiini on kyseessä.

   • Oon huomannu, että se vilkutus on nyt alkanu vähän rauhottumaan päin… kun olen viime maaliskuusta lähtien käyttänyt kokoajan silmälaseja, ja ostin 27. marraskuuta b12-vitamiinia suihkeena.

 24. Hei! Sain juuri B12 kobalamiiniarvon labrasta (siis käsittääkseni se aktiivinen muoto) ja tulos oli 89.5 (minimi on 50 muistaakseni). Mitä mieltä olet tuloksesta? Olen syönyt somacia yli 3 vuotta, nykyisin tosin vain 20mg joka kolmas päivä ja yritän päästä siitä eroon kokonaan. Olen kärsinyt uniongelmista (lähinnä heräily aamuyöstä) jo lähes pari vuotta sekä raudanpuutteesta myös useiden vuosien ajan. Voisikohan B12 vitamiinista olla apua esim. uniongelmiin? Suihkeena?

  • B12, etenkin metyylikobalamiinina, varsinkin reiluina yli 5 mg annoksina, voi parantaa unta vaikkei puutosta edes olisi. Vielä kun mukaan otetaan sen “kumppani” metyylifolaatti, niin saadaan parempi tulos.

   Suihketta olen kommentoinut jo yllä olevissa kommenteissa.

 25. Katin kirjoitus oli aika lähellä omaakin elämääni . Eli olen syönyt Nexiumia jo n. 5 vuotta … ja olen alkanut epäillä tuota b12 puutosta . Kauhea aivosumu koko ajan ja muistihäiriöitä , rytmihäiriöitä . Taustalla kilpirauhasen vajaatoiminta , rytmihäiriöt, refluksi , paniikki/masennustaipumus , alaselkäkivut , fibro, lievä uniapnea … tyroksiinia olen syönyt vuosikaudet ja viime keväänä sisätautilääkäri sai päähänsä ettei mulla olisi vajaatoimintaa ikinä ollutkaan .

  • B12-vitamiinin puutos on tosiaan lähes väistämätön, mutta niin on moni muukin puutos. Paljonko esimerkiksi ferritiiniarvosi on?

   Onko sinulla muuten yliliikkuvat nivelet?

 26. Tällä hetkellä en tiedä sitä … viime viikolla kävin kilpparikokeissa ja tänään tämä sisätautilääkäri soitti ja sanoi arvojen olevan viitteissä t4v 11 ja tsh 0.5 jotain , eikä kuunnellut edes kun yritin olostani kertoa sanoi vain ettei voi johtua kilpparista . On yliliikkuvat nivelet …. esim. kun aikoinaan harrastin vatsatanssia , halusin tehdä kaikki liikkeet oikein laajasti ja sitten oli paikat kipeenä ja nytkin myös niveliä särkee … mietin tekeväni tuosta tänpäivän lääkäristä jonkun valituksen koska koen että lääkäriltä pitäisi kyllä jotain apua saada 🙁

  • Kaikki oireesi voivat johtua myös kilpirauhasen vajaatoiminnasta. T4v arvosi on todella matala lääkityksellä olevalle?! Senhän pitäisi olla viitteen yläkolmanneksessa, joillain jopa yli että vointi olisi hyvä 🙂

 27. Täällä tuntuu olevan hyvää tietoa B12-vitamiinin puutteesta, luin ketjua jonkin verran, mutta pyytäisin vielä neuvoa sen suhteen, että millainen B12-vitamiinin labrakoe pitää osata vaatia – jollei tuota virtsasta mitattavaa ole tarjolla. Asumme ulkomailla. Ferritiini matala jatkuvasti rautalääkityksestä huolimatta, hemoglobiini alhainen jne.

  • Onko siis tavanomainen B12-mittaus jo tehty? Jos ei ole, siitä kannattaa aloittaa, usein sekin on jo poikkeava, viitearvoista riippuen. Olisikohan holotranscobalamin tai active B12 sen TC2-testin kansainvälisempi nimi. Luulisin kyllä, että se virtsan metyylimalonihappo eli MMA olisi useimmissa maissa käytössä.

   • Kiitos neuvosta, ei ole vielä tehty mitään B12-vitamiinin mittausta vaikka ferritiinit ovat olleet alhaalla PITKÄÄN. 🙁

    Huomaan, että Terveystalo tarjoaa tällaisella nimellä: (S-B-12 vit, S-Folaat), ja tutkimuksen saa ilman lähetettä niinkuin varmaan nykyisin kaikkialla yksityisesti. Ehkä aloitan tästä Suomessa käydessä?

   • Mielestä todella asiallinen kirjoitus ja tämä kannattaisi jokaisen lukea kokonaan vähintään kerran.

    • Kiitos. Tätä tekstiä onkin käynyt lukemassa lähes 60 000 uniikkia käyttäjää, eli yli yksi prosentti suomalaisista. Toivottavasti ja luultavasti seassa myös lääkäreitä.

 28. http://fitnessfirst.fi/jarrow-b12-vitamiini-metyylikobalamiini-1000mcg-100-tablettia.html toi on varmasti hyvä? epäilen itselläni b12 puutetta ja löytyy laktoosi-intorelanssikin

 29. kiitos vastauksesta. oireita on paljon ja epäiltiin epilepsiaa, mutta ei löytynyt mitään ja nyt sit vaan sätkin päivästä toiseen. pahimpina oireina näköhäiriöt, väsymys, huulet aina auki, muisti pätkii ja huimaa usein

 30. Kiinnostavaa luettavaa B12 vitamiinista. Sain juuri tulokset, olivat viitteissä, mutta kun en luota noihin viitteisiin, niin kysyisin, mikä arvo olisi hyvä.
  S -B12-TC2 76,1 (viite: vähint. 50)
  S -D-25 35 (viite: vähint. 50)
  Paastosokeri 7,2
  TSH 1,3 T4V 16,7 (Thyroxin 100 mikroa/vrk)
  P -Na 146
  Noita muita epäilyttäviä arvoja laitoin siksi, että josko niillä olisi jotain merkitystä tohon B12-arvoon.

  • En tunne tuota TC2-koetta tai sen viitearvoja tarpeeksi hyvin, että voisin kommentoida. Periaatteessa mikään B12-koe ei ole yhtä _luotettava_ (viitteistä riippumatta) kuin virtsan MMA, jota Suomessa ei edes saa.

   Onko sinulla siis diagnosoitu diabetes, kun paastosokerisi on noin korkea? Kilpirauhaslääkityksesi ainakin on lähes varmasti liian alhainen. TSH:n pitäisi lääkityksellä olla alle yhden ja moni voi parhaiten kun se on lähempänä nollaa kuin ykköstä.

   D-vitamiinin olet toivottavasti ottanut käyttöön?

 31. nyt on Jarrow B-12 monta nappia kannattaa ottaa?

 32. Heippa. Onko 112pmol/l B12-vitamiini, transkobalamiini II:een sit. normaali arvo?

 33. olen 30 vuotias ja minulla todettiin vuosi sitten b12 imeytymishäiriö. b vit. arvo oli 50 ja viikon päästä testattiin uudelleen, oli se tippunut 35. tämän jälkeen söin 1kk 3tablettia päivässä 12vitamiinua ja arvo nousi 53. Lääkäri totesi että se ei ole riittävä. sain pistoksen coheemua ja kahden viikon jälk. lukemat 80. saan pistoksia 3kk välein. nyt reseptin uusimisen yhteydessä uusk lääkäri halusi lopettaa coheemin pistokset kokonaan koska oli sitä mieltä että johtuu dietistä (olen sekaruokavaliolla) mitä ei ole. haluaa siirtyä tablettiin, mutta se on jo kerran todettu että ne ei auta. oli myös sitä mieltä, että coheemia ek missään tapauksessa saa antaa useammin kuin 1x3kk. pitääkö tämä paikkaansa. nyt halusi labrat, mutta sain juuri pistoksen. en viitsi heti mennä ettei tulos ole pistoksen takia väärä. olenko ihan hakoteil asian suhteen?

  • Lääkärisi ovat vaaralliseen pihalla. B12-puutokseen kuolee, jos sitä ei hoida. Paljon korkeammillakin arvoilla voi tulla peruuttamattomia neurologisia vaurioita. Sinun täytyy hoitaa lääkäri joka osaa tai suostuu sinua hoitamaan tai sinulle käy huonosti. Pahoittelen tätä “pelottelua”, mutta tämä on hyvin olennainen asia, homma ei voi jatkua näin. Todennäköisesti useimmat tarvitsisivat pistoksia 1-2 viikon välein, jotkut vielä useamminkin. B12:ta ei voi saada liikaa, ei vaikka pistäisit 10 piikkiä joka päivä. (Jotkut näin tekevätkin, 10 mg päiväannoksia.)

   Labroja ei varmaan tosiaan heti piikin jälkeen kannata ottaa.

 34. Heips,

  Lääkäri Aki Loikkanen neuvoi aikanaan b12 injektion käyttämisen minulle. Olen käyttänyt vuosia. Myös mieheni. Laitamme sair hoit videokuvatun neuvon mukaan piikin “kankkuun” toisillemme.
  Kaksi kysymystä: voiko piikki osua ns hermokohtaan, aiheuttaen sääressä särkyä?
  Emme saa lääkäriltä riittävästi ( tarve 1 krt/kk) cohemin b12 reseptiä, joten olemme vuoroin käyttäneet, tosin enenevässä määrin Millgamma reseptiä (Tallinnasta) joka sisältää b1 b6 ja b12 vit. Tuleeko liikaa b1 ja b6 krt/ kk annostuksella injektiona? 2ml ampulli sisältää 100 mg b1 tiamiinvesinikkloriidi, 100mg b6 pyridoksiinvesinikkloriidi ja 1mg b12 tsyanokobalamiini ja 20mg lidokaiinvesikkloriidi. On auttanut suuresti jaksamiseen ym. Kiitos etukäteen.

  • En osaa sanoa mitään pakaraan pistosten antamisesta, koska itse olen pistänyt itseäni vain reiteen ja mahaan, B12:t reiden sivuun kuten lääkärini näytti. B12:han ei ole kovin tarkka pistopaikasta, koska ei aiheuta harmia jos se menee lihaksen sijaan vahingossa ihon alle tai suoneen. Voisi kuvitella, että pakarassa voi osua hermoon, tätä kannattaa kysyä lääkäriltä tai sairaanhoitajalta.

   Tiamiinia ei käytännössä voi saada liikaa, joissain tutkimuksissa on käytetty oraalisesti jopa yli gramma päivässä. B6-vitamiinin kohdalla usein puhutaan, että yli 100 mg päiväannokset voivat harvoin olla vaarallisia. Tällöin on kyse oraalisista annoksista, mutta ei B6:n imeytymisessä oraalisen vs. pistoksen välillä pitäisi olla noin isoja eroja.

   Jos noita piikkejä käyttää kerran viikossa tai enemmän, silloin ainakin periaatteessa B6:ta voisi tulla liikaa.

 35. Hei
  Kiitos tästä ketjusta, mielenkiintoista huomata etten ole ainoa epätietoinen b-12 puutokseni kanssa.
  Mitä olet mieltä minun keisistä?
  Olen 55v nainen ja minulla todettu 2003 atroofinen gastriitti.
  Oireet olivat suutulehdus, toistuvat virtsatietulehdukset, vatsakivut ja väsymys.
  Lääkäri määräsi jo estolääkkeet virtsatietulehduksiin mutta onneksi vaadin ison verenkuvan josta puutos todettiin, 80. Gastroskopian perusteella diagnosoitiin.
  Cohemin pistokset aloitettiin ensin vkon välein ja sitten kk:n välein. Kaikki oireet hävisivät eivätkä ole sen koommin palanneet, onneksi! Tämän jälkeen olen kaikki nämä vuodet saanut 3 kk:n välein pistoksen, kunnes viime keväänä otettiin taso ja todettiin sen huitelevan 800. Sovittiin että testataan miten pistämättömyys vaikuttaa tasoon ja nyt ollaan jo 3 kertaa pistos jätetty väliin. Taso edelleen sama eikä oireita.
  Kysyin työterveyslääkäriltä miten tämä on mahd. Koska silloin aikoinaan minulle kerrottiin ettei sairaus parane. Hänen mielestä ihme on nyt tapahtunut.
  Eli täysin tietämätön aiheesta.
  Hän on sitä mieltä että aikoinaan on tehty virheellinen diagnoosi.
  Odotan nyt gastrokopiaan menoa mahd vasta kesä/syksy paikkeilla.
  Onko mahdollista että sairaus on parantunut?
  Nimim.”toiveikas”

  • Näyttää tosiaan siltä että sinulla sairaus on parantunut, kyllä se joskus voi parantua. Ole kuitenkin jatkossa varuillasi, sillä voihan se periaatteessa tulla takaisin ja silloin puutosoireet voivat ilmetä eri lailla kuin aikoinaan. Sinulla on sen verran jo ikää (vaikka et nyt vanha vielä olekaan), että helposti mahdolliset uudet oireet voivat mennä lääkärien mielestä ikääntymisen piikkiin.

 36. Hei, minulle on tehty vatsalaukun ohitus kolme ja puoli vuotta sitten, vuosittain otettaviin verikokeisiin kuuluu mm. tuo B12 arvo, jostain kumman syystä minultä se on unohdettu jo kahdesti ottaa, nyt viime viikolla sitten kävin verikokeissa kun lääkäriltä sitä erikseen pyysin, arvo näyttää olevan 53,4, nyt olen sitten ihmeissäni kun jostain luin tosiaan sen viitearvon 140-540 ja sairaanhoitaja sanoi tänään minulle että arvoni on ihan normaali, heillä kuulema on normaalin rajoissa jos on enemmän kuin 35. Nyt olen ihan ymmälläni tuon oman arvoni kanssa, onko se normaali vai ei??!?!

  nimim.”hämmästyksen kummastus”

  • B12-testejä on useita. Sinulle on varmaankin tehty TC2-testi, eli aktiivinen B12-vitamiini, jossa yli 35 on normaali. Tavallisessa B12-kokeessa se olisi jo lähes fataali arvo, koska siinä on eri viitearvot.

 37. Hei, olen seurannut keskustelua, koska sain tänään KELA;sta kirjeen, ettei Cohemin injektioitani korvata, koska anemiani ei ole adekvaatti diagnoosin suhteen. Kilpirauhaspotilaana olin 31.8 seurantakokeissa ja lisäksi otetussa pvk:ssa olikin anemian kuva. Ei tosin paha 112g/L. Tutkittiin jatkoon ferritiini( vähissä) ja B12,( 72) foolihappo ok, Hba1C 65 eli koholla. TVK. Pienet punasolut, ei siis suuret kuten pernisiöösissä tulisi olla. Punasolut olivat hvvin erisuuria. Silmäoireita: lukiessa ei kaikkia sanoja näkynyt (alkoi jo 2007v ja on nyt enää tosi harvoin), unettomuutta, viime talvena outoa pääkipua oikealla ylhäällä, peukalonjuurikipuja, muistihäiriöitä. Kilpirauhasarvot alkoivat heitellä keväällä 2010.
  Lääkärien mukaan B12 puutos sekä raudanpuuteanemia. Nyt hb on 147 g/L maltoferinin avulla, Obsidania en edes kokeillut, jota lääkäri määräsi. Sain myös coheminit viikon ajan x 3 ja jatkossa 3:n välein. Olen piristynyt, mutta mikä on oikea diagnoosi? Kiinnitin huomiota foolihapon saantiin, kerroit, että se ei ole hyvä juttu.Minä nimittäin käytin foolihappoa lähes purkillisen ennen kuin tämä muu tuli esiin. Foolihappo oli hyvällä tasolla. Nyt kilpirauhasarvot olivat myös ikäiselleni hyvällä tasolla (65 v) TSH 2,1, T4V 18. Gastroskopiassa oli lievä atrofinen gastriitti, colonskopia oli normaali.

  • Kela on kyllä todella pihalla! B12-puutos voi olla hyvinkin vaikea aiheuttamatta anemiaa. Onneksi ampullit maksavat vain noin euron kappale, vaikkei niitä korvattaisi.

   Foolihappo voi tosiaan olla ongelmallista isolle osalle ihmisistä. Suosittelen ehdottomasti ennemmin metyylifolaattia, jota saa nykyään aika hyvin luontaistuotekaupoista tai vähintään voi sitä tilata.

   TSH 2,1 on sillä rajalla, kilpirauhasasiantuntijoiden mielestä arvo ei saisi olla yli 2. En tiedä vaikuttaako ikä tähän suositukseen.

   • Hei Maija, sanot kommentissasi, että B12-ampullit maksavat euron kappale. Mistä niitä saa tuohon hintaan? Coheminit ainakin maksavat Suomessa enemmän, ehkä 5 euroa kappale. Saako niitä muuten jostain päin eurooppaa reseptivapaasti, tiedätkö?

 38. Mulla todettiin hapoton vatsa tammikuussa, siitä johtuen lääkäri laittoi labrat. Kolme arvoa vaan mitattiin(ferritiini ja joku muu oli ok) mutta b12 niistä oli 11 . Viite arvo oli 35 (näin siis hoitaja kertoi mitä tulokset sanoi eilen) . Lääkärin soitto aika näihin kokeisiin liittyen on vasta 15.3. Ihan älytöntä suoraan sanoen. Jos on puutos niin pitäis se mahdollisimman pian korjata. No käsikauppa lääkkeitä sitten vaan naamaan soittoa odotellessa. Olo ei ole pitkään aikaan ollut hyvä, mikä johtuu tuosta ja mikä muista sairauksista. Kaks vuotta olen ollut pois työstä, kun en jaksa hakea töitä enkä jaksaisi tehdä töitä. ikää 34.

  • No huh huh! Sinulla on hoitamattomana tappava sairaus, aika pitkälle edenneenä, kyllä lääkärin pitäisi tosiaan heti soitella. Uskomatonta. Oraalisesta B12:sta tuskin on merkittävästi apua tuossa tilanteessa.

   Ferritiinin kanssa on hyvä huomata, että Suomen viitearvot ovat ihan pielessä – alaraja on yleensä 5, vaikka arvon pitäisi olla vähintään 50.

 39. http://www.synergyworldwide.com/ContentResources/AllMarkets/Images/Products/e9_sf-FIN–SWE.jpg
  Tässä tuotteessa on rittävästi b12 vitamiinia ja muitakin tärkeitä vitamiineja. Tuote antaa mukavasti energiaa päivään.
  Voin auttaa tilaamaan tuotetta

  • Mainostamasi tuote on huono vitsi. Useimmat ainesosat ovat heikosti imeytyvissä, jopa haitallisissa muodoissa (kuten foolihappo), useimpia niistä on aivan liian vähän (1 mg aloe veraa :-D), tuotteen pääraaka-aine on inuliini, FODMAP joka aiheuttaa monille vatsavaivoja. Tuotteen virkistävä vaikutus perustuu ainoastaan kofeiiniin.

   Eli tulit tänne mainostamaan kallista kofeiinijuomaa. Hyvin vedetty.

 40. Onko sulla pitkäkin kokemus tuotteesta kun tiedät tyrmätä sen. En löytänyt foolihaposta hakemallakaa haittavaikutuksia muita kuin että se voi peittää b6 ja b12 puutoksen mikä ei tämän tuotteen käytössä ole mahdollista.Vitamiinivalmisteiden foolihappo on helposti imeytyvässä muodossa, joten elimistö käyttää sen paljon tehokkaammin hyödyksi. Tutkimukset osoittavat että vitamiinitabletin foolihappo nostaa veren ja kudosten foolihappopitoisuutta enemmän kuin sama määrä ruuasta saatuna. Jotta foolihappoa voitaisiin hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla, on saatava päivittäin riittävästi muita B-vitamiineja (etenkin B6- ja B12-) ja C-vitamiinia. C-vitamiini auttaa elimistöä muuntamaan foolihapon sellaiseen muotoon, että ihminen kykynee käyttämään sen hyväkseen.
  Ja inuliinista.
  http://www.tritolonen.fi/artikkelit/47-inuliini-ja-frukto-oligosakkaridit

  • Tuotteen voi ainesosalistan perusteella todeta suurimmaksi osaksi hyödyttömäksi. Jos aloe veran normaali käyttöannos on luokkaa 5 grammaa, ei 5 mg (1 000 kertaa pienempi annos) tee yhtään mitään. Inuliini tekee tuotteesta monelle jopa haitallisen. Todella noloa, että joku kehtaa edes markkinoida noin surkeaa tuotetta.

   Foolihapon ongelmista olisit löytänyt tekstiä tästä blogista, jos sinulla ei olisi ollut niin kiire mainostaa roskaa, ettet ehtinyt lukea edes sitä postausta johon kommentoit.

 41. Olen seurannut näitä kommentteja, tuo B12 vitamiini minuakin kiinnostaa. Arvoni 128 oli labrakokeissa, eli ei mahdu viitearvoihin. Syön tabletteina päivittäin kyllä, pitäisiköhän lisätä määrää, otan vain yhden päivässä. Lääkäri ei kuitenkaan ole kiinnittänyt mitään huomiota kyseiseen arvoon.

  • Jos kyseessä on 128 tavallisesta B12-kokeesta eikä esim. TC2, lääkärisi on hengenvaarallisen pihalla.

   Millaisia tabletteja syöt? B12 pitäisi aina ottaa metyylikobalamiinina (ei syanokobalamiini), suussa imeytettävinä tabletteina ja riittävän vahvoina (vähintään 1 mg, mielellään enemmän). Ja näissäkin on tosi isoja eroja merkkien välillä.

   Mutta jos arvo on tuollainen, vaikka otat tabletteja, niin luultavasti tarvitsisit pistoksia.

 42. Mä syön nyt uudestaan neurobion forte- tabletteja (kun niistä oli aikasemmin apua.) Otan sen nyt ohjeen mukaan ruoan yhteydessä, en ota enää tyhjään vatsaan, kun maha tuli siitä silloin kipeeks. Syön näitä nyt ensin sen kolme kuukautta, ja katon, alkaako taas vaikuttaa. Sitten jos ei auta enää niiden pillerien syöminen, niin sitten alan kyl vakavasti harkihtee pistoksia.

 43. Syön nyt vaan ensin ne pillerit ihan rauhassa, ja kattoo sitte, mitä tuleman pitää ja etenee sitten sen mukaan. Enhän mä oo ees vielä kovin kauaa syöny niitä pillereitä. Mietin, että mistä mä sitte löydän sellasen paikan, missä niitä pistoksia annetaan (en ole varma, että annetaanko niitä täällä missä asun, Saarijärvellä.)

  • Pistokset kannattaa ehdottomasti pistää itse tai antaa läheisen pistää, se on helppoa ja kivutonta. Kun ensimmäisen kerran pistin itseäni, mietin että tämä ei tosiaan satu kun neula on niin ohut, onpa jännä.

   Mutta pistosten, sen itse lääkkeen, saaminen voi olla hankalaa, varsinkin jos on saanut veriarvot koholle tableteilla, mikä ei tarkoita, että niillä olisi myös vaikutusta.

 44. Vaikuttas siltä, että mun pitää aina saaha sitä b-vitamiinia lääkkeenä (toi neurobion forte on lääkevalmiste, jota syön) ettei se vilkutus palaa takasi. Tavallisist ruokakaupan b-vitamiineist ei oo enää mitää vaikutusta muhu.

  • En tiiä, mistä se kertoo, että mun pitää saaha sitä vitamiinia juuri lääkemuodossa.

   • En tiedä Neurobion Forten vahvuudesta, mutta tyypillisen B12-pillerin sisältämä määrä vastaa määrää, jonka saisi “tavallisesta ruoasta” noin vuodessa. Eli ei siis ihme, jos niillä on parempi teho kuin ruoalla.

 45. Hei! Olen miettinyt että mistähän kohdallani on oikeastaan lopulta kyse, raudan vai B12 puutteesta vai molemmista. Perussairauksina minulla on PCOS ja kilpirauhasen vajaatoiminta ja niiden vuosien aikana kun näitä kahta hoidettiin kohdallani masennuksena kertynyt ylipaino, BMI 48.
  B12 viimeksi mitattaessa (S -B12-Vit) 391 (viitearvot 140-540) ja S-Ferrit 46.8 (5 – 200) S-TfR 1.4 (0.8-1.8). Hemoglobiini 150 ympärillä pyörii verenluovutuksissa mitattaessa. Punasoluni ovat pieniä (E -MCV 82,1), mutta niitä on paljon (B-Eryt yleensä >5).

 46. HYVÄ MAIJA HAAVISTO. MINOLLA ON AUTOIMMUUNISAIRAUS MYASTENIA GRAVIS. KÄYTÄN KORTISONIA 20 MILL. PV,TYROXINIA 0,1 MIL ,SOLUNSALPAAJAA,JA PERUSLÄÄKITYS MYASTENIAAN MESTINON. HEMOGLOBI ON AINA KORKEA 150-145. mcv on yli aina ylärajan ,punasolut ovat suuria. onko B12 vitamiinin puute.

 47. Aattelin hommata jarrow’a b12-vitamiinia, luin siitä juttua muualta, ja tuli paljon kehuja, miten moni on saanu siitä apua moneen vaivaan. Saiskoha sitä ostettua jostai kaupasta, vai pitääkö tilata netistä..? Aattelin nyt kokeilla laadukkaampaa vitamiinia.

 48. Voisin tietysti kysyä mun isoveljeltä, et voisko se tilata sitä mulle netistä.. se ite tilailee paljon erilaisia vitamiineja netistä.

 49. Tilaus on nyt tehty.

 50. Luin, että sillä tyypillä oli auttanu se mm. ms-tautiin. Aattelin kokeilla, että auttasko se mulla omaan vaivaani, vaikkei se mun vaiva ms-tautiin liitykään..

 51. Toivosin, että tää loppus kohta.. b-vitamiiniin tää mun vaiva kuitenki jotenki liittyy.. oon aatellu mennä jossai vaiheessa uuestaa siihe TC2-kokeesee niin, etten oo mitää b12-vitamiini pillereitä syöny. Näkis sen todellisen tuloksen sitte.

 52. Se varmaan pitää olla aktiivisessa muodossa mulle nyt, että se auttaa. Joo, tuolla Jarrow’in sivuilla sanotaan, että Metyylikobalamiini imeytyy paremmin kuin cyanokobalamiini. Joo, no ei ihme jos ei mitää tapahu, jos syön vaa cyanokobalamiinia. Jarrow – B12-vitamiini (metyylikobalamiini), 1000mcg, 100 tablettia, tuollaista tilasin tänään.

 53. Alan sitä syömään heti, kun saan sen. Jos ei sadan päivän jälkeen ala tapahtuu mitää, nii sit meen niihin kokeisiin uuestaa.

 54. Jollaki tää vaiva on kuitenki hoidettava, vaikka sitte niillä pistoksilla, jos ei minkään pillerin syöminen auta yhtään mitään.

 55. Toivottavasti tuo metyylikobalamiini imeytys mulla.. pistokset on kyllä viimenen vaihtoehto sitte, niillä ainaki korjaantuu sitten jos ei mikää pilleri auta.

  • Metyloitu muoto ei (ainakaan merkittävästi) vaikuta imeytymiseen, merkki kyllä. Metyylikobalamiini on aktiivista valmiiksi, syanokobalamiini ei, se on se ero. Jos on paha imeytymishäiriö, niin todennäköisesti mikään oraalinen muoto ei auta. Mutta toivottavasti nyt tietysti auttaa!

   • Mietin, että kuinka pahaks tää voi äityä, että auttaako ne pistokset sitte poistamaa tän lopullisesti?

    • Ja mihkä se pistos sitte annetaan?

    • Kuinka monta kertaa niitä pistoksia täytyy sitte ottaa, että varmasti auttaa?

     • Sori kun kyselen tällee paljon, mutta mua vaa mietityttää.

     • Jos kyse on imeytymishäiriöstä, pistokset ovat yleensä elinikäisiä. Jos on jokin ohimenevä syy, esimerkiksi huono ruokavalio tai happosalpaajalääkitys on estänyt imeytymisen, silloin ei tietysti tarvitse. Normaalisti pistoksia otetaan alussa päivittäin tai muutaman päivän välein, jatkossa harvemmin. Suomessa ylläpitohoidon standardi on 3 kk välein, vaikka moni tarvitsisi selvästi useammin, esim. 2 viikon välein. Yleensä suositellaan tiheää annosväliä niin kauan, että oireet ovat hävinneet ja sitten harvennetaan. Yleensä oireet häviävät kokonaan elleivät ne ole hyvin vaikeita (tasoa halvaantuminen tai dementoituminen), kunhan pistoksia saa tarpeeksi.

      Kun pistetään itse, reiden sivu on tyypillisin paikka. Jos joku muu pistää, on käytetty myös käsivartta ja pakaraa.

      Mutta nythän emme vielä varmasti tiedä, onko kyse sinulla nimenomaan B12-puutoksesta ja jos on, toivoa sopii että se noilla pillereillä lähtee eikä tarvitse hankkia pistoksia. Pistokset ovat oikeasti ihan tosi helppoja, lähinnä niiden saaminen riittävän usein on se ongelma.

      Ehkä voisit yrittää miettiä aina muutaman kysymyksen kerralla ja postata ne samaan viestiin, ettei koko postaus tule täyteen vain sinun kommenttejasi…

   • Lopetetaan keskusteleminen kokonaan, tuntuu, että tää ei etene mihinkää. Et ilmeisesti osaa auttaa mua tässä asiassa.

    • Olen yrittänyt auttaa, mutta nyt tällä hetkellä sinua auttanee parhaiten kun syöt sen B12-purkin loppuun ja jos oireet eivät katoa, sitten pitää kokeilla jotain muuta.

 56. Tuo Jarrow pitäis kyllä auttaa, on se sen verra sen merkkinen, että pitäis. Toivon niin, kun saan sen.

 57. Vetää kyllä nii mielen matalaks tää vilkutus…

  • Voisin kyllä lopettaa kokonaan, ei tää asia tunnu ratkeavan täällä. Ja mun on hankalaa tän dysfasian takia hahmottaa tätä tekstiä.

 58. Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Kysyisin millä tavalla pistokset ovat vaarakasi ottaa 3n. kk.n välein (itse olen huomannut, että pitkällä aikavälillä ja vuosia kestäneessä hoidossa teho loppuu) ja millä tavalla lääkäreitä voi vakuuta siitä, että tarvitsee pistoksia kerran viikossa tai edes 2 x kuukaudessa koska yksikin piikki nostaa veriarvot pilviin jopa pariksi kuukaudeksi mutta kunto on hyvä vain viikon verran piikin jälkeen.

  • Jos pistoksia ei ota riittävän usein, se on vaaraksi siinä mielessä, ettei puutos korjaannu. Se onkin sitten hyvä kysymys, että miten niitä saisi tarpeeksi usein! Tuo Could It Be B12 -kirja (tai siitä tärkeimmistä kohdista otettu valokopio) voisi auttaa, mutta eiväthän kaikki lääkärit niitä lue.

   Amazon.de:stä voi tilata ilman reseptiä B12-ampulleja, mutta taitaa jäädä aika helposti tulliin…

 59. Hei!

  Olen 29-vuotias nainen. Minulla on diagnosoitu masennus, ärtyvän suolen oireyhtymä ja vuonna 2014 colitis ulcerosa, jonka kanssa pärjään tällä hetkellä ilman lääkehoitoa.

  Närästys alkoi vaivaamaan viime syksynä pahasti. Tänään kävin gastroskopiassa. Tähystävänlääkärin mukaan ei ruokatorvessa eikä mahassa näkynyt tulehdusmuutoksia tai muuta hälyttävää. Diagnoosina refluksitauti. Koepalojen tulokset saan kuukauden sisällä.

  Minulla on ollut muutaman kuukauden ajan päivittäisenä lääkityksenä esomepratsoli 40mg/ vrk. Ja nyt tähystyksen jälkeen lääkäri vaihtoi lääkityksen Somac 40 mg/ vrk.

  Minua mietityttää B12-vitamiini- ja rautatasoni. Tiedän että pitkäaikainen happosalpaajalääkitys heikentää B12-vitamiinin imeytymistä.

  Laboratoriotutkimusten tulokset helmikuulta 2016:

  S-B12-Vit 284 pmol/l (viitearvot 180-700)
  B-Hb 131 g/l (viitearvot 117-155)
  S-Ferrit 16,0 mikrogrammaa/l (viitearvot 10-150)
  fS-Folaat 10,60 nmol/l (viitearvo >7,64)

  Labravastauksia tulkinnut yksityinen sisätautilääkäri ei ottanut sen kummemmin näihin arvoihin kantaa, sillä ne ovat viitearvojen puitteissa. (Pyysin lääkäriltä mielipidettä labratuloksista, koska S-TSH oli koholla 4,25 mIU/l (viitearvot 0,40-4,00). Myöhemmin mitattiin S-T4-V 14,72 pmol/l (viitearvot 10-21) ja S-TPOAb 42,00 kU/l (viitearvo < 60) Lääkäri sitä mieltä näiden arvojen perusteella ettei minulla ole kilpirauhasen vajaatoimintaa.)

  Olenko tulkinnut oikein että varastorauta- ja B12-vitamiiniarvoni ovat matalahkot vaikka ne ovatkin viitearvojen sisällä? Kannattaisiko minun alkaa syömään purkista B12-vitamiinia ja rautaa? Mitkä hyviä/ imeytyviä valmisteita?

  Minulla on ollut outoja oireita: silmien sumuisuutta, lihasnykäyksiä/ kipuja ympäri kehoa, pistelyä sormissa ja varpaissa, suun/kielen kuivuutta ja kirvelyä. Voisivatko johtua matalista arvoista?

  Kiitos jo etukäteen avusta 🙂

  • Ei pelkästään happosalpaaja vaan myös itse sairautesi (siis CU) heikentää B12-vitamiinin ja esim. mineraalien imeytymistä. Suolistosairauksiin liittyy lähes aina puutostiloja. Näistä kerrotaan kirjassani Uusia hoitoja autoimmuunisairauksiin, suosittelen tutustumaan. Sen saa useimmista kirjastoistakin.

   Arvojesi perusteella sinulla voi hyvinkin olla B12-vitamiinin puutos ja sinulla on selvä raudanpuutos (ferritiinin pitäisi olla yli 50). Myös kilpirauhasen vajaatoimintaa pitäisin noilla arvoilla lähes varmana. Asiantuntijat suosittelevat, ettei TSH saisi olla yli 2.

   Rautaa suosittelisin rautabisglysinaattina, jos se ei sovi tai ferritiini ei nouse niin nestemäistä rautaa. B12 suussa imeytettävänä metyylikobalamiinina, joka laitetaan kielen alle tai posken ja ikenen väliin imeytymään, ei pureskella. Mieluiten Jarrow tai Enzymatic Therapy, mutta näiden saatavuus Suomesta voi olla huonoa. Suusuihkekin voi olla vaihtoehto, mutta imeskelytabletit sulavat suussa jopa tunnin ja siksi uskon niiden parempaan tehoon, vaikkei tutkimuksia aiheesta taidakaan olla.

   Oireesi sopisivat erittäin hyvin B12-puutokseen, vaikka toki muitakin mahdollisia syitä on.

   • Kiitokset sinulle vielä! 🙂

    Harmittaa vietävästä kun useimmat lääkärit tuijottavat ja seuraavat orjallisesti noita viitearvoja!!! 🙁 Tietämystä ei heillä ole selvästikään tarpeeksi. Ja sitten kun itse yrittää ehdottaa lääkärille että voisivatko oireet johtua mahdollisesti esim. tästä ja tästä niin sitten moni lääkäri hermostuu. Ikään kuin potilas astuisi heidän varpailleen. Potilaan itsensä parhaaksihan tulisi lääkärin ja potilaan yhteistyössä toimia rakentavasti keskustellen sekä yrittäen löytää ratkaisuja ja sopivia hoitomuotoja.

    Täytyy kai sitten yrittää porskuttaa eteenpäin mahd. hoitamattoman kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa. Olen ravannut eri lääkäreillä jo useamman kerran erinäisten vaivojen takia, minkä vuoksi taitavat pitää minua jo luulosairaana tai laittavat kaikki oireet masennuksen piikkiin. Mistä löytäisin sellaisen lääkärin, joka olisi oikeasti asiantuntija kilpirauhasasioissa. En tiedä onko täällä Kymenlaaksossa/ Kaakkois-Suomessa sellaista ollenkaan.

    Olen menossa masennuksen takia käymään terveyskeskuksessa. Täytyy siellä ottaa samalla puheeksi tämä oma epäily kilpirauhasen vajaatoiminnan mahdollisuudesta ja näyttää labratuloksia. Saa nähdä mitä terveyskeskuslääkäri on mieltä.

    Täytyy hankkia ja kokeilla tuota Jarrow:n B12-vitamiinia sekä rautabisglysinaattia.

    Olisiko syytä hankkia myös metyylifolaattia?

    • Sinulla onneksi TSH on hieman viitteistäkin ulkona, joku peruslääkärikin voi suostua sen takia määräämään, siinä missä Suomessa yleensä 3.95-arvolla ei määrätä, jos neloseen asti on normaali (HYKSillä TSH:n viitarvojen yläraja on laskettu tosin 3.5:een.)

     Itse asiassa Kaakkois-Suomesta päin tiedän melkeinpä enemmän kilpirauhaslääkäreitä kuin muilta Suomen alueilta: Esko Hussi Kouvolassa ja Lappeenrannassa, Satu Ojalainen Imatralla ja Haminassa, Vesa Ilvesmäki Lahdessa. Näitä ainakin on kehuttu. Satu Ojalainen tuntee myös ravitsemusasioita.

     Koska sinulla masennustakin on, metyylifolaatti voisi olla hyvä lisä. Sitähän määrätään Yhdysvalloissa reseptilääkkeenäkin masennukseen. Toki masennus voisi johtua pelkästä kilpirauhasen vajaatoiminnasta (ja/tai B12-puutoksesta).

 60. Hei ensinnäkin suuri kiitos sinulle tästä postauksesta!!!! Kolahti kyllä todella hyvin kun arvuuttelin tässä että mistähän johtuu kun hiukset harmaantunu ja koko ajan vähän heittää päässä, koordinaatio siis aivan jostain ja vaikuttaa jo elämiseen, vähän kun olisi humalassa koko ajan. Tässä niin monta juttua kyllä muilta oireiltakin osui tuohon B-12 vitamiinin puutos oireisiin niin kävin sitten samantien hakemassa aptekista imeskeltäviä b-12 pillereitä jos alkais pikkuhiljaa olo kohenee ja jottei stressi söisi loppujakin! Yritin etsiä tietoa, siitä kuinka nopeasti alkaa vaikuttamaan mutten sen tarkemmin löytänyt, tuskin siihen onkaan mitään tarkempaa aikarajaa. No ehkäpä lopetan pillerien syönnin jos ei ens kuun lopussa ole olo helpottunut ja suuntaan sitten vaikka viikkoa myöhemmin testeihin. Sympatiat sulle ton nimim.Iriksen kanssa!!! Voi huhhuh. Kuka tahansa täysjärkinen ymmärtäisi lopettaa ja olla kiitollinen avustaan eikä alkaa syyllistämään. Autoit jo enemmän kun riittävästi häntä! Voimia! Ja kiitos vielä!!!!!!!!!!!

  • B12:sta voi joskus havaita jo ensimmäisenä päivänä vaikutusta väsymyksen ja unihäiriöiden tyyppisiin oireisiin. Varsinaisten neurologisten oireiden korjaantuminen voi viedä kuukausia eikä läheskään aina onnistu pelkillä suun kautta otettavilla valmisteilla (vaikka ne olisivat suihkeita tai kielenalustabletteja). Eli kokeiluaikasi ei varmaankaan ole riittävä, eikä myöskään tuo aika pillereiden ja testauksen välissä – voi käydä niin että valmiste nostaa veriarvosi hurjan korkeiksi, vaikka kliinistä tehoa ei ole, jolloin tarvittaisiin pistoksia (jos siis kyseessä on B12-puutos, mitä on vaikea osoittaa jos pillereillä on saanut veriarvot ylös). Kuukauden käytön jälkeen tarvittaisiin luultavasti ainakin kuukauden väli, mahdollisesti useita kuukausia, luotettavan tuloksen saamiseksi.

   Toivotaan tietysti, että jo pillereistä löytyisi apu.

   Vaikka Iris on tänne kommentoinut turhan paljon, niin toivoisin ettei blogin muita kommentoijia noin mollattaisi (ei-täysjärkiseksi), Iriksellä on kommenttiensa mukaan jonkinlainen hahmotushäiriö.

   • Puhumattakaan siitä b 12 on aivojen tärkein vitamiini eikä aivojen kyllä voi odottaa toimivan täysillä ilman sitä eikä ihmisen siis käyttäytyvän tavanomaisesti sillon kun on b12puutos!

 61. Moi!

  Aivan mahtavaa että näin aktiivinen keskusteluketju tähän B-12 vitamiininpuutostilaan löytyi!

  Kysyisin miten nopeasti tuo B-12 puutos voi edetä? Kävin eilen lääkärillä joka totesi että B-12-TC2 arvo on harmaalla alueella (60.1) ja se tarkastetaan uudestaan touko/kesäkuussa. Kun kolme vuotta mitattiin B-12 (kokonaisarvo) oli arvo 564, eli käsittääkseni ihan hyvä, mutta nyt vapaa B-12 siis alarajoilla..
  Syön nyt sun kautta otettavia B-12 vitamiineja (1mg/vrk), mutta epäilyksenä jo nyt että ne eivät ehkä imeydy.. Isoisällä todettu aikoinaan perniöösi anemia ja se vissiin on perinnöllinen? Synnynnäinen kilpparivajaatoiminta myös, mutta se nyt hoidossa.. Ferritiinitkin olivat todella matalat jossain vaiheessa, mutta nekin nyt väkisin vedetty ylös..Olisiko tässä vaiheessa jo syytä pohtia B12 injektioita vai voinko ihan rauhassa mielestäsi odottaa tuonne kesään? Oireina lähinnä väsymys ja keskittymiskyvyn puute jne.

  • Kyllä kolmessa vuodessa voi hyvin mennä B12-normaalitilasta puutokseen. Toki on mahdollista, kun vertailet kahta eri arvoa, että aktiivinen B12 on ollut alhainen jo aiemmin, koska ei-aktiivinen arvo voi näyttää valheellisen korkeaa tulosta, vaikka aktiivinen B12 olisi alhainen.

   Pernisiöösi anemia on tosiaan jossain määrin perinnöllinen, vaikka en tarkemmin olekaan perehtynyt siihen miten paljon. Jos käytät B12-tabletteja, on mahdollista että se riittää nostamaan veriarvoja, mutta kliininen puutostila ei korjaannu ilman pistoksia. Jos kyse olisi pernisiöösistä anemiasta, siinä voi mitata vasta-aineita jotka näyttävät taudin B12-arvoista huolimatta, mutta lääkäri saattaa kieltäytyä tekemästä testiä jos arvot ovat hyvät, ja pienellä osalla vasta-ainekoe on negatiivinen, vaikka PA:ta sairastaakin.

 62. Moi. Olen pian 49-vuotias mies. Minulla on ollut reilun vuoden välillä voimakastakin jalkojen puutumista ja ns. nipistelyä ja sen voimakkuus vaihtelee. Poistunut se ei ole. Auttaisiko b12-vitamiinitabletit tähän ?

  Kiitos etukäteen vastauksestasi.

  • Tähän on tosi vaikea vastata mitään ilman tarkempia esitietoja. Onko sinulta testattu B12-arvoja? Jos ei, se olisi ensimmäinen askel. Onko sinulla B12-puutokselle altistavia tekijöitä kuten happosalpaajalääkkeiden tai metformiinin käyttö?

   Vaikka et vielä vanha olekaan, tuossa iässä pitää ottaa jo huomioon eri vaihtoehtoja, esimerkiksi diabeteksen aiheuttamat hermovauriot sekä verenkierron ongelmat. Nämä täytyy sulkea pois.

  • Onko Pekka selvinnyt syy pistelyyn? Itselläni todettiin ohutsäieneuropatia ja sen aiheuttajaksi epäilyssä b12 tai foolihapon puute, näiden osalta labrat vielä kesken.
   Jalkakivut alkoivat pistelynä ja puutumisena varpaista ja eteni jalkateriin sekä sääriin.
   Itse epäilin ongelmaa jo aiemmin, sillä E-MCV ja E-MCHC arvot ovat olleet yli viitteiden jo vuosia eikä lääkärit ole osanneet ottaa siihen kantaa vaikka kiikutin tutkimuksia, joissa viitataan mm. foolihapon puutteeseen.

   Vatsassa todettu aiemmin atrfofinen gastriitti ja siinäkin tähystäneen lääkärin vastuu siirtyi työterveyteen, jossa ei osattu ottaa kantaa asiaan.

   En voi kuin todeta, että suomen terveydenhuolto on heikoissa kantimissa.

   Hienoa keskustelua ja tietoa, kiitos siitä Maija.

 63. Hei!
  Minulla ferritiini oli 3 (viitearvo 13-130) hemoglobiini 128 ja b12 vit. Oli 356 (viitearvo 147-570). Jatkuva väsymys ja ns.aivosumu vaivaa.muisti pätkii ja välillä tosi voimakas väsyminen. Sydämen tykytys jne.Johtuuko pelkästään raudan puutteesta vai voisiko olla myös tuosta vitamiinista? Lääkärin mukaan ei ole anemiaa kun hb hyvä mutta antoi rautakuurin.

  • Huh, sinulla on jo todella paha raudanpuutos, koska ferritiinin pitäisi olla (viitearvoista huolimatta) mielellään vähintään 50. Tutkimusten mukaan alle 50:n arvot voivat aiheuttaa oireita kuten uupumusta. On hyvin mahdollista, että raudanpuutos aiheuttaa oireesi, onhan B12-arvo kuitenkin varsin hyvä (vaikkei koe olekaan täysin luotettava).

   Olisi toki hyvä saada selville, mistä raudanpuutos johtuu. Ehkä syy onkin selvityksen alla tai jo selvinnyt, et vain maininnut sitä kommentissasi.

   • Hei! Kiitos vastauksestasi.olen 7vuotta kärsinyt oireista eikä kukaan ole koskaan selvittänyt miksi ferritiini on noin matala
    Mutta terveyskeskuslääkärit eivät tunne rautavarastojuttuja(tai ainakin luulen)koska he väheksyvätte asiaa.viime syksynä ferritiini oli 14 ja sanovat että arvo hyvä ettei niistä voi nämä johtua.harmittää ja ärsyttää itseäni koska tiedän että jossain vika.viimeiseksi oli nuo sydänoireet mistä ei mtn löytynyt.mutta luulen että tuosta nämä kaikki johtuu..ja tämä aivosumu pahinta
    Toiv. Ne häviää jos jotenkin saisin arvot nousemaan.juon nyt rautamehua koska en usko obsidanin vaikutukseen.millä nousisi nopeammin?kiitos että jaksat vastata meille.

    • Onko edes keliakia suljettu pois raudan imeytymishäiriön aiheuttajana?

     Rautabisglysinaatti (mm. Solgarilla sekä suomalainen valmiste, jonka nimi on jotain tyyliin Super Plus Rauta) lienee yleisesti ottaen tehokkain rautavalmiste. Joillain nestemäinen rauta voi toimia paremmin, mutta siinähän on aika pienet päiväannokset. Esim. itselläni maha sietää max 4 x 18 mg rautabisglysinaattia päivässä, mutta rautamehua paljon vähemmän (ja tuo milligrammamäärähän vastaisi jo puoli desiä monia rautamehuja).

 64. Ei pitäisi olla keliakiaa,se tutkittu.minulla on nuorena tyttönä leikattu pätkä ohutsuolta pois tulehduksen takia.voisikohan tämä jotenkin näin pitkän ajan jälkeen aiheuttaa imeytymisongelmaa?Siinähän se kun löytäisi lääkärin joka näitä ymmärrää tai haluaa ymmärtää. Mutta ihanaa kun saa toivonpilkahduksen että tästä vielä noustaan

  • Ohutsuolen lyheneminen voi haitata monen eri ravinteen imeytymistä, mukaan lukien rauta ja B12. Jos kyse olisi tästä, silloin sinulla varmaankin olisi myös muita puutoksia, joita valitettavan harvoin Suomessa testataan.

   Jos budjettisi riittää, niin Antioksidanttiklinikalla varmaan saisi näitä puutoksia testattua. Tai joku muu funktionaalinen lääkäri.

 65. Anteeksi,lisäys äskeiseen.eli tutkittu se keliakia mutta toisen asian takia, ei tämän takia.koska ei ole heidän mielestä mitään mitä pitäisi tämän takia tutkia

 66. Kiitos maija! Ihana että kuuntelit

 67. Mulla on metsästetty nyt ahkerasti diagnoosia neurologisten oireiden takia. B12 vitamiini oli B12-TC2 kokeessa 72 (viite >35 (rajatapaus 35-50, jonkin lähteen mukaan -70)) ja Folaatti oli 312 (viite 285-1475). Näin maallikon silmin ei kovin kummoiset arvot. Voisiko vuosien kärsimyksen tausatalla olla näinkin yksinkertainen selitys?

 68. Ei ole mitattu homokysteiiniä. Oireina on mm. tasapainopulmia, hermosärkyjä, lihasjäykkyyttä ja -heikkoutta, silmäoireita (näön ajoittaista sumenemista)… Mitähän vielä. Oireissa kyllä piisaa. 🙁

 69. Olen syönyt jo vuosia paljon värikästä ravintoa/pv, liikkunut aktiivisesti paljon ja viime vuotena stressannut myös siviiliasioista paljon. Lakt.intoleranssi. Nyt vuoden aikana alkanut esiintyä huimausta ja reiden kihelmöintiä +puutumista jatkuvasti, etenkin selinmakuulla. Myös muistiongelmia ollut. Kiitän tästä linjasta, josko avun B12 toisi. Puute? En vaan vielä ole mitannut arvojani, eikä lääkäritkään ole sitä oivaltaneet tehdä. Riittäisikö syanokobalamiini peräinen Bethover B12 alkuun? Kokemuksia kellään?

  • Oireisiin on monia mahdollisia syitä, esimerkiksi lihasjumit, hermopinne, MS-tauti ja borrelioosi. Muistiongelmat voisivat toki mennä stressinkin piikkiin. Kuten olen usealle kommentoijalle todennut, B12-pilleri voi puutoksessa nostaa arvoja niin, että näyttää kuin puutosta ei olisi, mutta ei korjaa kliinisiä oireita. Arvot pitäisi siis ehdottmasti mitata ennen kuin lähtee niitä kokeilemaan.

 70. Voisiko mun viestit poistaa täältä? Ei tarvi julkasta tätä, mutta ihan sen kiusaamisen vuoksi. En jatkossa enää kysele mitään täällä. Kiitos.

 71. Kuinkahan suuri osuus rutiininomaisesti määrätyillä happosalpaajalääkkeillä on vanhusten dementoitumiseen ja väsymiseen B12-vitamiinipuutoksen ja raudanpuutoksen kautta? Jos verenohennuslääkkeeksi määrätään asetyylisalisyylihappoa ja sen lisäksi käytössä on kipulääke, Somac tai vastaava määrätään ilmeisesti aina ja käyttö voi jatkua vuosikausia. Onkohan siinä syy äitini anemiaan ja muistihäiriöihin? Kuinkahan saisi lääkärin heräämään, niin että tutkisi Asian?

  • Voi olla merkittävä osuus. Tosin vanhuksilla on paljon B12-puutosta myös muista syistä, se on tyypillinen iän mukanaan tuoma vaiva (vaikka on yleinen ihan kaikenikäisillä).

 72. Minulta löytyy tuore B12-imeytymisepäily. Ei siis vielä todettu, ja seerumitestiä ollaan tekemässä kunhan vaan lähete ehtii labraan asti. Ja tämä sen jälkeen, kun vedin syanokobalamiinia 4kk ajan 220% saantisuosituksesta joka päivä.

  Melko rankat neurologiset oireet ovat pahentuneet reilun puolen vuoden aikana, ja koko ajan pahenemassa. On ollut vähän psyykkisiäkin, joiden takia yrittivät ensin tunkea vaan terapiaan. Vasta neuropatiaepäilyn ja ambulanssireissun myötä systeemiä alkoi edes kiinnostaa asian tutkiminen! Terveyskeskuksesta kun ei edes saa B-vitamiinitutkimuksia. Lähete piti saada erikoislääkärin kautta, mikä lisää helposti odotusaikaa…

  Parina viime kuukautena eniten on häirinnyt soluenergia-aineenvaihdunnan häiriö, johon liittyy lihasheikkoutta ja jopa tajuttomuuskohtauksia. Toisella rintamalla liian norepinefriinin aiheuttamat rankat ADHD-oireet, joiden takia on ihan mahdoton saada mitään työltä vaikuttavaa tehtyä. Varsinkaan, kun yrittäminen johtaa usein hypokaleemiseen paralyysikohtaukseen. (Tuossa on muuten ristiriita: Matalan B12:n pitäisi aiheuttaa hyperkalemiaa eikä hypo-. Eli jotain muutakin voi olla pelissä.)

  Tulin esittelemään tarinani, koska taustatekijänä on mahdollisesti sellainen, jota ketjussa ei ollut vielä mainittu: Helicobacter Pylori.

  Se on tosi yleinen: noin puolet maailman väestöstä kantaa tartuntaa. Esim. Jenkeissäkin n. 30% väestöstä, mikä tilasto varmaan pätee muihinkin länsimaihin. Useimmat kantajat ovat täysin oireettomia. Silloin kun oireita ilmenee, H.Pylori aiheuttaa enimmäkseen vatsavaivoja, vatsahaavoja ja voi altistaa vatsa- tai suolistosyövälle. Se käyttää mm. B12:n ennen, kuin elimistö ehtii sitä hyödyntää.

  Pylorin muut oireet ovat vähemmän tunnettuja. Julkisen lääketieteen piirissä ei välttämättä älytä edes kysyä, olisiko tässä vika. Varsinkaan, jos ei ole ollut vatsavaivoja. Täällä on aika hyvä esitys tästä ja muutamasta muustakin vastaavia oireita aiheuttavasta bakteerista:
  http://nancymullanmd.com/pdf/Gastrointestinal_Balance_and_Neurotransmitter_Formation.pdf

  Oma mahdollinen tartuntani on erittäin todennäköisesti peräisin mieheltäni, joka on kärsinyt (muun muassa) jonkinlaisista vatsavaivoista ja ruoka-aineallergioista suunnilleen koko ikänsä. Mikä ei ole hämmästyttävää, kun hän on heti synnyttyään joutunut vahvalle antibioottikuurille. Meillä tuli juuri kolme vuotta parisuhdetta täyteen, ja kolmisen vuotta taitaa olla juuri se aika, joksi maksan B12-varastot riittävät.

  Kestää vielä muutaman viikon, ennen kuin pääsemme tutkimuksiin ja/tai saamme niistä tulokset. Sillä aikaa aiomme kokeilla B12-vitamiinin aktiivisia muotoja
  hydroxy-, adenosyyli- ja metyylikobalamiinia “tavallisen” syanokobalamiinin sijaan (ei kannata tehdä tätä ennen verikoetta tai muuta tutkimusta!) ja lisätä ruokavalioon mm. parsakaalia ja valkosipulia, kun niiden on oikeasti tutkittu auttavan:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3925854/

  Varsinaisena hoitona on sitten melko rankka antibioottikuuri, jonka jälkeen vatsa-floran balanssi täytyy rakentaa uudelleen.

  Yksi tekijä, jonka kautta päästiin tämän jäljille, oli se, että miehen serotoniinimasennukseen toi vähän helpotusta vaihtaminen foolihaposta aktiiviseen muotoon folaattiin. Mutta vain vähän! Jos kyseessä olisi ollut pelkästään MTHFR-geenimuunnos, folaatin olisi pitänyt auttaa enemmän.

  • Hurjia oireita sinulla. Heliko voi tosiaan aiheuttaa B12-puutosta siinä missä muutkin vatsan ja suoliston sairaudet. Paljonko sinulla on siis kilpirauhasarvot? Kilpirauhasen vajaatoimintahan usein kulkee yhdessä B12-puutoksen kanssa.

   Saiko miehesi siis avun metyylifolaatin ja B12:n yhdistelmästä?

   • Kilpirauhasarvot olivat aavistuksen koholla, kun käytin L-tyrosiinia edistääkseni dopamiinin tuotantoa. Vielä vuosi sitten se tasoitti vähän dopa-epi -ketjua, mutta ei enää. Kilppari normalisoitui, kun lopetin tuon valmisteen käytön. Maksa- ja munuaisarvot ovat myös normaalit, kolesterolit keskellä suositusrajoja.

    Tulehdusarvotkaan eivät ole koholla. Mikä myös voi viitata Pyloriin, kun se ymmärtääkseni erittää tulehdusta alentavia sytokiineja. Vielä ei näy merkkejä asidoosista tai vatsahappotasapainon järkkymisestä.

    Oikeastaan ensimmäinen oire, jonka noteerasin jo yli kaksi vuotta sitten, oli lisääntynyt glutamaattiherkkyys. Siis erityisesti soija heitti adrenaliinikonversion pikavaihteelle ja minut levottomaksi. Keskittymiskyky meni, vähän niin kuin kofeiinin yliannostuksessa. Ja ensimmäinen paralyysikohtaus reilu vuosi sitten oli myös soijan triggeröimä. Tunnistin sen silloin unihalvaukseksi, kun olin kerran aiemmin saanut sellaisen Sirdalud:n sivuvaikutuksena. Muka lihasrelaksanttina määräsivät, mutta se vain lukitsi jännityksen paikalleen, ei lievittänyt yhtään. Kaameaa myrkkyä, ei enää minulle sitä!

    Syön parapähkinöitä mangaanin lähteenä, mikä rauhoittaa vähän tuota. (Mangaania tarvitaan siis glutamaatti-glutamiini-GABA -konversiossa.) Pyrin myös syömään hapankaalia ja juomaa kopmbuchaa GABA-buustin takia. Soijaa vältän kokonaan. En kuitenkaan ole, ainakaan vielä, saanut siitä glutamaattiallergiaa vastaavia vatsaoireita, vaan menevät minulla tuonne neuropuolelle.

    Miehelle on aktiivisesta folaatista vähäistä apua. B12:ta vetää melkein kaksin käsin, mutta ei tunnu vaikuttavan. Ei ole kokeiltu vielä aktiivista muotoa siitä. Ja näiden tietojen valossa täytynee suosia suun kautta imeytyviä vaihtoehtoja. Tuo kun on elänyt oireidensa kanssa vuosikymmeniä, niin kuvittelee monen asian olevan ihan normaalia… Minä sivustakatsojana huomaan mahdollisia yhteyksiä esim. hiilaripitoisen ruokavalion suosimisessa. Pylori ei lukemani mukaan pysty hyödyntämään polysakkarideja tehokkaasti, niin niistä riittää isännällekin energiaa. Muutenhan se yrittää tuupata ketoosin puolelle.

    • Onko sinulla jokin erityinen syy käyttää mangaaenin lähteenä parapähkinöitä, vaikka ne eivät ole erityisen hyvä lähde? Niissähän on todella paljon seleeniä, joten jos syöt määriä joista saa merkittävästi mangaania, saat jo valtavia annoksia seleeniä.

     Voisi kuvitella, että fermentoitujen tuotteiden aiheuttama histamiinin lisäys kropassa lähinnä pahentaisi tilannettasi. Mutta jos koet niistä olevan apua, niin toki kannattanee jatkaa.

     Paljonko miehesi siis käyttää aktiivista folaattia? Jenkeissähän tabletit ovat jopa 15 mg päivässä. Jos B12 ei näytä vaikuttavan vaikka on vahva epäilys, että sitä tarvittaisiin, kyllä silloin pitäisi siirtyä pistoksiin. On niin valtavan yleistä, että se ei vain imeydy, eikä sublinguaalisista tai muista vaihtoedoista ole monelle lainkaan apua.

     • Hyvä kun otit tuon puheeksi. Joko muistan väärin tai sitten olen alunperin tulkinnut väärin, kun kuvittelin että mangaani oli parapähkinöissä Se. Jotain olen kuitenkin tehnyt oikein, koska tulkkasin sen mukaan, että Sitä Jotain on Paljon. Päiväannos on siksi 2-3 kappaletta, eikä edes ihan joka päivä.

      Helico-viljely oli negatiivinen. Ja sitten heräsi epäilys, että näinköhän seleeni voi aiheuttaa virheellisen negatiivisen tuloksen? En ole löytänyt sellaisesta mitään viitteitä, mutta seleeniä kyllä suositellaan antibioottihoidon tukena, koska se suojelee vatsan limakalvoja. Oireet eivät tunnu täsmäävän seleenimyrkytykseen kuitenkaan. Miehen helico testataan luultavasti ensi viikolla. Sitten voi miettiä uudestaan minullakin, mutta tässä vaiheessa näyttää epätodennäköiseltä.

      B12 oli nimittäin myös normaali. Jotain on kuitenkin edelleen vialla. Kuvittelin taas tänään olevani työkuntoinen, ja vietin sitten loppupäivän Jorvissa, kun iski tähänastisista pahin paralyysikohtaus. Luulivat tajuttomaksi kun en reagoinut mihinkään. Muuten olisinkin kuullut B12-tulokset vasta huomenna. Ehkä vähän huono tapa kiirehtiä informaation liikkumista…

      Jos tilanne ei tuosta muutu, en spämmää tähän B12-viestiketjuun aiheesta enempää. Ehkä miehen B12 -statuspäivityksen sitten kun on tietoa. Voin heittää kommenttia näiden muiden oireiden jatkosta johonkin sopivampaan ketjuun, kunhan jotain selviää! Eli aikaisintaan ensi viikolla, kun B6-testin tulokset valmistuvat. Kun nyt kerran olen herättänyt mielenkiintosi, niin olisi epäkohteliasta kadota. (T: nimim. pitkäaikainen fani 🙂

      Mainittakoon vielä, että en käytä fermentoitujakaan joka päivä, ja histamiinitasoni on pikemminkin romahtanut. Eläinpölyallergiat katosivat kuin tuhka tuuleen reilu kuukausi sitten. Olisi kiva ajatella sitä positiivisena kehityksenä, mutta… jos löytyy B6-myrkytys, niin ehkä fosfori on lopussa tai jotain.

      Oikeasti matalasta B12-vitamiinitasosta kärsivien kannattaa tutkituttaa H.Pylori, koska siitä olisi voinut olla kyse. Varsinkin jos on vatsavaivoja, mutta myös jos ei.

     • En keksi, miksi seleeni vaikuttaisi helikobakteeritestin tulokseen. En tosin ole ko. testiin perehtynyt, joten en tiedä miten usein se voi ylipäänsä olla väärä negatiivinen. Oliko kyseessä siis hengitystesti?

      Paljonko tuo normaali B12-arvo siis oli? Senhän kuuluisi olla selvästi korkeammalla kuin viitteiden alarajoissa. Jos on vahva epäilys puutoksesta, olisi hyvä tehdä muitakin testejä, esim. TC2 tai homokysteiini.

      Helikobakteerin testauttaminen on varmaan hyvä vinkki, sitä moni kantaa tietämättään.

 73. Hei! Minulla todettiin viime syksynä matala B12 (33 labroissa). Hakeuduin lääkäriin huimauksen, tasapaino-ongelmien, näön sumentumisen, näköharhojen, väsymisen, keskittymispuutteen, muistivaikeuksien ja jalkojen pistelyn takia. Joskus kun mieheni haki minua töistä, kysyin miksi ajat tänne, vaikka oli ihan normaali kotimatka. Kysyisin miten yleisiä näköharhat ovat kun B12-vitamiini on matala? Minulla oli autoa ajaessa tunne että koko ajan tuli sivuilta autoja. Näin myös arkkuja ja ihmishahmoja. Minulla ei ole psykiatrista sairautta. Sain 3 Coheminia viikon sisällä ja sen jälkeen 3 kk välein. Se 3 kk aikana arvo laskee 120 -> 70 ja heti tulee taas oireet, jotka häiritsee töissä ja vapaa-ajalla huomattavasti. Lääkäri toteaa vaan että se on kuitenkin viitealueella. Miksi sitä ei voisi pistää useammin?? Nyt taas kärvistelen oireiden kanssa ja seuraava kontr-labrat on heinäkuun puolessa välissä ja sen jälkeen on taas pistos. Neurologikaan ei suositellut pistosten tihentämistä. Tuntuu ettei tule kuulluksi 🙁

  • En tiedä kuinka yleisiä, mutta on niitä kuvattu. Surullista, että lääkärisi ovat noin pihalla ja haluavat jättää sinut kärsimään. Tarvitsisit paremman lääkärin.

   Jos et mitenkään saa pistoksia useammin, metyylikobalamiini-imeskelytabletteja voisi kokeilla, mutta luultavasti ne eivät auta tarpeeksi, jonkin verran voivat. B12-ampulleja voi tilata ilman reseptiä esim. Saksan Amazonista, tosin tulli ei välttämättä arvosta jos niitä tilaa.

 74. Hei, tulin kertomaan, että olen nyt päässyt kokonaan eroon vilkutuksesta. Ei tiedetä syytä, mutta juuri b-vitamiinilla se lähti. Kauan se minulla olikin, kolme vuotta. Ja nyt pääsin eroon siitä. Hirveän hyvä juttu, että saatiin se pois. Aloin olla jo ihan masentunut sen takia. Ja jos viestejäni ei saa mitenkään täältä pois, niin olkoot sitten. On aika tyhmiä aikuisia, jos kiusaavat minua. Saisitte hävetä itseänne. Yritin vain saada apua asiaan. Olen nyt enemmän kuin iloinen, kun se vaiva lähti pois. En kirjoittele enää, se loppui nyt tähän. Hei hei!

 75. Hei!
  Kävin muistiongelmien vuoksi lääkärillä ja labrakokeissa tulokset olivat seuraavia:

  B12-vitamiini 334
  Hemoglobiini 144
  Hemoglobiini-A1c 26.8
  Hemoglobiini-A1C, glykoi 4.6
  Hemoglobiini, keskimassa 29.4
  Hemoglobiini, keskimassa 323
  Leukosyytit 4.8
  B -Erytrosyytit 4.89
  B -Erytrosyytit, tilavuu 44.6
  Tyreotropiini, TSH 0.60
  Tyroksiini, vapaa 11.30
  S -Kalsium 2.22

  En tiennyt tulevista labrakokeista ja olin edellisenä päivänä viimeksi ottanut yhden b-12 sisältävän VEG-1 tabletin ja suihkeen Boost B12 kielen alle. voivatko nämä muuttaa arvoja vielä vuorokauden jälkeenkin…? Olen menossa lääkäriajalle ja tietäisin ottaa asiat puheeksi…

  • Iso annos B12-vitamiinia voi nostaa arvoja viikoiksi tai jopa kuukausiksi. Eli vuorokausi ei siis ole paljoa. Yksi oraalinen annos B12:ta tuskin arvoja tolkuttomasti nostaa (en kyllä osaa yhtään sanoa miten paljon se voisi nostaa), mutta oletan, että olit käyttänyt suihketta jo aiemmin etkä vain yhtenä päivänä? Jos olit käyttänyt suihketta yhtään pidempään, siihen nähden lukema on ainakin tosi alhainen.

 76. Hei,
  Olen 49 vuotias nainen ja minulla on ollut outoja oireita pitemmän aikaa, noin 4 vuotta: Väsymys, mielialan lasku, apaattisuus, fyysinen voimattomuus, lihasvoiman väheneminen (esim, pullojen ja säilykepurkkien avaamisen vaikeus) rytmihäiriöt, nopea syke (leposyke 80-90), paha ummetus, toisen jalan tärinä autoa ajaessa, kun painan kytkintä, jaloissa nykyään myös ihme kutinaa ja pistelyä kuin muurahaisia menisi edestakas, muistin huononemista, keskittymisvaikeuksia, paha ummetus, katkonaista yöunta virtsaamistarpeen takia, nivelvaivoja (nivelrikko todettu polvessa ja peukalossa).
  Nyt lääkäri määräsi taas verikokeisiin ja sydänfilmiin. Erotuksena vain edellsiin kertoihin, että mukana oli näemmä myös tuo B 12 vitamiinikoe.
  Nyt, kun olen itse tutkinut tietoa B 12 vitamiinin puutteesta, tuntuu kuin nyt olisi löytynyt syy näihin oireisiin. Minulla on lisäksi ollut 12 vuotta sitten paha reflux tauti, johon söin pari vuotta yhteen menoon Somacia, ennen kuin se sitten leikattiin. Sen jälkeen närästys loppui. Mutta olisiko minulle voinut tulla imeytymisongelma tuosta refluksista ja somacista ja vähitellen olisi sitten B 12 varastot menneet loppuun. Näitä ihme oireita on siis ollut jo noin 4 vuotta. Kaikkea on tutkittu, mutta mitään ei löydy. Minua on kai luultu jo luulosairaaksi ja en nyt ole aikoihin enää viitsinyt mennä valittamaan mistään lääkärille. Mutta nyt alkaa olla niin, että en meinaa enää jaksaa työssäni ja oli taas pakko menne lääkäriin. Nyt sitten näköjään tämä lääkäri keksi ottaa tuon kokeen. Toivotaan, että tämä ratkaisi kaiken ja pääsisin taas normaalitilaan voinnissani. Ja toivottavasti ei ole tullut mitään peruuttamatonta..
  Ilmoittelen, kun saan tuloksen, että osuiko epäilyni oikeaan.

 77. Hei… Hieno artikkeli. Olen antanut itselleni b12 pistoksia viikoittain (joskus 7 paivaa perakkain) jo usean vuoden ajan. Laakari ei suostunut antamaan kuin yhden pistoksen kuukaudessa. Se ei auttanut lainkaan.
  B12 auttaa ebstein barr viruksen aiheuttamaan krooniseen vasymykseen jonka voin tunnistaa melkein jo etukateen. Silloin annan 2-3cc b12 vitamiinia lihakseen pistettyna

 78. Oon aatellu kertoo tästä netissä kiusaamisesta jollekin. Se ei oo enää hyvä juttu, itseasiassa aika vakava asia kun siihen törmänny nii usein. Ei se oo mukavaa, että täysin viatonta ihmistä kiusataan sellaisesta vammasta, jolle ei voi itse mitään. Se on kyllä harmi, että se tulee mulla nii herkästi tässä kirjoitetussa muodossa esille. Ja ihmiset, jotka ei tiedä asiasta, sanovat mulle sitte kaikkee. Minulle kerran yksi paniikkihäiriöstä kärsivä kertoi, että hän sai kuulla olevasa hullu ja ties mitä kaikkee muuta. En mäkään kans voi dysfasialleni mitään, eikä sekää oikeuta sellaiseen kohteluun. Ainut ratkaisu on, etten kirjoittelisi enää netissä millekään sivustoille, kerta jos tulee aina vain ahdistetuksi.

 79. Hei! Olen 40-vuotias nainen. Minulla todettiin keväällä pernisiöösi anemia ja kilpirauhasen vajaatoiminta. Minulla on aina ollut matala hb, reippaasti alle 100 ollut useasti. Minulle on usein sanottu, ettei minulla ole rautavarastoja. Syyksi todettu runsaat kuukautisen, joille ei ole sitten tehty mitään. Kesällä lääkäri sanoi, B12-pistokset nostaisivat arvojani. Hb on laskusuunnassa taas, nyt 110. Ferritiini on myös laskenut lisää, nyt 7,9. Sain rautatabletteja, joissa on myös roolihappo. Sen pitäisi parantaa raudan imeytymistä. Kuinka kauan rautavarastojen korjaantuminen kestää? B12-vitamiini labra-arvo S-B12-vit.aktiivinen oli keväällä <5 ja on lähtenyt korjaantumaan nopeasti. Olen edelleen kovin väsynyt vaikka TSH oli 0,6 ja TV4 14. Lääkäri sanoi, että arvoni ovat nyt kunnossa. Hän antoi kuitenkin luvan lisätä Thyroxinia, kun valitin väsymystä eikä vatsa toimi kunnolla. Nyt olen ottanut yhden tabletin päivässä lisää ja annos 150mikrog.päivässä.
  Voiko B12-vitamiinin puute olla myös nuorella, alle 18-vuotiaalla? Tyttäreni on tosi väsynyt ja alhainen Hb. Hän kärsii pahasta närästyksestä myös. Pelkään, että jatkuva Somacin syöminen ei ole hyväksi.
  Kiitos Maija avustasi ja mukavaa syksyn jatkoa 🙂

 80. Hei,
  todella mielenkiintoinen artikkeli ja hyviä kommentteja.

  Itse hakeuduin jokunen aika sitten lääkäriin, koska minulla on jatkuvia huimauskohtauksia, väsymystä, apaattisuutta ja ongelmia lyhytmuistin kanssa yms. Minulta otettiin verenkuva ja addisonin sairauteen liittyviä testejä. Ne olivat kaikki normaaleja. Pyysin vielä raudan seerumin, ferritiinin ja b-12 vitamiinin testit. Lääkäri antoi uuden ajan ja sanoi että seuraavaksi pitää lähteä miettiä lähetettä sisätautilääkärin pakeille. Rauta-arvot olivat normaalit, muun muassa ferritiini 70, ja b-12 vitamiini 301. Suuri osa oireistani viittaa b-12 vitamiinin puutteeseen (aikaisempien lisäksi levottomat jalat ja jalan nykäyksiä, välillä tuntuu ettei näe kunnolla, ihottumaa), mutta nehän menevät Suomen viitearvoihin. Olen tietoinen, että muun muassa Japanissa viitearvot ovat korkeammalla. Olisiko sinulla tiedossa lääketieteellisiä artikkeleita korkeimpiin viitearvoihin liittyen, jotka olisivat netin kautta saatavilla? Tällä aikataululla en kerkeä tilaamaan tuota kirjaa itselleni ja olisi mukava saada painoarvoa, kun lähden kinuumaan b-12 vitamiinipistoksia. Mielestäni olisi hyvä lähteä selvittämään ensisijaisesti tätä vitamiinin puutetta, kun lähteä hakemalla hakemaan muita sairauksia tätä kokeilematta. Eikö?

  Aloitin metakobalamiinin syömisen 2000mg heti kun sain b-vitamiinimittausten tulokset. Olen myös aikaisemmin syönyt happosalpaajia, vuosia myöhemmin funktionaalisen puolella tätä korjattiin suolahappolisillä. Pitkään oli vatsa ok, mutta nyt näyttää siltä että salaatit, tomaatit yms tulevat aika lailla läpi, eikä sula kunnolla. Olen myös syönyt jo vuosia kerran vuodessa erilaisia b-vitamiinikuureja, että ihmettelen että b-12 oli vain sen 301.

  Huimauksista sen verran, että verenpaineeni ovat ylä 90-100 ja ala 50-60, joten ei mielettömön alhaiset kuitenkaan, mutta selkeästi monet huimaukset liittyvät nimenomaan alhaiseen verenpaineeseen ( noustessa ja lyhyenkin liikunnan jälkeen huimaa ja silmissä sumenee). Välillä huimausta myös seisaallaan. Kaikki poppaskonstit alhaiseen verenpaineeseen käytetty ja suolan käyttö katossa. Natrium oli 139 eli ei se suola ainakaan minuun jää.

  Kiitos paljon vastauksista 🙂

  • Ei ole tieteellistä artikkelia valitettavasti näytöksi – japanilaiset artikkelit aiheesta taitavat olla japaniksi kirjoitettuja. Kirjoissa yms luku on mainittu.

   B-vitamiini”kuurin” ottamisesta kerran vuodessa ei ole kyllä mitään iloa.

   Runsasta suolankäyttöä tehokkaampaa voi olla suolavesi. Täällä ohje: http://unesta.fi/images/UnestanSuola.pdf Se on tarkoitettu CFS-potilaille, mutta sopii myös muille joilla on liian alhainen verenpaine.

 81. Kiitos asiallisesta saittista. Hankala potilas kirja löytyy kirjahyllystä. Luettu kannesta kanteen. Ensin vähän historiaa enne varsinaista kysymystä. Eli kesällä 2015 otin yhteyttä lääkäriin kun lihaksia särki olin väsynyt, makuaisti mennyt ja öisin nukuin huonosti ja hikoilin. No verinäytteet otettiin b12 arvo oli 24 ja lisäksi mulla oli vitamiininpuutoksesta aiheutunutta anemiaa. Lääkäri käski syödä vitamiini lisää 3kk ja sit katottais taas arvot. En kehdannut siinä sanoa et syön mä multivitamiini joka päivä koska mullehan on tehty vatsalaukunohitusleikkaus. Ajattelin et pitäähän nyt lääkärin sen tietää kun kaikki lukee mun potilastiedoissa. No tein kuten käskettiin. Meni 3kk ja uudestaan lääkäriin. Kunto oli entistä huonompi. Nyt b12 arvo oli 22. Lääkäri määräsi minulle pistoshoitoa. Ensin yksi pistos ja toinen viikon kuluttua. Sen jälkeen kolmas kuukauden kuluttua ja sen jälkeen 3kk välein. Toisen piikin kun sain oli kun olis herännyt henkiin pitkästä koomasta. Vointi huononi taas viikon kuluttua. Menin apteekkiin hakemaan cohemiinia. Sain nostettua reseptiltäni koska se on kirjoitettu ajalle eikä määrälle. Hoidan työkseni eläimiä joten vitamiin oma piikittely pakaraan sujuu. Olen huomannut et kun menee sen 3viikkoa olen niin väsynyt että mitään eksraa ei jaksa tehdä. Voiko se vielä olla tämän seurausta kun minulla muisti takkuilee ja huomaan et näkökin reistailee. Minulla ei ole laseja ja näkö on muuten hyvä. Ei ole kyse ikänäöstä. Pelkään tosissani alzheimeria. Olen vasta 43v. Mut voikohan oireet vielä olla b12 puutosta. Olisiko pitänyt piikittää viel enemmän cohemiinia ? Minulta on yhden kerran otettu b12 arvo uudestaan. Se oli 86. Ja mulle sanottiin et nyt on normaali. Kiitos etukäteen.

  • Jotkut tarvitsevat pistoksia jopa useamman viikossa. B12-puutos on yleensä pysyvä vaiva, eli ei auta, vaikka alkuun tankkaisit pistoksia paljon, jos jatkossa et saa niitä riittävän usein. Jos arvo 86 oli tavallisesta B12-kokeesta, se on erittäin alhainen, TC2-kokeessa eri asia. Mistään labrakokeesta ei kuitenkaan näe, saatko nyt tarpeeksi B12:ta, koska B12-pillerit ja pistokset voivat nostaa arvot korkeiksi ilman, että määrä on riittävä.

   Muistiongelmat ja näköhäiriöt voivat johtua B12-puutoksesta. Toki riippuu siitä, millaisia näön ongelmat ovat. Oletettavasti olet käynyt silmälääkärillä tarkistuttamassa, että kyse ei ole mistään silmän sairaudesta.

 82. Mahtava sivusto, kiitos siitä! Olen toista vuotta kärsinyt väsymyksestä, muistihäiriöistä, apatiasta, vuorokausirytmin sekoamisesta, ajoittaisista öisistä hikoilukohtauksista ja jalkojen puutumisesta, mielialamuutoksista, aivosumusta ja keskittymiskyvyttömyydestä. Näiden lisäksi minulla on todettu muutama vuosi sitten kilpirauhasen vajaatoiminta ja uusimpana tuttavuutena auraton migreeni, johon syön betasalpaajia.

  Viikko sitten kävin verikokeissa ja B12-testin tulos oli päälle 27 (raja-arvo 35). Kilpirauhasarvot olivat hyvät. Luin tulokset Terveystalon Oma terveys -palvelusta eli en ole vielä puhunut lääkärin kanssa niistä. Hänen aiemmasta neuvontaan johtuen aloitin kuitenkin heti B12-vitamiinilisän (Bethover B12 1 mg) sekä foolihapon (Foliren 400 mikrog.), koska myös se arvo oli matala.

  Miten neuvoisit minua toimimaan? Toki otan lääkäriin yhteyttä ensi tilassa, mutta kannattaisiko pyytää pistoksia vai lisää testejä (jos, niin mitä)? Entä tämän hetkinen lääkitys? Mikäli menen lisätutkimuksiin, pitäisi nämä lääkkeet varmasti lopettaa heti. Kuinka pitkään pitäisi olla kokonaan ilman lääkkeitä ennen kokeita? Olen ehtinyt syödä niitä nyt kolme päivää.

  • Kilpirauhasen vajaatoiminta mutkistaa asiaa siinä mielessä, että luultavasti olet alilääkitty, kuten uskoakseni useimmat Suomen kilpirauhaspotilaat. Oikeaa lääkityksen määrää ei näe labrakokeista, ja monet lääkärit kuvittelevat että sopiva TSH lääkityksellä on 1-2, vaikka monella sen pitäisi olla lähellä nollaa. Siitä tietää, että lääkitys on riittävä, jos on oireeton (tämä tietysti vaatii ettei ole mitään muita sairauksia) tai annoksen lisääminen yhtään aiheuttaa liikatoiminnan oireita.

   Osa oireistasi sopisi alihoidettuun kilpirauhasen vajaatoimintaan, osa ei. Jos sinulla on ollut yhdessäkin kokeessa alhainen B12-vitamiini, sinulla on puutos eikä lisäkokeita sen suhteen tarvita. Tietysti voi miettiä esim. suku- ja oman historian perusteella, olisiko syytä poissulkea B12-puutoksen syitä kuten keliakia tai helikobakteeri. Keliakiahan esiintyy tavallista useammin kilpirauhasen autoimmuunisairauksien kanssa. Jos B12-puutoksen syy on esimerkiksi vegaaninen ruokavalio, silloin pillerit luultavasti riittäisivät, tosin pari pistosta alussa olisi hyvä “varastojen täyttämiseksi”. Muussa tapauksessa sinun pitäisi yrittää saada pistoshoitoa.

   Foolihappoa en suosittele kenellekään eikä sen mielestäni pitäisi edes olla markkinoilla. Suosittelisin ennemmin aktiivista folaattia eli metyylifolaattia, mutta en sitäkään ennen kuin B12-puutos on korjattu. Monella metyylifolaatti muuten auttaa migreeniin, vaikka B12 yksinäänkin voi tepsiä siihen.

   • Suvussamme ei ole keliakiaa, eikä todettu myöskään helikobakteeria. Uusimpien verikokeiden tulokset ovat seuraavat:

    B12-vitamiini, transkoba 27,8
    fS-Folaatti 5,73
    S-Kalsium, ionisoitunut 1,24
    S-tyreotropiini 0,5
    S-tyroksiini, vapaa 16,96
    fP-glukoosi 4,4
    Kortisoli 255
    Sitrulliinipeptidi, vast 0,6
    S-Kalium 4,4
    S-Kreatiini 59
    B-Hemoglobiini 130

    Kertovatko nämä luvut sinulle mitään? Laitoin varmasti jotain ihan turhiakin tuloksia, mutten tiedä mitä ne kaikki ovat. Hemoglobiiniarvojakin oli vaikka kuinka monta, mutta tämä oli se, minkä ymmärsin.

    Ruokavalion muutin turpoilevan vatsani vuoksi pari vuotta sitten siten, etten ole sen jälkeen syönyt mitään hiivavalmisteita. Maitotuotteita tulee syötyä aika harvoin ja lihaakin vain parisen kertaa viikossa. Saattaa siis varmaan olla vitamiinivaje ihan ruokavaliosta johtuva vai mitä mieltä olet?

    Varasin lääkärille soittoajan huomiseksi ja foolihapon jätin nyt pois. Kiitos neuvoista!

    • Kuulostaa siltä, että voi johtua ruokavaliostakin.

     Hemoglobiinia olennaisempi rautatasojen mittari on ferritiini. Se voi olla alhainen, vaikka hemppa olisi selvästi tuota korkeampikin.

 83. Aivan mahtava sivusto, kiitos Maija. Olen kärsinyt huono-unisuudesta vuosia, joskus joku lääke auttaa toisinaan ei. Jossain vaiheessa huomasin saavani apua b12 vitamiinista. Nyt kävin lääkärissä ja pyysin tutkimaan b12 vitamiini-arvot. Olen niin uupunut että en jaksa tehdä mitä haluaisin. Muisti ei toimi. Olin työelämässä muutama vuosi sitten mutta nukahdin aikaisintaan klo 2 yöllä ja tilanne sen kuin huononi työttömyysaikana. Aina kun on muutoksia unettomuus pahenee. Aion alkaa taas ottaa tuota suosittelemaasi b12. Mitä mieltä olet viestistä jonka sain kännykkääni lab.kokeista?:

  Hei, lab.kokeissa TSH 1.81 norm, B12-vitamiini yli 128, eli normaali.

  Lääkärin nimen otin tekstistä pois.

 84. Tiedän, että minulla on b-12-vitamiinin puutos, mutta on paljon myös muita terveydellisiä juttuja. Nyt haluaisin tietää kuka lääkäri Suomessa on perehtynyt parhaiten b-12-vitamiinin puutokseen? Js nimiä ei täällä saa kirjoitella, niin voitko laittaa vaikka sähköpostilla?

  • Pahoittelen myöhäistä vastausta. Valitettavasti en osaa sanoa Suomesta ketään B12-vitamiiniin perehtynyttä lääkäriä, mikä ei tietenkään tarkoita, ettei sellaisia ole ainuttakaan. Varmaan ns. funktionaalisista lääkäreistä sellainen löytyy.

 85. Olen 63 vuotias nainen. Minulla mitattiin B12-vitamiini viime kesänä. B12 arvo oli 100. Terveydenhoitaja ilmoitti, että se on normaali. Ei tarvitse syödä B12-vitamiinia.
  Onko asia tosiaankin näin ?

  • Nyt pitäisi tietää, oliko kyseessä tavallinen B12-testi vai aktiivista B12:ta mittaava TC2. Näissä on ihan erilaiset viitearvot. Tavallisessa B12-kokeessa 100 olisi hyvin alhainen, TC2:ssa taas ei ole.

 86. Laboratoriotuloksessa luki:

  S-B12-vitam. aktiivinen 100pmol/l > 35pmol/l.

 87. Hei Maija!

  Ensinnäkin kiitoksia todella paljon Sinulle siitä, että jaksat näitä asioita tutkia ja jakaa tietoa sekä vastailla kysymyksiin <3 Teet tärkeää työtä lääkäreiden puolesta 😉

  Olen lukenut, että b12 vitamiinin puutos voi aiheuttaa mm. oireita aivojen valkean aineen vahingoittumisen myötä. Oliko kirjassa tästä mitään tarkemmin? Olen kärsinyt vuosia kroonisesta päänsärystä, väsymyksestä, uupumuksesta, jalkojen puutumisesta (öisin lähinnä), hiusten lähdöstä, muistihäiriöistä, aivosumusta jne. Magneettikuvissa löydettiin MS-tautiin sopivia plakkeja/tulehduksellisia muutoksia joita oli myös kontrollikuvissa tullut yksi lisää. En koskaan saanut diagnoosia, koska minulla ei ollut oikeita oireita ja väsymys ei riitä..

  Olen käyttänyt tuhansia euroja erilaisiin hoitoihin ja lääkäreihin ja todella turhautunut tilanteeseeni. Tällä hetkellä olen funktionaalisen lääkärin hoidossa ja dg on sentraalinen kilpirauhasen vajaatoiminta (löytyi myös hiivaa, lisämunuaisen uupumusta jne), lääkityksenä Thyroxin + Lio. Oireisiin en ole saanut selkeää helpotusta mutta voin hieman paremmin kuin aiemmin. Oireet ovat saattaneet helpottaa myös sen vuoksi, että jäin töistä pois jossa oli sisäilmaongelmaa ( olen kyllä oireillut jo ennen töihin menoa.)
  Vuonna 2014 & 2015 B12 oli 343 (180-700) ja B12 aktiivinen 128 (yli 35).
  Uusimmissa labroissa;
  b12 263
  b12 aktiivinen 83
  fS-Folaat 32,6 (yli 6)
  Hcyst <3* (4.4-13.6)

  Minulle on tehty laajasti Nordicin testejä, esim virtsan orgaaniset hapot, missä tuloksena mm:
  Methymalonate Very High B12 Adenosylcobalamin insufficiency.
  Lisäksi b3 ja biotinin kohdalla High

  Eli jos oikeen ymmärsin, tuo testi on luotettava ja sen mukaan minulla on b12 vitamiinin kanssa jokin imeytymisongelma. Jostain syystä lääkärini ei sen kummemin puuttunut tähän ja ravintoterapeutti suositteli Solgarin Female Multiplea ja myöhemmin aloin syömään Solgarin Prenatalia. Nyt huomasin, että niissä olikin b12 väärässä muodossa sekä foolihappoa. Harmi, olen pitänyt Solgarin tuotteita laadukkaina.. Vaihdoin monivitamiinin Terranovaan ja aloitin myös Jarrown b12 lisän n. kuukausi sitten. Aluksi sain siitä järkyttävän uneliaisuuden, nukahdin n. tunti pillerin oton jälkeen sikeään uneen.. Nyt tuntuu, että olen ehkä vähän piristynyt, olen useampana päivänä tiputtanut Lioa pois koska olen saanut liikatoiminnan oireita (vaikka arvot eivät olleet mitenkään hyvät missään vaiheessa).

  Kiinnostaisi myös tietää, miksi homokysteiini oli alle viitteen ja onko sillä käytännössä merkitystä? Tietoa asiasta ei tuntunut äkkiseltään löytyvän. Yhden artikkelin löysin missä lukee;

  "Homokysteiinin mittaaminen on tärkeimpiä tekijöitä kilpirauhaslääkityksen määrittämisessä. Hypotyreoosissa Hcyst on korkea, hypertyroosissa matala. Hyvin tasapainotetussa kilpirauhaslääkityksessä Hcyst on normaali. Liika Liothyronin näkyy alle alarajan olevana homokysteiiniarvona." (https://uupuneentarina.wordpress.com/uupumuksen-hoitoa/kilpirauhasen-liikatoiminnasta/)

  Tuo folaatti on myös korkea, onkohan se nimenomaan tuon foolihapon kertymän vuoksi..

  Kiitos jos jaksat ja ehdit vastailla 🙂

  -Marjo

  • On tunnettu fakta, ei vain tästä kirjasta löytyvä, että B12-puutos voi aiheuttaa valkean aineen atrofiaa ja MS-taudin kaltaisia MRI-muutoksia.

   Minulla homokysteiini oli myös viitteiden alle, olisiko ollut sama kuin sinulla. Se ei liittynyt mitenkään kilpirauhaseeni, minulla oli kilpirauhaslääkitys kohdallaan silloin. Aloitin MSM:n, en edes isolla annoksella, ja sillä arvo normalisoitui. En ole perehtynyt siihen, mitä mahdollisia haittoja alhaisella homokysteiinillä on, ei se nyt hyväkään merkki ole.

   Korkea folaatti viittaa yleensä siihen, että foolihappoa kertyy vereen, kun se ei metaboloidu kunnolla. Voi olla, että syömällä vahvoja B-vitamiinivalmisteita voi saada korkeat lukemat muutenkin.

   Jos sinulla on noin vakavia oireita ja löydöksiä ja ne johtuvat B12-puutoksesta (mikä on hyvin mahdollista, ellei jopa todennäköistä, metyylimalonaattituloksesi huomioiden), pahoin pelkään, että et saa niitä korjattua pelkällä oraalisella hoidolla, vaikka huomaisitkin niistä olon parantumista. Neurologisten oireiden korjaaminen vaatii korkeita veriarvoja. Luultavasti tabletit kuitenkin nostavat veriarvojasi niin, että pistoksia voi olla vaikea saada…

 88. Minulla vaikuttaisi tulevan folaatista ja foolihaposta jalanpohjiin pistelyn ja puutumisen tunnetta. Voisiko se kieliä b12 puutoksesta?
  Olen väsynyt suurimman osan ajasta ja näköni on hieman sumea.
  Kokeessa b12 oli päälle 400 heinäkuussa.

 89. Hei

  Mielenkiintoista, kiitos vastauksestasi! Minulla onkin soittoaika kohta lääkärilleni, täytyypä kysyä hänen kantaansa asiaan. Pistoksen kuitenkin voisi hoitaa itse, ei tarvisi kuin reseptin.. Toivottavasti ei ole liian myöhäistä vielä korjata vaurioita :/

  -Marjo

 90. Hei! Mitattiin b-12 vit arvoksi 184. Viite 180-700. Taitaa olla totaalisen huono arvo? Syön metyylikobalamiinia 5000% päivittäisestä tarpeesta tablettimuodossa. Syönyt jo varmaan puoli vuotta ko. monivitamiinia. Silti arvo tuollainen. Viimeksi mitattu 2012 jolloin arvo oli 312. Laskenut siis roimasti. 🙁

 91. Hei,

  Sain tällaisen arvon B12-vitamiinimittauksesta:

  S -B12-vitamiini, transkobalamiini II:een sitoutunut S -B12-TC2 >128
  ja
  fE-Folaatti fE-Folaat 1051*
  B -Hemoglobiini B -Hb 137

  Mitä mieltä olet näistä arvoista?
  Käytän Betolvex 1mg/yhden päivässä.
  Folaatin lopetin, koska arvo oli koholla.
  Minulla keliakia ja krooninen migreeni.

 92. Sain Chlorellalla B12- vitamiini arvoni normaaliksi.

 93. Hei!
  Löysimpä hyvän viestiketjun.
  Itsellä todettu vuotoanemia viime syksynä08/16. Hemppa alimmillaan 67.
  Pillerit eivät imeytyneet, joten sain rautaa suoneen vasta 12/16.
  Marraskuussa lääkäri huomasi että b12 arvo oli 26. Sain pillerit. Eivät imeytyneet. Tammikuussa -17 sain pistoksena kaksi kertaa ja arvo nousi 128.
  Ja vaivaksi tosi paha akne, joten pistoksia en nyt saa. Aikaisintaan toukokuussa. Huhtikuussa otetaan verikoe b12.
  Minulla on muistihäiriöitä ja päätä särkee kokoajan. Pelottaa kun luen näitä juttuja. Hoidetaanko minua oikein?

 94. Hieno viestiketju!
  Itse kävin lääkärillä järkyttävän väsymyksen, kuivan suun ja silmien sekä muistamisongelmien vuoksi. Tässä alla on joitain labratuloksia:
  B12-vitamiini 286
  B-erytrosyytti 5.13 (3.90-5.20)
  Hemoglobiini 150
  B-eryt, tilavuus 46.1% (35-46)
  Tyreotropiini, TSH 2.06 (0.40-4.00)
  Tyroksiini vapaa 10.27 (10-21)

  Lääkäri oli sitä mieltä, että olen täysin terve. Silmätippoja ja moniviitamiinia saa apteekista ilman reseptiä..
  Jos kuitenkin itse ymmärtänyt oikein niin B12 arvo ei mikään hyvä?

 95. hei. tytölläni on b12-vitamiini 107 mikä kuulemma on hyvä 12 vuotiaalle. meillä on suvussa b12 imeytymishäiriöö. hemppa oli 138 mikä on hyvä. mutta likka on tosi väsyny koko ajan, käy päivittäin päikkäreillä nukkuu pitkät yöunet. lihakset on kireät niinkuin meillä kaikilla muillakin perheessä. itellä on selkärangan kanavaan kasvanut jotakin mitä eivät osanneet sanoa mitä on, tästä johtuen siellä on hermopinne, itsekin olen tolkuttoman väsyny koko ajan mutta en jaksa siitä lääkärille enään ruikuttaa kunhan hoitavat tytön kun sillä elämä eessä ja tästä kaikesta koulu ja sosiaalinen elämä kärsii

  • Oliko kysessä tavallinen B12-koe vai TC2? Mitkä ovat viiterajat? Toisessa näistä 107 on hyvä arvo ja toisessa vakava puutos.

   Onko kilpirauhasarvot tutkittu ja paljonko ne ovat? Siis numeroina eikä “ihan hyvät”.

   Suvussa oleva pernisiöösi anemia eli autoimmuuni B12-puutos lisää myös muiden väsymystä aiheuttavien autoimmuunisairauksien kuten kilpirauhassairauksien ja Sjögrenin syndrooman riskiä.

 96. soittamalla kysyin niin oli vähän nihkee muutenkin antamaan tietoja käski vaan olla yhteydessä lääkäriin ja sano että b12 arvo on hyvä että oisko se sit toi toinen mikä on ok. mutta p-tsh 2.2
  p-t4-v 17.1 eli normaalit. en tiedä mitä sit tekisin ton tytön väsymyksen kanssa ja on hänkin valittanu selkäkipuja mutta no siitä vielä liian varhaista sanoa mitään

  • Aikuisella tuo TSH olisi liian korkea, mutta nuorella käsittääkseni on OK, en ole perehtynyt valitettavasti nuorten arvoihin. Ferritiini eli varastorauta olisi hyvä testata, se voi olla alhainen vaikka hemppa olisi kuinka korkea. Suomessa ferritiinin viitteen alaraja on aikuisilla tosi matala, tyyliin 5-15 labrasta riippuen, mutta alle 50 arvot voivat tutkimusten mukaan aiheuttaa väsymystä. En tiedä mikä olisi lapsella/nuorella sopiva arvo, mutta varmaan siinäkin korkeampi kuin viralliset labraviitteet.

 97. ok. täytyy varmaan käydä otattamassa city terveydessä tuo ferritiini. mitä tuo ths liian korkeana sitten tekee kun itellä se on 3.5. pt4-v on 14,1ja lääkärin kanssa en voi asiasta vääntää kun jää viitearvojen sisään jokka paperissa on tsh 0,27-4,2 ja t4 11,0-22,0 meillä kyllä on struumaa suvussa ja kilpirauhasen vajaatoimintaa.

  • Yleensä TSH yli 2 tarkoittaa kilpirauhasen vajaatoimintaa, vaikka viitteissä vielä onkin. Helsingissä tosin viitearvojen alaraja on nykyään 3.5 tai 3.6, joten et kyllä paljoa siitä jää, seuraava koe voisi hyvin olla viitteiden ulkopuolella.

   Jos lääkäri ei suostu määräämään kilpirauhaslääkitystä, kannattaa kysellä Kilpirauhasfoorumilta tai yrittää googlettaa kilpirauhasasioita tuntevia lääkäreitä seudultasi.

 98. Hei Maija! Olen syönyt happosalpaajaa 4,5 vuotta ja talvella alkoi outo oireilu. Jalkaterien lehahtaminen punaiseksi iltaisin, laukaisijana usein lämpimät sukat tai syöminen. Pistelyä ja kihelmöintiä myös. On tutkittu verensokeri, reumakokeet ja nyt viimeisenä B12-TC2. Arvo oli 43, kun alaraja on 35. Mutta ymmärsin nettikirjoituksia lukiessani, että ei tuo mun arvo kyllä kummoinen ole (ns. harmaa alue on 70:en asti). Ennen koetta olin jo ottanut parina päivänä Boost12-suihketta, mutta tuskin se hirveesti on vaikuttanut. Lääkärin kanssa en ole vielä puhunut, mutta pelkään että pitää tulosta ihan hyvänä kun kuitenkin on yli 35. Mitä voisin lääkärille sanoa, jotta saisin pistoksia? Ymmärsin, että pelkillä oraalisilla vitamiineilla neurologiset oireet eivät parane. Onko tosiaan näin, ja mihin tuo perustuu? Pelottaa että tuo jalkaoire jää pysyväksi. On pahentunut nyt niin, että tulee kerran päivässä. Vielä keväällä tuli 1-2 krt viikossa.

  • En osaa sanoa, voiko B12-suihkeen lyhytaikainen käyttö olla vaikuttanut tuloksiin ja miten paljon, mutta ei se mahdotonta ole.

   Käsittääkseni oraalinen/sublinguaalinen B12 ei välttämättä korjaa neurologisia vaurioita siksi, että niiden korjaaminen vaatii ainakin lyhytkestoisia todella korkeita pitoisuuksia – paljon korkeampia kuin mikä on viitearvojen yläraja. Eli siis B12-arvot jotka riittävät estämään näiden vaurioiden synnyn eivät ole läheskään tarpeeksi korjaamaan niitä, jos niitä on jo tullut.

   Erytromelalgia voi toki johtua muustakin syystä kuin B12-puutos.

 99. Osaatko sanoa, mitä muita syitä tuohon erytromelalgiaan voisi vielä olla, kun minun nähdäkseni kaikki muut on jo poissuljettu? Ei reumasairauksia, ei diabetesta, ei polysytemia veraa tms. Verisairauksia. Hb on mulla aina ollut surkea, mutta käsittääkseni anemia ei tuota punakipua aiheuta.

  • En ole missään määrin perehtynyt erytromelalgiaan, totesin vain, kun blogiini tulee jonkin verran ihmisiä, jotka ovat vakuuttuneet, että heidän oireensa johtuvat nimenomaan B12-puutoksesta, vaikka siihen minun nähdäkseni ei olisi selkeää syytä.

   Useimpia autoimmuunisairauksia voi olla hankala sulkea kokonaan pois, koska vasta-ainetasot heittelevät ja joskus tasot eivät nouse, vaikka ko. sairaus olisikin. Mutta jos monet syyt on poissuljettu, se toki lisää todennäköisyyttä, että syynä olisi B12-puutos.

 100. Lähinnä mietin, mitä tutkimuksia voisin vielä pyytää.

 101. Useammassa lähteessä mainitaan, että arvoilla 20-50 pmol pitäisi joko aloittaa hoitokokeilu tai tehdä spesifimmät testit. Oma arvoni siis reilusti alle 50.

  Unohtui mainita muut oireeni: laihtuminen (tosin vain 1-2 kiloa, mutta tuntuu että joudun syömään enemmän pitääkseni painoni tässä lukemassa, ja olen nyt alipainoinen), muistihäiriöt, ummetus, suupielten vuosia jatkuneesta halkeilusta olen jotenkin ihmeellisesti päässyt eroon, sen syynä epäilen olleen hiiva, josta pääsin eroon Candida Fortella.

  Tokihan kyseessä voi olla joku muukin sairaus / tila, mutta juuri nyt tuo B12-vitamiinin vajaus tuntuisi todennäköisimmältä.

 102. B12-TC2 arvo nousi 27:stä 82:een Trioben käytöllä. Hb 140. Oireina ollut hiustenlähtöä ja muistiongelmia sanojen katoamisena erityisesti, rintakipuja, jalkapohjien ja käsien puutumispistelyä, välkyttelyä silmissä, yölliset hengityksen salpaantumiset vapinan ja sekavan olon kera, huimausta oksetusta väsymystä sekä jatkuvat migreenit. Luulin johtuvan kilpirauhasen vajaatoiminnasta. TSH nyt kuitenkin 0.29 ja T4v jotain 18 paikkeilla. Lääkäri kehoitti vähentämään Thyroxinia, vaikka ei ole liikatoiminnan oireita ja painokin nousee ennemmin kuin laskee. Onkohan tuo Triobe nyt hyvä ratkaisu tähän B12-vitamiiniasiaan? Onko sen sijaan olemassa joku muu ehkä parempi valmiste ja mielellään edullisempi? Yritän nyt pärjätä ilman Omeprazolia jota söin vuosikaudet. Maha tosin ei kestä migreeniin käytettäviä tulehduskipulääkkeitä, joten välillä pakko ottaa Omeprazol. Nyt kuitenkin Trioben aloittamisen jälkeen päänsäryt ja migreeni vähentyneet huomattavasti. Tosin rintakipujen ja ekg-muutosten takia menee Primaspan, joka ymmärtääkseni aspiriinin tyyppinen. Primaspan 100 mg päivässä että johtuneeko Primaspanista vai Triobesta että päänsäryt vähentyneet niin paljon. Ikää 47. Lisäksi sairastan verenpainetautia johon on lääkitys. Muistivaikeudet ei ole helpottaneet vaikka aloitin Trioben. On vaikea palauttaa mieleen asioita ja samana päivänä puuhaillut asiatkin helposti unohtuu.

  • Valitettavasti jos sinulla on B12-puutoksesta johtuvia neurologisia oireita, mikään oraalinen/sublinguaalinen valmiste ei niitä välttämättä korjaa, vaikka veriarvoja nostaisikin. B12-pistokset riittävällä annoksella korjaavat yleensä kaiken (mikä tosiaan johtuu B12-puutoksesta eikä muista syistä), ellei puhuta hyvin pitkälle edenneistä oireista – tasoa halvaantuminen. Nyt tietysti kukaan tuskin määrää sinulle pistoksia, kun arvot ovat viitteissä. :-/

   TSH 0.29 ei viittaa vielä liikatoimintaan, vaan moni on vielä vajaalla lääkityksellä noilla arvoilla. Jotkut tarvitsevat T3-hormonia lisäksi, jotta saavat pään toimimaan kunnolla, sitä vain on vaikea saada kokeiluun.

   Aminohappo glutamiini tyhjään vatsaan on oman kokemukseni mukaan tosi hyvä vähentämään tulehduskipulääkkeiden aiheuttamaa vatsaärsytystä. Jotain tutkimusnäyttöä on, jonka mukaan happosalpaajat voisivat (maalaisjärjen ja suositusten vastaisesti) jopa pahentaa tulehduskipulääkkeiden aiheuttamia vaurioita mahan limakalvoihin.

   Verenpainelääkkeethän voivat joskus aiheuttaa haittavaikutuksia, jotka sopisivat mahdollisesti joihinkin oireisiisi, tuskin kaikkiin. Lisäksi jos käytät beetasalpaajaa, osa niistä vähentää elimistön ubikinoni (Q10) -tasoja, mikä taas ei tee sydämelle lainkaan hyvää. Q10-lisän käytöstä on tutkimuksia useissa eri sydänsairauksissa. Jotkut verenpainelääkkeet, kuten beetasalpaajat ja angiotensiiniin vaikuttavat lääkkeet, sen sijaan auttavat usein myös vähentämään migreeniä.

   • Kiitos vastauksesta! Laitan nämä hienot vinkit muistilapulle ja otan käyttöön. Enää ei tosiaan puhuttu mitään B-vitamiiniasiasta, ainakaan nyt alustavasti ei ole Kannassa mitään merkintää muusta kuin TSH:sta. Ihmettelen myös HDL-kolesterolin tippumista noin kuukaudessa 1.28:sta 0.98:aan kun aloitin Benecol-margariinin käytön. LDL tippui taasen kuukaudessa 4.5:stä 3.6:een. Olen keskivartalolihava, ollut siitä lähtien kun kilpirauhasen vajaatoiminta alkoi oli arvot millaiset vain. Mietin onko tuo Benecol sitten hyvä tuote kolesterolin hoitoon vai ei. Liikunnan lisäämnen tietysti saattaisi auttaa nostamaan tuota hyvää kolesteroliarvoa ilmeisesti.

 103. Hei. Minulla on noin kaksivuotta ollut erittäin voimakasta väsymystä ja uupumusta, ns. aivosumua. Tämän lisäksi lihaskipuja, puutumista ja pistelyä, jossain vaiheessa myös ikäänkuin muurahaisten tuntua jaloissa, sellaista kummallista kihelmöintiä. Syytä näille oireille ei lukuisista lääkärikäynneistä huolimatta ole löytynyt. Lääkärit ovat vain sanoneet että kärsin burnoutista ja menee pois itsestään, mutta lepo ei ole auttanut….. Olen sairastanut kilpparin vajaa toimintaa noin 10 vuotta (olen siis 23 vuotias nainen) ja lääkitys vedetty ihan tappiin, mikä ei oireisiin ole juurikaan vaikuttanut. 2016 minulla mitattiin ferritiini joka oli 26, ja söin yhden rautakuurin. Nyt heinäkuussa minulla mitattiin ferritiini joka oli 20 ja sen lisäksi S-b12-Vit 372 pmol. E-mcv 96 fl, E-mch 32pg ja E-mchc 335 g/l sekä leukosyytit 2.5. Viittaako nämä tulokset mielestäsi b12 puutokseen vaikka tuo arvo viiterajojen sisällä?

  kiitos etukäteen vastauksesta.

 104. Minulla todettiin viime syksynä polyneuropatia, keskivahva/vahva. Vuoden sisällä olen kärsinyt paljon erilaisista hermostollisista oireista. Puutuminen, kihelmöinti, lihaskipua.
  Minua on tutkittu paljon, mutta taudin aiheuttajaa ei ole löydetty. Vuoden aikana tauti ei ole onneksi edennyt, paitsi hermosto oireilee pahemmin kuin ennen. Puutuminen jne.
  B12 vitamiinin puutoshan voi aiheuttaa tätä, joten tässä arvoja, jossa vaikka keksit niistä jotakin.

  8/2016 B12-tc2 128, fe folaat 407, Ptfr 4,6 (viite alle 4.4)

  6/2017 p-ferrit 109, hcyst 6

  Tyroksiinia olen syönyt vajaatoimintaan 8 vuotta, hoitotasapaino huono 2 vuotta ja nyt aloitan eläinperäisen kokeilun.

  Olisi mukava saada tauti kuriin, mutta b12-vitamiinin puutoksesta ei varmaan ole kyse? Olen myös miettinyt, että voiko thyroxin aiheuttaa hermosto-oireita.

  Aloitin tällä viikolla b12 vitamiinin syömisen, aktiivinen muoto. Gluteeniton + maidoton ruokavalio alkoi reilu kuukausi sitten.
  Ikää on 44v.

  • Eikö b12-vitamiinin/foolihapon puute aiheuta juurikin thyroxinin imeytymiseen häiriöitä? syön itse kr-vajikseen nature ntroidia. Jalkaoireeni parantuivat hieman eläinperäisen myötä joskin sittemmin todettu ohutsäieneuropatia, jonka syy ei vielä selvillä. Voi olla b-vitamiini, keliakia, foolihapon puute tai kilppari?

   Onko neuropatiaan löytynyt toimiva lääkitys ja eikö sen syytä löytynyt?

 105. Espanjassa myydään B-vitamiini injektiot reseptivapaasti apteekissa joten jos siellä käytte niin ostakaa ihmeessä. Ei tarvitse kuunnella suomi lääkärin voivottelua.

 106. Kävin verikokeissa tutkimassa anemian mahdollisuutta ja tuloksissa ferritiini oli 29 µg/l ja Fe 19 umol/l. Lisäksi b12 vitamiini oli 278 pmol/l. Lääkärini sanoi että arvot ovat ok koska ovat viitearvojen sisällä. Olisiko silti hyvä syödä rautatabletteja ja käyttää esim suussa imeytyvää b12 valmistetta? Syön päivittäin lihaa ja maitotuotteita joten en usko että tulokset johtuisi ruokavaliosta. Olen aika nuori, 23-vuotias ja keliakiaa ei ole ja pari vuotta sitten tehtiin mahalaukun tähystys vatsakipujen vuoksi +otettiin näytteet ja ainoa mitä lääkäri totesi oli että vatsalaukun seinämä on tavallista punaisempi mutta ei ole kuulemma vaarallista. Tällä hetkellä tunnen väsymystä ja voimattomuutta sekä ihoni on muuttunut todella kalpeaksi ja olen alipainoinen vaikka syön normaalisti. Kiitos paljon jos saan vastaukseeni. 🙂

 107. Voiko B-12 vitamiinin puutos aiheuttaa kävelyvaikeuksia. Minulla jalat muuttuvat kamalan raskaan tuntuiseksi ja kävely on kuin olisi sementtipainot jaloissa. Nousee äärettömän kova hikoilu.

  • En ole varma, voiko B12-puutos aiheuttaa juuri tuontyyppisiä kävelyvaikeuksia, mutta jonkinlaisia kävelyvaikeuksia kyllä.

   • Kyllä aiheuttaa esim. tasapainovaikeuksia. Itselläni todettiin Pernisiöösi anemia syksyllä 2017.
    Pistokset alolitettiin ensin muutama tiheä pustos sitten harvennettii ja harvennettiin 3 kk välille. Tässä välihuomautus että molemmilla vanhemmillani oli Pernisiöösi anemia ja mm. äitini oli sekavuuttaa ym. oireita.
    Minulla oli tosi vaikeat oireet kun pistokset oli 3 kk välein, aivotoiminta lamautui en muistanut mitään en jaksanut mitään.
    Otin yhteyttä “yli”lääkäriin joka sanoi ettei Kela hyväksy tiheämpiä pistoksia.
    Valintin hoidostani ensin Muistutus ja sitten kantelu. Yleisellä sairaanhoidon puolella en tarvittavaa hoitoa saanut mutta onneksi äly pelasi sen verran että otin yhteyttä lääkäriin joka oli ollut Pernisiöösi anemiaan tutkivan tutkija ryhmässä. Tiedot löysin tietysti netistä hakemalla.
    2018 Syksyllä menin hänen vastaanotolleen ja pistokset oli 2 viikon välein ja 2019 vuodenvaihteessa pistokset muutettiin viikon välein annettaviksi.
    Nyt alkaa huomata muutoksia oarempaan suuntaa enää ei ole pahempia tasapainovaikeuksia ja järki juoksee että pystyn kaikki asiat hyvin hoitamaan.

    • Sorry että tuli noita painovirheitä liikaa. mutta alkaa nuo vanhat sormet mennä minne sattuu ja eikä nuo sahanpurut pääkopassanikaan ole ihan tuoretta tavaraa.. puolessa välissä 80 ollaan…

 108. Hei

  Kiitos vastauksestasi. Tilasin iHerbistä Jarrowin imeskelytabletteja sekä Amazonista injektoitavaa vitamaiinia.
  Jään nyt odotteleen tuloksia jahka saa tuotteet käsiini.
  Minulla on muutakin kuvaamistasi oireista, nuo jalat vain kaikkein kauheimmat.

 109. 29 vuotias nainen 162cm/ 51kg.
  Kävin lab koska väsymystä ollut vuoden verran ja viim 6 kk ajan olen joutunut tiputtamaan työmääräni 50%. Väsyn herkästi ja nukahtelen päivän aikana useasti, raajat painaa ja keskittyminen vaikeaa, tunne kuin tulisin hulluksi, masentaisi. Vaikka nukun yössä 9h niin aamu alkaa hyvin väsyneenä ja koko päivä menee pöhnässä. Kävin yksityisellä lab ja tulokset:
  Hb106, eryt 3,9 , hkr35%, mcv 89, mchc 320, leuk 3,5, diffi normaali, neutr 1,8, tromb 330, keliakia vasta-aineet neg.

  Lääkäri määräsi p.o betolvex 1mgx2 ja folvite 1mg x1
  Maltofer 100mg x1( tämän jouduin tauottamaan koska vatsa ei kestä)

  Osaatko auttaa, pitäisikö näillä nyt vaan pyristellä eteenpäin??

  • Ferritiinisi on todella alhainen. Suomessa viitearvot ovat aika alhaiset, mutta tutkimusten mukaan alle 50 ferritiiniarvo voi aiheuttaa uupumusta. Eli rautaa on kyllä ehdottomasti saatava. Onneksi paljon parempia muotojakin löytyy kuin Maltofer, kuten rautabisglysinaatti, jota saa nykyään aika hyvin apteekeista ja luontaistuotekaupoista. Se on sekä vatsaystävällisempi että paremmin imeytyvä.

   Foolihapon sijaan suosittelisin ehdottomasti oikeaa, aktiivista folaattia eli metyylifolaattia, koska foolihappo voi vain pahentaa tilannetta. Tosin jos B12:sta on puutetta, niin se pitäisi saada korjattua ennen folaattilisää.

   Paljonko kilpirauhasarvosi ovat, esim. TSH?

   • Tsh on minulla 0.32, t4v 12 ja t3v 3,6. Fs-ca-ion 1,33, b-hkr 34.

    Lääkärit kokevat että tabletti lääkitys auttaisi. Mutta lähdenkö yrittämään näillä arvoilla rautaa iv:sti? B12 im; sti?
    Onko tässävaiheessa scopia tarpeen?

    Ei tiedä mistä aloittaa.

 110. Lisään vielä ylläolevaan viestiin että ferritiini arvo on 6

 111. Hei, ihan mahtava kanava!
  Mitäs olet mieltä näistä arvoista?
  Fe-folaat 0.41
  S-B12 146
  FP-Gluk. 4.8
  P-T4-V. 14.5
  P-TSH. 1.51
  Ferrit. 7
  S-Tfr. 1.7

  Olo on ollut vuosia todella nihkeä ja energiat vähissä. Olen 38- vuotias nainen, kolmen pienen lapsen äiti. Sairastan nivelreumaa ja keliakiaa, PCOAS, Laydenin mutaatio, aivolisäkkeessä adenoma.
  Kiitos jo etukäteen!

 112. Pitääkö B 12 puutosta selvitettäessä homokysteiini ja metyylimalonihappo (verestä) mittauksiin olla 4 kk syömättä b 12 vitamiinia?Laskeeko b 12 tabletit nämä arvot normaaliksi?.Jos on jo syönyt vuosia b 12 tabletteja niin onko sitä niin paljon varastossa että voi vaaratta olla 4 kk ilman jos siis jo tiedetään b12-tc2 mittauksen (arvo harmaalla alueella jotain 35)ja lääkevasteen perusteella että b 12 ei imeydy ruoasta ja b12 lääkitys on joka tapauksessa tarpeellinen? Onko homocyst ja metmal mittauksista enää hyötyä tällaisessa tilanteessa?

 113. Keskustelu ilmeisesti on täällä vielä aktiivisena ollut viime vuoden puolella. Itselläni yleislääkäri epäilee ohutsäieneuropatiaa koska kämmenien ja jalkopohjien polttelulle ei ole löydetty selitystä, jatkunut jo kohta 3vuotta. Polttelu ei ole muuttunut suuntaan eikä toiseen, ei lieventynyt eikä pahentunut. Itselläni myös välilevynpullistuma joka oireilee iskiaisena ja siitä säteilee lonkkaan. Voikohan tämä aiheuttaa ohutsäieneuropatiaa? Onko suomessa ketään lääkäriä joka osaisi tätä hoitoo. Lähtö tilanne mulla oli ferrit 37 mutta nyt jo 150 ja olen saanut kolme injektiota kahden päivän välein ja tarkoitus olisi pistää vielä 9lisää kahden päivän välein eli 11 ampullia kolmeen viikkoon ja katsoa onko vaikutusta poltteluun. Lähtö arvo aktiiviseen b12 oli 70.

 114. Moi!

  Minulla todettiin noin vuosi sitten raudanpuute ( ferrit 8) ja b12 vit puute ( b12tc2 25) Oireina valtava väsymys, jaksamattomuus, kihelmöinti raajoissa, tuntohäiriöitä sormissa ja varpaissa, välillä kielikipua, ruokahaluttomuutta, tinnitustä, pahaa aivosumua, ärtyisyyttä yms mitä en nyt ehkä muista.

  Tk ja yliopistollisen sairaalan ylilääkäri arvelivat virhettä kokeessa, kun ei anemiaa tai makrosytoosia.
  Itse eriä mieltä. Sain yksityiseltä lääkäriltä onneksi 3 piikkiä viikon välein. Tämän jälkeen olen itse piikitellyt aina kun olen jaksanut. Oireet eivät ole vieläkään helpanneet kuin joiltain osin. Tuntohäiriötä ei enää ole enkä ole ihan sohvan oma enää. Keliakia on poissuljettu. Haluaisin itseltäni vielä testattavan ainakin helicon ja parasiitit. Yksityinen lääkäri arveli b12 puutteen syyksi raudanpuutteen.

  Helpottaakohan tilanteeni koskaan? Voiko esim raajakihelmöinnit tai muistiongelmat pahentua entisestään, vaikka piikitänkin aina välillä b12 vitamiinia?

 115. Hei Maija! Kiitos tästä kirjoituksesta.
  Mulla on alkanut lihakset nykiä ja väristä (kuplia) muutama kk sitten ja hakeuduin lääkärille, joka määräsi (itse vaadin) b-12 verikokeisiin ja magnesium kokeisiin. Labrasta on nyt varattu aika ylihuomiseksi. Olen ollut vegaani reilun 8 vuotta, ja käyttänyt b12 vitamiinivalmistetta päivittäin (tosin oli parin kk tauko hiljattain), ja viime vuosina Nordic Healthin B12 boost-vitamiini suihketta. Mulla on mitattu vuosien aikana b-12 arvoja (tosin nyt ei vähään aikaan) ja ne on aina kuulemma olleet kohdillaan. Vaan nyt heräsi epäilys. Onko verikoe luotettava ja jos olen nyt käyttänyt suihkettaa taas päivittäin ainakin kuukauden, voiko tulos olla harhaanjohtava? Kiitos paljon etukäteen.

 116. Olen nyt puoli vuotta taistellut väsymystä vastaan ja häviän päivittäin. Otin yhteyttä kunnalliseen, sain lääkärin ottamaan ferrin joka osoittautui 12 (viite 15- jotain). Verisolut eivät kuitenkaan pieniä tai vaaleita, joten pyysin B12-vitamiinin määrityksen. B12 oli 46 (viite >35 raja-arvo 20-50), mikä lääkärin mielestä ei ollut huolestuttavaa. En käsitä miksi vaje, monipuolinen gluteeniton (ärtyvän suolen vuoksi) ruokavalio. Endokrinologi oli sitä mieltä, että rautaa 50mg joka toinen päivä puoli vuotta ja B12 ei vaadi toimenpiteitä. Perusteluna raudalle oli olettamus runsaista kuukautisista (ei ollut esitiedoissa), vaikkei ole. Sujuvasti ohitti muut oireet, joita esitiedoissa oli. Onneksi viimeisin lääkäri antoi pitkän perustelun (oireet sekä arki, jota pitäisi jaksaa hoitaa, ei kirjannut perustelua vain että vaadin piston) jälkeen cohemin piston 1x3kk välein. Puutumisia käsissä ja nyt jo kipua lihaksien päissä, vaikkei olisi urheillut ja kuopuksen kantaminen jo hankalaa.