Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Defibrilloi itsesi terveeksi

Pari viikkoa sitten keskustelua herätti The Voicen juttu, jossa kanavan toimittaja kertoi yrittäneensä saada Helsingissä kunnalliseen hammaslääkäriin akuuttiaikaa ikävästi lohjenneen hampaan vuoksi, mutta hänen käskettiin paikata hammas itse väliaikaisella paikalla. Paikka ei kestänyt vaan irtosi jo samana iltana.

Joissain lööpeissä annettiin ymmärtää, että tämä olisi yleisempikin tapa nykyään. Paikkaa omat hampaasi, meillä on täyttä. En näitä itse juttuja ole lukenut, mutta aika hurjalta kuulostaa, jos tämä oikeasti on maan – tai joidenkin alueiden hammashuollon – yleinen tapa.

Itse pääsen Amsterdamissa hammaslääkärilleni yleensä samaksi päiväksi, jos on tarvetta. Joskus olen päässyt samana päivänä, vaikkei olisi ollut kamala pakkokaan, vaan esimerkiksi kosmeettisesti ikävä tilanne (kuten juuri ennen matkaa lohjennut etuhammas). Kaverini ei aikoinaan saanut Helsingissä aikaa julkiseen hammashuoltoon, vaikka hänellä oli suussa juuritulehduksen aiheuttama paise. (Ei sentään käsketty vetämään itse hammasta irti.)

Mutta käteväähän tämä on, jos ei tarvitse mennä hammaslääkäriin saadakseen paikan. Sen kun paikkaa itse. Ilahduttavaa DIY-asennetta. Eikö tätä samaa meininkiä voitaisi soveltaa myös muuhun terveydenhuoltoon?

Jalka murtunut? Ei hätää. Voit varmaan asettaa luut itse paikoilleen, eiköhän netistä löydä ohjeet. Vaikea nestehukka vatsataudin seurauksena? Kyllähän sen nesteytystipan nyt helposti laittaa itsekin, ei kai siihen lääkärin aikaa tarvitse tuhlata. Verenhukka? Ennenkin siirrettiin verta suoraan ihmisestä toiseen. Varmaan kaverisi voi vähän jeesata, saat mukavasti tuoretta tavaraa. Muista tarjota kahvit jälkeenpäin, pullaakin voisi harkita.

Jos sydän pysähtyy, kannattaa suunnata esimerkiksi ostoskeskukseen. Niissä on usein julkinen defibrillaattori. Käyttö kannattaa opetella etukäteen, jotta se tositilanteessa hoituu mallikkaasti.

Comments are closed.