Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

CFS/ME-dokumentista joukkorahoitushitti

Jennifer Brea on Twitter-tuttuni, joka on tekemässä dokumenttielokuvaa kroonisesta väsymysoireyhtymästä eli myalgisesta enkefalomyeliitistä nimellä Canary in a Coalmine eli Kanarialintu hiilikaivoksessa. Tämä ei ole suinkaan ensimmäinen dokumentti aiheesta (aiempia mm. Voices from the Shadows sekä kiistelty I Remember Me), mutta Brean projekti on selvästi kunnianhimoisin.

Monien muiden indie-elokuvantekijöiden tapaan Brea on kerännyt rahaa Kickstarter-joukkorahoituspalvelulla. Mielestäni tämä ei sielläkään ole ensimmäinen CFS/ME-dokumentti. Menestys on kuitenkin ollut huikeaa.

Brean tavoitteena oli 200 000 dollaria (tai vähintään $50 000, joka saavutettiin jo kolmessa päivässä). Rahoitusaika päättyy tänään (eli vielä ehtii mukaan!), mutta 200 000 ylitettiin jo eilen. Tämä on ollut yksi Kickstarterin suosituimmista projekteista ja Brea on ollut puhumassa aiheeseen liittyen mm. ABC Newsillä.

Mikä on syy tähän, ainakin itseäni yllättäneeseen menestykseen? Yksi syy on varmasti se, että potilaat ovat epätoivoisia. Monien sairaus etenee, iso osa on kokonaan vuoteenomia ja jotkut ovat lähellä kuolemaa, eivätkä silti saa välttämättä mitään hoitoa sairauteensa. Voisiko tässä vihdoin olla elokuva, joka kertoo suurelle yleisölle totuuden CFS/ME:stä? Brea on myös henkilökohtaisesti innostava tyyppi, joka on ollut TED-puhujanakin.

Odotan mielenkiinnolla tätä elokuvaa, joka valitettavasti saa ensi-iltansa vasta parin vuoden päästä, sillä Brean oma sairaus hidastaa elokuvan tekemistä.

Comments are closed.