Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Terveysmittaajien kokoontumisajot

Osallistuin lauantaina Suomen matkallani Suomen Quantified Self & Biohacking -tapaamiseen Helsingin Suvilahdessa. Jos sinulle on epäselvää, mistä koko konseptissa on kyse, suosittelen lukemaan vaikkapa Me Naisiin kirjoittamani jutun. Tapaamisessa oli paikalla useita kymmeniä aiheesta kiinnostuneita ihmisiä, niin nuoria kuin reilusti viisikymppisiäkin.

Tapaaminen oli varsin kalvosulkeispainotteinen, mutta esitykset olivat lyhyitä – virallisesti kymmenminuuttisia, vaikka aikaraja usein hieman paukkuikin.

Teemu Kurppa kertoi siitä, miten FitBit Aria -vaaka on auttanut häntä saavuttamaan laihduttamistavoitteensa. Kurpalla oli aiheesta paljon erilaisia käppyröitä, joissa paino mukavasti laski ajan myötä. Tietenkään vaaka itse ei laihduta, mutta se motivoi tekemään muutoksia.

Numeroiden vaikutuksen motivaatioon ottivat esiin myös Toni Laturi, joka kertoi kokemuksiaan Fitbit Flex -laitteesta ja Arno Paula, joka oli kokeillut samankaltaista Basis-laitetta. Tällaisten mm. askelmittareiden sisältävien laitteiden moni, myös he, ovat katsoneet motivoimaan liikkumaan enemmän, kun päivän mittaan kerätyt askeltavoitteet ovat eräänlaista “scorea”.

Fitbitin huonona puolena oli Laturin mukaan jossain määrin epäluotettavuus. Lisäksi sen ranneke on kovin heppoista sorttia. Uudempi versio tosin saattaa olla korjannut nämä ongelmat. En muista tuliko Basisistaa millaisia huonoja puolia esiin, mutta Paula oli todennut sen sykemittarina yllättävän luotettavaksi, vaikka se on pelkkä ranneke.

Terveysvalmentaja Jussi Venäläinen kertoi pätkäpaastosta eli intermittent fastingista, joka itsessään ei ole Quantified Self -aiheeseen liittyvää, mutta QS:llä tällaisten elämänmuutosten vaikutusten seuraaminen on helpompaa ja konkreettisempaa. Useampi yleisöstä oli kokeillut pätkäpaastoa ja keskusteltiin mm. siitä, että täyden paaston (jota siis suositeltiin esim. 16-20 tuntia vuorokaudessa) sijaan voi “paastoikkunassa” käyttää ravintona MCT-öljyjä tai BCAA:ta (branched chain amino acids).

Mielenkiintoisinta antia olivat Mikko Salmisen esitys Omegawavesta sekä useissa medioissa QS:stä puhuneen (ja esim. Nyt-liitteen kannessa esiintyneen) Teemu Arinan esitys Stress and Presentations. Molemmat käsittelivät pitkälti stressiä, Salmisen enemmän fysiologista ja Arinan henkistä.

Salmisen kokemuksen mukaan joskus kokee olevansa ihan hyvässä vireessä, vaikka kropalle tekisi parempaa olla treenaamatta. Tällöin erilaisista mittareista voi olla apua. Mielenkiintoisena anekdoottina Salminen on mittauksillaan havainnut, että jo yksikin alkoholiannos illalla lisää elimistön stressitilaa aamulla selvästi, ilmeisesti ainakin osittain huonontuneen unenlaadun kautta.

Teemu Arinalla oli vaikuttavat käppyrät siitä, miten hänen stressitasonsa (esimerkiksi syke) nousee hänen pitäessään puheita ja esitelmiä, ja miten kahvi/kahvin juomattomuus, adaptogeenit (eli stressitasoa alentavat yrtit) ja syvähengitysharjoitukset (sekä näiden erilaiset yhdistelmät) vaikuttavat niihin konkreettisesti. Tämä on juuri sitä biohackingia. Arina esitteli myös EEG- eli aivokäyräpantaa, jota pystyy älypuhelimen avulla käyttämään neuropalautteeseen.

Mikko Ikola taisi ottaa esille sen, että esimerkiksi markkinoinnissa kaikenlainen mittaaminen kuuluu asiaan. Pitää tietää ROI, eli return of investment, saadaanko markkinointibudjetille vastinetta. Miksei sitten myös ihmisille?

Kannattaako vaikkapa adaptogeeneja käyttää? Teemu Arinan kokemus oli kyllä, mutta jonkun toisen kokemus voisi olla toisenlainen. Quantified Self ja biohacking tekevät terveyden vaalimisesta yksilöllistä ja personoitua.

Quantified Self & Biohacking Suomella on tiedossa isompi tapahtuma Otaniemessä 5.11. Siihen ei ole vielä linkkiä, jotta voisin laittaa tähän. Itse en pääse osallistumaan, sillä palaan kotiin Amsterdamiin sunnuntaina. (Sitä ennen olen Helsingin Kirjamessuilla perjantaina ja lauantaina sekä esiinnyn myös Varjokirjamessuilla sunnuntaina, jos joku haluaa tavata.)

Tiedot esitysten sisällöstä perustuvat omiin muistikuviini – pahoittelen jos niissä on virheitä tai väärinkäsityksiä.

4 Comments

  1. Muakin olisi kiinnostanut käydä tuolla, mutta oli vähän muuta kiirettä joten reissu jäi tekemättä. Mutta skene on varmaan kasvamassa ja ehtii noita ihmisiä vielä myöhemminkin miittailla.

    Ja aiheesta toiseen: ajattelin mainostaa sulle uutta tekstiäni 🙂 http://valtsuhealth.blogspot.fi/2013/10/punaisen-valon-ja-lahi-infrapunan.html

    Musta toi kaikki data punaisesta valosta on hirveän kiinnostavaa. Hassua ettei siitä olla sitten hirveästi puhuttu missään…

  2. Mukava kun Maija pääsit paikalle – tämä oli hyvä yhteenveto-kirjoitus meetupista! 🙂

    Linkki 5.11. tapahtumaan on nyt olemassa ja se on tässä: http://quantifiedself.fi/2013/10/28/quantified-self-biohacking-finland-main-event-5-11/

    Cheers