Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Alkueläimet ja autoimmuunisairaudet

Monet eri infektiot on yhdistetty autoimmuunisairauksiin, joko laukaisevana tai jopa aiheuttavana tekijänä. Jotkut yhteydet ovat jo varmoina pidettyjä, kuten streptokokki ja reumakuume, toisistakin on varsin vahvaa näyttöä, kuten MS-tauti ja Epstein-Barrin virus sekä ykköstyypin diabetes ja Coxsackie B3 -virus.

Lisäksi on kymmeniä eri epäiltyjä viruksia ja bakteereja (mm. sytomegalovirus, Chlamydia pneumoniae, helikobakteeri, kampylobakteeri, mykoplasmat ja useat mykobakteerit) joista on vähemmän vahvaa näyttöä.

Varteenotettavimpina pidetyt autoimmuunisairauksien infektioaiheuttajat ovat kaikki viruksia ja bakteereja. Vaihtoehtolääketieteen piireissä on puhuttu paljon myös kandidasta eli hiivasta, josta on jotain tutkimusnäyttöä, mutta kovin alustavaa (tästäkin lisää pian ilmestyvässä kirjassani Uusia hoitoja autoimmuunisairauksiin).

Mutta entä loiset ja alkueläimet? On esitetty, että MS-tauti olisikin alkueläimen aiheuttama sairaus. Alkueläimet voivat aiheuttaa myeliiniin kohdistuvan autoimmuunireaktion, MS-plakkien koostumus sopisi väitetysti paremmin lois- kuin virusinfektioon ja lähes kaikki MS-lääkkeet (mukaan lukien naltreksoni) tehoavat jossain määrin myös alkueläimiin (samoin vähärasvainen ruokavalio, jolla jotkut hoitavat MS-tautiaan). Tai näin sanoo puolalainen MS-tutkija, mikään yleisesti hyväksytty näkemys tämä ei ole.

Eräs esitetty loinen MS:n, nivelreuman ja joidenkin muiden autoimmuunisairauksien taustalla on Protomyxzoa rheumatica eli FL1953. Tämä on vielä erittäin kiistanalainen teoria, sillä koko alkueläimestä ei ole vielä julkaistu yhtään vertaisarvioitua artikkelia, ainoastaan konferenssiesityksiä. Mikrobiologi Stephen Fryn (tuskin sukua näyttelijäkaimalleen) johtama tutkijatiimi haluaa kuulemma tutkia asiaa vielä paremmin ennen julkaisua saadakseen vahvimman mahdollisen näytön.

Protomyxzoa rheumatican väitetään tarttuvan punkeilta tai hyttysiltä ja selittävän, miksi malarialääkkeet ja tetrasykliiniantibiootit auttavat joihinkin autoimmuunisairauksiin (tetrasykliineillähän on tosin hyvin tunnettu tulehdusta lievittävä vaikutus).

Suhtaudun tähän teoriaan hyvin skeptisesti. Saa nähdä, saako Fry julkaistua asiasta lupaamiaan tutkimuksia. Tietysti se, että jokin kuulostaa epäuskottavalta ja omituiselta ei vielä itsessään tarkoita, etteikö se voisi olla mahdollista (“bakteeri mahahaavan aiheuttajana, et voi olla tosissasi?”).

Comments are closed.