Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Pysyn kaukana Herbalifestä

Minulta on kysytty tänä vuonna useita kertoja mielipidettä Herbalife-tuotteisiin. Herbalifehän on verkostomarkkinointifirma, joka myy useita erilaisia tuotteita, mm. yrttivalmisteita ja laihdutusjuomia.

Suhtaudun hyvin negatiivisesti verkostomarkkinointiyrityksiin. Niitä voi pitää pyramidihuijauksina ja niiden tuotteet ovat yleensä hyvin kalliita ja kyseenalaisesti markkinoituja. Vaikka jokin tuote olisikin OK, yleensä vastaavaa saa paljon edullisemmin muuta kautta.

Herbalifen tuotteissa eniten huolestusta on herättänyt joidenkin yhdistelmäyrttivalmisteihin yhdistetyt maksavauriot, joita on raportoitu kymmeniä monissa maissa. Muutama potilas on jopa kuollut. Täyttä varmuutta yhteydestä Herbalifen tuotteisiin ei ole, eikä selvyyttä siitä, mikä ainesosa niissä olisi maksaa vaurioittanut.

Monet yrtit, jopa sellaisetkin kuin aloe vera, vihreä tee -uute ja gojimarjat, on harvoin yhdistetty maksavaurioihin. Sinänsä siis maksavaurion voi huonolla tuurilla saada monesta muustakin ravintolisästä. Herbalife kuitenkin perustelee, etteivät tuotteet voi aiheuttaa maksavaurioita, koska siitä ei ole tutkimusnäyttöä. Huono perustelu. Kunnon firma olisi lähtenyt mukaan selvittelemään asiaa.

Maksavaurion saaminen Herbalife-tuotteesta lienee hyvin epätodennäköistä, mutta eivät ne tuotteet kovin kummoisia ole muutenkaan. Esimerkiksi Formula 1 -valmiste sisältää mm. soijaproteiini-isolaattia, fruktoosia (joka on yhdistetty maksan rasvoittumiseen) ja monelle vatsavaivoja aiheuttavaa karrageenia. Lisätyt vitamiinit ja mineraalitkin ovat – ei kovin yllättäen – mahdollisimman epäedullisissa muodoissa.

Missä tässä on se terveellisyys? Mustikkajauheessa (joka on ainesosaluettelossa noin kahdeskymmenes)? Sääli, että Formula 1:een lisätty kaseiini todennäköisesti estää mustikan flavonoideja imeytymistä.

Jos haluaa oikeasti terveellisen ja vitamiinirikkaan proteiinijuoman ilman turhia lisäaineita, suosittelen ennemmin esimerkiksi maustamatonta hamppuproteiinia (tai halutessaan miedomman makuista täysjyväriisistä valmistettavaa riisiproteiinia, mutta hamppu on paljon ravinteikkaampaa). Sekaan marjoja, tai jos on kiireessä tai reissussa, vaikkapa mustikkajauhetta.

Hamppu sisältää runsaasti monia vitamiineja ja mineraaleja, hyvin imeytyvää proteiinia sekä edullisia rasvahappoja, etenkin GLA ja omega-3-rasvahapot, mukaan lukien alfalinoleenihappoa pitkäketjuisempi ja siten mahdollisesti hyödyllisempi stearidonihappo eli SDA. Vielä kun päälle saa esim. marjojen flavonoidit, ei tarvitse erikseen lisätä mitään vitamiineja, kun niitä saadaan ihan luonnostaan.

P.S. Jos haluat kirjoittaa tähän positiivisen kommentin Herbalifen tuotteista, tee se omalla nimelläsi tai ainakin yritä olla kuulostamatta Herbalife-myyjältä, sillä muuten todennäköisesti poistan kommenttisi.

9 Comments

 1. Tuttavani on Herbalife myyjä ja on saanut minut käyttämään Formula1-valmistetta. Laitan aamulla Blenderiin 2,5 dl vettä, 2 rkl joko suklaan tai vaniljan makuista Formula1-valmistetta sekä n. 2 dl pakastemustaherukoita.
  Juoma on yllättävän hyvän makuista ja pitää nälän loitolla n, 3 tuntia.
  Veteen sekoitettuna pirtelö on helpommin sulavaa kuin maitoon laitettuna.
  Juon vasta noin 3 tunnin päästä mustaa teetä, koska kaseiinia ja kofeiinia ei kannata yhdistää toisiinsa. Olen lukenut, että kaseiinin ja kofeiinin yhdistelmä muodostaa ruoansulatusta haittaavan kalvon suolistoon.
  Pirtelön juonnin jälkeen olo tuntuu mukavalta ja jollakin tavoin myös energiseltä.

  • Mikä oli pointtisi, paitsi mainostaa yritystä? Kerron että Herbalife on hyvin kyseenalainen ja kyseenalaisesti tuotteitaan markkinoiva firma ja Formula 1 on kallista lisäainehöttöä, ja sinä kommentoit, että se maistuu hyvältä? Oletko kokeillut tuota ehdottamaani hamppuproteiinismoothieta, joka olisi edullisempaa, moninkertaisesti ravinteikkaampaa eikä samalla tue epäeettisiä yrityksiä?

   Kaseiinia ei kannata yhdistää yhtään mihinkään. Esim. noihin mustaherukoihin, hukkaan menevät.

   Toivottavasti näytit tämän postauksen myös “tuttavallesi”.

 2. Ihmettelen kommenttejasi koskien verkostomarkkinointia. Esität mielipiteitäsi pyramidihuijauksesta ja “kyseenalaisesta” markkinoinnista faktoina. Kun sinä “kerrot” täällä näistä asioista, se kertoo asenteellisesta suhtautumisesta joka estää todellisen tiedon kulun. Verkostomarkkinointi/suoramyynti on merkittävä tapa liikuttaa tuotteita (n. 0,5 miljoonaa €/ päivä Suomessa) ja verkostoyrityksillä on myös poikkeuksellisen korkealaatuisia tuotteita, joiden veroisia perinteinen kauppa ei pysty tarjoamaan. Toki varmasti huuhaatakin löytyy, kuten kaupankin tuotteista, mutta alan lyttääminen kertoo lähinnä tietämättömyydestä. Viittauksesi vm-alan epäeettisyyteen on huvittavaa. Näen jatkuvasti perinteisissä kaupoissa myytäviä halvoista raaka-aineista tehtyjä tuotteita, jotka lupaavat vaikka mit. En ole Herbalife -edustaja, mutta alalla kylläkin ja kuulen jatkuvasti tarinoita tiimistämme tuotteiden voimasta ja toimivuudesta. Vm kasvaa kovaa vauhtia nykypäivänä, koska se toimii tällaisista kirjoituksista huolimatta.

  • Minä olin Herba-kusetuksessa myymässä mummoille ja lihaville ja varsinkin naisille tätä paskaa, Osta mieluummin hernekeittoa tarjoustalosta 50 purkkia yhden “formulan” hinnalla niin taatusti laihdut ja paljon terveellisempää on.

 3. 21 v käyttänyt laajaa tuotevalikoimaa, ikää 69v voin hyvin, enkä tarvitse lääkkeitä.

  • Kuinka monta tuhatta euroa olisitkaan säästänyt, jos käyttäisit vastaavia tuotteita muilta, ei verkostomarkkinoiduilta valmistajlta, joiden hinta on usein vain murto-osan Herbalifestä. Maksakaan ei rasvoittuisi turhaan, kun et kiskoisi fruktoosia ja muuta haitallisia höttöjä pursuavia tuotteita (olettaen että käytät noita, pillereissä ei tietysti juuri fruktoosia ole). Rasvamaksaa, kuten monia muitakin sairauksia, voi sairastaa myös tietämättään.

 4. Kiitos hyvästä blogista. Olet tismalleen oikeilla jäljillä. Tässä tutkimusnäyttöä aiheesta:

  http://www.journal-of-hepatology.eu/article/S0168-8278(07)00406-0/abstract

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3004035/

  Näihin tutustumisen jälkeen on naurettavaa nähdä kommentteja, joissa sanotaan, että ko. myrkky maistuu hyvältä. Linkkejä saa tietenkin vapaasti levittää eteenpäin. 😉

 5. Maija Haavistolle kiitokset, että tuo esille tätä käsittämätöntä Herbalifekusetusta.
  Itse entisenä myyjänä omatunto soimaa helvetisti vieläkin, vaikka vuosia on jo mennyt ihmisten huijaamisesta ja rahastamisesta.

 6. näköjään ihmiset ei ymmärrä monikaan kuinka myrkkyä on herbalife…siitä on tullut paljon erillaisia sairauksia kuten geliakia…allergiat lisääntynyt…maksa oireita munuais oireita ym….en suosittele tuota myrkkyä kenellekkään.kuten jotku tarjoaa tuota pikkulapsillekkin …sitten on kiukkuisia kuten syö tuota herbalifetta….jättää pois tuon aineen kaikilta …huomasin kerran yhdessä perheessä syödään tuota herbalifetta silloinko ne syö sitä ne on paljon kiukuisempia silloin jos jättää pois sen niin lapset ja aikuiset ei kiukkua ja huuda toisille