Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Pintaa syvemmältä

Kuvitteellinen tapahtumaketju

Potilas menee omalääkärille ja valittaa, ettei hänellä ole voimia tehdä oikein mitään, ei edes sellaisia asioita, joiden tekemisestä hän nauttii. Koko ajan väsyttää. Lääkäri diagnosoi hänellä masennuksen ja määrää hoidoksi masennuslääkkeitä. Potilas kokeilee niitä, mutta ne eivät auta, eikä hänen ongelmansa hänen omasta mielestään ole masennus.

Potilas etsii uuden lääkärin. Lääkäri on juttutuokion jälkeen samaa mieltä, ettei tämä ole masentunut, tällä on vain voimakasta uupumusta ja uneliaisuutta. Hyvä ettei nukahda pystyyn. Lääkäri diagnosoi idiopaattisen hypersomnian ja määrää potilaalle kokeiluun piristävän lääkkeen. Piriste auttaakin vähän, mutta potilaasta tuntuu, ettei se ole kuitenkaan oikea lähestymistapa hänen vaivaansa.

Potilas etsii käsiinsä kolmannen lääkärin. Tämä lääkäri epäilee hänellä kilpirauhasen vajaatoimintaa ja tekee verikokeet, jotka osoittavatkin selvän vajaatoiminnan. Potilas saa kilpirauhaslääkkeen ja vihdoin olo alkaa helpottaa selvästi, vaikkakaan ihan normaali se ei ole vieläkään.

Potilas menee vielä yhdelle lääkärille. Lääkäri on samaa mieltä siitä, että kilpirauhasen vajaatoiminnasta on kyse, mutta hän epäilee, että sen takana olisi ravitsemuksellisia tekijöitä. Potilas saa ruokavalio-ohjeita ja lisäravinteita. Hän alkaa vähitellen laskea kilpirauhashormonin annosta ja saa sen vihdoin nollaan. Vointi on kohentunut käytännössä ennalleen.

Jälkinäytös

Potilas menee takaisin omalääkärilleen. Kyseessä on vuosia kestänyt vaiva, joka ei mitenkään liity kilpirauhasen vajaatoimintaan, joten tuntuu luontevalta mennä sen kanssa samalle lääkärille kuin aiemminkin. Potilas kertoo lääkärilleen lopettaneensa masennuslääkkeen ja saaneensa muutamalla eri lääkärillä käymisen jälkeen hyvän avun vaivoihinsa.

Potilaan jäädessä juttelemaan vastaanoton työntekijän kanssa hän kuulee lääkärinsä keskustelevan kollegansa kanssa siitä, kuinka jotkut potilaat ravaavat niin kauan eri lääkäreillä, että saavat haluamansa diagnoosin.

***

Tämä on tosiaan fiktiivinen tarina, jonka tarkoituksena ei ole käsitellä esimerkiksi T4/T3/Armour-hoitoa, vaan ottaa kantaa siihen, miten monella eri tasolla diagnooseja voi tehdä. Esimerkiksi “masennus” ja “ahdistus” ovat usein näennäisdiagnooseja – niistäkin voi olla kyse, mutta taustalla voi olla myös fyysisiä syitä.

Tässä tapahtumasarjassa voisi olla keskimmäisenä vielä viideskin lenkki, jossa potilas saisi uniapneadiagnoosin ja syyksi paljastuisi kilpirauhasen vajaatoiminta.

Comments are closed.