Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Parannuskeino syöpään, tai sitten ei

Kuulitko, että syöpään on löytynyt parannuskeino? Ihan tällä viikolla. Ja viime viikolla. Ja sitä edellisellä. Viime vuonnakin löytyi monta parannuskeinoa, mutta niistä ei ole ainakaan toistaiseksi kuulunut mitään uutta. Luultavasti Big Pharma haluaa piilottaa ne, jotta voisi myrkyttää ennemmin syöpäpotilaat tappavilla kemikaaleillaan.

Tällaisia tulee vastaan ihan jatkuvasti. Usein kyseessä on jokin tutkimus, joka on uutisoitu ScienceDailyssa tai vastaavalla tiedeuutissivustolla ja joko huuhaa-terveyssivusto kuten NaturalNews, tavallinen lehti tai joskus yksityinen blogaaja uutisoi, että parannuskeino syöpään on löytynyt.

Muutamia vuosia sitten parannuskeinoksi julistettiin etenkin DCA:ta eli diklooriasetaattia. Kannabis syövän parantajana nousee kohuotsikoiksi kerta toisensa jälkeen. Yleensä kyseessä eivät ole uudet löydökset, vaan vuosiakin vanhat tutkimukset.

Nettisarjakuva XKCD:ssä oli hyvä strippi siitä, että syöpäsoluja voi tappaa vaikka ampuma-aseella. Monet aineet tappavat syöpäsoluja koeputkessa. Rikkihapollakin varmaan saisi syöpäsoluja nitistettyä tehokkaasti. Se, että jokin on luonnontuote ei vielä tee siitä haitatonta – onhan monet myrkyllisimmistä kemoterapia-aineista kehitetty kasveista, kuten marjakuusi ja punatalvio.

Se, että jokin tappaa syöpäsoluja maljassa ei tee siitä parannuskeinoa syöpään. Ja sekään, että jokin hidastaa syöpäsolujen kasvua koe-eläimillä, ei tee siitä parannuskeinoa syöpään. Se voi toki tarkoittaa, että kyseessä on lupaava hoito joihinkin syöpiin, ja on hyvin mahdollista, että sillä on vähemmän haittojakin kuin solunsalpaajilla.

Useimpien syöpähoitojen ongelma, karmeiden haittavaikutusten lisäksi (joita täsmälääkkeillä onneksi on selvästi vähemmän) on se, että ne menettävät tehonsa ajan myötä. Samaan tapaan kuin bakteerit voivat mutatoitua vastustuskykyisiksi antibiooteille, myös syöpäsolut mutatoituvat ajan myötä, sillä lääkkeet eivät yleensä pysty poistamaan niitä kokonaan elimistöstä.

Tämän sai ikävä kyllä huomata eräs nettituttuni, joka selvisi pitkälle levinneestä rintasyövästä vuosia sitten. Maksankin suuret kasvaimet katosivat kokonaan trastutsumabilla (Herceptin), joka on tietyntyyppisten rintasyöpien tärkein täsmähoito (valitettavasti se puree vain tietynlaisilla mutaatioilla varustettuihin syöpäsoluihin). Vuosia hän eli ilman havaittavaa syöpää, käyden säännöllisesti Herceptin-tiputuksessa.

Sitten rintasyövän etäpesäke löytyi aivoista (trastutsumabi ei ohita veriaivoestettä, tosin markkinoille on tulossa vastaava lääke, joka tähän pystyy). Tämä metastaasi poistettiin, mutta syöpä ei siis selvästikään ollut parantunut. Mälsä juttu. Olin niin toivonut, että olisi, hän tietysti vielä paljon enemmän.

Eikä tässä ollut kyse siitä, että Big Pharma ei halua parantaa syöpää.

Toki esimerkiksi aineille, joita ei voi patentoida, on vaikea löytää tutkimusmäärärahoja, mutta kyllä todella monia lisäravinnepuolen juttujakin tutkitaan syöpähoidoissa. Useimpien vaikutus on tosin se, että ne hidastavat syövän kasvua. Eli siis: syöpäkasvaimet kasvavat edelleen, mutta hitaammin.

Syöpiä on satoja tai tuhansia erilaisia. Useimmat nykyiset syöpähoidot toimivat vain muutamaan eri syöpätyyppiin, jotkut ainoastaan yhden syöpätyypin tiettyyn alatyyppiin, kuten Herceptin. Eri syövät – ja eri ihmisten kasvaimet – ovat geneettisesti hyvin erilaisia ja niillä on erilaiset heikot kohdat.

Vaikka täsmälääkkeet voivat olla hyvin tehokkaita, syöpähoitojen lähitulevaisuus tuskin on yksittäisissä ihmeaineissa, vaan nimenomaan eri lääkkeiden yhdistelmissä. Tuberkuloosin hoidon mullisti useiden antibioottien yhtäaikainen käyttö. Syöpiäkin on toki hoidettu useiden lääkkeiden yhdistelmillä jo vuosikymmeniä, mutta tässä on edistytty huimaavasti.

Aikoinaan lääkeyhdistelmien kokeilu oli aika lailla arpapeliä. Nyt tiedetään varsin tarkkaan, mitä reittiä mikin aine vaikuttaa ja siten voidaan yrittää kehittää esimerkiksi keinoja estää resistanssin kehittymistä. Tässä saattaa monista hyvin turvallisista luonnontuotteistakin, kuten vaikkapa kannabinoidit, kurkumiini ja alfalipoiinihappo, olla apua.

Syöpähoitojen vaikutukset ovat toki erittäin yksilöllisiä. On esimerkiksi tapauskertomuksia, joissa tavallisesti huonosti kemoterapiaan vastaava ja käytännössä aina tappava haimasyöpä on saatu parannettua sytostaateilla. Jos joku väittää netissä, että hänen syöpänsä parani valkosipulilla, se on äärimmäisen epätodennäköistä, mutta ei täysin mahdotonta.

Kaikkiin väitteisiin syövän parantamisesta uusilla epätavallisilla keinoilla, myös tiedeuutisina julkaistuihin, kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella.

7 Comments

  1. Erinomainen kirjoitus, ilahduttaa syöpätutkijaa.

  2. ja valkosipuli voi muokata tehokkaasti suoliston olosuhteita (happamammaksi?)sellaiseksi että siellä viihtyy maitohappo jne bakteerit ja huonoksi terveydelle haitallisille bakteereille

  3. kokeile jos sulla on sammasta suussa ( tai tehoaisiko pahanhajuiseen hngitykseen)syödä pari kynttä päivässä . voi lähteä pois.kaikkia mietoja aineita pitää käyttää pitkään ja tarpeeksi että niillä on tehoa

  4. pakurikäävänkin teho ( se on venäjällä käytetty syöpään)voi perustua bakteeriston muokkaamiseen. kotitaloustieteen proffa annaliisa rauma, en muista nimeä, on tehnyt elävän ravinnon vaikutusmekanismista väitöskirjan , el rav teho perustuu esim.suoliston bakteerikannan muokaamiseen

    • Uskoisin pakurikäävän tehon perustuvan lähinnä sen sisältämiin immunostimulantteihin. Eri asia, paljonko niitä tarvitaan. Venäjällä on käytetty jopa 200 gramman päiväannoksia(!).

  5. ap proffaterry wahls pääsi ms tautinsa kanssa pois pyörätuolista ravinnolla, mm.mitokondrioita boostaamalla tms.