Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Lääkärirulettia

How many adult human beings are there, now, at this minute, rushing about in mute panic wishing they could find a doctor, the kind of person to whom they can pour out the fears they have deeply concealed or even found shamefuI? […] In fact, it’s a matter as essentially intimate as search for a husband or wife. But nowadays it’s easier to find a good wife than a doctor to look after you personally for as long as you want, and who understands you fully and truly.

Näin kirjoitti Alexander Solzhenitsyn 1950-luvulla Cancer Ward -romaanissa, joka on suomennettu nimellä Syöpäosasto. Suosittelen ehdottomasti lukemaan! Minulla ei ole suomenkielistä laitosta, enkä ala tuota lainausta kääntää uudestaan. Se käsittelee sitä, kuinka vaikeaa on löytää oikeanlainen lääkäri – se on yhtä intiimiä kuin puolison etsiminen, mutta jopa vaikeampaa.

Moni ajattelee, että yksityisellä puolella on automaattisesti parempia lääkäreitä kuin julkisella. Ýksityisen puolen näennäinen paremmuus tulee kuitenkin lähinnä siitä, että siellä lääkärinsä voi valita. Jos ei valitse tai valinta ei osu nappiin, tuskin saa sen parempaa hoitoa kuin julkisellakaan.

Terveyskeskuksissa omalääkärin voi sentään vaihtaa, jos tulee pakottava tarve. Huonoin tilanne on opetussairaaloissa, joista ainakin osassa lääkäri vaihtuu jokaikisellä käynnillä. Lääkärin kannalta kenties opettavaista, potilaalle painajainen.

Olen monta, monta kertaa eri ihmisiltä kuullut hyvin vastaavanlaisen tarinan, jossa on ravattu eri lääkäreillä jopa yli 10 vuotta ja vasta kun on löytynyt oikea lääkäri, on vyyhti alkanut aueta.

Paras lääkäri ei ole aina se, joka tietää eniten omasta sairaudesta, vaan se, joka on valmis oppimaan ja kuuntelemaan.

Comments are closed.