Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Kaikki pököt pesään MS-taudissa

Lisäravinteilla tehdyt tutkimukset ovat usein pieniä ja monesti esimerkiksi MS-taudissa havaitut edut eivät muodostu tilastollisesti merkitseviksi, vaikka hoidosta apua olisikin. No, tämä tutkimus toivottavasti ainakin saa apua.

Terry Wahls on lääketieteen professori Iowan yliopistossa, joka tutkimusta tekee. Hän sairastaa itsekin toissijaisesti etenevää MS-tautia (SPMS). Kertomansa mukaan sairaus vei hänet pyörätuoliin, mutta hän alkoi perehtyä sen hoitoihin ja kehittämällään hoitoprotokollalla pääsi taas pitkille pyörämatkoille.

Wahlsin protokollaan kuuluu paleotyyppinen ruokavalio, jossa tosin korostetaan rikkipitoisten kasvisten (kaalien ja sipulien), lehtivihannesten ja värikkäiden kasvisten syömistä. Erityisesti lehtikaalin (joka on sekä kaali että lehtivihannes), aivan syystä, onhan se yksi ravinnerikkaimpia kasviksia joita on, ainakin jos ei lasketa villivihanneksia.

Tutkimuksessa ei kuitenkaan tyydytä vain ruokavalioon, vaan syödään isoa kasaa erilaisia lisäravinteita, mm. useita eri aktiivisessa muodossa olevia B-vitamiineja, omega-3-rasvoja, antioksidantteja, magnesiumia, kuitua, tauriinia ja kreatiinia. Lisäksi meditoidaan, harrastetaan liikuntaa, harjoitetaan aivoja, hierotaan ja käytetään NMES-hoitoa eli lihasten kuntoutusta sähkövirralla.

Mielestäni nuo ruokavalio- ja lisäravinneideat ovat varsin toimivia. Onhan se melkoinen kasa pillereitä, mutta olen myös hyvin ihmeissäni, jos tuo hoito ei selvästi helpota oireita. Tehokkaimmiksi komponenteiksi veikkaisin metyyli-B12-vitamiinia, lipoiinihappoa, asetyylikarnitiinia sekä hydroksityrosolia, joka on oliiviöljystä ja oliivinlehdestä saatava antioksidantti – väitetysti jopa maailman voimakkain.

Tietysti olisi hienoa, jos mukana olisi myös pieniannoksinen naltreksoni, jonka uskon olevan tehokkain saatavilla oleva hoito MS-tautiin, mukaan lukien etenevät tautimuodot.

Ongelma tutkimuksessa ja Wahlsin ruokavaliossa kuitenkin on, että siinä on useita osia, jotka uskoakseni vaatisivat yksilöllistä säätöä erityisesti perimän suhteen. Useat käytetyt lisäravinteet eivät sovi kaikille ja sama pätee rikkipitoisiin vihanneksiin suurissa määrin. Verkossa jotkut MS-potilaat ovat valittaneet kuntonsa jopa romahtaneen Wahlsin ruokavaliolla, ehkä kyse on juuri tästä.

Joka tapauksessa odotan mielenkiinnolla tutkimuksen tuloksia, jotka uskoakseni ja toivoakseni ovat hyvät. Tietysti niitä on jossain määrin vaikea soveltaa käytäntöön, jos ei ole varaa/hermoja soveltaa kaikkia komponentteja (tai ne eivät tosiaan sovi), kun ei tiedetä, mitkä ovat tehokkaimmat osat.

Syksyllä ilmestyvässä kirjassani Uusia hoitoja autoimmuunisairauksiin esitellään monia muita hoitoja MS-tautiin, ruokavaliohoitoja muihin autoimmuunisairauksiin sekä muutama muu ruokavalio MS:äänkin.

Comments are closed.