Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Verorahasi ostavat kauniita hologrammipainatuksia

Kirjoitin Suomen kuvalehteen muutama kuukausi sitten jutun hollantilaisesta dementikkojen kylästä, jossa asutaan viihtyisän kodinomaisesti mutta samalla aktiivisesti, käydään teatterissa, ravintolassa, erilaisissa kerhoissa, torilla, vaikka missä, nautitaan viinilasillinen ruoan kanssa. Kuitenkaan hoito ei maksa sen enempää kuin tavallisessa hollantilaisessa – tai suomalaisessa – hoitolaitoksessa.

Miten se on mahdollista? kysyin. Yvonne van Amerongen selitti, että tärkeä tekijä on se, ettei rahaa päästetä hupenemaan turhiin kuluihin, sihteereihin, raportteihin sun muihin. Tämä tuntui vaikealta uskoa. Voiko sillä oikeasti säästää niin paljon?

Sittemmin olen alkanut ymmärtää. Suomen Terveystoimittajien jäsenenä saan ties mitä lehtiä, tiedotteita ja kutsuja, myös etanapostissa. Minulle tupsahti myös melkoinen määrä vuosikertomuksia. Jostain syystä ne ovat lähes aina kalliisti ja hienosti painatettuja, kansissa lähes aina jonkinlainen erikoispainatus.

Toukokuussa olin juttukeikalla erään hollantilaisen palvelukeskuksen alueella. Paikka mainittiin jutussa vain yhdessä lauseessa, mutta keskuksen edustaja halusi välttämättä antaa minulle pinon erilaista tiedotusmateriaalia, mukaan lukien lehtiä, taskullisen tavallista hienommalle kartongille painatettuja postikortteja sekä laitoksen historiikin, joka oli nelivärinen ja kovakantinen.

Sen kannessa oli lasten leluille tyypillisempi optinen harha -muovipainatus, sellainen joka näyttää eri kuvaa katselukulmasta riippuen. Kyseessä ei siis ole vain suomalainen trendi.

Tiedottajille tiedoksi, että hienot painatukset eivät lisää toimittajien, tuskin muidenkaan, intoa ryhtyä lukemaan rutikuivia vuosikertomuksianne, eivätkä anna parempaa kuvaa yrityksestänne, päinvastoin.

Erikoisefektien käyttö painatuksessa tuskin on näiden paikkojen suurin rahanreikä (ainakin toivoa sopii), mutta ne kertovat yleisestä mentaliteetista. Rahaa on kuin roskaa. Ulkokultaisuus on arvossaan.

Käyttäkää ne rahat mieluummin ihmisten hoitamiseen. Todistettavasti se raha riittää pitkälle, kun sen käyttää fiksusti.

Comments are closed.