Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Taas uusi MS-lääke

EU:ssa hyväksyttiin viime viikolla taas uusi MS-lääke, joka on jo kolmas tänä vuonna teriflunomidin ja dimetyylifumaraatin jälkeen.

Alun perin leukemialääkkeeksi kehitetty alemtutsumabi (Lemtrada) toimii etäisesti samaan tyyliin kuin moniin autoimmuunisairauksiin käytetty rituksimabi, mutta B-solujen sijaan se tuhoaa suurempaa kirjoa valkosoluja. Sitä voi ajatella immuunijärjestelmän “resetointina”. Se vähentää pahenemisvaiheita selvästi interferonia tehokkaammin.

Alemtutsumabissa erikoista on sen käyttötapa. Virallista protokollaa Lemtradan käyttöön ei ole vielä julkistettu, mutta yleensä alemtutsumabia annetaan vain kerran vuodessa. Immuunijärjestelmän palautumiseen menee jopa vuosia.

Alemtutsumabi ei ole lisännyt infektioriskiä merkittävästi muita lääkkeitä enemmän, mutta se aiheuttaa muita autoimmuunisairauksia hyvin usein, autoimmuunin kilpirauhassairauden jopa 30 prosentille, harvemmin myös henkeä uhkaavia autoimmuunisairauksia. Se on aiheuttanut myös sydänkuolemia.

Alemtutsumabia tullaan todennäköisesti antamaan vain potilaille, joilla esiintyy paljon pahenemisvaiheita muista hoidoista huolimatta.

Sinänsä alemtutsumabi ei muuta MS-taudin vallitsevaa hoitoa paljon. Muiden EMA-hyväksyttyjen lääkkeiden tapaan on immunosuppressantti, toisin kuin pieniannoksinen naltreksoni (LDN), jolla on tähän mennessä saatu parhaita hoitotuloksia minimaalisilla haitoilla. Lisäksi LDN tehoaa myös eteneviin MS-taudin muotoihin, siinä missä kaikki kolme uutta lääkettä on hyväksytty vain aaltoilevaan MS-tautiin.

LDN:stä, alemtutsumabista ja muista MS-taudin hoidosta kerrotaan enemmän syksyllä ilmestyvässä kirjassani Uusia hoitoja autoimmuunisairauksiin.

Comments are closed.