Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

T3-kilpirauhashormoni aiheuttaa suumätää

Kyllä, blogimerkinnän otsikko on kryptinen ja provosoiva, mutta lue koko postaus, niin ymmärrät, mistä on kyse.

90-luvun lopussa kaverini kotitalousopettaja levitti valokopioituja, kiertokirjeen omaisia lappusia, joissa varoitettiin vaarallisesta lisäaineesta E330. Tätä myrkkyä oli todella monissa valmisruoissa, lapussa taidettiin mainita mm. säilykeherkkusienet ja wokkivihannekset. Yksi E330:n aiheuttamista sairauksista oli suumätä. Vastaavia väitteitä löytyy yhä mm. sivustolta nimeltä “Näin meitä huijataan” (ei-ironinen nimi).

Pyysin kaveriani kertomaan opettajalleen, että E330 on sitruunahappo ja sellaista sairautta ei ole olemassa kuin suumätä. Toki hyvin happaman ruoan jatkuva syöminen voi vaurioittaa hammaskiillettä, mutta siinä ei ole kyse E330:sta vaan hapoista yleensä, joita esimerkiksi hedelmissä ja marjoissa on runsaasti luonnostaan ilman niihin merkittyjä E-koodeja.

Viime viikolla Suomen Endokrinologiliitto varoitti Lääkärilehdessä siitä, miten T3-kilpirauhashormoni on vaarallista ja sen käyttö on vienyt ihmisiä sairaalaan. Tiedotetta lukiessa iski kyllä melkoiset ns. facepalmit, sen verran huuhaata se oli täynnä. (Lähdeviitteet, mitkä lähdeviitteet? Funktionaalisten lääketieteen yhdistyksen T3:a käsittelevässä tiedotteessahan on ja aiemmassa lausunnossa niitä oli se 149.)

Endokrinologiliiton mukaan T3:n käyttö voi aiheuttaa tyrotoksikoosia eli vaarallista kilpirauhasen liikatoimintaa. Liian suuri annos kilpirauhashormonia aiheuttaa tyrotoksikoosia, oli se sitten T3:a tai T4:ää. T3:n kanssa on helpompaa, jos vahingossa mennään liikatoiminnalle, koska sen puoliintumisaika on pari päivää, T4:n pari viikkoa.

Liitto esitti taas yhden sitkeän myytin, että kilpirauhasen vajaatoimintaa voisi (ja pitäisi) hoitaa veriarvojen perusteella. Tällainen “hoito” johtaa siihen, että tuhannet ihmiset ovat vajaahoidetun kilpirauhasen vajaatoiminnan takia työkyvyttömiä ja saavat kuulla olevansa esimerkiksi “masentuneita”.

Jos omaa vajaatoimintaani olisi hoidettu tällä periaatteella, leposykkeeni olisi yhä 20 lyöntiä minuutissa korkeampi, normaalisti erittäin hyvä kolesterolini olisi koholla ja muistuttaisin edelleen pallokalaa nesteturvotuksen takia. (Ei tietenkään minkäänlainen terveysriski.)

En pidä lääketieteeseen liittyvistä salaliittoteorioista enkä “Big Pharman” syyttelystä ties mistä (sellaisen asian kuin kapitalismi olemassaolo ei ole lääketeollisuuden vika), mutta hieman vaikea on olla miettimättä, että miltä masennuslääkefirmoilta tässä oikein kerätään kädet ojossa rahaa.

Tyrotoksikoosilla pelotellaan, mutta missä on muistutukset siitä, miten vaarallista hoitamaton tai vajaahoidettu kilpirauhasen vajaatoiminta on? Jokainen endokrinologi kyllä tietää sen sydäntautiriskit. Kummasti niitä hyvin harvoin missään mainitaan. Kaikilla lääkehoidoilla on riskinsä – ja hoitamattomuudella myös. Kilpirauhasen vajaatoiminnan alihoito ei ole vaarantanut muutamien ihmisten vaan tuhansien terveyden.

Elämänlaadulla taas ilmeisesti ei ole mitään väliä. Tosin milloinpa sillä Suomessa olisi.

Ei tarvitse kauaa miettiä, millaisista lääkkeistä olisi oikeasti syytä varoitella T3-tiedotteen sävyyn. Tulehduskipulääkkeisiin kuolee kymmeniä tai satoja ihmisiä vuodessa (mm. mahahaava ja munuaishaitat), mutta niitäkin määrätään varsin suruttomasti. Protonipumpun estäjiä määrätään vuosikausia piittaamatta siitä, että ne aiheuttavat käytännössä kaikkien ravinteiden puutostiloja.

“Yleislääke” Lyrican haittavaikutukset ovat vieneet omasta tuttavapiiristäni kaksi perustervettä ihmistä sairaalaan. Fluorokinoloniantibiootit tuhoavat monen terveyden pysyvästi ja niistä tehdään myös runsaasti lääkehaittailmoituksia.

Monien lääkkeiden holtiton liikamäärääminen ei teoriassa kuulu endokrinologeille, mutta esimerkiksi neuroleptien käyttö ties mihin vaivaan aiheuttaa mm. lihomista ja diabetestä. Nämä kyllä ovat endokrinologien heiniä – mutta ai niin, niillähän saa vain lisää työtä.

E330 eli sitruunahappo on aine, jota syntyy elimistössä jatkuvasti solujen mitokondrioissa. T3-kilpirauhashormoni on samoin elimistön itsensä tuottama, lähes jokaiselle solulle välttämätön aine. Molemmilla on liikakäytössä haittansa. Niin on muuten ihan kaikella muullakin.

P.S. En ole missään vaiheessa ollut aikeissa palata Suomeen, mutta jotenkin tämä Endokrinologiliiton tiedote oikein konkretisoi sen, että en todellakaan halua palata maahan, jossa Lääkärilehti toimii järjestäytyneen puoskaroinnin äänitorvena.