Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Kesänihkeyteen apua talkista

Viime kesänä keksin, että sellainenkin asia tosiaan on kuin talkki, mikä helposti pääsee unohtumaan. Erilaiset hormonipuutokset ovat ohentaneet ihoani, enkä enää edes pystyisi käyttämään kenkiä ilman sukkia (kuten olen ikäni tehnyt kesäisin), ellen levitä jaloille ensin talkkia. Sukkien sisälläkin käytettynä mukavuus lisääntyy.

Mielenkiintoista on, että vauvantalkki tuntuu myös selvästi nopeuttavan erilaisten hiertymien parantumista. Viime kesän Berliinin matkalla toinen kantapää hiertyi rakoille ennen edes hotelliin pääsyä. Talkilla rakko kuitenkin parani parissa päivässä samoja kenkiä käyttäen ilman, että tarvitsin mitään laastaria. Selityksenä lienee talkkiin lisätty allantoiini, joka nopeuttaa ihon uusiutumista.

Talkki on kätevää myös muuhun hikoiluun. Jotkut käyttävät sitä kainaloihin, monilla naisilla rintojen alta tai välistä hikoaa voimakkaasti ja toisilla hankalimmin kostuvat kämmenet. Tukevammat tuputtelevat talkkia paljaiden reisien väliin, jotka muuten voivat hiertyä ikävästi, jopa ihottumalle, toisiaan vasten (englanniksi tälle on oma termikin, “chub rub”).

Kuivashampooksi en kuitenkaan talkkia suosittele, tai ainakin omalla hiuslaadullani seurauksena oli kamala takkupehko. Jotkut naiset ripottelevat talkkia myös alapäähänsä, mutta tutkimusten valossa siihen saattaa liittyä kohonnut munasarjasyövän riski, vaikka aivan selvää näyttöä asiasta ei olekaan.

Comments are closed.