Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

E-resepti kadotti lääkkeet

Olen kirjoittanut e-reseptin ongelmista aiemminkin. Vastaan tuli myös vuoden takainen artikkeli siitä, miten e-reseptissä on ollut käsittämättömiä bugeja, joiden ansiosta vaikkapa 2 tablettia voi muuttua reseptillä 22 tabletiksi, mikä näkyy vasta apteekissa, ei reseptin kirjoittaneelle lääkärille.

No, nyt pääsin itse havainnoimaan erittäin pahaa bugia e-reseptissä. Vierailin alkuviikosta Suomen reissullani yhdellä ystävistäni. Katselin vierestä, kuinka hän selasi e-reseptejään verkkopalvelussa. Eräästä lääkkeestä luki, että sitä on reseptillä saamatta vielä 100 tablettia.

Pari päivää sitten kaverini yritti hakea apteekista tätä lääkettä. Apteekin koneella näkyi, ettei reseptillä ole enää lääkettä jäljellä. Siitä oli kuulemma tehty viime vuoden puolella uusintapyyntö, johon ei ollut tullut vastausta. Kuitenkin kotonaan kaverini näki yhä palvelussa saamatta olevan 100 tablettia.

Hän lähetti palautetta palveluun ja sai vastauksen:

KanTa-palveluiden selvityksen mukaan resepti on uusittu marraskuussa 2012 uusimispyynnön mukaisesti (yli 6 kuukautta sitten) ja ne ovat edelleen voimassa ja niitä on saamatta. Tekemämme tiedustelun mukaan lääkkeitä on saamatta myös [XXX:n] apteekista.

(Eli toisen järjestelmän mukaan lääkäri on uusinut reseptin kuten on pyydetty ja siten lääkettä on yhä jäljellä, toisen mukaan uusimista on pyydetty, mutta ei ole tapahtunut ja siten saamatta ei enää ole yhtään?)

Kaveri tulosti tuon viestin, meni sen kanssa uudestaan apteekkiin ja selitti tilanteen. Lopulta hän saikin lääkkeensä. Tietysti tästä koitui hänelle ylimääräistä harmia, vaivaa ja stressiä. (Suomeksi: vitutusta.)

Jotkut ihmiset eivät luota lainkaan teknologiaan. Suuri osa kuitenkin ymmärtää, että luotettavimmillaan teknologia on luotettavampaa kuin ihminen. Esimerkiksi insuliinipumppu, joka annostelisi insuliinin itse mittaamansa verensokerin perusteella (nykyiset insuliinipumputhan eivät tätä tee, vaan käyttäjä näpyttelee niihin edelleen annostelun) voisi hyvinkin olla ihmistä luotettavampi.

Ongelma on kuitenkin se, että sitten kun luottamus menee, se menee. Jos insuliinipumppu antaakin väärän annostuksen, kuka uskaltaa enää luottaa siihen, kun kyse on kuitenkin omasta hengestä.

Uskaltaako kaverini enää luottaa siihen, että saa jatkossa apteekista lääkkeensä, kuten lääkäri on ne määrännyt? Tuskin.

Tällä kertaa kyseessä oli lääke, jonka puuttuminen ei aiheuttaisi merkittävää harmia. Kaverini on kuitenkin epileptikko ja syö myös epilepsialääkkeitä, joiden kanssa ei todellakaan ole leikkimistä.

5 Comments

 1. Melkoinen sähellys ollut koko eresepti, eikä ilmeisesti ongelmille loppua näy. Ihan turhaa asiakkaiden juoksuttamista.
  Täytyy kyllä apteekkien puolustukseksi sanoa, etten ainakaan itse ole koskaan päästänyt potilasta tyhjin käsin apteekista, jos kyseessä on lääke, jonka ottamatta jättäminen aiheuttaa selvää harmia.
  Englannissa on muuten kätevä systeemi ns. hätätoimitus, eli proviisori voi harkintansa mukaan toimittaa melkein mitä tahansa lääkkeitä potilaalle, yleensä viikon tarpeiksi.

  • Olisi mielenkiintoista tietää, miten nuo käytännöt menevät eri maissa. Aika monellakin nettitutulla ollut ongelmia, lähinnä kai Jenkeissä ja Australiassa, että faksilla/puhelimella lähetettyjä kipulääkereseptejä on kadonnut matkalle tai lääkäri/apteekki söhlännyt ja vahvat kipulääkkeet loppuneet sen takia kesken (eikä sellaisia saa yleensä kuin omalta lääkäriltä, joka on saattanut kadota esim. lomalle). Siinä on sitten karu lääkevieroitus iskenyt päälle, kun lääkettä ei ole saanut lisää ajoissa, ja noiden lääkkeiden kohdalla on muutenkin tosi tiukat säätelyt.

 2. Huh huh, ja minä kun olen ajatellut että onpas hieno keksintö, ei enää ikinä tarvitse panikoida kun paperireseptit onnistuu aina hukkaamaan. Ei ole omalle kohdalle vaan osunut bugeja vielä. Toivon todella että systeemistä saadaan ennen pitkää toimiva, mutta niin kauan kun bugeja löytyy niin olisi kyllä hyvä saada myös paperiversio! Mikähän siinä on että kaikki ohjelmat otetaan käyttöön ennen kuin ne on täysin bugivapaita? Ei ymmärretä perinpohjaisen testaamisen tärkeyttä?

  Hieno juttu että apteekissa kuitenkin ymmärretään tehdä poikkeus ja osataan käyttää omaa järkeä ja inhimillisyyttä.. Hätätoimitus kuulostaa myös erittäin fiksulta.

 3. Kun valitellaan E-reseptin bugeja, niin vertailukohdaksi ei kannata ottaa ainoastaan tietojenkäsittelyn teoriassa esiintyvää bugitonta ohjelmaa. Vertailukohdaksi pitää ottaa paperiresepti.

  Pitääkin kysyä:

  Kummasta aiheutuu enemmän ongelmia, E-reseptistä vai paperireseptistä?

  • Minä olen vähän eri mieltä. Kyllä uuden järjestelmän pitää tarjota ihan aitoja etuja verrattuna aiempaan, varsinkin sillä hinnalla, mitä e-resepti maksoi. Terveydenhuollon järjestelmän pitää olla luotettava, riittävän helppokäyttöinen (jos se on tarkoitettu lääkäreille ja potilaille eikä vain IT-asiantuntijoille) ja huolella testattu.