Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Helikobakteeri tulehdussairauksien takana?

Joskus kauan sitten – itse asiassa vain muutamia vuosikymmeniä sitten – uskottiin, että stressi ja ruokavalio aiheuttavat mahahaavan. Kun australialaiset tutkijat esittivät syyksi bakteeria, tiedeyhteisö suhtautui epäileväisesti. Mikä voisi elää mahalaukun happoliemessä?

Toinen Helicobacter pylorin löytäjistä, Barry Marshall, jopa joi itse bakteerilitkua osoittaakseen yhteyden mahahaavaan. Jo viikkoa myöhemmin hänen mahalaukkunsa oli pahasti tulehtunut. Myöhemmin tutkijat saivat löydöksestään Nobelin palkinnonkin. Se mursi myös tietyn paradigman ja sen jälkeen infektioita on alettu hanakammin etsiä (ja löytää) erilaisten kroonisten sairauksien taustalta.

Pitkään ajateltiin, että helikobakteeri aiheuttaa vain gastriittia eli mahakatarria, mahahaavaa, mahasyöpää ja kenties epämääräisiä ruoansulatuskanavan oireita, tästä vielä kiistellään. Yli puolella maailman ihmisistä on helikobakteeri. Monilla se on täysin oireeton ja voi jopa suojata joiltakin sairauksilta.

Viime vuosina helikobakteeria on alettu kuitenkin yhä enemmän yhdistää myös ruoansulatuskanavan ulkopuolisiin oireisiin, vaikka useimmat yhteydet ovat kiistanalaisia. Ensimmäisenä vahvistui yhteys idiopaattiseen trombosyyttiseen purppuraan (ITP), joka on autoimmuunisairaus.

Hankala potilas vai hankala sairaus -kirjassa mainitsen myös seuraavat epäillyt yhteydet: krooninen nokkosihottuma, ruusufinni ja jotkut muut ihosairaudet, silmänpainetauti, kilpirauhassairaudet ja Alzheimerin tauti. Kirjan kirjoittamisen jälkeen on kuitenkin tullut monia uusia tutkimuksia. Esimerkiksi helikon yhteydestä psoriaasiin on julkaistu useita artikkeleita, vaikka aihe onkin yhä kiistanalainen.

Hiljattain julkaistiin taas yksi artikkeli Helicobacter pylorin yhteydestä fibromyalgiaan. Tämä artikkeli luettelee myös migreenin, nivelreuman, Sjögrenin syndrooman, Behçetin taudin ja sydän- ja verisuonitaudit. Lisäksi voisi mainita Raynaudin taudin (valkosormisuuden) ja keuhkosyövän. Mahdollisia syitä on monia, mutta tulehdusreaktiolla lienee osuutensa.

Esimerkiksi ITP on hyvin harvinainen sairaus, mutta jotkut listatuista sairauksista ovat kaikkea muuta. Jos helikobakteeri tosiaan voi lisätä edes osan niistä riskiä, pitäisikö se seuloa kaikilta? Puhumattakaan niistä, joilla ko. sairauksia jo on. Jotkut tutkijat ovat väittäneet, että helikobakteerin häätöhoito voi esimerkiksi helpottaa Alzheimerin tautia.

Muutaman vuoden sisällä tiedämme epäilemättä tästäkin aiheesta paljon lisää.

Comments are closed.