Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Kuinka lääkeyhtiöt huijaavat

Jos maailmassa on kaksi erityistä asiantuntijaa ihmisten huijaamisessa, niin lääkeyhtiöt ja mainostoimistot. Se tuskin tulee kenellekään erityisenä uutisena.

En sinänsä pidä hirveästi yleisestä “Big Pharman” parjaamisesta, useammastakin syystä. Lääkeyhtiöt valmistavat kuitenkin erittäin tärkeitä tuotteita – monet toki paskoja, mutta toiset pelastavat ihmishenkiä ja toiset muuten vaan ihmisten elämiä. Ja toisaalta kaikki yritykset pyrkivät maksimoimaan voittonsa. Sitä kutsutaan kapitalismiksi, ei se ole mikään lääketeollisuuden erityisominaisuus.

Lääkeyhtiöistä tekee erityisen se, miten ne onnistuvat vääristelemään esimerkiksi tutkimustuloksia omiin käyttötarkoituksiinsa. Asia erikseen (joka ei kuulu tähän blogipostaukseen) on se, miten paljon tutkimuksissa voi huijata ihan jo kysymyksen asetteluilla (jonka voi tehdä jälkikäteen) ja valikoivalla julkaisemisella, ilman mitään huijaus-huijausta (kuten datan vääristelyä).

Mutta valmiillakin tutkimustuloksilla voi huijata paljon. Se on tullut hyvin esille, koska saan erittäin paljon terveyteen ja lääketieteeseen liittyviä tiedotteita, niin sähköpostissa kuin etanapostissakin (yhdestä toisestakin blogasin hiljattain. Monet spämmilehdet tupsahtavat luukusta joka kuukausi.

Olen myös tehnyt lääketiedekääntäjän töitä, eli kääntänyt esimerkiksi lääkeyhtiöiden promomateriaaleja. Enimmäkseen tietysti lääkäreille tarkoitettuja, sillä Suomessahan reseptilääkkeiden mainonta kuluttajille on kielletty. Näissä tuli hyvin usein vastaan tilanteita, joissa näki selvästi tutkimustuloksia vääristeltävän. Esimerkkinä väärien päätetapahtumien käyttö (esim. lääke laskee veriarvoa X määrän Y, mutta ei mainita, ettei se vähennä esimerkiksi sairaalapäiviä tai kuolleisuutta).

Joskus tiedotteissa kyllä huijataankin. Muutama viikko sain Astra Zenecalta tiedotteen, jossa kerrottiin näin:

“Keuhkoahtaumataudista on nopeasti tulossa yksi maailman vakavimmista terveysongelmista, sillä sen aiheuttamien kuolemien ennustetaan lisääntyvän 30 % seuraavan 10 vuoden aikana2. Tällöin keuhkoahtaumatauti olisi maailman kolmanneksi yleisin kuolinsyy.4 Keuhkoahtaumatautiin kuolee jo nyt vuosittain enemmän ihmisiä kuin syöpään.5

Tämä ei tietenkään ole totta. Keuhkoahtaumaan kuolee maailmassa, hieman arviosta riippuen, noin puolet syöpäkuolemien määrästä. Viitatun WHO:n taulukon perusteella voisikin luulla, että keuhkoahtauma on syöpiä yleisempi kuolinsyy – koska syövät on tilastoitu tyypin mukaan, ei yhtenä kokonaisuutena.

Paha sanoa, onko tässä tapahtunut tahaton, erittäin nolo lapsus, vai tahallaan levitetty väärää tietoa. Vastausta kun en ole saanut oikaisupyyntööni, jonka lähetin jo useita viikkoja sitten.

2 Comments

  1. Minua on myös suoraan sanoen nolottanut lääketehtaiden puolesta niinkin yksinkertainen asia kuin heidän mainontansa lääkäreille. Se on liian monta kertaa tehty niin infantiililla tavalla, että melkein loukkaantuisin, jos olisin lääkäri. Usein uusien lääkkeitten mainonta on kuin suunniteltu lapsille, jotka eivät jaksa keskittyä 3 sekuntia pidempään mihinkään, varsinkaan näin tylsään asiaan kuin uuteen lääkkeeseen, hoh hoijaa! Pläjäytetään mieluummin joku imelä mielikuva vihdoinkin parantuneesta mummosta ja myötähäpeää aiheuttava iskulause ja kas näin! Uusi lääke on lanseerattu!
    Ihan jossain kuvan alla pienellä on jotain Pharmaca-tietoakin, jos jotakuta jaksaa se kiinnostaa.
    En ole kohderyhmää (siis lääkäri), enkä ehkä tiedä kaikkea, mutta minulle syntyy sellainen mielikuva, että lääkäreihin yritetään vaikuttaa todella ulko-lääketieteellisillä seikoilla.

    • Jep, tiedän kyllä mistä puhut, kun saan noita lääkäreille tarkoitettuja lehtiä. Viimeksi pari viikkoa sitten sain jonkin lehden, jonka kannessa oli Viagra-mainos, jossa oli sininen teltta järven rannalla ja jokin tosi typerä slogan. Kaveri sitten huomautti (itse en tajunnut), että taustalla oli vielä varmaan niinkin hauska konsepti kuin slangi-ilmaus “teltta pystyyn”. Joo-o.

      Kai se mielikuvamainonta toimii, koska tuskin maailman ~rahakkaimmat yhtiöt syytäisivät miljoonia sellaisiin mainoksiin, jotka eivät ole tutkitusti tehokkaita.