Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Kaksi kätevää tietopakettia lisäravinteista

Olen löytänyt viime aikoina kaksi hyvää sivustoa lisäravinteista. Examine.com muistuttaa vähän Wikipediaa, ja on samaan tapaan vapaaehtoisten ryhmätyönä tekemä, mutta tarjoaa selvästi enemmän tieteellistä tietoa ja yleensä selkeästi ja johdonmukaisesti jäsenneltynä, tietysti lähdeviitteiden kera. Teksteistä on myös tiivistelmät.

Examine.com on suunnattu lähinnä urheilijoille, joten tarjolla on tietoa lähinnä kuntoilijoiden käyttämistä lisäravinteista, mutta hyvin laajalti, ei tosiaan pelkkää heraa ja kreatiinia. Mukana on esimerkiksi Sophora flavescens, jota itse tällä hetkellä käytän ja josta on hyvin vaikea löytää tietoa. (Sivustolta löytyi siitä eräs mielenkiintoinen tutkimus, jota en PubMedistä löytänyt).

Supplement-Geek.com keskittyy yksittäisten aineiden sijasta lähinnä lisäravinteisiin, joissa on useampia ainesosia, kuten erilaiset laihdutusvalmisteet ja nivelrikon hoitoon tarkoitetut luontaistuotteet. Painopiste on tietysti amerikkalainen, eikä monia valmisteita Suomesta saakaan.

Toisaalta myös yksittäisiä ainesosia on puntaroitu ja monet valmisteet ovat varsin samanlaisia kuin Suomessa myytävät. Sivua pitävä liikuntafysiologi Joe Cannon on neutraalin kriittinen ja hyvin seikkaperäinen. Tutkimusten koluamisen hän lisäksi tekee kaikenlaista salapoliisityötä ja mm. soittelee valmistajille lisätietojen perässä.

Supplement-Geekiin mielenkiintoisen lisän tuovat lukijoiden kommentit, joita useimmissa postauksissa on satoja. Tietysti kommentteja lukiessa kannattaa muistaa, että seassa on – kuten yleensä – myös esimerkiksi verkostomarkkinoijien lähettämiä ja muuten kaupallisesti motivoituneita kehuja.

Jos sinua kiinnostaa jokin Suomessa myytävä valmiste, kommentoi tähän, niin voin koettaa blogata siitä. Yksi mistä minulta kysytään usein on Regulat-entsyymijuoma, mutta valitettavasti siitä, tai vastavista valmisteista, on vaikea löytää mitään tutkimuksia tai ylipäänsä muuta tietoa kuin mainospuheita.

Comments are closed.