Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Terveystalon markkinointi vastuutonta

Terveystalolta sataa jatkuvasti tiedotteita Suomen terveystoimittajien jäsenille, joista useimpia en edes vaivaudu lukemaan. Tämänaamuinen Seulonnat edistävät naisten terveyttä osui kuitenkin silmääni. Ikävä kyllä.

Tiedote käsittelee mammografiaa, tietenkin positiivisesta perspektiivistä. Kuitenkin on hyvin tiedossa, että monilla ryhmillä rintasyöpäseulonnoista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä (kts. esim. eilinen Lääkärilehden uutinen ja NYT:n artikkeli – myös tämä Lääkärilehden juttu kannattaa lukea).

Terveystalon tiedote ei mainitse minkäänlaisia haittoja, vaan antaa ymmärtää, että mammogrammi on aina hyödyksi. Myöskään Terveystalon sivuilla oleva FAQ ei mainitse mammografian haitoista mitään.

Rintasyöpäseulonta voi pelastaa henkesi. Se on tosin hyvin epätodennäköistä (myös silloin, jos sinulta löytyy mammografiassa rintasyöpä). Rintasyöpäseulonta voi myös viedä henkesi (tai pilata elämänlaatusi turhilla syöpähoidoilla, joita et olisi koskaan tarvinnut).

Varsin kuvaava on tämä katsausartikkeli, jonka abstrakti alkaa: “Mammography screening is a profit-driven technology posing risks compounded by unreliability.” (Kursivointi omani.) Artikkelin voi lukea kokonaisuudessaan täällä.

Kirjoittanen syöpäseulonnoista myöhemmin lisää. Se ei tämän blogin aihepiiriin suoranaisesti kuulu, mutta on vaivannut minua vuosien ajan. Lääketieteen piirissä monissa asioissa maalaisjärki ei valitettavasti päde.

Comments are closed.