Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Läpinäkyvä suihkuverho ja muita kotikonsteja sairauksiin

Ja taas kääntyy puhe CureTogetheriin, ainakin hetkeksi. Traumaperäisen stressihäiriön (PTSD) hoito on aiheena ensimmäisessä hoitovertailuraportissa pitkään aikaan. Kyseessä on siis kooste satojen eri käyttäjien arvioista, mitkä ovat parhaita hoitoja.

Tehokkaimpien hoitojen joukkoon ei mahtunut masennuslääkkeitä, ahdistuslääkkeet ja lääkekannabis kyllä. Ja TOP-10:een ylsi yksi hoito, joka ensikuulemalta vaikutti varsin oudolta: läpinäkyvä suihkuverho. Jonkun mielestä tämä ei ehkä olisi hoitokeino lainkaan.

Kun asiaa miettii tarkemmin, se kuulostaa yhä loogisemmalta. Jos on tietynlaisia vaikeita traumoja, suihkussa käynti voi tuntua pelottavalta, turvattomalta tilanteelta ja läpinäkyvä suihkuverho lisää turvallisuuden tunnetta.

On monia sairauksia ja vaivoja, joihin voi saada apua Niksi-Pirkka-henkisestä kotikonstista, pienestä elämänmuutoksesta, joka ei juuri vaikuta arkeen muuten, mutta ainakin osalla ihmisistä lievittää selvästi oireita tai voi joskus viedä ne jopa kokonaan pois. Tuli mieleen muitakin tällaisia, joista osa on erittäin hyvin tunnettuja, osa huonommin.

 • tukisukat (jalkojen turvotus, dysautonomia)
 • värilasit/värilliset kalvot luettavan tekstin päällä (lukihäiriö ja jotkut muut lukemisvaikeudet)
 • sängyn päädyn kohottaminen (refluksitauti)
 • parempi ergonomia (käsi-, hartia- ja selkävaivat)
 • tukipohjalliset (voi helpottaa esimerkiksi pitkästä akkavarpaasta kärsivän selkävaivoja)
 • purukumin pureskelun vähentäminen (TMJ-vaivat, jännityspäänsärky)
 • ongelmallisten ruoka-aineiden jättäminen pois (mm. allergiat ja monet muut sairaudet)
 • lentokonekorvatulpat (paineen tunne ja tukkoisuus korvissa lentäessä)
 • kuumavesipullo (esim. kuukautiskivut – joillain tepsii lääkkeitä paremmin)
 • nenälaastarit (kuorsaus – tutkimusnäyttö on tosin ristiriitaista, toimivatko ne oikeasti)

Tietysti jotkut muutokset ovat vieläkin itsestäänselvempiä kuin jotkut tämän listan kohdista, esimerkiksi korvatulpat tai kuulosuojaimet kuuloyliherkkyyteen tai aurinkolasit valonarkuuteen.

Itse kärsin aikoinaan pahasta paniikkihäiriöstä, johon löytyi apu aikakauslehden postipalstalta(!). “Niksi” meni suunnilleen näin: kun paniikki iskee, keho kuvittelee, että olet kuolemassa. Sen sijaan, että yrittäisit hokea “kaikki on hyvin” tai muuten vastustaa tunnetta, sano itsellesi “On sellainen olo, että kuolen. No, ei kai tässä muukaan auta, kuollaan sitten vain”.

Tämä ei ole yleisesti hyväksytty hoitomuoto, ainakaan tietääkseni, eikä julkaistu vertaisarvioidussa lääketiedelehdessä, eikä varmaan toimi kaikilla, mutta minulla se katkaisi paniikkikohtaukset, eikä niitä ole 10 vuoteen enää tullut.

Oletko saanut apua oireisiisi jostain pienestä jutusta, joka ei ole lääke, ravintolisä tai yleisesti sairauksien hoitoihin luokiteltava asia? Mistä kuulit siitä vai keksitkö sen itse?

4 Comments

 1. Hyvä keksinto tuo.
  So What!

 2. Minulla kävi vähän samalla tavoin paniikkikohtausten kanssa yläasteella. Sain psykologilta tehtäväksi pitää kohtauksista “päiväkirjaa”, ts. merkitä muistiin mahdollisimman tarkkaan tilanteet, joissa paniikkikohtaus iskee päälle. Ja yhtäkään merkintää en tähän päiväkirjaan lopulta saanut! 😀 Ne loppuivat, kun asetuin jotenkin niiden ulkopuolelle tarkkailijaksi ja oikein odotin (ja varmaan ylisuorittajana toivoinkin), että tulisi kohtaus, että saisin jotain raportoitavaa.

  Tästä on nyt kohta 15 vuotta aikaa, enkä ole kärsinyt paniikkikohtauksista sen jälkeen.

  • Oho, jännä juttu. Tuntuu, että tuo olisi kuitenkin eri asia, kuin minun taktiikkani. Tuossa tarkkaillaan, minun käyttämässäni metodissa mennään mukana.

   Tärkeintä tietysti, että toimii!

 3. Kuulostaa HOTilta 😉 (hyväksymis- ja omistautumisterapia, acceptance and commitment therapy ACT)