Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Kirja-arvostelu: The Emperor of All Maladies

The Emperor of All Maladies: A Biography of Cancer on nimensä mukaisesti “syövän elämäkerta”, syöpälääkäri Siddhartha Mukherjeen kirjoittamana. Se on periaatteessa syöpään liittyvien asenteiden, syöpätutkimuksen ja syöpähoitojen historiikki, jossa on jonkin verran myös tapauskertomuksia, lähinnä sen kirjoittaneen lääkärin omalta vastaanotolta.

600-sivuinen kirja pääsee asioihin varsin syvälle. Esimerkiksi rintasyövän hoidosta luuytimen siirrolla kerrottiin mielenkiintoisia ja tärkeitä asioita, joita ei mainittu lainkaan pelkästään ko. aihetta käsitelleessä teoksessa. Erilaisten syöpään liittyvien lääketieteellisten asioiden yhteiskunnalliset vaikutukset ja toisaalta yhteiskunnallisten liikkeiden/ilmiöiden (kuten AIDS-aktivismi, kuulento ja feminismi) vaikutus syöpätutkimukseen tulevat hyvin esille.

Kirja on erittäin mielenkiintoinen, hyvin kirjoitettu, helppolukuinen (uskoakseni myös aihetta tuntemattomalle), inhimillinen ja erittäin selkeästi selitetty (esim. syövän ja sen hoitojen biologiset mekanismit). Eräs asia jäi kuitenkin pahemman kerran vaivaamaan.

Syöpähoitojen pioneeri William Coley mainitaan ohimennen alaviitteessä(!) eikä syövän immunoterapiaa käsitellä muutenkaan käytännössä lainkaan. Alexander Solženitsynin Syöpäosasto-romaania lainataan taajaan, mutta mainitsematta, että Solženitsyn itse parani syövästään romaanissakin mainitulla immunoterapialla. Mielestäni Coleyn ja immunoterapian jättäminen pois on aivan käsittämätön virhe.

Kirja keskittyy myös hyvin pitkälti Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan, kuten tällaiset teokset yleensä, vaikka esimerkiksi Eberin papyrus ja rintasyöpää sairastanut persialainen kuningatar Atossa mainitaankin useaan kertaan. Aasiassa käytetyistä syöpähoidoista puhutaan hyvin vähän, mikä osittain liittyy tuohon immunoterapioiden poisjättämiseen.

Kirjassa ei käsitellä erilaisia syöpätyyppejä läheskään “tasapuolisesti”, vaan esimerkiksi leukemia ja rintasyöpä saavat paljon muita enemmän palstatilaa eivätkä jotkut syövät lainkaan. Tässä on tosin kyseessä ennemminkin kirjan luonne: se on yhteiskunnallisesti luotaava teos eikä syöpäatlas.

Comments are closed.