Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Juttuni muistisairaiden kylästä Suomen Kuvalehdessä

Suomalaisen vanhustenhoidon karmea tila nousi viime syksynä taas, aiheesta, tapetille ja viime viikkoina on puhuttu paljon etenkin muistisairaiden hoidosta. Hesarissa oli tällä viikolla hyvä juttu muistisairaudesta ja tänään Image-lehti twiittasi linkin vuonna 2009 ilmestyneeseen Hanna Jensenin juttuun, joka laajeni myöhemmin viime viikolla ilmestyneeksi kirjaksi 940 päivää isäni muistina.

Tähän saumaan osui sopivasti myös tämän päivän Suomen kuvalehdessä (7/2013, myynnissä torstaihin 21.2. asti) julkaistu juttuni vaikeasti dementoituneille vanhuksille tarkoitetusta Hogeweyk-pienoiskylästä Hollannissa. Siellä eletään kodinomaisesti eri elämäntyylien (esim. kristitty tai kulttuurikoti) mukaan, käydään kerhoissa, torilla, ravintolassa, teatterissa ja kylän omassa ruokakaupassa. Alueella voi liikkua vapaasti eikä kukaan ole vuodepotilas. Ruoan kanssa voi juoda viiniä.

Sairasvakuutus korvaa, eikä tämä maksa sen enempää kuin tavallinen hoitokotikaan (Suomessa tai Hollannissa). Jutussa kerrotaan, miten se on mahdollista.

Toivon, että artikkelini herättää keskustelua siitä, että laadukkaan ja ennen kaikkea ihmisarvoisen hoidon ei tarvitse olla “liian kallista”. Sängyssä makaaminen ilman mielekästä tekemistä ei ole ihmisarvoista elämää. (Tämä koskee tietysti myös esimerkiksi vammaisia, ei vain vanhuksia/dementikkoja.) Muistisairaskin voi nauttia elämästä, kun sille annetaan puitteet.

Ehkä Suomestakin voisi vierailla terveydenhuoltoalan ihmisiä Hogeweykissä, kuten monista maista ympäri maailmaa on tehty? Tietysti pelkkä vierailu ei hyödytä mitään, jos siitä ei synny konkreettisia lähtökohtia muutoksiin tai tuleviin projekteihin.

Yksi asia on varmaa: vanhustenhoidon ongelmia ei ratkaista sillä perinteisellä suomalaisella taikaloitsulla “toivottavasti kuolen ennen kuin tulen vanhaksi”.

EDIT: Juttu julkaistiin myöhemmin myös verkossa.

3 Comments

  1. Mielenkiintoinen juttu ja hyvä ajatusten herättäjä.

  2. Erinomainen juttu SK:ssa. Kiitos siitä!