Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Apua lentämisen aiheuttamiin vaivoihin

Lensin viime viikolla puoleksitoista viikoksi Suomeen kotimaastani Hollannista. Monille lentäminen on kätevä ja miellyttävä tapa matkustaa, toisilla siihen liittyy erilaisia terveysongelmia:

  • nesteturvotus
  • veritulppariski
  • lentopelko
  • korvat menevät lukkoon tai tulee muuten tukkoinen olo
  • laskeutuminen tuntuu inhottavalta

Useimpiin näistä löytyy ratkaisuja. Lentopelkoon en ota tässä sen enempää kantaa, koska en sitä tunne, mutta joillain lentoyhtiöillä on ainakin kursseja aiheesta. Joidenkin kanadalais/amerikkalaistutkimusten mukaan jopa 40 % ihmisistä kärsii vähintään lievästä pelosta lentämistä kohtaan.

Minulla suurin ongelma lentämisessä oli turvotus, ei vain jaloissa vaan myös kasvoissa ja vatsassa. Kärsin muutenkin aiemmin pahasta nesteturvotuksesta, mutta lentomatkalla minulla irtosi housuista kaksikin kertaa nappi.

Apu löytyi hevoskastanjasta. Useimmat turvotukseen tarkoitetut lääkkeet poistavat elimistöstä nestettä, mutta minä kärsin myös nestehukasta (myös samaan aikaan turvotuksen kanssa), joten diureetti ei minulle sopisi. Hevoskastanja (ja jotkut muut lääkekasvit) vahvistavat verisuonien seinämiä, jolloin neste ei pääse “karkaamaan” kudoksiin.

Itse käytän hevoskastanjaa jatkuvasti ja huomaan heti jaloissa pingotuksen, jos en sitä ota, mutta jos turvotus vaivaa vain lennoilla, sen ottamisen voisi aloittaa 2-3 vrk etukäteen. Joihinkin hevoskastanjavalmisteisiin lisätään myös flavonoidia nimeltä rutiini, joka paitsi vahvistaa sekin verisuonia, myös ehkäisee verisuonitukoksia.

Jalkaturvotusta ja -tukoksia voi ehkäistä myös tukisukilla ja jaloittelemalla lennon aikana, kuten kaikki(?) varmaan tietävätkin. Jos tukosriski on suuri, voi lääkäriltä kysyä, kannattaisiko ottaa aspiriinia ennen lentoa.

Mieheni puolestaan kärsii voimakkaasta, jopa vuorokauden kestävästä tukkoisuudesta lentämisen jälkeen. Siihen ovat auttaneet lentokonekorvatulpat, joita Suomessa käsittääkseni myydään apteekeissa.

Myös nenän limakalvoturvotusta vähentävistä nenäsuihkeista (esim. Nasolin) voi olla apua ja jos joutuu lentämään nuhassa, suosittelen kokeilemaan limaa irroittavaa asetyylikysteiiniä. Antihistamiini setititsiini voi auttaa, sillä se voi vähentää muustakin kuin allergioista johtuvaa tukkoisuutta. Näitä kaikkia saa ilman reseptiä.

Itse en kärsi korvien lukkiutumisesta juurikaan, mutta koneen laskeutuminen aiheuttaa huonovointisuutta ja heikotusta, tiedä olisiko syynä alhainen verenpaineeni. Siihen en ole keksinyt mitään patenttikikkaa (olisikohan kukaan lukijani?), mutta Finnair käyttää pienemmillä kentillä (esim. Helsinki) laskeutumistapaa, joka on paitsi ekologisempi, tuntuu paljon miellyttävämmältä kuin monien muiden yhtiöiden käyttämä.

2 Comments

  1. Hei, Oletko koskaan kuullut ilmiöstä, jossa lentokoneessa nousun aikana selkäydintä pitkin nousee jatkuvasti sellainen voimakas sähköinen pulssi, alkaa aina alhaalta ja nousee ylös? Minä lensin ensimmäistä kertaa sairastumisen jälkeen ja tuo ilmiö toistui molempiin suuntiin. Sairastuin nelisen vuotta sitten johonkin home/kemikaali-yliherkkyys/migreeni/ME-tyyppiseen sairauteen, joka alkoi rajuna, mutta on nykyään ihan hallinnassa.