Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

28 tunnin työvuoroille riittää puolustajia

Unen puute on varmaan lähes jokaiselle tuttua ainakin ajoittaisena vaivana, pienten lasten vanhemmille ja joillekin muille pahempana ongelmana. Sitä on käytetty jopa hoitona masennukseen, mutta se voi toki myös pahentaa masennusta. Jotkut lääkärit uskovat, että fibromyalgian takana olisi yksinkertaisesti huono yöuni. Hankala potilas vai hankala sairaus -kirjassani kerrotaan tarkemmin aiheesta.

Eräs ammattikunta, joka laitetaan valvomaan pitkiäkin aikoja, on lääkärit, erityisesti kandit. Suomessa ongelma ei ole niin paha – eräs tuttu lääkäri sanoi kandivuorojen olleen “vain” 14-tuntisia – mutta Yhdysvalloissa käydään kiivasta keskustelua siitä, pitäisikö kandien yhä tehdä 28-tuntisia vuoroja ja satatuntisia viikkoja. Nyt hiljattain tosin ensimmäisen vuoden kandien vuorojen maksimipituus laskettiin 16 tuntiin ja viikkojen 80 tuntiin, mikä ei ole miellyttänyt kaikkia.

Univaje heikentää muistia, keskittymiskykyä ja harkintakykyä, jotka lääkärin työssä ovat kaikki tärkeitä. Tietysti vuorokauden mittainen työvuoro uuvuttaa jo muutenkin kuin vain valvomisen takia.

Tuskin yllättää ketään, että pitkät työvuorot lisäävät riskiä, että lääkäri tekee virheitä. Väsynyt lääkäri on vaaraksi potilaalle ja jopa itselleen – esimerkiksi neulanpistot (jotka voivat tartuttaa HIV:tä tai hepatiittia) lisääntyivät selvästi.

Silti pitkille vuoroille löytyy vankka kannattajakunta. Perusteluina on esitetty mm. se, että näin sama lääkäri pystyy hoitamaan samaa potilasta pidempään. Periaatteessa kyllä, mutta luultavasti potilas siirtyy silti vuoron vaihtuessa seuraavalle lääkärille.

Toinen perustelu on, että jos viikossa tekee kandin töitä “vain” 80 tuntia, jäävät opinnot paljon lyhemmiksi kuin jos paiskii töitä 100 tuntia. Vuositasolla tästä tulee lähemmäs tuhannen tunnin ero.

Ja kuulemma kandina olon pitää olla “rankkaa kuin armeijassa”. (Joku voisi kuvitella, että tarkoitus on tehdä hyviä lääkäreitä.) Koska minullakin oli rankkaa, myös tulevilla lääkäreillä pitää olla?

Joillain ihmisillä on merkillinen käsitys siitä, että lisää tunteja tarkoittaa aina lisää työ- tai opiskelutehoa. Surullista, että tällaiseen uskotaan edelleen!

Oppiminen ja muisti vaativat kunnon yöunet toimiakseen. Unen puute ja stressi molemmat lisäävät kortisolin eritystä, mikä sekin heikentää muistia.

Tutkimusten mukaan väärät diagnoosit syntyvät pääasiassa kognitiivisista virheistä – päivystyslääketieteessä jopa yli 90 % (tuossa tutkimuksessa 23 prosenttiin katsottiin olevan osasyynä liiallinen työmäärä). Minusta koko argumentointi ylipitkien vuorojen puolesta on kognitiivinen virhe.

Yhdysvalloissa neljännes lääketieteen opiskelijoista kärsii masennuksesta, yli puolet burnoutista ja 10 % hautoo itsemurha-ajatuksia. (Lähde) Niin, miksiköhän?

Tässä, kuten useimmissa lääketieteen epäkohdissa, tuntuu olevan kyse samasta asiasta: keskitytään numeroihin ihmisten sijasta.

7 Comments

 1. Linkitin vastikään blogiini mielenkiintoisen videon unen vaikutuksesta muistin kehittymiseen: http://www.youtube.com/watch?v=wCXLTF6byEg Voisi kuvitella, että kandien, joiden tarkoitus on nimenomaan _oppia_ työstään, pitäisi nukkua reilusti jotta oppi menisi perille.

  Itselläni on myös kokemusta pitkistä työrupeamista. Pitkiin päiviin kyllä tottuu siinä missä kaikkeen muuhunkin, mutta kyllä se työteho on ihan toista luokkaa pitkän vuoron päätteeksi kuin sen alussa (jos on nukkunut hyvin). Taloudellisesta näkökulmasta liian pitkät työvuorot tulisi kieltää ihan jo pelkästään tehokkuussyistä.

 2. Briteissä on myös kova mutina menossa kun joutuivat lyhentämään lääkärien työaikaa direktiivin vuoksi.

  Euroopassa Britit ja Suomi ovat vastustaneet työaikadirektiiviä terveydenhuollossa.

  Kyseessä on tietysti rahan pihistäminen. Tulee halvemmaksi kun teetetään ylipitkiä työaikoja yhdellä ammattiryhmällä. Ei tarvitse maksaa palkkaa niin monelle. Yhden 24/7 vuoroon tarvitaan viisi tekijää, mutta päivystämällä yksi.

  Mikä sitten on seuraus tuosta säästämisestä….

  • Lääkäriliitto vastustaa työaikalain soveltamista päivystyksiin, koska päivystykset vaikuttavat merkittävästi tuloihin. Työajan lyhentäminen on ollut esillä monta kertaa, mutta kaatunut lääkäreiden vastustukseen.

 3. “Ja kuulemma kandina olon pitää olla “rankkaa kuin armeijassa”. (Joku voisi kuvitella, että tarkoitus on tehdä hyviä lääkäreitä.) Koska minullakin oli rankkaa, myös tulevilla lääkäreillä pitää olla?”

  Huh huh… Jenkit jenkit.

  “Minusta koko argumentointi ylipitkien vuorojen puolesta on kognitiivinen virhe.”

  Juuri niin!

  En ole koskaan ihannoinut amerikan meininkiä, siellä (lähes?) kaikki ovat keskimääräistä maapallon asukasta isänmaallisempia, republikaanit erityisesti ja etunenässä se niiden teaparty ryhmittymänsä.
  Kannattavat yksityishenkilöiden oikeutta omistaa ja kantaa aseita, vastustavat abortteja, homoseksuaalien ihmisoikeuksia, terveydenhoitouudistusta ja ylipäänsä kaikkea kehitystä mikä tekisi yhteiskunnasta paremman ja oikeudenmukaisemman.

  Suomen konservatiivipuolueet kalpenee niiden rinnalla. Ehkä jotkut kokoomusnuoret ja suomen sisu tyyppiset “seurat” pääsevät lähelle joillain osa-alueilla mutta ei täällä onneksi samanlaista ahdasmielisyyttä ja idiotismia ole, ainakaan samassa mittakaavassa.

  Sitten kun muu maailma seuraa ja apinoi perässä kaikkea mitä USA tekee, niin tulee sellaisia koko ihmiskuntaa koskevia emämunauksia kuten kannabiksen kieltäminen 1900-luvun alkupuoliskolla.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Legal_history_of_cannabis_in_the_United_States

  USA vaikutti sittemmin YK:n kautta siihen että se kiellettiin koko maailmassa, myös Intiassa joka sai “jatkoaikaa” sen kieltämiseen koska se oli siellä niin yleinen yrtti (ja päihde).

  Onneksi nykyään kun on internet ja tiedon kulkua ei voi estää niin kansa voi valistaa paremmin itseään eikä ole vain virallisten tahojen propagandan varassa.
  Kyseessä on kumminkin planeetan monimuotoisin kasvi ja lähes ainut tehoava syöpälääke jolla käyttäjät ovat itse parantaneet itsensä syövän ollessa jo niin pitkällä että länsimainen lääketiede ei voi mitään ja kaikki keinot on käytetty. Lääkärit ovat nostaneet kädet pystyyn ja passittaneet potilaat (uhrit) kotiin kuolemaan.
  RUN FROM THE CURE – The Rick Simpson Story ( Second Edition )
  http://youtu.be/Mm3CQ62F1p0

  No, nyt kun USA:ssa on alkaneet lait ja säädökset hieman avautumaan niin ei voi kuin toivoa että muu maailma seuraa taas perässä.

  Entäs sitten USA:n “3rd. strike” menetelmä? Jos on alla kaksi rikosta niin kolmannesta lentää automaattisesti linnaan, ja rikokseksi ilmeisesti riittää hyvinkin mitätön rike.
  Ei ihme että siellä on väkilukuun suhteutettuna niinkin suuri osa väestöstä linnassa.
  Siitä on jo aikaa kun tuli kahden miljardin kannabis pidätyksen raja täyteen. Kahden MILJARDIN!
  Saisivat nekin torjuttua ihan oikeaa rikollisuutta vähän eri malliin jos luovuttaisivat suosiolla.
  “War on drugs” ohjelma ei vain toimi siellä, ainakaan kannabiksen osalta. Se on suositumpaa kuin koskaan.
  BTW. Ensimmäinen kannabis-laki siellä oli vieläpä niin päin että sitä PITÄÄ kasvattaa. George Washington kasvatti hamppua.
  Sittemmin sitä alettiin rajoittaa ja sitä käytettiin pitkään vain virallisena lääkkeenä apteekeissa jne.
  Ehkä ne huopaa ja soutaa siellä noiden lakien kanssa ihan sen mukaan että kumpia on milloinkin enemmän, republikaaneja vaiko demokraatteja?

  Viime presidentin vaalien aikaan vaalivalvojaisissa esitettiin teoria että jatkossa demokraatit olisivat yhä enemmän vahvoilla koska ulkomaalaistaustaiset lisääntyvät enemmän kuin perinteiset valkoiset ja tuo yhä enenevissä määrin monikulttuurisempi amerikka olisi väkisinkin suvaitsevampi kuin tähän mennessä.
  Toivoa siis on.

  UFO:jen ja niistä raportoivien saattaminen naurunalaisiksi on kans jenkkien peruja. Se oli CIA:n ns. “ridicule projekti” joka otti erinomaisesti tuulta alleen. Ihmisluonto on sellainen että se leimaa helposti kaiken uuden ja mullistavan huuhaaksi, niin kauan kunnes suuri enemmistö on pikkuhiljaa kallistunut uuden näkökulman kannelle.
  Suomalaisetkin ovat tyypillisesti juuri sellaisia skeptikoita ettei uskota mitään ennen kuin on itse päästy asia kokemaan ja vähän “potkimaan renkaita”.

  The Robertson Panel: UFOs and Ridicule
  http://www.abovetopsecret.com/forum/thread574308/pg1

  Entäs sitten Jenkkien tekopyhyys? Ollaan olevinaan hurskaita kristittyjä, about kaikki, teinipissiksetkin kiittää jumalaa ja jeesusta jossain tositv ohjelmissa (en katso niitä, näin vaan kerran jotain “american teen idols” tms. skeidaa kanavasurffaillessani tarjontaa läpi.
  Kun samaan aikaan ovat äärimmäisen materialistisia.
  Yliluonnollisiin asioihin ei uskota mutta kaikkiin ihmetekoihin mitä raamatussa on, uskotaan sokeasti. Tähän sellainen “pään pyöritys hymiö”.

  Ja syitä jenkki-inhoon vain riittää ja riittää. Kaikki uutisia pitkään seuranneet ovat pistäneet merkille minkälaisia “maailman poliiseja” he pyrkivät olemaan -ja (jälleen kerran) erityisesti republikaanit.
  Demokraatit yrittävät vähän vähentää muiden maiden asioihin puuttumista ja yltiö mahtipontista sotakoneiston käyttöä ja rakentamista mutta koska siellä on kumminkin kiihkoisänmaallisia kansalaisia niin paljon niin se on vaikeaa.
  Jos he vaikuttavat liian heikoilta niin kansa äänestää taas entistäkin enemmän arvokonservatiiveja republikaaneja päättäviin elimiin ja se pieni edistys mitä Obaman kaudella on saatu aikaan ottaisi taas takapakkia moninverroin.
  On amerikassa fiksujakin tyyppejä, taiteilijoita yms. mutta jäävät kyllä pahasti idioottien jalkoihin.

  Mutta että noi mitä kerroit kandien työajoista, sehän on silkkaa hulluutta! Sanoohan sen jo terve järkikin! Ilmeisesti se on hyve mikä siellä päin maailmaa on vähän kortilla…
  Vähän samansuuntaista on toki ollut täällä muuallakin, esim. se kohu lentäjien pitkistä työajoista hiljattain.

  Kyllä tuollaisissa tehtävissä missä vaaditaan tarkkuutta ja korkeaa henkistä suorituskykyä, pitäisi olla ihan ehdoton vaatimus se että henkilöstö joiden käsissä on monien elämä, olisi parhaassa sielun ja ruumiin voimissa kun tekevät sitä työtään.

  Voisi vetää tuon ihan niinkin pitkälle että töitä ei edes SAISI tehdä ellei ole nukkunut hyvin edellisenä yönä.
  Mutta koska rahan himossaan jotkut tekisivät silti niitä ylipitkiä päiviä, niin pitäisi järjestää pakolliset testit kaikkiin sairaaloihin, lentokentille yms. missä testattaisiin kyseisten henkilöiden suorityskyky ja vireystila.

  Kyseessä on kumminkin suoraan työnlaatuun vaikuttava tekijä. Eiväthän ihmiset mene työhaastatteluihinkaan 100h työviikko takana tai vuorokauden yhtäsoittoa valvoneena -eiväthän työntekijät ole enää pätevyysvaatimukset täyttäviä jos heidät ajetaan piippuun.

  Välillä kyllä ihmetyttää että miten voi maailmassa olla näin paljon räikeitä epäkohtia joita ei älykkäät ja korkeasti koulutetutkaan ihmiset sitten osaa laittaa kuntoon?!

  Ehkä se on sitä maalaisjärjen ja suhteellisuuden tajun puutetta.. mitä jos joillekin kansakunnille on tosiaan kertynyt kyseisiä hyveitä hieman enemmän kuin toisille?

  Sääliksi käy USA:ta – ja maailmaa niin kauan kuin USA:ta katsotaan ylöspäin ja matkitaan kaikessa.

  • Joissain Yhdysvaltojen osavaltioissa on kuitenkin a) kannabis laillistettu b) tasa-arvoinen avioliittolaki (jonka puolesta maan presidentti on ottanut kantaa).

   Yhdysvalloista on hankala puhua homogeenisenä alueena sen enempää kuin Euroopastakaan. Onhan siellä toki liittovaltion hallinto ja koko maalle yhteisiä lakeja, mutta lainsäädäntö, politiikka ja ihmisten asenteet vaihtelevat erittäin paljon osavaltiosta toiseen, kaupunkien ja maaseudun välillä jne.

 4. Oikeassa olette. Ei tuommoisia eläinrääkkäykseen verrattavissa olevia ukkoja pitäisi saada teettää kenelläkään. Varsinkaan kun välipäivät tehdään normaalia päivätyötä ja sekin ylitunnein sekä kotiin vietävien töineen, ja 24t vuoro voi olla j. 5.p. Se on tappotahti tekijälleen, kun päivystys vielä on hyvinkin intensiivistä ja yllätyksellistä, eikä koskaan tiedä mitä tulee eteen kaikesta sairauksien laajasta kirjosta. Ei lääkärit niistä nauti eivätkä tekisi, jollei olisi pakko. Se pakko tulee sekä potilaiden pakottavasta tarpeesta saada hoitoa seuraavaan päivään odottamatta, ja siitä, että päivystysvelvollisuus kuuluu työtehtäviin. Vuorot eivät ole vapaavalintaisia.
  Millä tavalla mielestänne päivystyspalvelu 24/7 tulisi järjestää, jos työnantaja eli kunta ja kunnan päättäjät raskaat osoittaa tehtävän suorittamiseen vain 5 tai 6 lääkäriä yhteen päivystyspisteesee? Jos oletetaan, että työaikalakia koskisi myös lääkäreitä? Ja Jos oletetaan, että jopa päivystävää lääkäriä tulisi kohdella tasaveroisesti siten, että hänelläkin on silloin tällöin sellainen ylellisyystuote kuin Vapaa viikonloppu!? (vaikkei lääkärit varsinaisesti olekaan ihmisinä pidettäviä. Hehän ovat meidän kaikkien yhteistä omaisuutta ja aivan oikein voidaan esineellistää heidät omiin käyttötarpeisiimme sopiviksi)