Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Päänsärky nenässä

Hankala potilas vai hankala sairaus -kirjassani on esitelty monia huonommin tunnettuja päänsärkytyyppejä, mutta kaikkia siihenkään ei mahtunut mukaan. Eräs tällainen on contact point headache, jolle en ole löytänyt suomennosta, joten käytän toista nimeä Sluderin neuralgia.

Päänsäryn syynä on se, että jokin kasvohermoista jää puristuksiin nenän sisäosissa. Tätä on verrattu iskiakseen, mutta todellisuudessa iskiaksen syynä ei läheskään aina ole hermopinne/neuropatia, vaan usein pelkästään triggerpisteet lihaksissa. Tästä kasvojen hermopinteestä on havainnollisia(?) kaavakuvia eräällä aihetta käsittelevällä sivulla. Nenän väliseinän vinous lisää riskiä.

Sluderin neuralgia ilmenee useimmiten kasvokipuna, joka voi muistuttaa poskiontelontulehdusta, mutta joskus se muistuttaa migreeniä ja toisinaan tuntuu aina hampaissa asti. Se voi olla krooninen tai esiintyä vain ajoittain. Mikään muu lääke ei yleensä tarjoa merkittävää apua, mutta tietyt limakalvoja supistavat nenäsuihkeet kuten tetrytsoliini, sisäisesti käytettävät tukkoisuutta vähentävät lääkkeet sekä lidokaiinisuihke voivat helpottaa oloa hetkeksi.

Anatominen ongelma on niin pieni, ettei se yleensä näy kuvantamistutkimuksissa, joskin aivojen MRI:ssä se usein näkyy, jos radiologi tietää mitä etsii. Poskionteloiden CT-kuvaus voi auttaa poissulkemaan muut syyt ongelmaan. Diagnoosiin vaaditaan yleensä nenän tähystys. Hoitona on yleensä nenäleikkaus, joskus poskionteloiden leikkaus.

Comments are closed.