Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Oireiletko mausteista?

Lähes kaikilla mausteilla on lääkinnällisiä ominaisuuksia. Tunnetuimmat ovat inkivääri (pahoinvointi) ja kurkuma (tulehduksen lievittäminen) ja muita esimerkiksi kaneli (verensokerin laskeminen), sahrami (masennus ja PMS), timjami (antibakteerinen), salvia (dementia ja naistenvaivat) ja minttu (suolistoa rauhoittava). Tuntemattomampiin kuuluu pistävän makuinen ryytineito eli nigella, joka voi auttaa moneen vaivaan allergioista haimasyöpään.

Jos jouluruoista tuli ikäviä oireita, kyse voi olla mausteallergiasta. Useimmille mausteille voi olla allerginen. Yksi yleisimmistä on korianteriallergia, joka voi vaikeuttaa elämää yllättävän paljon. Esimerkiksi useimmat valmisruoat sisältävät korianteria. Sama koskee monia muitakin mausteita: allergian syytä voi olla vaikea selvittää ja allergisoivia ruokia hankala vältellä.

Tämän artikkelin mukaan muita yleisiä mausteallergioita ovat esimerkiksi kaneli ja valkosipuli, mutta myös esimerkiksi mustapippuri ja vanilja. Lääketieteellinen kirjallisuus raportoi allergioita mm. sarviapilalle, tillille, fenkolille, neilikalle, maustepippurille, sahramille ja tähtianikselle. Kurkuma voi lievittää allergioita, mutta sillekin voi olla allerginen.

Yhdeltä kaveriltani löytyi hiljattain vanilja-allergia, mutta ilmeisesti synteettinen vanilliini, jota suurin osa “vaniljasta” on, on OK. Itse kärsin aikoinaan monta vuotta kosketusallergiasta chilille – mutta pystyin syömään sitä ongelmitta.

Pujo- ja koivuallergia lisäävät joidenkin mausteallergioiden riskiä. Porkkanalle ja sellerille allergiset ovat usein allergisia myös joillekin näiden sukuisille mausteille.

Mausteet voivat aiheuttaa myös muunlaisia ongelmia kuin allergiaa. Joillain liian mausteinen ruoka ärsyttää vatsaa. Etenkin inkivääri, minttu ja valkosipuli voivat aiheuttaa närästystä ja refluksia. Joillain ärtyneestä paksusuolesta kärsivillä chili on ongelmallista, toisilla se jopa helpottaa oireita.

Monet mausteet sisältävät runsaasti salisylaatteja ja/tai vapauttavat histamiinia, mikä voi aiheuttaa ongelmia jos on näille herkkä.

Useat epileptikot valittavat muskottipähkinän aiheuttavan heille epilepsiakohtauksia. Tieteellistä näyttöä tästä ei ole, mutta muskotin vaikutukset tuntien pidän sitä hyvin mahdollisena.

2 Comments

  1. Hyvä, kun nostit aiheen esille!
    Kaneli taitaa myös olla aika yleinen allergiaa aiheuttava mauste. Meidänkin pojalle on siitä tullut välittömästi iho-oireita.

  2. Chilihän ei itse limakalvoja vahingoita millään tavalla, mutta chiliä paljon syöneenä ymmärrän kyllä paksusuolikivut varsinkin jos on vähääkään äreä. Terveelläkin mahalla se saattaa polttaa koko matkan.

    Kapsaisiinillä on myös kipua lievittäviä vaikutuksia.