Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Ihmeparannusta odotellessa

Pari viikkoa sitten Twitterissä eräs tuttuni kyseli, osaisiko kukaan sanoa hyviä vaihtoehtohoitokeinoja kilpirauhasen vajaatoimintaan. Hän haluaisi päästä eroon tyroksiinista tai ainakin vähentää annosta.

Kysyin, oliko hän lukenut Datis Kharrazianin kirjaa aiheesta. Varoitin tosin, ettei kannattaisi odottaa liikoja – monet kirjan ehdotuksista eivät perustu minkäänlaiseen tutkimusnäyttöön enkä itse ole saanut kirjan vinkeistä mitään apua, eikä kyllä kukaan tuttunikaan.

Sitten tämä kaveri totesi, että hän inhoaa pillereiden ottamista. Sanoin, että siinä tapauksessa Kharrazianin kirja ei välttämättä ole hänelle oikea, sillä Kharrazianin ehdottamat hoitoprotokollat vaativat runsasta lisäravinteiden käyttöä ja useimmat niistä ovat tietysti pillereitä.

Yksi hoito tosin oli, jota Kharrazian ja monet muut kilpirauhaslääkärit suosittelevat kokeilemaan, gluteeniton ruokavalio (joka joissain tapauksissa saattaa auttaa kilpirauhasen vajaatoimintaan, vaikka ei läheskään niin usein kuin monet vaihtoehtolääkärit väittävät). Sitä tuttuni varmaan tosin oli jo kokeillut?

En ole kokeillut, hän vastasi. Se tuntuu aivan liian vaivalloiselta.

Pillereiden otto ei miellytä, mutta myöskään elämäntapamuutokset eivät kelpaa. En sitten tiedä, että millä keinoilla tämä ihminen ajattelee hoitavansa sairauksiaan? Pitkäaikaissairauksien hoito valitettavasti vaatii usein vaivannäköä ja vaihtoehtoiset ja kokeelliset lähestymistavat yleensä enemmän kuin koululääketieteen vakiintuneet keinot.

(Sittemmin tuttu on muuttanut mielensä ja siirtynyt kokeilemaan gluteenitonta ruokavaliota, kun joku toinen lääkäri sitä suositteli. Tarina ei kerro ainakaan vielä, että onko siitä mitään apua hänelle.)

2 Comments

  1. Jännä perustelu, ettei vaan viitsi pillereitä ottaa. Toki ne voi unohtua helposti mutta kun siitä tulee rutiini tai käyttää kännykän muistutusta, en näe siinä mitään ongelmaa. Ehkä siinä yrittää pitää kiinni jostain omasta käsityksestä terveestä ihmisestä, joka ei pillereitä tarvitse..

    • Yllättävän yleinen on tuo ajatus, että ei haluta popsia pillereitä. Moni sanoo minullekin, että en voisi ottaa yhtä monta pilleriä päivässä kuin sinä otat. Ei kuitenkaan tule mieleen ketään, joka olisi kieltäytynyt vaikkapa syöpähoidosta, kun ei halua syödä pillereitä…