Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Terveysvuosi 2012

Tässä taas vuoden 2012 terveysyhteenveto niin omasta kuin laajemmastakin näkökulmasta. Omalta kohdaltani vuosi oli valitettavasti varsin huono – terveyteni romahti aivolisäkkeen vajaatoiminnan pahennuttua 23.11.2011, jonka jälkeen se paheni vielä useita kertoja lisää.

Seuraavista uusista löydöksistä oli kuitenkin apua.

 1. T3-kilpirauhashormoni
 2. TMJ-vaivoihin tarkoitettu hammassuoja (engl. trainer)
 3. vadelmaketoni (vähentää makeannälkää)
 4. säärystimet (nilkkavaivoihin)
 5. aloe vera (auttaa diabetes insipidukseeni ilmeisesti vähentämällä rakkoärsytystä)

Annoin useita haastatteluita sairauteeni liittyen. Ne julkaistiin Sunnuntaisuomalaisessa, Studio55:ssä ja yksi haastattelu ilmestyy isossa aikakauslehdessä parin viikon sisällä.

Viime vuonna listasin vuoden viideksi pinnalla tai nousussa oleviksi “terveystrendeiksi” suolistobakteerit, gluteenin, insuliinin/verensokerin/sokeriaineenvaihdunnan, vuorokausirytmin häiriöt ja neurogeenisen inflammaation. Etenkin nuo kolme ensimmäistä herättävät yhä paljon keskustelua niin tiedemaailmassa kuin terveysblogeissakin.

Myös nämä viisi ovat olleet runsaasti keskustelun ja/tai tutkimusten kohteena vuonna 2012:

 1. homevauriot ja homealtistus
 2. erilaiset ympäristömyrkyt/hormonihäiritsijät esimerkiksi vaatteissa, kosmetiikassa ja ruokapakkauksissa
 3. kilpirauhasen vajaatoiminta
 4. infektiot autoimmuunisairauksien aiheuttajina
 5. borrelioosi ja muut punkkisairaudet (joita löytyi useita uusia)

Myös suklaan hyödyt ovat olleet paljon otsikoissa ja autismin kehitteillä olevista lääkehoidoista tuntuu olleen paljon lupaavia tutkimustuloksia. low FODMAP (ärtyneen paksusuolen ruokavaliohoito) on kasvattanut suosiotaan paljon.

Toisaalta esimerkiksi kalaöljystä ja D-vitamiinista on tullut melko paljon kielteisiä tutkimuksia, joiden mukaan jotkut aiemmissa tutkimuksissa todetut terveyshyödyt eivät välttämättä pidäkään paikkansa.

Suomessa kohistiin D-vitamiineista ja uudesta terveydenhuollon tietojärjestelmästä. Myös energiajuomien haittavaikutuksista on puhuttu paljon.

Vuoden paras uutinen oli se, kun TNI Biotech osti pieniannoksisen naltreksonin patentit, mistä kirjoitin myös tässä blogissa. Henkilökohtaisesti – ja monelle muullekin – pettymys oli, kun FDA ei vieläkään hyväksynyt pian 25 vuotta tutkittua CFS/ME-lääke Ampligenia, mutta tutkimukset olivat kieltämättä turhan heikkotasoisia. Joka tapauksessa FDA tunnusti CFS/ME:n vaikeaksi/henkeä uhkaavaksi sairaudeksi.

MS-taudin syntymekanismeista julkaistiin ainakin kaksi hyvin mielenkiintoista tutkimusta liittyen hyaluronidaasiin ja fibriiniin. Myös Parkinsonin taudista tuli monia lupaavia tutkimuksia, mm. Ruotsista ja Yhdysvalloista.

Myös SSRI-lääkkeistä tuli monia kiinnostavia tutkimuksia, sekä hyödyistä että haitoista. Etenkin paroksetiini näyttää voivan auttaa niin diabetekseen kuin sydämen vajaatoimintaankin.

Mitkä olivat sinun mielestäsi vuoden 2012 tärkeimmät terveysuutiset?

One Comment

 1. Eipä osunut viime vuonna kohdalle sen paremmin uutisissa kuin henkilökohtaisessa elämässä kovin hyviä terveysuutisia. Paljon parempaa vuotta 2013 myös sinulle, Maija!