Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Ihmemömmöt parantavat kaiken

Ihmemömmöt ovat etenkin verkostomarkkinoijien suosiossa. Niillä paranee lähes vaiva kuin vaiva, oli kyse sitten vatsavaivoista tai nivelreumasta. Ihokin näyttää paremmalta, kilot karisevat ja flunssa ei iske enää koskaan.

Ainoa kääntöpuoli on hinta. Erilaisista jauheista tai mehukanistereista saa helposti pulittaa viisikymppiä tai satasenkin (tai enemmänkin) kuussa. Mutta kyllähän sen helposti maksaa, kun kerran saa apua vaivoihinsa, eikö? Ja netissäkin kaikki hehkuttavat, miten se toimii niin hyvin.

Ihmemömmöillä on monia yhdistäviä tekijöitä. Ne auttavat suunnilleen kaikkiin sairauksiin. Tyypillisesti (ei aina) niissä on monia erilaisia aineita eikä tarkkaa koostumusta kerrota. Tieteellisiä tutkimuksia niistä harvoin on, mutta “patent pending” on sitäkin yleisempi väite. (Patentin hakeminen tai saaminenhan ei tarkoita, että olisi näyttöä jonkin tehosta.)

Miksi ihmemömmöt myyvät?

Ihmemömmöjen markkinointi perustuu oman mutu-näkemykseni mukaan samaan kuin esimerkiksi kosmetiikan ja Ostoskanava-tuotteiden. Kyse ei ole siitä, että niitä ostaisivat hölmöt ihmiset. Mainoksen näkevä ihminen usein fiksusti päättelee, että luultavasti tuo ei kuitenkaan toimi.

Mutta entä jos se kuitenkin toimii? Mistä kaikesta jään paitsi, jos se toimiikin enkä osta sitä? Voisin olla rypytön, hoikka tai nivelvaivaton, mutta jos en osta, menetän tämän tilaisuuden.

Ostoskanavalla tuotteiden tehosta kertovat usein suomeksi dubatut jenkkijulkkikset. Suuri osa katsojista tietää, että nämä ovat palkattuja mannekiineja. Mutta netti on eri asia. Uudesta ihmetuotteesta löytyy lukuisia arvosteluita netissä, joissa ihan tavalliset ihmiset, sellaiset kuin minä itse, kertovat saaneensa niistä apua.

Todellisuudessa hyvin suuri osa netissä kirjoitetuista arvosteluista on maksettuja. Usein firma lähettää blogaajalle ilmaisen tuotteen (ja blogaaja haluaa miellyttää firmaa saadakseen ilmaisroinaa jatkossakin).

Toisinaan valmistaja tilaa PR-yrityksen kirjoittamaan satoja tai tuhansia nettiarvosteluita. Sopimukseen voi kuulua myös, että arvostelijat tilaavat tuotteen esimerkiksi Amazonista tai iHerbistä, jolloin arvostelun alla lukee esim., että “Did this reviewer purchase this product? Yes.”

Esimerkkitapaus

Suomessa viime aikoina trendikäs ihmemömmö on ollut entsyymivalmiste Regulat. Hiljattain minulta kysyttiin mielipidettä Yhdysvalloissa suosittuun VitaStim-valmisteeseen, jonka väitetään lisäävän kantasolujen tuotantoa. Aika hurja väite lähinnä sinilevää sisältävältä lisäravinteelta, eikö?

Sanotaan, että “extraordinary claims demand extraordinary evidence”. No, onneksi VitaStimin nettisivut kertovat, että PubMedistä löytyy peräti 30 000 tutkimusta aiheesta! Tässä vaiheessa hälytyskellot pirisevät jo erittäin kovaa.

Mistään lisäravinteesta tuskin löytyy 30 000 tutkimusta. VitaStimin pääraaka-aineesta niitä löytyi noin 200. Suurin osa niistä käsitteli tämän Arthrospira platensis -sinilevän haittoja ympäristölle tai ihmiselle.

Kantasoluvaikutuksista löytyi yksi tutkimus, joka oli tehty petrimaljalla (in vivo). Monet aineet lipeästä alkaen esimerkiksi tappavat bakteereja koeputkessa, mutta eri asia kannattaako niitä kaataa suuhunsa.

Useimmat ihmemömmöt ovat sentään melko vaarattomia – vaikka joistain luontaistuotteista onkin tullut maksavaurioita – mutta Arthrospira platensiksesta löytyi aika hälyttäviä näkemyksiä sen sisältämien myrkkyjen takia.

In light of the findings, the distribution and commercial sale of Aph. flos-aquae products, whether pure or mixed formulations, for human consumption appear highly questionable.”

Onko ihmemömmöjä olemassa?

Perinteisesti on sanottu, että jos jonkin aineen sanotaan auttavan lähes kaikkiin sairauksiin, se on varma huijaus. Usein näin onkin – varmasti jos aineen luvataan parantavan sairauksia, ei vain helpottavan oireita – mutta silti olemassa on aineita, jotka voivat auttaa todella monenlaisiin vaivoihin. Vaikkapa D-vitamiini, omega-3-rasvahapot, probiootit, pieniannoksinen naltreksoni sekä lääkekannabis.

Yhteistä näille oikeille ihmemömmöille on yleensä se, että ne vähentävät tulehdusta, vaikka kaikilla on muitakin vaikutusmekanismeja (esimerkiksi EPA ohentaa verta ja pieniannoksinen naltreksoni lisää luontaisten tappajasolujen määrää). Melkeinpä kaikissa pitkäaikaissairauksissa tulehdus näyttelee ainakin jotain roolia.

Aidoilla ihmemömmöillä on muutakin yhteistä: niistä löytyy tutkimusnäyttöä. Ei välttämättä kaikkien mahdollisten sairauksien hoidossa, mutta tiedetään niiden vähentävän vaikkapa tulehdussytokiini TNF-alfan eritystä ja tiedetään, että TNF-alfan liikaeritys liittyy moniin oireiltaan erilaisiin sairauksiin. Lisäksi ne ovat yleensä varsin kohtuuhintaisia, poislukien valitettavasti lääkekannabis.

Pitkäaikaissairaudesta kärsivän voi olla houkuttelevaa kokeilla verkostomarkkinoitua tai muuten netissä hehkutettua ihmemömmöä, jos lääkäriltä ei löydy enää parempia hoitovaihtoehtoja. Jotkut ihmemömmöt voivat auttaakin johonkin, en sitä epäile. Tosin silloinkin on syytä miettiä, voisiko jollain muulla valmistajalla olla vastaava, edullisempi tuote. Yleensä on.

Suosittelisin kyllä ennemmin tekemään itse vähän tutkimustyötä omasta sairaudesta. Usein saattaa löytyä jopa kymmeniä lisäravinnepuolen hoitovaihtoehtoja, joiden tehosta (ja turvallisuudesta!) on ainakin jotain näyttöä ja jotka eivät vie konkurssiin.

Comments are closed.