Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Haussa terve munuainen

Eräs skotlantilainen kaverini, keski-ikäinen mies, sairastaa Crohnin tautia, tulehduksellista suolistosairautta. Hän sai aikoinaan lääkkeeksi sulfalatsiinin, joka on tyypillinen lääke eikä yleensä aiheuta kovin pahoja haittoja verrattuna vaikkapa kortisoniin. Kaverillani kävi kuitenkin huono tuuri ja lääke vaurioitti hänen munuaisiaan, joten hän joutui lopettamaan sen.

Hän kuuli pieniannoksisesta naltreksonista eli LDN:stä, joka on tehokas ja erittäin turvallinen hoito Crohnin tautiin, ja on käyttänyt sitä sairautensa hoidossa menestyksekkäästi vuosikausia. Hän kampanjoi LDN:n saamiseksi yleiseen käyttöön ja tapasinkin hänet Glasgow’n LDN-konferenssissa jossa olin puhujana huhtikuussa 2010.

Koska LDN ei aiheuta hänelle, eikä useimmille muillekaan, mitään sivuoireita, hän ei ole joutunut miettimään sairauttaan pitkiin aikoihin, sulfalatsiinin aiheuttamaa munuaisvauriota lukuunottamatta. En ollut ajatellut, että asia olisi niin vakava, kunnes hän kyseli Twitterissä, haluaisiko joku luovuttaa hänelle munuaisen. Eikä se ollut vitsi.

Lääkäri oli ilmoittanut hänelle, että hänen kannattaisi alkaa etsiä tuttavapiiristään munuaisen luovuttajaa. Vielä ei olla dialyysin tarpeessa, mutta munuaisten toiminta on jatkanut heikentymistä siihen malliin, että vuoden sisällä tarvittaneen dialyysia. Munuaissiirto olisi hyvä tehdä vielä kun hän on hyvässä kunnossa.

Eihän elinsiirto tietysti ole maailmanloppu, mutta aika ikävät fiilikset on silti kaverini puolesta. :-/ Munuaissiirto lääkkeen takia, jota hän ei ole edes käyttänyt moneen vuoteen. Kunpa hän vain olisi kuullut LDN:stä aikaisemmin… Ei ehkä ihme, miksi hän aiheen tiimoilta niin aktiivisesti kampanjoi. Toivottavasti siirtomunuainen löytyy ja kaikki menee hyvin.

Comments are closed.