Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Aggression ja väkivallan konkreettisia syitä

“Olen Adam Lanzan äiti” -blogipostaus herätti keskustelua Suomenkin mediassa. Sitä on sekä ylistetty että kritisoitu, jälkimmäistä monesta eri syystä. Ei ole varmaa, oliko Connecticutin ampujalla Adam Lanzalla mielenterveysongelmia (tai esimerkiksi Aspergerin oireyhtymä), vaikka tyypilliseen tapaan hänestä onkin leivottu “sekopää”. On myös kritisoitu blogaajan tapaa suhtautua lapseensa.

Blogitekstin satojen kommenttien joukosta löytyy vaikka mitä huuhaata, mm. kehotuksia kokeilla energiahoitoja ja jopa manausta(!). Toisaalta siellä on ihan asiallisiakin ehdotuksia, mutta ne hukkuvat kaiken hutun joukkoon.

Mistä aggressio johtuu? Kuten tuon blogikirjoituksen kommenteissakin on esitetty, se voi johtua turhautumisesta. Tämä ei ole ehkä yllättävää, mutta aina syytä ei tulla ajatelleeksi.

Autisti voi turhautua, kun ei pysty kommunikoimaan (moni pystyisi puhumaan viittomakielellä, vaikka ei puhukaan ääneen!) tai voimakkaiden aistiyliherkkyyksien takia (millainen olo sinulla olisi, jos joutuisit koko ajan olemaan hirveässä melussa?) tai koska ympäristö on turhan kuormittava.

Myös hätääntyminen tai pelko voi aiheuttaa vihamielistä käytöstä. Vanhuksella tai psykoottisella ihmisellä aggressio voi johtua siitä, ettei tämä esimerkiksi ymmärrä missä on.

Joskus syynä on kipu tai muu fyysinen oire, jota ihminen ei osaa/pysty kommunikoimaan! Esimerkiksi vanhuksia hoitavat ihmiset yleensä, valitettavasti eivät aina, tietävät, että (muistisairailla) vanhuksilla jopa virtsatietulehdus voi aiheuttaa sekavuutta ja aggressiivista käytöstä. Autistisella lapsella syy voi olla esimerkiksi mahakipu tai hammassärky.

Aggressiivinen käytös voi johtua myös esimerkiksi lääkkeistä (ei vain psyykenlääkkeistä!) tai niiden vieroitusoireista tai fyysisestä sairaudesta. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi jotkut ravitsemukselliset puutokset (jopa anemia), allergiat ja yliherkkyydet, homealtistus, aivokasvaimet, ohimolohkoepilepsia, borrelioosi ja muut krooniset infektiot, hormonaaliset häiriöt sekä aivoihin vaikuttavat autoimmuuni- ja rappeumasairaudet (mm. MS-tauti, SLE ja Huntingtonin tauti). Suomalaistutkijat ovat yhdistäneet hypoglykemian (alhaisen verensokerin) väkivaltarikoksiin.

Näistä kerrotaan lisää Hankala potilas vai hankala sairaus -kirjassani. Erittäin hyvä kirja tästä aiheesta – siitä miten fyysiset syyt voivat vaikuttaa lapsen psykiatrisiin ja käytöshäiriöihin – on Jeanie Wolfsonin It’s Not Mental, jonka olen tässäkin blogissa arvioinut. Aihetta käsittelee hyvin ja kattavasti myös Sydney Walkerin A Dose of Sanity.

En ala tässä väittää, että voisin tietää, ymmärtää tai arvata syitä Connecticutin hirvittävän murhenäytelmän takana – ja vaikka siihen pystyisinkin, ei siitä olisi enää mitään hyötyä. Parempi tietämys aggression, väkivaltaisuuden ja käytöshäiriöiden syistä voisi kuitenkin auttaa vähentämään muita tragedioita.

Comments are closed.