Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Onko akupunktio huuhaata?

Minua harmittaa aina, kun jossain näkee akupunktion leimattavan huuhaaksi, samaan kategoriaan vaikkapa homeopatian kanssa, mihin se ei todellakaan kuulu. Tällainen näkemys osoittaa, ettei sen esittäjä ymmärrä mitään myofaskiaalisista triggerpisteistä, eikä siten voi ymmärtää juuri lääketiedettäkään, koska triggerpisteet ovat lääketieteessä aivan peruskonsepteja.

Miksi akupunktio luokitellaan usein humpuukiksi? Tähän lienee kaksi pääsyytä.

1) Akupunktio perustuu melkoisen hassulta kuulostavaan teoriaan chi-energioiden sun muiden virtauksista ja meridiaaneista, mikä tietenkään ei ole tieteellistä.

2) Joissain tutkimuksissa akupunktiosta ei ole ollut apua tai se ei ole auttanut enempää kuin valeakupunktio (eli väärien paikkojen pistely).

Luulen, että usein kyseessä on myös epävirallinen syy numero 3: akupunktio nyt vain “kuulostaa huuhaalta”. Miten muka ihmisen törkkiminen neuloilla voisi auttaa yhtään mihinkään? Jälleen kerran totean, että jos et tiedä mitään triggerpisteistä, lue Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual, jossa on 1500+ sivua tiukkaa asiaa ja useita tuhansia lähdeviitteitä.

1:ssä ja 2:ssa on paljolti kyse samasta asiasta. Akupunktio on tuhansia vuosia vanha hoitomuoto. Silloin oli luontevaa selittää ihmisen terveyttä erilaisilla energioilla ja meridiaaneilla. Kulttuurisidonnainen tapa selittää lääketieteellisiä ilmiöitä ei kuitenkaan ole huuhaata, mitä on selvitetty hyvin esimerkiksi kirjassa Preventing Misdiagnosis of Women: A Guide to Physical Disorders That Have Psychiatric Symptoms.

“Meridiaanit” ovat kuitenkin siinä mielessä tieteellinen ilmiö, että ne yhdistyvät tapaan, jolla triggerpisteet välittävät heijastekipua (ilmiö joka puolestaan on erittäin hyvin dokumentoitu). Tietenkään fysiatrit eivät käytä termiä meridiaani, mutta periaate on sama. Tästä on kirjoittanut hyvän tieteellisen artikkelin mm. Mayo Clinicin Peter T. Dorsher.

Näiden tuhansien vuosien myötä akupunktiolla on hoidettu varmasti myös monia sellaisia vaivoja, joihin siitä ei todellisuudessa ole apua tai saatu apu perustuu ainoastaan lumevaikutukseen, jolloin valeakupunktiokin voi auttaa (sinänsä “valeakupunktio” on vähän hassu käsite, koska ihmistä kuitenkin pistellään neuloilla, jolloin on mahdoton osoittaa, että tämä toiminto olisi todellinen lumeverrokki).

Akupunktion tutkiminen on myös haasteellista, koska samaan vaivaan voidaan käyttää useita eri akupunktiopisteitä. Niinpä yksi tutkimus ei välttämättä osoita, ettei akupunktio auta vaikkapa tietyntyyppiseen selkäkipuun vaan ainoastaan sen, ettei tietyn akupunktiopisteen neulaaminen auta. Hankalaa.

Se, ettei akupunktio todennäköisesti auta läheskään kaikkeen mihin sen väitetään tepsivän, ei tarkoita, ettei se auttaisi mihinkään, vaikka jotkut tällaisen erikoisen johtopäätöksen vetävätkin. Monia lääkkeitäkin on markkinoitu käyttötarkoituksiin, mihin ne ovat osoittautuneet tehottomiksi.

Akupunktion tehosta oli hiljattain hyvä artikkeli New York Timesissä, joka perustuu huolella tehtyyn katsausartikkeliin erilaisista tutkimuksista ja niiden raakadatasta, minkä koostamiseen meni vuosia. Katsaus totesi, että akupunktion teho valeakupunktioon verrattuna on selvä, joskaan ei erityisen voimakas käytännön kannalta.

Aiemmin akupunktion vaikutusta selitettiin ennen kaikkea sen vapauttamilla endorfiineilla. Itse pidän paljon mielekkäämpänä löydöksenä sitä, että se vapauttaa adenosiinia, joka lievittää tulehdusta.

Jos kuitenkin haluaa oikeasti ymmärtää konseptia, suosittelen tutustumaan myofaskiaalisiin triggerpisteisiin. Länsimaisessa lääketieteessä yksi yleisimmistä hoidoista niihin on on lidokaiinipistokset eli triggerpisteinjektiot. Toisinaan käytetään kuitenkin hoitoa nimeltä dry needling eli kuivaneulaus, jossa ei ruiskuteta mitään, vaan käytetään tyhjää injektioneulaa.

Triggerpisteissä on erityisen mielenkiintoista se, miten nämä lihasperäiset ongelmat voivat aiheuttaa monia erilaisia oireita kuten huimausta, näköhäiriöitä, tinnitusta, vatsavaivoja, oksentelua, seksuaalisia ja urologisia vaivoja jne. On dokumentoitu (PDF) jopa tapaus, jossa triggerpisteet aiheuttivat näön menetyksen ja triggerpisteinjektiot palauttivat näön!

3 Comments

  1. Chris Kresser on kirjoittanut aika hyvän artikkelisarjan akupunktiosta: http://chriskresser.com/acupuncture

    • Kiitos linkistä. En ihan kaikessa ole samoilla linjoilla Kresserin kanssa, mutta hänen sivustollaan on myös paljon asiaa, näin nopealla vilkaisulla (pitää myöhemmin lukea tarkemmin) tuo vaikuttaa mielenkiintoiselta.

  2. Ei ole missäään nimessä huuhaata. Tosin ei se minullakaan kaikkeen auta 😉 Mutta rentouttaa erinomaisesti selkä- ja olkalihaksia, joten osa kivuista häipyy jo sillä. Tosin kun keskustelin akuilijan kanssa, hän oli sitä mieltä asiaa pohdittuaan, että näihin kipuihin voi olla vaikea neulottaa… Yritti jalkoihin, ei onnistunut. Parhaimmillaan 42 neulaa ja kaikki oikeissa kohdissa.

    Kokemus on muuten mielestäni tod. miellyttävä, sen jälkeen on vähän aikaa kuin lempeässä hutikassa 😀 Tuo hyvän olon ja rentouden, oikeista pisteistä myös “positiivisuutta ja elämäniloa”.

    Kannustaisin kyllä kaikkia kokeilemaan – akuttajien tasoissa on vaan kovin paljon eroja!