Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Yle:isiä väärinkäsityksiä kilpirauhasen vajaatoiminnasta

Yle julkaisi eilen artikkelin Kilpirauhasen vajaatoiminta vaivaa monia. Tämä on tietenkin totta ja jutussa oli paljon tärkeää asiaa, mutta tekstiin oli mahtunut melkoinen määrä aika perustavanlaatuisiakin, melko yleisiä virheitä, jotka haluan tässä korjata.

1. virhe Kilpirauhasen vajaatoiminta ei aina johdu siitä, ettei kilpirauhanen tuota riittävästi tyroksiinia, vaan mahdollisia syitä on useita. Osalla tyroksiini (T4-hormoni) ei muunnu riittävän tehokkaasti aktiiviseksi trijodityroniiniksi (T3-hormoni) ja/tai kilpirauhashormonien biologinen vaikutus on heikentynyt (kilpirauhashormoniresistenssi, tila jota verrataan usein kakkostyypin diabetekseen).

2. virhe Vajaatoiminta ei läheskään aina ole todettavissa helposti verikokeilla! Tähän on useita syitä, tärkeimpinä seuraavat:

 • usein tarkkaillaan vain TSH-arvoa (TSH on kilpirauhasta “käskyttävä” hormoni ja korkea TSH viittaa vajaatoimintaan), jonka viitearvojen yläraja on – vaikka sitä onkin aavistuksen laskettu – monien kilpirauhasasiantuntijoiden mukaan aivan liian korkea ja pitäisi 3,6-4 sijasta olla 2)
 • autoimmuunitulehduksessa TSH, kilpirauhasarvot ja kilpirauhasvasta-aineet voivat vaihdella voimakkaasti päivästä toiseen, eikä yksi (tai muutamakaan) normaali koetulos sulje sairautta pois
 • käytännössä kaikissa huonommin tunnetuissa kilpirauhasen vajaatoiminnan muodoissa (aiemmin mainitsemani tyypit sekä aivolisäkeperäinen vajaatoiminta) TSH ei edes usein/koskaan nouse
 • kilpirauhashormonien tarve on yksilöllinen, siinä missä kaikki muukin elimistössä, eivätkä viitearvot ole absoluuttinen totuus – jollekin esimerkiksi “normaalin alarajoilla” oleva T3-arvo voi riittää, toiselle se aiheuttaa vajaatoiminnan oireita.

3. virhe Vajaatoimintaa ei hoideta aina tyroksiinilla. Kilpirauhassairauksien hoitoa hyvin tuntevien lääkäreiden sekä useimpien potilasaktivistien mukaan tyroksiini ei läheskään aina ole hyvä hoito, vaikka joillekin se riittääkin.

Vaihtoehtoja tyroksiinille ovat T3-hormoni eli liotyroniini ja usein Armourina tunnettu eläinperäinen kilpirauhashormoni (thyroid). Joskus käytetään jotain lääkkeiden yhdistelmää. T3:n ja liotyroniinin eduista kiistellään, mutta se on sitten erillinen keskustelu. Tyroksiini on tyypillisin hoito, mutta se ei tarkoita, että se olisi ainoa tai paras.

4. virhe Hoito ei ole aina elinikäistä. Eräässä kilpirauhasen vajaatoiminnan alatyypissä (rT3-dominanssi) riittää usein T3-hormonin käyttäminen jonkin aikaa. Myös muut kilpirauhasen vajaatoimintatyypit voidaan joskus hoitaa tai ne voivat korjaantua itsestään, tunnen useita tällaisia ihmisiä. (Elinikäisestä hoidosta puhuminen on mielestäni muutenkin pessimististä ja harhaanjohtavaa, aivan kuin hypotyreoosia ei esim. 20 vuoden päästä muka voitaisi parantaa.)

(Joissain harvoissa tapauksissa hypotyreoosin hoitoon ei tarvita lainkaan kilpirauhashormoneita, vaan hoidoksi voi riittää esimerkiksi kilpirauhasen toimintaa haittaavan lääkityksen lopettaminen, aivolisäkkeen kasvaimen hoitaminen, jodin tai seleenin puutoksen tai muun ravitsemuksellisen puutoksen korjaaminen, gluteeniton ruokavalio, heikon yleisterveyden kohentaminen tai lisämunuaisen vajaatoiminnan tai muiden hormonaalisten ongelmien hoitaminen.)

Näistä kaikkein harmillisimmat virheet ovat 2. ja 3., sillä tällaiset yleiset väärinkäsitykset heikentävät mahdollisuutta saada oikea diagnoosi sekä saada tarvittavaa hoitoa niillä, joilla tyroksiini ei riitä tai siitä on jopa haittaa.

Minusta on syytä tarkentaa myös artikkelin kohtaa “Kilpirauhashormonin puute hidastaa aineenvaihduntaa, mistä seuraa muun muassa väsymystä, paleluherkkyyttä, painonnousua, ummetusta, sydämen sykkeen hidastumista ja ihon kuivumista.” Tästä sanamuodosta (“seuraa”, ei esim. “voi seurata”) saa mielestäni helposti sellaisen kuvan, että puutos aiheuttaa vähintäänkin useita näistä oireista.

On kuitenkin mahdollista sairastaa kilpirauhasen vajaatoimintaa niin, että kärsii vain muutamista oireista, eikä välttämättä ainoastakaan kaikkein tyypillisimpinä pidetyistä oireista. Itse kärsin aikoinaan ainoastaan rajusta painnonnoususta ja nesteturvotuksesta, en muista oireista (ja toisille näitä oireita ei taas tule ollenkaan). Kuukautishäiriöt, kuiva iho, palelu ja ruumiinlämmön lasku tulivat kuvioihin vasta paljon myöhemmin.

Masennuksesta, väsymyksestä tai hitaudesta en kärsinyt lainkaan ja minulla vajaatoiminta sykkeen laskemisen sijaan nosti sitä, kuten osalla ihmisistä käy. T3-hormonin lisääminen lääkitykseen on tiputtanut leposykkeeni yli 90:stä alhaisiin 70-lukemiin.

Vaikeaan kilpirauhasen vajaatoimintaan voi liittyä myös mielialan muutoksia ja muistihäiriöitä.” Näitä voi kyllä esiintyä, vaikkei vajaatoiminta olisi erityisen vaikeaakaan!

Kilpirauhasen vajaatoiminnasta on paljon lisää tietoa kirjassani Hankala potilas vai hankala sairaus.

92 Comments

 1. Pingback: Pari hyvää artikkelia aiheesta muualla | kilpirauhasblogi.com

 2. Tämä on todella hyvä kirjoitus, kiitos siitä! Itsellä todettiin hiljattain rT3-dominanssi. Olen todella saanut kärsiä vuosikaudet siitä että kohdallani rutiininomaisesti määrätty Thyroxin-lääkitys on jopa pahentanut tilaani. Jos en olisi itse alkanut ottamaan asioista selvää ja sijoittanut tutkimuksiin ja erikoislääkärillä käyntiin satoja euroja olisin nyt varmaankin vuodepotilas. Joitakin vuosia sitten sai vielä terveyskeskuksen kautta kuulemma testautettua tuon rT3-arvon, mutta nykyään potilaan pitää se itse osata yksityisen laboratorion kautta mittauttaa. On suuri vääryys että tämän sairauden kohdalle osuessa olemme aivan eriarvoisessa asemassa eikä maassa ole kuin muutama asiantunteva lääkäri, joista kaikille ei edes saa aikoja kun ovat niin suosittuja.
  Minulla on nyt aloitettu T3-lääkitys ja jo muutaman päivän jälkeen on havaittavissa lääkkeen hyötyjä varsinkin mielialaan. Mitään salamannopeaa paranemista ei tietenkään voi tapahtua, koska lääkkeen annostus nostetaan todella hitaasti. Olen kuitenkin kuullut miten ihmiset ovat sanojensa mukaan “saaneet elämänsä takaisin” oikean diagnoosin ja lääkityksen myötä, joten olen varovaisen toiveikas.

  • Hieno kuulla, että saat vihdoin apua! Melkein aina se vaatiikin omaa aktiivisuutta ja monesti myös hyvää tuuria, että päätyy oikeille jäljille ja saa selville, mistä voisi olla kyse. Uskon, että olosi varmasti helpottaa hyvinkin paljon kunhan lääkitys saadaan oikealle tasolle ja keho tottuu siihen (itselläni T3:n aloitus oli aika rankka, mutta en kärsi rT3-ongelmasta).

  • Hei, Nina!

   Missä päin Suomessa olet sellaisen lääkärin löytänyt?
   Todella mahtava juttu, että sinulle on löytynyt oikea hoito!!! Samaa toivon omallekin kohdalle!

 3. Hei! Kävin kesällä kilpirauhasverikokeissa tuloksin: T3V 4,9. T4V 1,4 ja TSH 2,69 (tämän kirjoituksen mukaan TSH on koholla). Lääkäri laittoi mut näihin verikokeisiin vaikka epäilikin pelkästään sokeritautia (mitä ei löytynyt verikokeista, hyvät arvot raskaudenkin aikana). Minulla on lapsena todettu myös ADD ja en tiedä miten se vaikuttaa käytökseeni nyt aikuisena mutta epäilen edelleen että muistamattomuuteni johtuu jostain muusta kuin ADD:sta. Minulla on myös vuosien painonnousua, väsymystä, hiusten/kynsien ohentumista (vaikka en ole koskaan värjännyt tms). Yksityisellä en ole käynyt, rahasyistä, vaikka olen kuullut että aloittavat lääkekokeiluja vaikka verikokeet olisikin ok. Kiitos jo näin etukäteen!

  • Kyllä, moni lääkäri toteaisi TSH:si olevan selvästi koholla, vaikka se Suomen viiterajoissa meneekin. Suosittelen liittymään Kilpirauhasfoorumille ja kyselemään sieltä sopivia lääkäreitä asuinpaikkakunnaltasi tai sen läheltä. Voi olla, että sellainen löytyisi julkiseltakin puolelta. Suurin osa yksityisistä lääkäreistä, mukaan lukien endokrinologit, ei tunne kilpirauhasongelmia, mutta on niitä hyviäkin lääkäreitä onneksi Suomessa monia. Elämänlaatusi voisi kohentua huimasti lääkityksen kanssa.

   Kognitiivisten oireiden syynä voisi olla myös B12-vitamiinin puutos. Sitä esiintyy usein kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa, joidenkin lääkäreiden mukaan jopa 40 prosentilla kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavista olisi myös B12-puutos. Syy-yhteydestä (kumpi on muna ja kumpi kana) kiistellään. Myös B12:n viitearvot ovat Suomessa valitettavasti pielessä, joten itse suosittelisin kokeilemaan korkea-annoksista B12-vitamiinia (mielellään sublinguaalinen tai muuten suusta imeytettävä metyylikobalamiini, ei syanokobalamiini), että onko siitä apua.

 4. Itse käytin havainnollistamisessa aamulämmön mittaamista. Kilpirauhasarvot olivat ok. Lääkärit levittelivät käsiään oireiden edessä. Yllä olevien lisäksi oli mm. Toispuoleisia puutumisia, vatsaoireita, masennusta, paniikkioireita jne. Tosi kurja olo. Jos on toistuvasti alhainen aamulämpö, viittaa vajaatoimintaan.
  Tosin vajaatoiminta potilaallakin voi helposti vaihdella ja kääntyä myös liika toimintaan. Tilaa voidaan kutsua myös kilpirauhasen epätasapaino tilaksi. Oireita on lukemattomia.
  Tautia on vaikea hoitaa lääkkeillä.
  Itse lähdin kymmenen vuotta sitten akupunktioon, Msf hoito jossa annetaan matala sähköä akupisteisiin.
  Kaikki oireet hävinneet. Sillä hoidan itseäni säännöllisesti.
  Lisäksi olen muuttanut ruokavaliotani.
  Siitä innostuneena opiskelen parhaillaan akupunktuuri-hoitajaksi=)

 5. Hei,
  Olen ravannu sydänlääkäreillä viime puolen vuoden ajan. Leposykkeeni on 80 ja ylös noustessa se pomppaa 130-140 aamulla jopa vielä korkeammalle.. Mitään rakenteellista vikaa tsi muutakaan sydämmestä ei oo löytyny. Kilpirauhasarvot olivat THS 8,5 ja T4V 15, eli THS on selvästi koholla. Vajaatoiminnan oireita on kyllä hurja väsymys ollut pitkän aikaa, ja haluttomuus mihinkään, lihassypistuksia, vilu.. Nyt syön beettasalpaajaa sykettä rauhoittamaan. Lääkäri ei antanu kilppariin lääkkeitä koska t4v arvo vielä kohillaan ja ettei lääkkeet nosta pulssia entisestään.. Kiinnostaisi tietää miten tuo sun syke käyttäytyi silloin kun et vielä lääkkeitä syönyt?

  • Hanki parempi lääkäri ja pian! Apua voi kysellä vaikka Kilpirauhasfoorumilta. Sinulla on aivan selvä vajaatoiminta ja tarvitset lääkitystä. Luultavasti se laskee sykettäsi, vaikka varmuutta tästä ei toki ole.

   En ole koskaan mitenkään erityisesti seurannut sykettäni, koska ainoa sykemittarini on verenpainemittari (sellainen joka pumppaa itse ilmat mansettiin), ainoastaan levossa. Minun pääsairauteni on siis CFS/ME, joka aiheuttaa usein sydänongelmia, minullakin on diagnosoitu virusperäinen myokardiitti eli sydänlihastulehdus. Niinpä aina ajattelin, että kohonnut leposyke menee sen piikkiin, koska se on CFS/ME:ssä niin tyypillistä. Oli siis melkoinen yllätys, kun kilpirauhaslääkitys sitä laski.

   Pystyssä ylenmäärin nouseva syke voi toki viitata myös sairauteen nimeltä POTS, eli posturaalinen ortostaattinen takykardia. Mutta pääongelmasi joka tapauksessa lienee tuo kilppari ja hyvällä tuurilla se on myös ainoa ongelma.

  • Sama täällä, syke nopea vaikka THS koholla. Minulla leposyke 90-95 ja rasituksessa se nousee reilusti yli sadan ja laskee hitaasti. Lääkärit pitävät sykettä normaalina ja olen syönyt jo vuosia beetasalpaajaa. Suolen toimintakin ollut nopeaa eikä hidasta kuten monella muulla vajaatoimintaa sairastavalla.
   Minulla on v-toiminta ollut piilevänä vuosia, koska kärsin ajoittain myös hikoilusta joka ei sopinut oireistoon.

 6. Viiden vuoden säätämisen jälkeen lääkitys alkaa vähitellen olla kohdillaan. Onneksi löysin ihanan lääkärin, joka hoiti sekä kortisolivajauksen että rT3-ongelman. Leposykkeeni huiteli kuitenkin yli sadassa vaikka verenpaine oli 60/100. Lopulta tähän auttoi suolaveden juonti. Eräs tuttavani kehotti kokeilemaan. Kuulemma monilla kilpirauhasen vajaatoimintapotilailla on suolavaje. En tiedä pitääkö paikkansa, mutta minulla ainakin nestetasapaino heittelee esim. helteillä helposti ja vatsa menee kuralle. Tällöin ruususuolaveden juonti vie oireet pois. Myöskin syke on pysynyt normaalina nyt yli kaksi vuotta. Alkuun join suolavettä tosi paljon, siihen tuli oikein himo. Nyt enää silloin tällöin, kun oireet palaavat.

  Olisi kiva tietää mistä tällainen suolanpuute johtuu ja varmaan voi olla muitakin, jotka kärsii tietämättään siitä.

  • Mahtavaa, että olet saanut apua. Suolaveden juonti on nyt yleistynyt hoitona Suomessa, kun lääkäri Olli Polo alkoi käyttää sitä CFS-potilaillaan, vaikka auttaahan se monia muitakin kuin CFS:ää sairastavia. Itselleni siitä ei ole ollut apua.

   Suolan puute voi johtua esimerkiksi aldosteronin puutteesta. Jos on lisämunuaisperäinen lisämunuaisten vajaatoiminta (Addisonin tauti), silloin tarvitaan hydrokortisonin lisäksi yleensä myös fludrakortisonia korvaamaan aldosteroni. Aivolisäkeperäisessä lisämunuaisten vajaatoiminnassa fludrakortisonia ei yleensä tarvita.

 7. Mulla on useita vajaatoimintaan sopivia oireita ja kävin hiljattain kilpirauhaskokeissa. Tulokset olivat: TSH 4,49 ja T4 V 15,6. TSH siis ylitti työterveydessä käytössä olevan viitearvojen ylärajan 4,0, mutta toinen arvo oli viiterajojen keskipaikkeilla ts. normaali. Lääkäri käski 2 kuukauden päästä tulla uudestaan verikokeisiin ja seurailla oireita. Tosin hän sanoi, että noilla arvoilla ei pitäisi edes tulla vajaatoiminnan oireita. Mitä mieltä tästä ja mikä voisi sitten olla syynä tuolle lääkärin sanojen mukaan: raja-arvolle (TSH)? Mikäli useimpien asiantuntijoiden mukaan ylärajan tulisi olla 2, niin eihän tuo minun lukemani sitten enää ihan raja-arvosta menis?

  • Tuo TSH-arvo on minusta varsin korkea. Monilla tulee selviä vajaatoiminnan oireita jo paljon alhaisemmilla numeroilla. Suomessa on mystinen tapa “seurata” “vähän matalia” arvoja, joka monen kohdalla tarkoittaa, että arvoja vain mittaillaan pahimmillaan vuositolkulla, mutta mitään hoitoa ei tipu.

   Aika moni lääkäri onneksi suostuu määräämään kokeeksi kilpirauhaslääkitystä, vaikka ei uskoisikaan sen tarpeeseen. Joskus tosin annosta ei anneta nostaa tarpeeksi ja vedotaan, että “eihän se nyt auttanut”. Kannattaa kuitenkin ehdottomasti yrittää.

   • 17 vuotiaalla tyttärelläni on t4v 12 ja tsh 10 ( viimeksi noin 1.5 vuotta sitten se oli 7.5.) Ollaan ravattu lääkäreillä, jopa erikoislääkärillä, mutta apua ei saa. Väsymys laitetaan sen piikkiin, että tuon ikäiset yleensä valvoo liikaa. Koulu ei onnistu, koska sinne ei jaksa mennä ja ajatus kulkee hitaasti. Monia muitakin oireita, mutta mitään ei tehdä. On kaiketi liian nuori olemaan kilpirauhasvaivainen.

 8. Minulla tsh 1.6 ja t4v 14. Vajaatoiminnan oirelistasta voi ruksata melkeen kaikki. Silti terveyskeskuslääkäri lähettää psykiatrin puheille ja epäilee masennusta. En ole masentunut, oloon vain saamaton ja väsynyt. Rauta ym. arvot normaalit.

  • Sama juttu kuin Niinalla.
   Helmikuussa T4=9 ja Tsh=2.55
   Elokuussa T4=9 ja Tsh=1.62

   Kovat ja monet oireet. Lopetin mielialalääkkeet kun ei ollut apua.Sain niistä ihan hurjat yöhikoilut. Oma tk. lääkäri helmikuussa ehdottoman varma ettei vajaatoimintaa ole kun arvot hyvät.
   Mihin Tsh lasku viittaa? Kunpa joku vastaisi…

   • Kilpirauhasongelmissa (etenkin autoimmuunitulehdus) TSH ja muut arvot voivat heitellä. Jos kokeita otetaan kaksi, voi näyttää siltä, että arvot laskevat, vaikka kyse olisi aaltomaisesta vaihtelusta tai satunnaisesta heittelystä. Koska sinulla on ollut TSH yli kahden, vajaatoiminta on ihan mahdollinen. T4-arvo ei näytä riittävältä.

 9. https://thyroidhormones.wordpress.com/2015/01/13/ny-studie-visar-att-levaxin-kan-forvarra-hypotyreos/
  Thyroxinilla muunnos T4:stä T3:ksi toimi eri puolilla kehoa vaihtelevalla teholla. Itse asiassa Thyroxin jarruttaa tätä muuntumista joissakin elimissä. Tätä joskus voi, joskus ei, kompensoida annoksen lisäyksellä. Oireista poistuu ehkä vain osa.

  http://www.endocrine-abstracts.org/ea/0021/ea0021OC5.6.htm
  TSH alle 0,04 JA YLI 4,0 on riski sydämelle.

  http://www.kilpirauhasenvajaatoiminta.fi/kilpirauhasen-vajaatoiminta-ja-beetasalpaajat/
  Thyroxinin aiheuttamat sydänoireet ovat pitkäkestoisia ja beetasalpaajia niihin ei tietenkään vajispotilailla saa käyttää. Vajis = elintoiminnot ennestäänkin liian hitaita!

 10. Hei.
  Minulla on noussut puolessa vuodessa paino 14 kiloa. Tiedän varmasti, etten ole sitä syömällä saavuttanut. Liikun aika paljon ja syön terveellisesti. Arvot S -T3-V 4.8 pmol/l (3.2-6.5), S -TSH 2.76 mU/l (0.3-4.5) ja S -T4-V 11 pmol/l (10.2-21). S -T4-V on laskenut lokakuusta viime viikon mittaukseen 14->11, mutta niin on laskenut myös S -TSH, se oli 3,5 paikkeilla lokakuussa. En tiedä… onko tarpeellista ja mahdotonta saada lääkitystä, jos TSH ei ole koholla?

  • Moneltako aamulla tutkimukset on otettu? Vajaatoiminnassa TSH voi usein sahata ylös alas (jolloin jos vertaa vain kahta tulosta, se voi näyttää laskevan), mutta se on myös korkeimmillaan ihan aamusta.

   Kyllä moni kilpirauhasasioita tunteva lääkäri määräisi sinulle lääkkeet tuollakin arvolla, kun vajaatoiminnan oireita on ja T4 on kuitenkin viitteiden alapäässä. Kilpirauhasfoorumilta voi kysellä oman alueensa lääkäreitä.

 11. TSH arvoni 83 mU/l ja ei erityisiä oireita!!!! Lääkitys aloitettiin ja ei erityistä muutosta voinnissa. Lapselleni arvolla hieman yli 7 aloitettiin lääkitys ja nyt toisella vielä seuraillaan arvolla TSH yli 5 ja T4 11. Tässä vain esimerkkejä, mitä arvot voivat olla!

 12. Pingback: Missä mennään kilpirauhaskiistassa? | Turpaduunari

 13. Hei!
  Olen raskaana ja kovin ihmeissäni kilppariarvojeni kanssa. Olisikin todella mahtavaa jos osaisit vinkata seuraavaan jotakin.

  Eli minun T4V arvoni on ollut 11, josta, ja lukuisista oireista johtuen sain tyroksiini-lääkityksen. Suositushan on, että tuo arvo olisi viitekehyksen ylä kolmanneksella.

  Lääkkeillä T4V on nyt noussut arvoon 13. Matkalla S-TSH on kuitenkin heitellyt. Alkuun se oli 0.718. Sitten lääkityksen myötä se nousi arvoon 1.23. Mutta nyt yllättäin romahti alas arvoon 0,170, eli alle viitekehyksen. Onko tämä heitto merkki siitä, että tyroksiinin raskauden aikainen lisääminen on vienyt kropan liikatoiminnan puolelle? Näin siitäkin huolimatta, että T4V ei ole vielä noussut viiterajojen (9-19) yläkolmannekselle.

  T3V arvo on kaiketi hyvä, 3.8. Tyroksiiniannokseni on ollut 3x 25 migrog mutta 3 viikkoa ennen viimeisinpiä verikokeita tk-lääkäri kehotti ottamaan tabletteja joka toinen päivä 3 x 25mikrog ja joka toinen päivä 4 x 25mikrog. Nyt sitten TSH laskenut ihan alas.

  Nukun huonosti, saan joskus suonenvetoja, kylki puutuu. Mutta nämä on kaikki normijuttuja näillä raskausviikoilla (36+4). En koe sydämentykytyksiä. Levottomuutta paikoitellen kyllä, mutta huolestuneet synnytystä odottavat äidit kai on normistikin vähän levottomia. Vessassa ravaamiset ja hormoonit vaikuttaa unen laatuun. Toisinaan tzombi olo.

  Neuvolassa eivät ymmärrä koko kilpparista oikein mitään. Tk lääkäritkin ihan pihalla. Pitäisi hakeutua asiantuntijalle (jollaisen luona kävin Forumin Mehiläisessä diagnoosia varten), mutta synnytys on lähellä ja n. 4 viikon sisään kroppa on taas ihan toisenlaisessa tilanteessa.

  • En ole todellakaan minkään raskaudenaikaisen ilmiön asiantuntija. En esimerkiksi tiedä, vaikuttaako raskaus itsessään TSH:hon, silloinkin kun käytössä ei ole lääkitystä. Luulen, että löytäisit parhaiten apua kilpirauhasfoorumilta. Pari juttua kuitenkin:

   1) Jos kilpirauhasen vajaatoiminta on autoimmuunia, arvot voivat heitellä varsin paljon ilman lääkitystäkin. Onko sinulta mitattu kilpirauhasvasta-aineita?

   2) TSH pitäisi mitata aina aamusta, mielellään 8-9 aikaan. Silloin se on korkeimmillaan. Eri mittausajankohdat tuskin kuitenkaan selittävät noin suurta vaihtelua.

   3) TSH-arvosi on varsin matala, mutta ei vielä automaattisesti tarkoita liikatoimintaa, varsinkin kun T4 ei ole koholla. Itselläni on ollut lääkityksellä alempikin arvo ja olen silti ollut vielä vajaatoiminnan puolella(!). Nykyään minulta ei edes mitata TSH:ta vaan ainoastaan T3:a ja T4:ää, lääkitystä säätelen pääasiassa oireiden mukaan.

   4) Tyroksiiniannoksesi on vielä varsin pieni, joten senkään suhteen en olisi huolissani.

   5) Joskus olen nähnyt sanottavan, että liian pieni kilpirauhashormoniannos voi olla jopa haitallisempi kuin ei lainkaan hormonia: se laskee TSH:ta ja siten voi vähentää kilpirauhasen omaa toimintaa, väitetysti joskus enemmän kuin itse lääkkeen vaikutus. Samankaltainen ilmiö tulee mieleen tässä, kun TSH ei tunnu suoraan korreloivan T4:n kanssa.

   Tsemppiä loppuraskauteen ja toivottavasti kaikki menee hyvin! Onneksi olet kilpirauhaslääkkeen saanut, raskauden aikanahan on erityisen tärkeää, ettei olla vajaatoiminnalla.

 14. Kiitos paljon ajatuksistasi!! Jätin ohjeidesi mukaisesti kysymyksen myös kilpirauhasfoorumiin. Vielä ei ole kukaan tarttunut siihen.

  Vasta-aineet on katsottu vuosi sitten mutten ikävä kyllä muista niitä saati löydä niitä. Muistan vain, että niissä ei olisi ollut mitään erikoisenpaa. En tajunnut niiden päälle itse silloin juurikaan. Kysynpä niistä kun käyn neuvolassa huomenna.

  Verikokeet olen otattanut aina aamusella vaikka joskus väittävät ettei ajankohdalla muka olisi väliä.

  Kiitos sinulle vielä ajatuksistasi. Tosi mukavaa, että ehdit vastaamaan. Jatkan selvittelyä!

 15. Hei. Kyselen mielipidettäsi seuraavaan asiaan: kaksi vuotta sitten hakeuduin lääkäriin jatkuvan väsymyksen ja selittämättömän kipuilun takia joka esiintyi nivelissä sekä päässä ja nielaiseminen tuotti ongelmia. TSH arvo oli tällöin 0.9 ja muista otetuista näytteistä ei muuta tietoa kun et kaikki oli ok. Väsymys jatkui kipuineen vaihtelevasti kunnesnyt noin kuukausi sitten alkoi järkyttävät pään säryt (ei helpota särkylääkkeet),vilu ja hikoilu vuoron perään,tukka lähtee isoina tuppoina(puolet ponnarista jo lähteny),tasa paino on aivan kadoksissa,pyörryttää,rintaa pakottaa,nieleminen ja hengittäminen hankalaa,käsiä ja jalkoja pistelee ja yöllä jalat levottomat..selkää särkee kaikkien nivelien lisäksi,puhe takkuilee jne jne. Nyt THS arvo oli 3.8 (molemmat arvot otettupuol8 aikaan aamulla) ja se toinen arvo oli 14..muita kilpirauhas arvoja ei otettu/kerrottu..senkka oli3 eli ok ja hemppari 160 kuten aina. Lääkäri sanoi syyksi oireiluille stressin sekä tulehtuneet olkapäät..ei tunnu oikealta diagnoosilta..suvussa kilpparinvajaatoiminta siskolla sekä diabetestä..kiitos jo valmiiksi 🙂

 16. Kilppari arvoni on T3V 7,1, THS 0,2 ja T4V 23. Syön thyroksiiniä aivoperäiseen kilpparin vajaatoimintaan. En ymmärrä itse arvoista mittään, mutta viittaisiko nämä nyt liikatoimintaan? Mitä oireita en ole sinne suuntaan tuntenut.

  • Noin korkeat T3 ja T4 tosiaan viittaavat liikatoimintaan. Voi kuitenkin olla, että sinä tarvitset vain tavallista isompia annoksia esimerkiksi jonkinasteisen kilpirauhashormoniresistenssin takia (vrt. insuliiniresistenssi). Jos lääkitys ei ole nostanut sykettäsi liikaa, en olisi huolissani – lääkärisi tosiaan voi olla.

 17. Moikka!
  Mulla on leikattu toinen puoli kilpparista struuman takia. arvot rupes menee hiukan vajaatoiminnan puolelle joten otettiin kokeeksi Thyroxin hyvin pienellä anoksella. Mulla on ihan järjetön palelu koko ajan,siis monet vaatekerrat päällä koko ajan sisätiloissa,olen todella väsynyt ja voimaton. Kuulostaa vajaatoiminnalta. Otettiin uudet arvot kun pyytelin et voisko annostusta hiukan kokeilla nostaa. TSH oli noussut edellisestä,oli nyt 3,7 ja T4V noussut myös,oli 17. TK lääkäri oli ihmeissään kun noin ristiriitaiset arvot. Oli sitä mieltä ettei ainakaan voi nostaa annostusta koska T4V oli jo noussut 13 ->17:sta. Mitä tällainen voi tarkoittaa? Olen ihan ymmällään 🙁 olo on kamala.

  • Sinun ei pitäisi olla terveyskeskuslääkärin hoidossa vaan endokrinologin. Eivät kaikki endotkaan osaa hoitaa kilpparia hyvin, mutta tuo lääkäri ainakin on pihalla.

 18. Hei!
  Olen vuosia kärsinyt palelusta iltaisin ja kovista nivelkivuista, suvussani on laajalti reumaa ja kilpirauhasen toimintahäiriöitä. Monikyhmystruuma on todettu jokunen vuosi sitten ja muutamaan kertaa se on ultrattu. Kyhmyt ovat hiljalleen suurentuneet.
  Kovin vaivalloisesti olen saanut lähetteitä verikokeisiin kun arvot ovat työterveyslääkärin mukaan kunnossa. Seuraavat arvot on mitattu ultrausten yhteydessä heti aamulla labran auettua eli 05.11.2015 P-T4-V 13.7 ja P-TSH 0.78. 30.07.201414 PT4-15.4 ja P-TSH 0.85. 06.02.2013 P-T4-V 14.1 ja P-TSH 0.60.
  Kannattaako näillä lukemilla vielä kärvistellä vaivojensa kanssa vai koittaa kääntyä vielä kerran lääkärin puoleen.

 19. Viime kesänä silmäluomeni turposivat. Olivat 3kk aivan kauheat. Tth kostutustippa ja histec. Ei apua. Silmälääkäri totesi vaivan olevan ok 50-v ja mainosti luomileikkauksiaan 2 tipaton tulehdukseen. Ei apua. 4kk kuluttua hiljakseen laski. Toinen tth lääkäri lähetti uä tutkimukseen ja otatte kippari kun pyysin. Liikatoimintaan viittaavaa. Uä:sä vasta puolella pieni hyvänlaatuinen kysta. Magneetissa kilpirauhaseen liittyvä orbitopatia. Ei hoitoja, kun lievät oireet. Arvot puolen vuoden välein. Nyt tulossa kontrolli. 3kk sitten arvot T3V 5.7, T4-v 16 ja TSH 0.02. Oireina edelleen vain silmien punottu, kaihertaminen, vetinen vuoto ja lievä näön hämörtyminen kun kauan kts. Ikävintä on silmien pullistuminen, joka häiritsee minua yli kaiken. Silmiä ei voi meikata. Katse on kuin hullulla. Pöllö. Ja ne jatkavat pullistumistaan eikä mikään auta. Vai onko näin?

  • Jos oireet häiritsevät sinua pahasti, ei silloin minusta voi puhua lievistä oireista. Helppo se on lääkärin puhua lievistä oireista, kun eivät omat silmät pullota.

   Kyseessähän on autoimmuunisairaus, eli pieniannoksinen naltreksoni luultavasti auttaisi. Se on edullinen, tehokas ja turvallinen reseptilääke, mutta reseptin saaminen voi olla hankalaa. Antioksidanttiklinikan lääkärit tai muut funktionaaliset lääkärit, kuten Olli Sovijärvi Helsingissä tai Ville Pöntynen Kuopiossa voisivat suostua kirjoittamaan reseptin, veikkaan. Joskus avarakatseinen terveyskeskuslääkärikin riittää.

  • Päivi, en tiedä luetko, mutta siis tuohan on mielestäni selvästi Basedowin tauti. Eikö tosiaan tuosta ole kukaan mitään sanonut??? Kun menin liikatoiminnasta endokrinologin vastaanotolle hän testit (siis ne labrojen lisäksi otettavat näkötestit sekä silmämunan pullistuman mittaus jne). Liittyy juurikin näköhäiriöt ja mulle sanottiin, että omani ei selvästikään olisi Basedowin tautia mutta JOS silmät alkavat pullistua niin VÄLITTÖMÄSTI yhteys lääkäriin. Tällainen oli ohje minulle tuon osalta.

 20. Osaisitko kertoa miten siihen pitäisi reagoida kun labra arvot ovat tällaiset: TSH <0.01 ja S-T4-V 16.67. Arvojen perusteella on määrätty uusiin kokeisiin. Mutta mikä on pielessä?

  • Se on hyvä kysymys. TSH lähellä nollaa kertoo joko kilpirauhasen liikatoiminnasta tai aivolisäkeperäisestä vajaatoiminnasta. Mutta T4-arvo ei viittaa selvästi kumpaankaan suuntaan. En osaa tähän kommentoida, lisätutkimuksissa selvinnee syy. Onko sinulla liika- vai vajaatoiminnan oireita?

   • Enemmänkin liikatoiminnan oireita, mutta muitakin sairauksia on jotka aiheuttavat oireita. Tämä kilpirauhasjuttu on nyt muiden sairauksien tutkimusten yhteydessä tehty sattumalöytö. Lisätutkimuksissa TPO arvo oli 173, tyreoglobuliini 78 ja T3V 5.66. Eli jotain lienee pielessä, mutta mitä?

    • Itsekin Basedowin/Gravesin tautia eli autoimmuunia kilpirauhasen liikaotoimintaa sairastava Graves-aktivisti ja lääketiedekirjoittaja Elaine Moore on sitä mieltä, että oireetonta Gravesia hoidetaan liian helposti ja varoittaa harkitsemaan hoitoa tällöin takrkaan. Hänellä tauti oli sattumalöydös joka hänen mielestään hoidettiin turhaan, jolloin hänen olonsa huononi, kun hän muuttui terveestä vajaatoimintaiseksi. Näinhän hoitojen seurauksena yleensä käy.

     En tosin tiedä millaiset arvot Moorella oli ja en muutenkaan ole kilpirauhasen liikatoimintaan kovin paljoa perehtynyt (vaikka sekä äitini että ei-biologinen isäni ovat sitä sairastaneet), joten en tähän osaa kommentoida oikein muuta.

 21. Osaatko sanoa mikä on pielessä kun labra arvot näyttävät tältä:
  Tyroksiini, vapaa 16.67
  Tyreotropiini <0.01

 22. TSH 4.01 ja T4-v 15.58. Valittelin työterveyslääkärille vajaatoiminnan oireista, mutta oli sitä mieltä että kaikki on kunnossa.

  • Noilla arvoilla tuskin, jos kerran oireitakin on. Sinun pitäisi varmaan mennä jollekin toiselle lääkärille. Tavallinen terveyskeskuslääkärikin voi riittää, eihän TSH-arvosi ole enää edes viitteissä, mutta jos sieltäkään ei tule vastakaikua, suosittelen kyselemään lääkäreitä Kilpirauhasfoorumilta.

 23. Tsh 1.46, t4v 14. Muita arvoja ei otettu. Oireena: väsymys, painonnousu joka ei laske millään, palelu, hiuksia lähtee hirveä määrä, muisti ongelmat, keskittymis vaikeus, niukat ja epäsäännölliset kuukautiset, raskautuminen ei onnistu vuosi yritetty.

  Kahden lääkärin mukaan mun arvot on loistavat.

 24. Hei. TSH-arvoni oli 4,7 ja T4V 12,9 lisäksi T3V 4,8. Arvot otettu aamulla 7.25. En ole uskaltanut aloittaa koelääkitystä, vaikka sen sain. Onko minulla vajaatoiminta? Minulla oli koelääkitys 2014 arvoilla tsh 1,4 ja t4v 10,4. Lopetin lääkutyksen itse, kun hiuksia lähti. Hoitotasapainoa ei saatu tuolloin kuntoon. Pääoireina on nyt hiusten oheneminen (uusia ei kasva), aloitekyvyttömyys, väsymys, voimattomuus. Toki Dhea-arvonikin on alhainen 0,9 mutta e-pillerit ovat käytössä. Nehän voivat vaikuttaa haitallisesti, mutta minulla on PCOS joten en uskalla pillereitä lopettaa. Kortisolit ovat myös kunnolla koholla. Mikä mahtaa olla mahdollisen kilpirauhasen vajaatoiminnan ja korkean kortisolin yhteys? Kannataisiko tyroksiini aloittaa?

  • Kyllä ehdottomasti noilla arvoilla pitäisi aloittaa lääkitys. Joskushan jos kilpirauhaslääkitys ei tunnu valittavan halutunlaisesti, syynä voi olla alhainen ferritiini eli varastorauta. Suomessa viitteiden alaraja on yleensä luokkaa 10, mutta sen pitäisi olla 50. Paljonko sinulla on ferritiini?

   Joillekin ihmisellehän tyroksiini ei sovi siltään tai ollenkaan, vaan tarvittaisiin muunlainen kilpirauhaslääkitys. Mutta tyroksiinikin voi hyvin sopia sinulle nyt, vaikka aiemmin ei sopinut. Itselleni on käynyt juuri näin: koelääkitys vei liikatoiminnalle, mutta pari vuotta myöhemmin olikin tarpeellinen eikä aiheuttanut enää mitään haittoja, vain hyötyjä.

   Korkea kortisoli lähinnä voi tehostaa hieman kilpirauhaslääkityksen vaikutusta. Käytännössä sinulle voisi siis riittää pienempi annos kilpirauhaslääkettä kuin monelle muulle.

   PCOS:ssa kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito olisi minusta erityisen tärkeää, koska vajaatoimintahan voi lihottaa, nostaa kolesterolia jne, ja PCOS:ssa on muutenkin aineenvaihduntahäiriöitä.

   Kilpirauhasfoorumilla osaavat varmaan neuvoa paremmin, siellä lienee monia kirjoittajia, joilla on nuo molemmat sairaudet.

 25. Kiitos vastauksestasi. Minulla on ferritiini tällä hetkellä n. 100 eli ihan hyvä ilmeisesti. Minulle aloitettiin DHEA-hormoni 11/2015. Söin sitä kuukauden annoksella 6,25 mg / pvä ja sen jälkeen sama annos joka 2. Pvä. Siitä seurasi järkyttävää hiustenlähtöä, joka jatkuu edelleen vaikka DHEA on lopetettu 5 kk sitten. Hormonitoiminta on varmaan sekaisin. Hiuksia lähtee edelleen yli 100 päivässä ja ihotautilääkäri epäili kilpirauhasen olevan kuitenkin se, joka nyt niitä hiuksia irroittaa eikä kasvata uusia.

 26. Dheaa söin siis yhteensä 3 kk ja 2 viimeistä 6,25 mg joka 2. päivä. Siinä ei hoksattu ottaa huomioon, että syön e-pillereitä ja arvo on siksi matala. Lusäksi taustalla on PCO. Muuttui ehkä liiaksi mieshormoniksi, kun karvojen kasvu yltyi ja tukka alkoi lähteä. Epäilen kuitenkin, että lisäravinne karnitiinilla oli osuutensa hiustenlähtöön. Lääkäri määräsi sitä kaksi tbl päivässä, vaikka yleensä sitä ei suositella kilpirauhasen vajaatoiminnassa. Homikysteiiniarvoni on 5 ja tästä syystä, en ole aikaisemmin saanut kilpirauhaslääkitystä minua hoitaneelta lääkäriltä. Koelääkitys mahdollisuuden sain ihotautilääkäriltä.

  • Joo, DHEA ei ehkä ole fiksu PCOS:ssa. Annos on pieni mutta itse en aikoinaan sietänyt edes tuota 6,25 mg joka päivä joten tiedän, että sekin voi vaikuttaa voimakkaasti. (Nykyään siedän 25 mg päivässä, koska puutostakin on.)

   Karnitiini voi tosiaan aiheuttaa hiustenlähtöä, jonka on epäilty voivan johtua siitä, että se aiheuttaa biotiinin puutosta (jos oikein muistan), jolloin tämä lisä auttaisi. Joillain vajispotilailla karnitiini aiheuttaa ongelmia, mutta osalle sopii hyvin. Sitä on jopa tutkittu vajaatoiminnan aiheuttaman väsymyksen hoidossa.

   Sinua hoitanee K.R., kun katselee kilpirauhasesi tilaa homokysteiinistä? Se ei valitettavasti ole ollenkaan luotettava mittari, sitä nostaa ja laskee useita eri tekijöitä. Itselläni on ilmeisesti ollut tilanne, että oli yhtä aikaa sekä laskevia että nostavia tekijöitä ja tulos oli normaali. Kun sitä nostavat ongelmat korjattiin, Hcy olikin yhtäkkiä liian matala.

   Mietin voikohan PCOS nostaa ferritiiniä “keinotekoisesti” kuten tulehdussairaudet (eli se voi nousta vaikka rautaa ei olisi tarpeeksi), koska sinulla se on melkeinpä korkea. Silloin pitäisi ottaa muita kokeita, mutta en ole näihin transferriini- yms kokeisiin perehtynyt enkä PCOS:ään paljoa muutenkaan, toivottavasti lääkärisi ovat.

 27. Kiitos selkeästä ja kattavasta artikkelista! Itse satoja tunteja tiedon etsimiseen (tietämättä mitä etsiä, kun veriarvot ok ja lääkäri laittamassa psyk puolelle…) käyttäneenä toivon, että joku kaltaiseni löytäisi sivullesi. Kaikkea hyvää!

 28. Hei Maija,

  minulla on paino noussut pari vuotta sitten nopeasti 10 kiloa. Ei ole pudonnut , ei sitten millään. Tiukka 1200 kcal /vrk dieetti liikunnallakaan ei tuottanut tulosta. Olen noudattanut myös fodmapia, mutta tämä turvotus on järkyttävää. Koko kroppa turpoaa rintoja myöten. Nyt on löydetty kaulasta pieni patti, ultra tulossa ja kainalosta suurentunut imusolmuke, seurannassa. Kaulapatin puolella on myös solisluun yllä turvotusta. Vasen puoli vartalosta oireilee muutenkin puutumisen tunteina ja särkyinä olkavarressa ja sormissa. Kilppariarvot TSH 0.97 ja T4V 13. Sitä T3V,tä ei ole otettukaan. Olen jatkuvasti väsynyt, pipo kireällä, masentaa, mikään ei oikein huvita, mutta ei palella ei, sen sijaan hikoiluttaa, sillä munasarjojen ja kohdun poiston takia on menopaussi jo alle 40 v.nä. Iho on kuiva ja hiuksia lähtee. Lääkärin mielestä ei missään nimessä voi olla vajaatoiminta kun hikoilen ja arvot viiterajoissa. Voiko kuitenkin?

  • Tässä voi olla useampi sairaus tai tila yhtä aikaa, joka vaikeuttaa oikean diagnoosin saamista. Toivotaan tietysti, että patti on vaaraton ja varmaan onkin. Mutta naishormonien puutoskin voi väsyttää, masentaa, lihottaa ja aiheuttaa hiustenlähtöä. Hyvä kysymys on, että voiko aiheuttaa noin merkittäviä oireita, en tiedä. Sinulla ei siis ole hormonikorvaushoitoa? Vai koet että se ei ole riittävä?

   Hikoilu ei poissulje vajaatoimintaa, varsinkin kun siihen on tiedossa syy. TSH-arvosi ei tosiaan viittaa vajaatoimintaan, vaikka T4 ei sitä sulje pois. Onko nämä otettu aamulla? TSH:hän ei ole luotettava mittari kaikissa vajaatoiminnan tyypeissä eikä yksittäinen koe riitä poissulkemaan vajaatoimintaa, koska arvot voivat siinä usein heitellä. Pitäisi minusta siis ottaa uudet kokeet ja tällä kertaa myös kilpirauhasvasta-aineet.

   Jos sinulla tosiaan ei ole hormonikorvaushoitoa ennenaikaisiin vaihdevuosiin, se voisi auttaa paljon.

 29. Olen 62 vuotias mies ja oireilin pitkään liikatoiminnan puolella. Huhtikuussa kilpirauhaset sammutettiin radiojodilla ja alkuunsa näytti siltä,että homma joudutaan uusimaan mutta nyt verikokeessa S-STH oli 8.3 ja T4 oli jotain 14 luokkaa.
  Syön Tyrazol 5mg/vrk ja paino on lähtenyt nousuun enemmän kuin 500g/vrk. Tämä tulisi saada kaikin tavoin kuriin,että mitähän lääkettä tähän osaa pyytää. Tosin kaikki on tällä hetkellä ok.Eli nukun hyvin kun saan ensin jalat rauhoittuun ja päivät kuluu mukavasti vaikkei mihinkään enää ehdikkään…Eipä tuo niin väliksi olekkaan,mutta lihasvoima ei ole palautunut entiselleen ja yritän rauhallisesti kuntoilla nyt.

 30. Moi!
  Olen 25v nainen. V 2014 keväällä olin tosi väsynyt, mikään ei huvittanut. Jälkeenpäin ajateltuna en tunnista silloista itseäni. Erosin poikaystävästäni, jonka jälkeen PTn ohjauksella tiputin 9kg painoa 6kk! Ruoka vähennettiin ja treenasin paljon!!! Paino tuli takaisin pikavauhdilla kun en enää punninnutkaan kaikkea. Nyt 2016 kesällä söin 2kk ruokaohjeiden mukaan, joilla painon olisi järjen kanssa ajateltuna pitänyt lähteä laskuun. Muutoinkin syön terveellisesti ja olen liikunnallinen. Elokuun alussa tajusin miten kroppani ei toimi tavanomaisesti muutenkaan: kuukautiset kestoltaan 1pvä, järjetöntä liikahikoilua puuskittain päivän aikana pari kertaa, hiusten lähtö, vatsan toimimattomuus, kämmenien ja joskus jalkaterien puutuminen,.. Sain hoitajan vastaanotolta pyytämällä lähetteen kilpirauhasarvojen labraan. Kuitenkin, koska TSH oli viitearvoissa (2,6), ei muita arvoja edes otettu. Mitä teen??

 31. Hei.

  Ongelmana väsymys mielialaoireet,ajoittainen palelu ja hiustenlähtö.

  Labrat 27.9.
  TSH 4,5 T4V 15,2 ja T3V 5,2.

  Kannattaisiko koelääkitys kuitenkin aloittaa vaikka T3V on noin hyvä? Mistä se kertoo?

  • En osaa tähän vastata. Korkeahko T3V voi käsittääkseni johtua reverse T3:sta eli epäaktiivisesta T3:n muodosta, joka näkyy T3-kokeissa, mutta ei ole biologisesti aktiivinen ja jopa estää oikeaa T3:a toimivasta. Tällöin tyroksiini saattaa jopa pahentaa asiaa.

   Autoimmuunissa vajaatoiminnassa kilpirauhasarvot voivat myös vaihdella päivästä toiseen. Minusta olisi hyvä tehdä kokeet myös toistamiseen ja ottaa silloin myös kilpirauhasvasta-aineet.

   Kilpirauhasfoorumilla osataan varmaankin neuvoa paremmin.

 32. Hei. Kirjoitin aikaisemmin nimimerkillä Merja. Eli kokeita on kyllä otettu kesän aikana useasti. Arvot olenkin tänne jo kirjoittanut. Tulehdusta ei pitäisi olla, vasta-aineet katsottu useampaan kertaan.

  Endokrinologi sanoi, että koelääkityksen voi aloittaa. Oletko kuitenkin sitä mieltä, ettei kannata? Mietinkin, että olisiko masennuslääke parempi vaihtoehto? Tarkoittaako tuo R3:sta, mistä puhuit?

 33. Täällä on erinomaista keskustelua lääkityksestä, joka kuitenkin on vasta yksi kolmasosa kilpirauhasongelmissa.

  — “Hashimoto” eli autoimmuunityreoidiitti on kuulemma aiheuttajana 90 prosentissa vajiksia. Kummallista että sitä ei jo diagnosoinnin alkuvaiheessa mitata (TPOab ja TyglAb). Kummallista että ei neuvota edes 1. tiukkaa gluteenittomuutta ja 2. ottamaan 200ug seleeniä. 3. olisi kilpparin stimuloinnin vähentäminen pitämällä TSH alhaalla, mutta suomalainen(kin) TSH-uskonto on täystotaalisesti vikaraiteilla. 4. Joskus auttaa maidottomuuskin

  — Varsinkin ferritiinin (ei hemoglobiini) ja B12;n vajaus aiheuttaa “valevajista”. Samoin aika usein D-vitamiinin ja folaatin puutos: http://bit.ly/1QdB0i9

  Vajishoitokatastrofissa on vinksallaan monia kymmeniä asioita, joita muutamia on koottu nettiin: http://bit.ly/1XreLbx

 34. Hei Maija!

  Minulla aloitettiin tyroksiinit kesällä 2014, arvot oli tsh 2,6 ja t4v 11. sain kinuamalla ne lääkkeet. Oireina olivat alhaiset aamulämmöt, turvotus, painon jämähtäminen vaikka yritin saada sitä alas pitkän aikaa terveellisin keinoin. Minulla ei ole ollut masennusta tai kovaa väsymystä oirelistalla toistaiseksi.

  Nyt arvot ovat siten että tsh on mittaamattomissa ja t4v on 15,5 (kävi jopa 19 tienoilla mutta putosi vaikka sama lääkitys).

  Syyskuussa 2016 oli kammiovärinä, hoitava lääkäri sanoi ettei johdu kilpirauhaslääkityksestä, mutta kardiologi jolla tänään kävin, oli vahvasti sitä mieltä että lääkeannosta täytyy pienentää. nyt syön 1,5 tbl joka toinen päivä ja 2 tbl joka toinen päivä.

  Olen ollut siinä luulossa että tsh saa olla lääkityksellä mittaamattomissa ja t4v olis hyvä olla 16-19. Tämä lääkäri taas sanoi ettei tsh saa olla noin alhainen. Olen ymmälläni, mitä tässä pitää nyt uskoa ja alennanko annosta heti?

  Olisin hurjan kiitollinen kommenteista!

  • Yleisesti ottaen TSH saa lääkityksellä pudota nollaan ja T4 olla tuolla tasolla. Toki on mahdollista, että jollekin yksittäiselle ihmiselle se olisi liikaa. En voi oikein antaa tarkempia kommentteja, kun en ole lääkäri, ja kyseessä on kuitenkin hengenvaarallinen tila (tarkoititko muuten tosiaan kammiovärinää vai kuitenkin eteisvärinää?).

   Alihoidetulla vajaatoiminnalla on toki omat kardiovaskulaariset riskinsä. Itselläni jopa sykekin laski(!) 90 -> 70, kun sain tyroksiinin rinnalle T3-lääkityksen, vaikka “yleisen tiedon mukaan” kilpirauhashormoni voi ainoastaan nostaa sykettä.

   • Pahoittelut sekaannuksesta, tarkoitin tietenkin eteisvärinää eli flimmeriä.

    Olisiko nyt syytä uskoa tuota kardiologia ja pienentää annosta? Hänen ehdotuksensa oli että pudotan annoksen 1,5 tablettiin per päivä.

 35. Täällä käydään kyllä mielenkiintoista keskustelua…itselläni otettiin verikoe ihan muista syistä ja siinä selvisi TSH -12.6 ja T4V – 12.0. Ja mielestäni olen ihan terve 😀 No, aina parempi jos mitään lääkitystä ei tarvitse aloittaa, kun vointi on hyvä.

  • Hyvä, jos voinnissasi ei ole mitään vikaa. Nuo arvot viittaavat siihen, että hyvin mahdollisesti voit saada kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita lähitulevaisuudessa. No, ainakin tuossa on hyvä johtolanka, mistä on kyse, jos näin käy.

  • Melko vanha PMC1341585 on marraskuussa 2016 otettu hypotyreoosi-info -blogiin uudelleen ihmeteltäväksi. Hormonitasapainoisilla potilailla TSH vaihtelualue oli 0…19.7, liikatoimintaisillakin 0…14.4. “Verikokeet ovat rahan tuhlausta” oli tutkijoiden loppupäätelmä.

   TSH aika usein käyttäytyy johdonmukaisesti mutta ei niin hyvin että kelpaisi diagnoosin pohjaksi. Tämä fakta on eräänä pohditttavana saksalaisessa tutkimusohjelmassa http://www.thyroidtransact.de/

 36. Hei, olen syönyt Thyroxinia vuodesta 2009 vajaatoimintaan. Oireet ovat poissa, mutta nyt verikokeessa vapaa tyroksiini oli 32 (viitteet 10-21). Voiko kilpirauhanen “herätä vuosia kestäneestä talviunesta”? Aikaisemmin mitattu arvo on pysytellyt 24 paikkeilla. Askarruttaa annoksen pienentäminen, en tahdo vajaatoiminnan oireita….

 37. Hei
  TSH 1.66
  T4v 12
  T3-v 4.2
  minua väsyttää kokoajan hirveästi. Palelee, sormet ja varpaat on kuin pakastettu. Hiuksia lähtee paljon ja paino noussut vähän yli kuukaudessa 10 kg. Turvotusta ja ihon kuivumista on myös. Verenpaine on myös alhaalla 74/43-94/63 välillä. Huimausta on myös. Mitään ei jaksa tehdä ja nukun todella paljon.
  Olen käynnyt sairaalan sisätautipolilla. Monien käyntien jälkeen sain diagnoosiksi mystinen alhainen verenpaine ja masennus. Tiedän itse varmasti, että kyse ei ole masennuksesta.

 38. Kävin lääkärillä puhumassa, kun itsellä olo ollut pidempään todella väsynyt. Monenlaisia oireita muutenkin. Hiukset lähtee ja katkeilee. Parin vuoden aikana lähtenyt tai katkeillu yli puolet ponnarin paksuudesta. Painoa on tullut koko ajan lisää ja vaikka mitä tekis ei sitä saa kääntymään laskuun. Iho on koko ajan kuiva. Ajatus on kuin usvassa. Painon tunnetta kurkulla. Raskautuminen ei ole onnistunut (yritetty vuoden verran).

  Lääkäri laittoi kilpirauhasen ultraan ja labroihin. Ultrassa ei näkynyt mitään ihmeitä. Labrat seuraavat: TSH 1,45 ja T4 12,28 (otettu noin klo 9 aamulla).

  Menen lääkärille ensi viikolla, mutta olisin kiinnostunut kuulemaan mielipiteesi tuloksista. Voiko oireilu johtua edes teoriassa kilpirauhasesta?

  • “KR” mainitsi eräänä oireena ihon kuivuuden. Oireita on pisimmissä luetteloissa yli kolmesataa, mutta Zulewskin diagnosointiavuksi laatimaan ja testaamaan tunnuslukuun pääsi vain kaksitoista, iho mainittu kolmesti: http://bit.ly/2dScpkx

 39. Olen oletettavasti sairastunut työpaikkani myrkyllisestä sisäilmasta ja työterveyslääkäri keksi tutkia kilpirauhasarvot. Oireina siis muistiongelmat, pään sumuisuus, saamattomuus ym. neurologiset oireet. Lukemat olivat TSH 1.09 ja T4-V 9.6. Vuosi sitten mitattuna TSH oli 2.0 ja T4-V 12. Lääkäri on nyt kuitenkin sitä mieltä, että arvot ovat täysin normaalit ja oireet viittaavat ennemminkin masennukseen.

  Olen koittanut etsiä joka paikasta tietoa siitä, voiko sisäilma vaikuttaa kilpirauhasarvoihin tällä tavalla, mutta en ole löytänyt vastausta. En myöskään tiedä, mihin kääntyisin seuraavaksi, kun työterveyslääkärin ammattitaito näyttää päättyvän tähän. Mielestäni arvot eivät ole normaalit, jos T4-V on viiterajan alapuolella ja laskenutkin selvästi vuoden aikana. Muistan jostain lukeneeni, että tuo arvo nimenomaan on yleensä aika stabiili.

 40. Olisin tosi kiitollinen kommenteistasi, sillä olen kummissani.

  Mulla on mielestäni lähes kaikki vajaatoiminnan oireet ja olen menossa sisätautilääkärille perjantaina 17.3. En valitettavasti näe vielä viime viikon labratuloksia, mutta syyskuussa 2016 P-TV-4 oli 11 ja P-TSH 0,7, siis molemmat alarajoilla. Niidenhän pitäisi kulkea vastakkaisiin suuntiin?

  Syksyllä oli pitkään lievää takykardiaa, 90-115/min jonka syytä ei koskaan löydetty.

  Nyt oireet pahentuneet huomattavasti, +12kg, hyperväsymys, öinen hikoilu, kasvojen ja käsien turvotus, lohkeilevat kynnet ja huonokuntoiset hiukset, vatsan toiminta vaihtelevaa…

  Voiko oireiden syynä olla jodin puute? Käytän varsin vähän maitotuotteita, hiukan jugurttia, juustoja ja ruoanlaitossa ranskankermaa. En käytä eineksiä. En syö leipää koska olen huomannut gluteenittoman ruoan sopivan vatsalleni paremmin.

  Onko sinulla tietoa vajaatoiminnan ja muiden autoimmuunisairauksien samanaikaisesta esiintymisestä? Mulla on MS-tauti. Lisäksi D II, migreeni, uniapnea, allergioita ym. pienempää kremppaa.

  T.

  • Aivolisäkeperäisessä kilpirauhasen vajaatoiminnassa sekä kilpirauhashormonit että TSH molemmat laskevat. Yleensä TSH laskee kai tuota alemmas, mutta molemmat kilpparin vajaatoimintatyypit voivat olla myös yhtä aikaa, mikä sotkee.

   Autoimmuunit kilpirauhassairaudet ovat erityisen yleisiä MS-taudin kanssa. Joskus kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa obstruktiivista uniapneaa. Kyse ei ole pelkästään painoa kerryttävästä vaikutuksesta, vaan vajaatoiminta turvottaa hengitysteitä. Tällaisissa tapauksissa uniapnea helpottaa kilpirauhaslääkityksellä – mutta se voi olla todella hidasta.

   Jodin puute voi aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa, mutta silloin TSH:n ei pitäisi olla alhainen. Käytätkö jodioitua ruokasuolaa?

   Oletko kokeillut MS-tautiisi LDN:ää tai harkinnut sitä? Se voi auttaa myös autoimmuuneihin kilpirauhassairauksiin ja migreeniin, joidenkin mukaan myös kakkostyypin diabetekseen, tosin itse en siitä ole aivan vakuuttunut.

 41. KIITOS!
  Aivolisäkeperäinen on vielä epämääräisempi ongelma kuin “perusvajaatoiminta”. Eka nettisivu jonka löysin jokin aikaa sitten informoi lakonisesti, että syynä on yleensä syöpä. Lopetin lukemisen ja suljin sivun.

  Multa on testattu myös aivolisäkkeen toimintaa, mutta tuloksia ei vielä näy Kannassa. Kuten ei muidenkaan viime viikon labrakokeiden tuloksia. Turhauttavaa odottaa lääkärissä käyntiä ennen kuin näkee arvot. Olen ennenkin huomannut, että tulokset ladataan Kantaan vasta käynnin jälkeen.

  Olen vuosia käyttänyt enimmäkseen ruususuolaa, siksi olen alkanut epäillä jodin saantimäärää. Käytän paljon myös soijaa ja muita itämaisia maustekastikkeita. Jodioitua suolaa käytän esim. lohen ja muiden kalojen graavaamiseen. Tosin graavikalaa tulee tehtyä ennemmin kuukausittain kuin viikoittain.

  LDN ei ole käytössä eikä sitä ole harkittu. Uusista lääkkeistä on kokeiltu melkein kaikki, tällä hetkellä käytössä Tecfidera. MS on ollut aikanaan ärhäkkä mutta rauhoittunut ja ollut varsin tasainen jo monta vuotta.

  • Tunnen monia ihmisiä, joilla on aivolisäkeperäinen kilpirauhasen vajaatoiminta, mukaan lukien itseni (minulla on molemmat tyypit), eikä kellään ole ollut syynä syöpä eikä juuri kellään myöskään aivolisäkkeen kasvain. Melko useinhan aivolisäkkeen ongelmat johtuvat kasvaimista, mutta nekin ovat yleensä hyvänlaatuisia ja monesti hoituvat varsin vaarattomalla lääkehoidolla. Luulen kyllä, että kasvaimien osuutta on kirjallisuudessa liioiteltu, koska aivolisäkeongelmat jäävät hyvin usein diagnosoimatta ja lievemmät ongelmat harvemmin johtuvat kasvaimista. Kasvaimet aiheuttavat usein myös näköhäiriöitä, jotka johtavat diagnoosiin todennäköisemmin kuin jos näköhäiriöitä ei ole.

   En siis usko, että sinullakaan on mitään kasvainta, vaikka aivolisäkeperäinen kilpirauhasen vajaatoiminta olisikin, ja jos olisikin kasvain, se on lähes aina paljon vähemmän vaarallinen juttu kuin miltä kuulostaa. Se ei ole sama asia kuin aivokasvain (aivolisäke ei teknisesti ottaen edes ole osa aivoja).

   Jodista tosiaan voi tulla helposti pulaa. Itse tykkään saada oman jodini erilaisina merilevinä, koska pidän niiden mausta ja ne ovat muutenkin ravinnepitoisia.

   • Juu, en minäkään syöpää tai muuta kasvainta itselleni uskonut. En vain halunnut lukea sitä sivua pidemmälle, kun alkoi niin tylysti.

    Palaan asiaan, kun tiedän enemmän.
    Tämä yökukkuja menee nyt nukkumaan – eikä uni varmaan sullekaan pahaa tekisi 🙂

 42. Kysyisin mielipidettänne. Minulla kilppari vajaus ja se 3 muunto ongelma. Syönyt tyroxinia 9 vuotta. Jos lähdetään siitä että verikokeissa arvot hyvät, paitsi natrium vaje ja raudanpuute toistuvasti. olo on koko ajan todella huono,kädet ja jalat puutuu, painajaisia, paino nousee koko ajan ,nyt 102kg joka ei ole tullut syömällä. On ollut autoimmuuni maksatulehdus, ärtyneen suolen oireyhtymä,fibroyalfgia, psoriasis..olen aivan totaalisen puolikuollut ololtani…tyroxini pahentaa…jätin tänään Tyroxinin pois,tuosta vaan..aina kun otan tyroxinin olo on jotenkin huono ja pahentaa oloa..lääkitys 0,1.’en aio pienentää annosta vaan jätän kokonaan pois ja katson mitä tapahtuu…olenko ihan hullu?? 🙂 mitä voi tapahahtua hyvässä ja pahassa? Reumalääkäri oli sitä mieltä aiemmin että hän ei olisi alunperin aloittanut kilppari lääkitystä ja nyt tietysti lääkityksellä ultrassa kilpirauhanen surkastunut. Katja

  • En suosittele jättämään kilpirauhaslääkitystä pois. Varsinkin kun tosiaan olet käyttänyt pitkään lääkitystä ja kilpirauhasen kyky tuottaa hormoneja voi sen myötä olla heikentynyt entisestään. Kenties sinulle sopisi jokin muu kilpirauhaslääke paremmin, mutta en silti jättäisi tyroksiinia tuosta vain pois.

   Riittävän paha kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa ns. myksedeemakooman. Kuvittelisin, että kilpirauhaslääkityksen jättäminen pois saattaisi pahimmillaan johtaa tähän vaaralliseen komplikaatioon.

   Pieniannoksinen naltreksoni voisi auttaa psoriasikseen, fibromyalgiaan ja autoimmuunihepatiittiin. Käytätkö siis rautaa raudanpuutokseen ja missä muodossa?

 43. Mulla on hirmu määrä erilaisia oireita, väsymys, mielialan vaihtelu, saamattomuus, lihasheikkouden tunne, kipuja eri puolilla kehoa, lihakset todella kipuherkät, aivosumua, muistiongelmia, hermostuneisuutta, hikoilu, kylmän ja kuuman sietokyky huono. Tässä nyt joitakin mainitakseni. Kilppariarvoja on mittailtu useaan otteeseen, mutta pysyy kutakuinkin näillä tienoilla
  Tsh 0.8
  T4v 13
  Vasta-aineet on mitattu kerran ja ne oli koholla, arvo oli 174.
  Voiko kohonneet vasta-aineet aiheuttaa oireita, vai onko oikeesti niin miten lääkärit väittää että mun oireilu ei liity tähän. Sain lähetteen neurologiselle.
  Olisin valtavan kiitollinen vastauksesta!

 44. Lisään vielä oirelistaan nopean (leposyke 80-90) ja voimakkaan sykkeen.

 45. Mulla on ollut tosi paljon erilaisia oireita kuten väsymystä, saamattomuutta ns aivosumua jota kestänyt meilkein kaksi vuotta. Lisäksi vuosi sitten paino nousi yhtäkkiä 10kg vaikka ruokatottumukset tai liikunta ei ollut muuttunut yhtään. Vatsa ongelmia on ja palelu iltaisin on alkanut nyt pari kuukautta sitten. Ensimmäisen kerran pyysin terveyskeskus lääkäriä ottamaan kilpirauhas arvot puolitoista vuotta sitten mutta oireet eivät kuulemma viitanneet tähän. Kävin uudestaan muutama kuukausi sitten yksityisellä pyytämään mittamaan arvot kun väsymys alkoi olemaan jo ihan sietämätöntä. Lääkäri tunnusteli kilpirauhasen ja sanoi sen olevan hieman suurentunut. Arvot olivat silloin s-tyreotopiini 2 ja s tyroksiini vapaa 12.1. Lääkärin mielestä kaikki arvot normaalit ja että varmaan ollut tulehdus joka on suurentanut rauhasta.
  Kuukausi sitten huomasin patin kaulassani ja ultraäänestä sekä ohitseula näytteestä selvisi että se on kilpirauhasen struuma. Struuma kasvaa koko ajan ja se on nyt 3,5×3,5cm kokoinen.
  Nyt odotan struuman leikkausta koska kaulaan sekä korviin ja solusluiden alueelle särkee todella kovasti usein. Kilpirauhas arvot mitattiin hetki sitten uudestaan ja arvot olivat s tyreotopiini 1,4 ja s tyroksiini vapaa 11,7. Lisäksi myös toisella puolella tuntui pienempi möykky. Olen todella hämilläni koska eikö vajaa toiminnassa s tyroksiini arvon pitöisi olla korkea ja toisen matala? Voiko struuma/struumat vaikuttaa arvoihin laskevasti? Pelottaa että kyseessä jotain vakavampaa..

 46. No tuota, joo, kävin labratesteissä ja THS oli 24. Olin potenut kilpparin vajaatoimintaa n. 20vuotta ja lääkitys on vahvin Thyroxin 1,5 nappia melkein joka viikon päivänä. Pudotin itse lääkityksen reilu 1 nappi per päivä, kun halusin kokeilla, voisko tästä sairaudesta (ja näistä napeista!) päästä eroon. Meni heti THS arvot kattoon muutaman kuukauden kokeilun jälkeen. Olo on ihan ok, tosin jokseekin väsy, mutta kuka tässä nyt jaksaa kauheen innostunut olla, kaamoksen keskellä? Hikoilu normaalia (eli hikoilen kun urheilen), sydän hakkaa hyvin ja ajatus kulkee loistavasti. Ei kylmää jäseniä, mutta paino nousi muutaman kilon – mikä minun tapauksessa oli suorastaan toivottavaakin. Joskus ihmetyttää nämä viitearvot, kun olo on joskus huonompi kun tungetaan niiden viitearvojen sisällä…

 47. Tässä arvot: P-T4-V 14.8 pmol/l ja P-TSH 5.97 mU/l
  Voisko olla, että hillitön väsymys, saamattomuus ja hiustenlähtö johtuu jostain, mitä ylläolevat arvot kertovat? Otan päivässä yhden pillerin Thyroxin 25mg.