Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Yle:isiä väärinkäsityksiä kilpirauhasen vajaatoiminnasta

| 23 Comments

Yle julkaisi eilen artikkelin Kilpirauhasen vajaatoiminta vaivaa monia. Tämä on tietenkin totta ja jutussa oli paljon tärkeää asiaa, mutta tekstiin oli mahtunut melkoinen määrä aika perustavanlaatuisiakin, melko yleisiä virheitä, jotka haluan tässä korjata.

1. virhe Kilpirauhasen vajaatoiminta ei aina johdu siitä, ettei kilpirauhanen tuota riittävästi tyroksiinia, vaan mahdollisia syitä on useita. Osalla tyroksiini (T4-hormoni) ei muunnu riittävän tehokkaasti aktiiviseksi trijodityroniiniksi (T3-hormoni) ja/tai kilpirauhashormonien biologinen vaikutus on heikentynyt (kilpirauhashormoniresistenssi, tila jota verrataan usein kakkostyypin diabetekseen).

2. virhe Vajaatoiminta ei läheskään aina ole todettavissa helposti verikokeilla! Tähän on useita syitä, tärkeimpinä seuraavat:

 • usein tarkkaillaan vain TSH-arvoa (TSH on kilpirauhasta “käskyttävä” hormoni ja korkea TSH viittaa vajaatoimintaan), jonka viitearvojen yläraja on – vaikka sitä onkin aavistuksen laskettu – monien kilpirauhasasiantuntijoiden mukaan aivan liian korkea ja pitäisi 3,6-4 sijasta olla 2)
 • autoimmuunitulehduksessa TSH, kilpirauhasarvot ja kilpirauhasvasta-aineet voivat vaihdella voimakkaasti päivästä toiseen, eikä yksi (tai muutamakaan) normaali koetulos sulje sairautta pois
 • käytännössä kaikissa huonommin tunnetuissa kilpirauhasen vajaatoiminnan muodoissa (aiemmin mainitsemani tyypit sekä aivolisäkeperäinen vajaatoiminta) TSH ei edes usein/koskaan nouse
 • kilpirauhashormonien tarve on yksilöllinen, siinä missä kaikki muukin elimistössä, eivätkä viitearvot ole absoluuttinen totuus – jollekin esimerkiksi “normaalin alarajoilla” oleva T3-arvo voi riittää, toiselle se aiheuttaa vajaatoiminnan oireita.

3. virhe Vajaatoimintaa ei hoideta aina tyroksiinilla. Kilpirauhassairauksien hoitoa hyvin tuntevien lääkäreiden sekä useimpien potilasaktivistien mukaan tyroksiini ei läheskään aina ole hyvä hoito, vaikka joillekin se riittääkin.

Vaihtoehtoja tyroksiinille ovat T3-hormoni eli liotyroniini ja usein Armourina tunnettu eläinperäinen kilpirauhashormoni (thyroid). Joskus käytetään jotain lääkkeiden yhdistelmää. T3:n ja liotyroniinin eduista kiistellään, mutta se on sitten erillinen keskustelu. Tyroksiini on tyypillisin hoito, mutta se ei tarkoita, että se olisi ainoa tai paras.

4. virhe Hoito ei ole aina elinikäistä. Eräässä kilpirauhasen vajaatoiminnan alatyypissä (rT3-dominanssi) riittää usein T3-hormonin käyttäminen jonkin aikaa. Myös muut kilpirauhasen vajaatoimintatyypit voidaan joskus hoitaa tai ne voivat korjaantua itsestään, tunnen useita tällaisia ihmisiä. (Elinikäisestä hoidosta puhuminen on mielestäni muutenkin pessimististä ja harhaanjohtavaa, aivan kuin hypotyreoosia ei esim. 20 vuoden päästä muka voitaisi parantaa.)

(Joissain harvoissa tapauksissa hypotyreoosin hoitoon ei tarvita lainkaan kilpirauhashormoneita, vaan hoidoksi voi riittää esimerkiksi kilpirauhasen toimintaa haittaavan lääkityksen lopettaminen, aivolisäkkeen kasvaimen hoitaminen, jodin tai seleenin puutoksen tai muun ravitsemuksellisen puutoksen korjaaminen, gluteeniton ruokavalio, heikon yleisterveyden kohentaminen tai lisämunuaisen vajaatoiminnan tai muiden hormonaalisten ongelmien hoitaminen.)

Näistä kaikkein harmillisimmat virheet ovat 2. ja 3., sillä tällaiset yleiset väärinkäsitykset heikentävät mahdollisuutta saada oikea diagnoosi sekä saada tarvittavaa hoitoa niillä, joilla tyroksiini ei riitä tai siitä on jopa haittaa.

Minusta on syytä tarkentaa myös artikkelin kohtaa “Kilpirauhashormonin puute hidastaa aineenvaihduntaa, mistä seuraa muun muassa väsymystä, paleluherkkyyttä, painonnousua, ummetusta, sydämen sykkeen hidastumista ja ihon kuivumista.” Tästä sanamuodosta (“seuraa”, ei esim. “voi seurata”) saa mielestäni helposti sellaisen kuvan, että puutos aiheuttaa vähintäänkin useita näistä oireista.

On kuitenkin mahdollista sairastaa kilpirauhasen vajaatoimintaa niin, että kärsii vain muutamista oireista, eikä välttämättä ainoastakaan kaikkein tyypillisimpinä pidetyistä oireista. Itse kärsin aikoinaan ainoastaan rajusta painnonnoususta ja nesteturvotuksesta, en muista oireista (ja toisille näitä oireita ei taas tule ollenkaan). Kuukautishäiriöt, kuiva iho, palelu ja ruumiinlämmön lasku tulivat kuvioihin vasta paljon myöhemmin.

Masennuksesta, väsymyksestä tai hitaudesta en kärsinyt lainkaan ja minulla vajaatoiminta sykkeen laskemisen sijaan nosti sitä, kuten osalla ihmisistä käy. T3-hormonin lisääminen lääkitykseen on tiputtanut leposykkeeni yli 90:stä alhaisiin 70-lukemiin.

Vaikeaan kilpirauhasen vajaatoimintaan voi liittyä myös mielialan muutoksia ja muistihäiriöitä.” Näitä voi kyllä esiintyä, vaikkei vajaatoiminta olisi erityisen vaikeaakaan!

Kilpirauhasen vajaatoiminnasta on paljon lisää tietoa kirjassani Hankala potilas vai hankala sairaus.

23 Comments

 1. Pingback: Pari hyvää artikkelia aiheesta muualla | kilpirauhasblogi.com

 2. Tämä on todella hyvä kirjoitus, kiitos siitä! Itsellä todettiin hiljattain rT3-dominanssi. Olen todella saanut kärsiä vuosikaudet siitä että kohdallani rutiininomaisesti määrätty Thyroxin-lääkitys on jopa pahentanut tilaani. Jos en olisi itse alkanut ottamaan asioista selvää ja sijoittanut tutkimuksiin ja erikoislääkärillä käyntiin satoja euroja olisin nyt varmaankin vuodepotilas. Joitakin vuosia sitten sai vielä terveyskeskuksen kautta kuulemma testautettua tuon rT3-arvon, mutta nykyään potilaan pitää se itse osata yksityisen laboratorion kautta mittauttaa. On suuri vääryys että tämän sairauden kohdalle osuessa olemme aivan eriarvoisessa asemassa eikä maassa ole kuin muutama asiantunteva lääkäri, joista kaikille ei edes saa aikoja kun ovat niin suosittuja.
  Minulla on nyt aloitettu T3-lääkitys ja jo muutaman päivän jälkeen on havaittavissa lääkkeen hyötyjä varsinkin mielialaan. Mitään salamannopeaa paranemista ei tietenkään voi tapahtua, koska lääkkeen annostus nostetaan todella hitaasti. Olen kuitenkin kuullut miten ihmiset ovat sanojensa mukaan “saaneet elämänsä takaisin” oikean diagnoosin ja lääkityksen myötä, joten olen varovaisen toiveikas.

  • Hieno kuulla, että saat vihdoin apua! Melkein aina se vaatiikin omaa aktiivisuutta ja monesti myös hyvää tuuria, että päätyy oikeille jäljille ja saa selville, mistä voisi olla kyse. Uskon, että olosi varmasti helpottaa hyvinkin paljon kunhan lääkitys saadaan oikealle tasolle ja keho tottuu siihen (itselläni T3:n aloitus oli aika rankka, mutta en kärsi rT3-ongelmasta).

  • Hei, Nina!

   Missä päin Suomessa olet sellaisen lääkärin löytänyt?
   Todella mahtava juttu, että sinulle on löytynyt oikea hoito!!! Samaa toivon omallekin kohdalle!

 3. Hei! Kävin kesällä kilpirauhasverikokeissa tuloksin: T3V 4,9. T4V 1,4 ja TSH 2,69 (tämän kirjoituksen mukaan TSH on koholla). Lääkäri laittoi mut näihin verikokeisiin vaikka epäilikin pelkästään sokeritautia (mitä ei löytynyt verikokeista, hyvät arvot raskaudenkin aikana). Minulla on lapsena todettu myös ADD ja en tiedä miten se vaikuttaa käytökseeni nyt aikuisena mutta epäilen edelleen että muistamattomuuteni johtuu jostain muusta kuin ADD:sta. Minulla on myös vuosien painonnousua, väsymystä, hiusten/kynsien ohentumista (vaikka en ole koskaan värjännyt tms). Yksityisellä en ole käynyt, rahasyistä, vaikka olen kuullut että aloittavat lääkekokeiluja vaikka verikokeet olisikin ok. Kiitos jo näin etukäteen!

  • Kyllä, moni lääkäri toteaisi TSH:si olevan selvästi koholla, vaikka se Suomen viiterajoissa meneekin. Suosittelen liittymään Kilpirauhasfoorumille ja kyselemään sieltä sopivia lääkäreitä asuinpaikkakunnaltasi tai sen läheltä. Voi olla, että sellainen löytyisi julkiseltakin puolelta. Suurin osa yksityisistä lääkäreistä, mukaan lukien endokrinologit, ei tunne kilpirauhasongelmia, mutta on niitä hyviäkin lääkäreitä onneksi Suomessa monia. Elämänlaatusi voisi kohentua huimasti lääkityksen kanssa.

   Kognitiivisten oireiden syynä voisi olla myös B12-vitamiinin puutos. Sitä esiintyy usein kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa, joidenkin lääkäreiden mukaan jopa 40 prosentilla kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavista olisi myös B12-puutos. Syy-yhteydestä (kumpi on muna ja kumpi kana) kiistellään. Myös B12:n viitearvot ovat Suomessa valitettavasti pielessä, joten itse suosittelisin kokeilemaan korkea-annoksista B12-vitamiinia (mielellään sublinguaalinen tai muuten suusta imeytettävä metyylikobalamiini, ei syanokobalamiini), että onko siitä apua.

 4. Itse käytin havainnollistamisessa aamulämmön mittaamista. Kilpirauhasarvot olivat ok. Lääkärit levittelivät käsiään oireiden edessä. Yllä olevien lisäksi oli mm. Toispuoleisia puutumisia, vatsaoireita, masennusta, paniikkioireita jne. Tosi kurja olo. Jos on toistuvasti alhainen aamulämpö, viittaa vajaatoimintaan.
  Tosin vajaatoiminta potilaallakin voi helposti vaihdella ja kääntyä myös liika toimintaan. Tilaa voidaan kutsua myös kilpirauhasen epätasapaino tilaksi. Oireita on lukemattomia.
  Tautia on vaikea hoitaa lääkkeillä.
  Itse lähdin kymmenen vuotta sitten akupunktioon, Msf hoito jossa annetaan matala sähköä akupisteisiin.
  Kaikki oireet hävinneet. Sillä hoidan itseäni säännöllisesti.
  Lisäksi olen muuttanut ruokavaliotani.
  Siitä innostuneena opiskelen parhaillaan akupunktuuri-hoitajaksi=)

 5. Hei,
  Olen ravannu sydänlääkäreillä viime puolen vuoden ajan. Leposykkeeni on 80 ja ylös noustessa se pomppaa 130-140 aamulla jopa vielä korkeammalle.. Mitään rakenteellista vikaa tsi muutakaan sydämmestä ei oo löytyny. Kilpirauhasarvot olivat THS 8,5 ja T4V 15, eli THS on selvästi koholla. Vajaatoiminnan oireita on kyllä hurja väsymys ollut pitkän aikaa, ja haluttomuus mihinkään, lihassypistuksia, vilu.. Nyt syön beettasalpaajaa sykettä rauhoittamaan. Lääkäri ei antanu kilppariin lääkkeitä koska t4v arvo vielä kohillaan ja ettei lääkkeet nosta pulssia entisestään.. Kiinnostaisi tietää miten tuo sun syke käyttäytyi silloin kun et vielä lääkkeitä syönyt?

  • Hanki parempi lääkäri ja pian! Apua voi kysellä vaikka Kilpirauhasfoorumilta. Sinulla on aivan selvä vajaatoiminta ja tarvitset lääkitystä. Luultavasti se laskee sykettäsi, vaikka varmuutta tästä ei toki ole.

   En ole koskaan mitenkään erityisesti seurannut sykettäni, koska ainoa sykemittarini on verenpainemittari (sellainen joka pumppaa itse ilmat mansettiin), ainoastaan levossa. Minun pääsairauteni on siis CFS/ME, joka aiheuttaa usein sydänongelmia, minullakin on diagnosoitu virusperäinen myokardiitti eli sydänlihastulehdus. Niinpä aina ajattelin, että kohonnut leposyke menee sen piikkiin, koska se on CFS/ME:ssä niin tyypillistä. Oli siis melkoinen yllätys, kun kilpirauhaslääkitys sitä laski.

   Pystyssä ylenmäärin nouseva syke voi toki viitata myös sairauteen nimeltä POTS, eli posturaalinen ortostaattinen takykardia. Mutta pääongelmasi joka tapauksessa lienee tuo kilppari ja hyvällä tuurilla se on myös ainoa ongelma.

 6. Viiden vuoden säätämisen jälkeen lääkitys alkaa vähitellen olla kohdillaan. Onneksi löysin ihanan lääkärin, joka hoiti sekä kortisolivajauksen että rT3-ongelman. Leposykkeeni huiteli kuitenkin yli sadassa vaikka verenpaine oli 60/100. Lopulta tähän auttoi suolaveden juonti. Eräs tuttavani kehotti kokeilemaan. Kuulemma monilla kilpirauhasen vajaatoimintapotilailla on suolavaje. En tiedä pitääkö paikkansa, mutta minulla ainakin nestetasapaino heittelee esim. helteillä helposti ja vatsa menee kuralle. Tällöin ruususuolaveden juonti vie oireet pois. Myöskin syke on pysynyt normaalina nyt yli kaksi vuotta. Alkuun join suolavettä tosi paljon, siihen tuli oikein himo. Nyt enää silloin tällöin, kun oireet palaavat.

  Olisi kiva tietää mistä tällainen suolanpuute johtuu ja varmaan voi olla muitakin, jotka kärsii tietämättään siitä.

  • Mahtavaa, että olet saanut apua. Suolaveden juonti on nyt yleistynyt hoitona Suomessa, kun lääkäri Olli Polo alkoi käyttää sitä CFS-potilaillaan, vaikka auttaahan se monia muitakin kuin CFS:ää sairastavia. Itselleni siitä ei ole ollut apua.

   Suolan puute voi johtua esimerkiksi aldosteronin puutteesta. Jos on lisämunuaisperäinen lisämunuaisten vajaatoiminta (Addisonin tauti), silloin tarvitaan hydrokortisonin lisäksi yleensä myös fludrakortisonia korvaamaan aldosteroni. Aivolisäkeperäisessä lisämunuaisten vajaatoiminnassa fludrakortisonia ei yleensä tarvita.

 7. Mulla on useita vajaatoimintaan sopivia oireita ja kävin hiljattain kilpirauhaskokeissa. Tulokset olivat: TSH 4,49 ja T4 V 15,6. TSH siis ylitti työterveydessä käytössä olevan viitearvojen ylärajan 4,0, mutta toinen arvo oli viiterajojen keskipaikkeilla ts. normaali. Lääkäri käski 2 kuukauden päästä tulla uudestaan verikokeisiin ja seurailla oireita. Tosin hän sanoi, että noilla arvoilla ei pitäisi edes tulla vajaatoiminnan oireita. Mitä mieltä tästä ja mikä voisi sitten olla syynä tuolle lääkärin sanojen mukaan: raja-arvolle (TSH)? Mikäli useimpien asiantuntijoiden mukaan ylärajan tulisi olla 2, niin eihän tuo minun lukemani sitten enää ihan raja-arvosta menis?

  • Tuo TSH-arvo on minusta varsin korkea. Monilla tulee selviä vajaatoiminnan oireita jo paljon alhaisemmilla numeroilla. Suomessa on mystinen tapa “seurata” “vähän matalia” arvoja, joka monen kohdalla tarkoittaa, että arvoja vain mittaillaan pahimmillaan vuositolkulla, mutta mitään hoitoa ei tipu.

   Aika moni lääkäri onneksi suostuu määräämään kokeeksi kilpirauhaslääkitystä, vaikka ei uskoisikaan sen tarpeeseen. Joskus tosin annosta ei anneta nostaa tarpeeksi ja vedotaan, että “eihän se nyt auttanut”. Kannattaa kuitenkin ehdottomasti yrittää.

 8. Minulla tsh 1.6 ja t4v 14. Vajaatoiminnan oirelistasta voi ruksata melkeen kaikki. Silti terveyskeskuslääkäri lähettää psykiatrin puheille ja epäilee masennusta. En ole masentunut, oloon vain saamaton ja väsynyt. Rauta ym. arvot normaalit.

 9. https://thyroidhormones.wordpress.com/2015/01/13/ny-studie-visar-att-levaxin-kan-forvarra-hypotyreos/
  Thyroxinilla muunnos T4:stä T3:ksi toimi eri puolilla kehoa vaihtelevalla teholla. Itse asiassa Thyroxin jarruttaa tätä muuntumista joissakin elimissä. Tätä joskus voi, joskus ei, kompensoida annoksen lisäyksellä. Oireista poistuu ehkä vain osa.

  http://www.endocrine-abstracts.org/ea/0021/ea0021OC5.6.htm
  TSH alle 0,04 JA YLI 4,0 on riski sydämelle.

  http://www.kilpirauhasenvajaatoiminta.fi/kilpirauhasen-vajaatoiminta-ja-beetasalpaajat/
  Thyroxinin aiheuttamat sydänoireet ovat pitkäkestoisia ja beetasalpaajia niihin ei tietenkään vajispotilailla saa käyttää. Vajis = elintoiminnot ennestäänkin liian hitaita!

 10. Hei.
  Minulla on noussut puolessa vuodessa paino 14 kiloa. Tiedän varmasti, etten ole sitä syömällä saavuttanut. Liikun aika paljon ja syön terveellisesti. Arvot S -T3-V 4.8 pmol/l (3.2-6.5), S -TSH 2.76 mU/l (0.3-4.5) ja S -T4-V 11 pmol/l (10.2-21). S -T4-V on laskenut lokakuusta viime viikon mittaukseen 14->11, mutta niin on laskenut myös S -TSH, se oli 3,5 paikkeilla lokakuussa. En tiedä… onko tarpeellista ja mahdotonta saada lääkitystä, jos TSH ei ole koholla?

  • Moneltako aamulla tutkimukset on otettu? Vajaatoiminnassa TSH voi usein sahata ylös alas (jolloin jos vertaa vain kahta tulosta, se voi näyttää laskevan), mutta se on myös korkeimmillaan ihan aamusta.

   Kyllä moni kilpirauhasasioita tunteva lääkäri määräisi sinulle lääkkeet tuollakin arvolla, kun vajaatoiminnan oireita on ja T4 on kuitenkin viitteiden alapäässä. Kilpirauhasfoorumilta voi kysellä oman alueensa lääkäreitä.

 11. TSH arvoni 83 mU/l ja ei erityisiä oireita!!!! Lääkitys aloitettiin ja ei erityistä muutosta voinnissa. Lapselleni arvolla hieman yli 7 aloitettiin lääkitys ja nyt toisella vielä seuraillaan arvolla TSH yli 5 ja T4 11. Tässä vain esimerkkejä, mitä arvot voivat olla!

 12. Pingback: Missä mennään kilpirauhaskiistassa? | Turpaduunari

Leave a Reply

Required fields are marked *.