Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Vasenkätisyyden haitat ja hyödyt

Vasenkätisyyteen liittyi aikoinaan melkoinen stigma. Kouluissa vasenkätiset pakotettiin vielä muutamia vuosikymmeniä sitten kirjoittamaan oikealla kädellä, mikä on tietenkin väärin.

Kätisyyden vaikutusta terveyteen on tutkittu jonkin verran. Löytyy jopa tiedelehti nimeltä Laterality eli “kätisyys”, joka tosin käsittelee enimmäkseen aivopuoliskojen välisiä eroja, mutta julkaisee melko paljon kirjaimellista kätisyyttä koskevia tutkimuksia.

Tutkimusten perusteella vasenkätisillä saattaa olla enemmän terveydellisiä ongelmia kuin oikeakätisillä. Heillä näyttää olevan oikeakätisiä enemmän autoimmuunisairauksia, mahdollisesti myös allergioita sekä epilepsiaa ja korkeaa verenpainetta.

Riskit näyttävät koskevan vasenkätisten lisäksi myös molempikätisiä. Joissain tutkimuksissa molempikätisillä, tai sellaisilla joiden kätisyys on vähemmän selkeästi määrittynyttä, on ollut jopa enemmän ongelmia kuin vasenkätisillä. Skitsofreniassa molempikätisyys näyttää olevan tyypillisempää kuin vasen- tai oikeakätisyys.

Mistä vasenkätisyyden haitat sitten johtuvat? Jotkut tutkijat ovat syyksi ehdottaneet “patologisen vasenkätisyyden oireyhtymää” (PLH), jossa vasenkätisyys johtuisi osassa tapauksista lievästä aivovauriosta. Aika hurja väite, mutta esimerkiksi hollantilaistutkijat ovat löytäneet näyttöä, että lapsena sairastettu aivokalvontulehdus lisäisi vasenkätisyyttä noin 50 % ja vasenkätisillä olisi sen jälkitilana enemmän neurologisia ja kognitiivisia vaikeuksia.

Onko vasenkätisyydestä sitten mitään hyötyä? Uskotaan, että vasenkätiset ovat keskimäärin taiteellisempia, matemaattisesti lahjakkaampia ja heillä on parempi koordinaatio. Jotain näyttöä tästä onkin, mutta asia vaatisi enemmän tutkimusta.

Tutkimusten kohdalla kannattaa muistaa, että näyttö on yleensä alustavaa ja joskus myös ristiriitaista. Esimerkiksi vasenkätisyyden yhteydestä ahdistukseen löytyy tuloksia, joiden mukaan näiden välillä on yhteys, mutta toisissa tutkimuksissa sellaista ei ole havaittu. Tietysti aina myös tietynlaiset tutkimukset julkaistaan helpommin: “vasenkätisyys lisää riskiä saada X” on kiinnostavampaa kuin se, jos se ei lisää riskiä.

7 Comments

 1. “Uskotaan, että vasenkätiset ovat keskimäärin taiteellisempia, matemaattisesti lahjakkaampia ja heillä on parempi koordinaatio. Jotain näyttöä tästä onkin, mutta asia vaatisi enemmän tutkimusta.”

  Mä oon hyvin pitkällä musaharrastuksissani, kirjoitin pitkästä matikasta laudaturin ja tykkään harrastaa skeittausta (ja saan siitä pikkupojilta rispektiä). Ja oon vasenkätinen. Aika jänniä yhteyksiä.

  -Valtsu

  • On. Vaikka varmasti on paljon vasenkätisiä, joilla ei ole mitään näistä. Esimerkiksi mummini on vasenkätinen eikä hänellä ole mitään musikaalista tai matemaattista lahjakkuutta, vaan päinvastoin. Koordinaatiosta en osaa sanoa muuta, kuin että hänellä on hieno käsiala, mutta mitään urheilua hän ei ole koskaan harrastanut.

   Mieheni on lahjakas matemaattisesti ja musiikillisesti ja hänellä on myös varsin hyvä koordinaatio sekä joitain vasenkätisyyteen liitettyjä terveysongelmia, mutta hän on kuitenkin täysin oikeakätinen.

 2. Minulla on yliopistotutkinto matematiikasta, soitan kitaraa ja harrastin nuorempana mäkihyppyä. Olen oikeakätinen.

  Eivät yksittäiset tapaukset todista mitään. Tutkittava on.

  • Jep, eivät ne mitään todista, mutta jonkun mielestä voi olla mielenkiintoista, että hän on “tyypillinen vasenkätinen”. Voi tosin mennä vielä kauan, ennen kuin varmasti tiedämme, onko sellaista edes olemassa, kun se ei ole kansanterveydellisesti tai taloudellisesti kovin merkittävä tutkimuskohde (vasenkätisten sairaudet vielä saattaa olla, mutta lahjakkuudet/muut erikoispiirteet tuskin).

  • Mutta vaimoni on vasenkätinen, ja hän aina silloin tällöin huomaa muistuttaa, miten maailma on vasenkätiselle vaikeampi kuin oikeakätiselle. Tämä lienee aivan ilmeinen haitta. Vaikea järjestää vertailua varten tutkimusasetelmaa, missä oikea- tai vasenkätinen toimii ikänsä vasenkätisen maailmassa. Meillä on vain tutkimustietoa oikeakätisten maailmassa toimimisesta.

 3. Meidän kaksivuotias poika käyttää aika paljon vasenta kättään ja eräälle isovanhemmista se tuntuu olevan ongelma. Älytön juttu senkin takia, ettei kaksivuotias varmaan vielä tiedä, kummalla kädellä tulee esim. kirjoittamaan. Puolestani saa poika käyttää sitä kättä, joka luontevammalta tuntuu. Oikeakätisyys olisi varmasti helpompaa pitkässä juoksussa, kuten Juha Huuhaakin kirjoitti. Ehkä lempeästi ohjaan poikaa käyttämään oikeaa kättään, mutta mitään pakkoa en siitä aio tehdä.

  • “Jommalla kummalla kädellä kirjoittaminen” taitaa olla pian jo muutenkin historiaa, vaikka ehkä tabletit ja älypuhelimet ovatkin sitä jossain määrin tuoneet takaisin. Mutta ainakaan ei tarvitse enää juuri koskaan pelätä tuhrivansa mustetta, mikä oli ongelma isovanhempiemme kouluaikoina. Pienenä aina ihmettelin suuresti, miten mummini kirjoittaa 90 asteen kulmassa.

   On sinänsä mielenkiintoinen kysymys, että jos vasenkätisyys lisääkin joidenkin sairauksien riskiä (tai siis, on yhteydessä suurempaan riskiin), kumpi on suurempi terveysriski, se vai hivenen suurempi tapaturmariski oikeakätisille tarkoitettujen välineiden takia. Hyvä esimerkki ns. vammaisuuden sosiaalisesta mallista.